سرگیجه یکی از عارضه هایی است که به فرد مبتلا, احساس چرخش می دهد به طوری که فرد احساس می کند در حال چرخش است و یا اطراف در حال گردش به دور او است. در این مطلب با علت سرگیجه در افراد, آشنا می شویم.
مهمترین علت سرگیجه
اغلب علل سرگیجه, مشکلی در گوش داخلی است. از نظر پزشکی دوران سر یک نوع خاصی از سرگیجه می باشد. به طور کلی علل سر گیجه به دو مسئله مرتبط می شود: اول اندام های تعادلی گوش داخلی یا قسمت هایی از مغز و مسیرهای عصبی حسی. برخی از شایع ترین علل سرگیجه عبارت است از:
سرگیجه محیطی
سرگیجه محیطی اصطلاحی است که برای انواع اختلالات گوش داخلی استفاده می شود. برخی از بیماری های موجود در سرگیجه محیطی عبارت است از:
BPPV
این حروف اختصاری برای حالت سرگیجه خوش خیم تشنج استفاده می شوند. BPPV زمانی رخ می دهد که ذرات کوچک کلسیم در کانال های گوش داخلی, تجمع یابند. در واقع گوش داخلی سیگنال هایی درباره حرکات سر و بدن نسبت به گرانش, به مغز می فرستد و این مسئله به حفظ تعادل کمک می کند. BPPV هیچ گونه علل شناخته شده ایی ندارد و ممکن است با افزایش سن در ارتباط باشد. شیوع این بیماری در زنان دو برابر مردان می باشد.
بیماری منییر
این بیماری یک اختلال گوش داخلی به شمار می آید که ناشی از تجمع مایع و تغییرات فشار در گوش است. این بیماری نیز یک علل سرگیجه محسوب می شود و علاوه بر سرگیجه سبب زنگ خوردن در گوش (وزوز گوش) و از دست دادن شنوایی می شود.
التهاب عصب دهلیزی
این التهاب یکی از مشکلات گوش داخلی به شمار می آید که معمولا با عفونت و به ویژه عفونت های ویروسی در ارتباط است. این عفونت سبب التهاب در اطراف اعصاب گوش داخلی می شود که این اعصاب برای کمک به تعادل حسی بدن مهم می باشند.
سرگیجه مرکزی
سرگیجه مرکزی اصطلاحی است که برای انواع اختلالات سیستم عصبی مرکزی استفاده می شود که این اختلالات به یکی از دو مورد زیر مرتبط می باشد.
- بخش هایی از مغز (ساقه مغز و مخچه) که با فعل و انفعال بین حس بینایی و تعادل, سر و کار دارند.
- پیام های حسی که به تالاموس مغز فرستاده و دریافت می شود (تالاموس مغز ماده خاکستری مغز میانی می باشد).
سر دردهای میگرنی شایع ترین دلایل سرگیجه مرکزی شناخته شده است. برخی دیگر از علت های سرگیجه ممکن است ارتباط کمی با آسیب های سر و گردن, بیماری های مغزی مانند سکته مغزی و یا تومور مغزی, آسیب برخی داروها به گوش, رشد غیر سرطانی در عصب شنوایی در مغز و بیماری ام.اس داشته باشند.
در چه مواقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورتی که هر نوع سردرد ناگهانی، مکرر، شدید را تجربه کردید حتما به پزشک تان مراجعه نمایید و در صورت داشتن موارد زیر باید مراقبت های پزشکی اورژانسی دریافت نمایید:
- درد قفسه سینه
- سردرد ناگهانی و شدید
- سختی در تنفس
- خستگی
- بی حسی و یا فلج شدن در بازوها و پاها
- دید دو تایی
- تلوتلو خوردن
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- استفراغ مداوم
- صحبت کردن به شکل مبهم
- بی حسی در صورت یا ضعف
- تغییر ناگهانی در شنوایی
- تشنج
علل دیگر بروز سرگیجه
معمولا با اختلال گوش داخلی سرگیجه بروز می کند و در واقع سرگیجه این احساس است که در حال ایستادن هستید اما دنیای اطراف تان در حال چرخش است که در موارد شدید سبب حالت تهوع و استفراغ نیز می شود که کاهی علل بروز سرگیجه عبارتند از :
- آلرژی
- افت ناگهانی فشار خون
- کم آبی
- بیماری یا عفونت
- مصرف برخی دارو ها
- استرس یا اضطراب
- کم خونی
- مصرف الکل و دخانیات
روش جلوگیری از بروز سرگیجه
داشتن سبک زندگی سالم، حفظ وزن سالم و محدود کردن سیگار به کاهش سرگیجه کمک زیادی می کند و در واقع از بروز مشکلات جدی تر پیشگیری می کند اما در صورتی که به صورت مکرر دچار سرگیجه می شوید حتما با پزشک تان صحبت کنید.
با توجه به مطالب بیان شده, علل سرگیجه بسیار زیاد است که هر یک از این علت ها نشانه ها و علائمی دارند و با توجه به تشخیص علل سرگیجه, درمان صورت می گیرد، به منظور دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه بیماری ها می توانید بر روی لینک کلیک نمایید.
منبع : آرگا