در دوران بارداری ممکن است با نگرانی های متفاوتی رو به رو شوید، تمام این نگرانی ها برای اولویت داشتن سلامت جنین و مادر ایجاد می شود. تمام مادران تلاش می کنند تا در این مرحله حساس از زندگی سلامت فرزندشان به خطر نیفتد. در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی ممکن است با مشکلات پوستی متعددی دست و پنجه نرم کنید و شاهد خشک شدن، چرب شدن، پوسته پوسته شدن، آکنه، لک و گودی زیر چشم باشید. پاکسازی پوست در بارداری نیز انجام می شود و مراقبت از پوست نباید فراموش شود، اما بهتر است ممنوعیت ها و احتیاط های لازم را بدانید تا نگرانی شما در این باره رفع شود.
از عوارض بارداری می توان به مشکلات موقت پوستی اشاره کرد. با پاکسازی پوست که شامل لایه برداری، ماساژ، ماسک صورت و غیره می باشد، می توانید از این عوارض رها شوید، البته لازم است جوانب احتیاط را رعایت کنید و با ممنوعیت های این دوران برای پاکسازی آشنا باشید.
پاکسازی پوست در بارداری
به خاطر داشته باشید سه ماه اول بارداری که مادر می تواند مدت زمان بیشتری را به صورت دراز کشیده بگذراند، بهترین زمان برای انجام پاکسازی است و با گذشت زمان و بزرگ شدن جنین این امکان برای مادر کمتر می شود و ممکن است آزاردهنده باشد. شادابی پوست در دوران بارداری به افزایش روحیه و اعتماد به نفس بیشتر مادر کمک می کند و می تواند میزان اندکی از نگرانی های این دوره حساس بکاهد، در ادامه با روش های پاکسازی ایمن بیشتر آشنا خواهید شد.
موارد احتیاط پاکسازی در بارداری
در این دوران برای پاکسازی اساسی صورت نباید از مواد شیمیایی خشن، حرارت و ماساژ های طولانی استفاده کرد. با جذب شدن مواد شیمیایی توسط پوست این مواد به آرامی وارد جریان خون شما می شود و به جنین رسیده و در رشد و سلامت جنین تاثیر گذار می باشد در نتیجه کنار گذاشتن مواد شیمیایی حاوی ترکیبات مختلف بنزوئیل پراکسید، اسید سالیسیلیک و رتینوئیدها بهترین کار است.
انجام برخی امور زیبایی باید به زمان دیگری موکول شوند تا در فرایند رشد جنین اختلال ایجاد نکند، این موارد شامل: جریانهای الکتریکی، استخراج منافذ سیاه پوست، نور درمانی، لایه برداری شیمیایی، جراحی پلاستیک، جلسات طولانی ماساژ، گرما و بخار می باشد. گرچه در این دوران استفاده از مواد ارگانیک بی خطر می باشد اما برخی از این مواد ارگانیک مادر را دچار حساسیت پوستی می کنند یا برخی از مرطوب کننده ها که بر پایه سویا هستند می توانند، دارای اثرات استروژن باشند که استفاده از آن در سه ماه اول بارداری خطرناک است.
هنگام مراجعه به سالن های زیبایی برای دریافت خدمات حتما اطلاع دهید که باردار هستید و با استفاده از موادی که در این دوران بی خطر هستند آشنا باشید و از عناصر خطرزا در این دوران دوری کنید، تا نگرانی شما کمتر باشد و با حفظ آرامش و بدون نگرانی به مراقبت از پوست خود بپردازید.
قبل از انجام پاکسازی پوست در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید و لیست محصولات و مواد تشکیل دهنده آن ها را از مدیر سالن بخواهید تا با مطالعه آن از بی خطر بودن عناصر تشکیل دهنده محصولات اطمینان حاصل کنید. از مواد روشن کننده پوست یا محصولات حاوی رتینوئید، اسید سالیسیلیک اجتناب کنید، در این دوران حساس شما تنها مجاز به استفاده از مواد سفید کننده بسیار ملایم می باشید که برای شما بی خطر باشد. انجام تمام این موارد باید در یک مرکز خدمات زیبایی تمیز انجام گیرد که به رعایت اصول بهداشتی پایبند می باشند تا خطری متوجه مادر و جنین نباشد.
در دوران بارداری الکتروتراپی مجاز نمی باشد و نباید از دستگاه های هیدرودرمی (گالوانیک، دزن)، هایفرکوئنسی، میکروکارنت،پلاژن، هیدرآفیشال، آکوا فیشال و میکرودرم آبریژن استفاده کرد.
رتینول
بارداری یک تجربه دلنشین است اما می تواند گاهی برای مادر استرس زا باشد، پس بهتر است با موارد احتیاط این دوران به خوبی آشنا باشد و از استفاده موادی که نسبت به بی خطر بودن آن اطلاعی ندارد پرهیز کنید. استفاده از رتینول یا رتینوئید در بیشتر محصولات پوستی یک امر شایع است، این ماده در دوران بارداری می تواند منجر به نقص در هنگام تولد نوزاد شود. سعی کنید در دوران بارداری به ترکیبات محصولات پوستی دقت کنید تا در دوران بارداری تماسی با این ماده نداشته باشید.
اگرچه استفاده از مواد حاوی رتینول در پاکسازی پوست در بارداری ممنوع می باشد، اما شما می توانید محصولاتی را جایگزین کنید که دارای اسید آزلائیک، اسید گلیکولیک و مقادیر کم سالیسیلیک اسید، بنزوئیل پراکسید موضعی و ویتامین C باشند این عناصر برای شما بی خطر بوده و در به دست آوردن یک روتین پوستی به شما کمک خواهند کرد. موادی که در بالا گفته شد می توانند به شفافیت و لطافت پوست شما کمک کنند و در ضمن سلامت شما و فرزندتان را تهدید نمی کنند و در درمان آکنه موثر خواهند بود.
یک جایگزین دیگر در این دوران برای رتینول، بکو چیول است. کاربرد رتینول در محصولات زیبایی محو کردن و کم رنگ کردن لکه های تیره پوست می باشد، شما می توانید به این منظور از بکوچیول استفاده کنید که علاوه بر دارا بودن خاصیت محو کنندگی لکه ها اثر تسکین دهنده نیز برای پوست دارد.
هیدروکینون
یکی دیگر از مواد آسیب زننده که ممکن است هنگام پاکسازی پوست در بارداری، مشکل ایجاد کند هیدروکینون می باشد. استفاده از محصولاتی که دارای این ماده می باشند در دوران بارداری ممنوع است، چرا که به راحتی جذب می شود و خطر ناهنجاری را به شدت افزایش می دهد. این ماده نوعی اثر روشن کنندگی پوست دارد و طبیعتا از آن در کرم های ضد لک و تیرگی استفاده می شود. استفاده از این مواد می تواند برای سلامت جنین جبران ناپذیر باشد پس منطقی است در دوران بارداری از محصولاتی که شامل هیدروکنون می باشند پرهیز کنید و برای احتیاط این محصولات را از لیست مواد آرایشی خود تا بعد از دوران شیردهی حذف کنید.
آرایش در دوران بارداری
خطر و آسیب های ناشی از استفاده محصولات آرایشی مشخص نیست، اما استفاده از برخی محصولات آرایشی خطرناک است و موجب آسیب به رشد جنین و سلامت او می شود. سازمان های بهداشتی به دلیل تولید انبوه و پخش گسترده محصولات تقلبی قادر به کنترل محصولات تقلبی نمی باشند، این محصولات از ترکیبات ناسالمی تهیه می شود که استفاده از آن برای همه می تواند خطرات و آسیب هایی به همراه داشته باشد.
حتی در برخی موارد قوطی های نگهداری از این محصولات شامل مواد شیمیایی خطرناکی هستند که از راه پوست یا هوا جذب بدن می شوند و سلامتی را به خطر می اندازند. بهتر است در این ۹ ماه استفاده از لوازم آرایشی بسیار محدود یا کنار گذاشته شود.
آکنه
در دوران بارداری تغییرات گسترده ای به دلیل تغییر در هورمون های استروژن و پروژسترون به وجود می آید، شاید برای شما هم سوال باشد که آیا آکنه در دوران بارداری طبیعی است یا خیر، باید گفت یکی از این تغییر ها در دوران بارداری می تواند بروز آکنه باشد، حتی افرادی که پیش از این سابقه آکنه نداشته اند نیز احتمالا با این پدیده رو به رو می شوند و آن را تجربه می کنند، زیرا در دوران بارداری غدد ترشح کننده چربی فعالیت بیشتری نسبت به قبل دارند. برای مراقبت از پوست خود می توانید انواع پاکسازی پوست در دوران بارداری را امتحان کنید مانند مصرف آلفا هیدروکسی اسید، استفاده از ماسک، رطوبت رسانی و ماساژ صورت.
لک صورت در دوران بارداری
ایجاد لک در دوران بارداری برای هر فرد نسبت به فرد دیگر متفاوت خواهد بود، برای ایجاد لک های کمتر باید با پزشک خود مشورت کنید تا در تغذیه مناسب برای کاهش لک به شما کمک کند. در این مورد نیز پیشگیری می تواند بهتر از درمان عمل کند البته تاثیر وراثت در ایجاد لک ها بسیار مهم است. استفاده از کرم های روشن کننده و ضد لک به دلیل دارا بودن هیدروکینون نمی تواند یک راه حل مناسب باشد و ممکن است خطر آفرین نیز باشد.
هنگام پاکسازی پوست در بارداری بهتر است از کرم هایی استفاده کنید که از این ماده در ترکیبات آن موجود نباشد و استفاده از آن در زمان بارداری مجاز باشد. ضد آفتاب ها نیز می توانند در پیشگیری از وقوع این لک ها مفید باشند و از پوست در برابر اشعه های مضر خورشید مانند اشعه ماورا بنفش محافظت کند. استفاده از ضد آفتاب های فاقد کرم پودر و بی رنگ مناسب تر به نظر می آید. در انتخاب خود دقت کنید تا محصولی با SPF بالای ۵۰ درصد باشد و در ترکیبات سازنده آن از اکسید آهن استفاده شده باشد. می توانید با مراجعه به مقاله نشانه های لک صورت در بارداری به کسب اطلاعات بیشتر بپردازید.
ترک پوستی
اغلب کشیدگی پوست در دوران بارداری سبب ایجاد ترک مخصوصا بر روی پوست شکم می شود. این ترک ها پس از گذشت زمان به مرور محو می شوند و مقدار بسیار کمی از آن ها باقی می مانند. برای کاهش این ترک ها می توانید ورزش کنید و از لوسیون های حاوی ویتامین E و آلفا هیدروکسی کمک بگیرید تا از میزان ترک ها کاسته شود.
مرطوب نگه داشتن پوست و داشتن تغذیه سالم در کاهش ایجاد ترک ها موثر است، همچنین می توانید از روش های خانگی برای رفع ترک استفاده کنید، مصرف روغن زیتون، روغن نارگیل، سفیده تخم مرغ، لایه برداری با شکر و .. از جمله درمان های خانگی می باشند.برای پاکسازی پوست در بارداری و جلوگیری از ایجاد ترک استفاده از کرم های ضد ترک فاقد مواد شیمیایی و پارابن نیز در کاهش ایجاد ترک های پوستی موثر است.
رنگ مو
بهتر است از رنگ کردن مو ها در دوران بارداری اجتناب کنید البته استفاده از رنگ موهای فاقد آمونیاک پس از اتمام ماه سوم بلامانع است. در تهیه و استفاده از مواد شیمیایی در دوران بارداری وسواس به خرج دهید و تلاش کنید مطالعه دقیقی از ترکیبات و مواد به کار رفته در محصولات زیبایی داشته باشید تا خطری متوجه جنین نباشد، همانطور که جنین در بطن مادر رشد می کند می تواند هر ماده ای را که جذب بدن می شود دریافت کند. تمام این مواد در نهایت به جنین می رسد و از آن جا که جنین در مرحله حساسی قرار دارد می تواند به راحتی دچار آسیب شود. رتینوئید، اسیدهای بتاهیدروکسی، هیدروکینون، فتالات، فرمالدهید، ضدآفتاب های شیمیایی، تیوگایکولیک اسید، تولوئن، هگزا هیدرات کلرید آلومینیوم، دی اتانول آمین، دی هیدروکسی آستون، پارابن و سویا جزو مهمترین ترکیبات ممنوعه در دوران بارداری محسوب می شوند.
استفاده از عطر و ادکلن
بهتر است در دوران بارداری از مواد گیاهی معطر استفاده کنید زیرا عطر ها و ادکلن ها شامل مواد شیمیایی و صدرصد بالایی الکل می باشند که به راحتی از طریق پوست قابل جذب هستند. بیشتر خانوم ها در دوران بارداری خود واکنش شدیدی نسبت به نشان می دهند و برخی رایحه ها می تواند باعث ایجاد سردرد،سرگیجه، حساسیت و حالت تهوع شود. با استحمام منظم و استفاده از مواد گیاهی معطر می توانید از ایجاد بوی ناخوشایند جلوگیری کنید.
محققان دریافتند استفاده مداوم از عطر و ادکلن در زمان بارداری موجب می شود تا نوزاد متولد شده دچار مقداری کاهش بویایی شود و احتمال ابتلا نوزاد به بیماری های تنفسی و حساسیت های پوستی افزایش پیدا می کند.
تغذیه
می تواند با تغذیه سالم و مقوی به پاکسازی پوست در بارداری کمک کرد، استفاده از انواع میوه ها و سبزیجات تازه در شادابی پوست بسیار تاثیر گذار هستند. استفاده از مواد غذایی که دارای مقدار زیادی کلسیم، روی و ویتامین C، A و E باشد توصیه می شود، همچنین وجود برخی مواد غذایی مانند غلات، گوشت، ماهی، مغز ها و لبنیات در برنامه غذایی مادر یک امر مهم است که علاوه بر کمک به پاکسازی پوست در سلامت او و نوزاد تاثیر بسزایی دارد.
تزریق ژل و بوتاکس
بوتاکس تزریق نوعی زهر است که با فلج کردن موقتی عضلات باعث از بین رفتن چروک ها در مدت زمان معینی می شود. تاثیر بوتاکس بر بارداری مشخص و شناخته شده نیست به هر حال استفاده از ژل و بوتاکس در دوران بارداری توصیه نمی شود. چنانچه بدون اطلاع از باردار بودن از ژل یا بوتاکس برای پوست خود استفاده کرده اید و مقدار آن کم بوده نیاز نیست نگران باشید، اما از انجام دوباره ان پرهیز کنید حتی شرکت های تولیید کننده نیز استفاده از مواد را در دوران بارداری توصیه نمی کنند. تا کنون عوارض خاصی از طریق این مواد در دوران بارداری گزارش نشده است اما بهتر است انجام این امور را به زمان دیگری موکول کنید تا از بروز خطرات احتمالی کاسته شود.
سخن پایانی
نوشیدن آب به مقدار کافی در این دوران حساس می تواند یک روش عالی برای پاکسازی پوست در بارداری باشد، فراموش نکنید انجام به اندازه تحرکات فیزیکی و ورزش های مخصوص دوران بارداری بسیار مهم است. پیروی از رژیم غذایی سالم و مغذی که به توصیه پزشک باشد در حفظ سلامت شما و فرزند دلبندتان می تواند بسیار مهم و تاثیر گذار باشد و به داشتن پوست شفاف و شاداب کمک کند. استفاده از میوه ها و سبزیجات تازه در دفع سموم موثر است و به رشد جنین نیز کمک می کند. ایجاد تغییرات پوستی در این برهه کاملا طبیعی است و شما می توانید با رعایت نکات ساده از پوست خود محافظت کنید و جای هیچ نگرانی نیست.
منبع : آرگا