دسته ها
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳

دلایل تشکیل نشدن ساک حاملگی چیست؟

  • شیوا فهیمی
  • ۵ اردیبهشت ۱۴۰۱
  • ۰

ساک حاملگی از اولین نشانه های بارداری می باشد که در سونوگرافی شکمی و واژینال دیده می شود. در این مطلب به بررسی دلایل تشکیل نشدن ساک حاملگی می پردازیم.

به طور معمول ساک حاملگی در هفته پنجم تا ششم بارداری مشاهده می شود ولی و برخی مواقع این موضوع قابل مشاهده نیست. از این رو در این مطلب قصد داریم دلایل تشکیل نشدن ساک حاملگی را مورد بررسی قرار دهیم.

بررسی دلایل تشکیل نشدن ساک حاملگی

ساک حاملگی جزو نخستین نشانه های بارداری می باشد که می تواند در سونوگرافی شکمی و واژینال مشاهده شود. این ساک به طور معمول در سونوگرافی هفته ۵-۶ بارداری دیده می شود ولی در مواردی در سونوگرافی هفته ۳ حاملگی هم قابل مشاهده می باشد.

در حقیقت زمانی که میزان هورمون بارداری به ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ برسد، ساک حاملگی قابل دیده شدن است. داشتن ساک حاملگی اطلاعات چندانی درباره بارداری ارائه نمی دهد و تعیین نمی کند که نطفه تشکیل شده یا نه. ساک حاملگی اساسا یک محفظه است که جنین را احاطه نموده و حاوی مانع آمینوتیک می باشد. مرحله بعدی سونوگرافی معمولا مشاهده کیسه زرده درون ساک حاملگی است.

کیسه زرده به عنوان یک تغذیه برای جنین در حال رشد بوده و به طور معمول در هفته ۵.۵-۶ حاملگی در سونوگرافی واژینال مشاهده می شود. برخی مواقع ساک حاملگی دیده نمی شود از این رو در این مطلب به بررسی دلایل تشکیل نشدن ساک حاملگی می پردازیم.

ساک حاملگی

ساک حاملگی ساختاری است که در حدود هفته های ۵-۶ بارداری تشکیل شده و حاوی محصولات حاملگی یعنی جنین، جفت، کیسه زرده و … می باشد. با مراجعه به سونوگرافی در این هفته ها می توان ساختار ساک بارداری را مشاهده کرد.

قابل ذکر است از آنجا که تصاویر حاصل از سونوگرافی ترانس واژینال واضح تر است در مقایسه با تصاویر سونوگرافی شکمی احتمال دارد زودتر و واضح تر ساک حاملگی را مشاهده نمود. به عبارتی دیده شدن ساک بارداری صحت حاملگی و حقیقی بودن پاسخ حاصل از آزمایش بارداری(عدد بتا) را تایید می کند.

دلایل تشکیل نشدن ساک بارداری

در صورتی که ساک حاملگی در سونوگرافی واژینال هفته ۵ بارداری مشاهده نشود؛ ممکن است به دلایل زیر روی داده باشد.

مراجعه زودتر از موعد

ساک حاملگی به طور معمول در سونوگرافی واژینال بین هفته سوم تا پنجم یا هنگامی که هورمون حاملگی hcg به ۱۵۰۰-۲۰۰۰ رسیده است، دیده می شود. در صورتی که بارداری از هفته پنجم گذشته و یا سطح هورمون اشاره شده از ۲۰۰۰ بالاتر باشد، تشکیل نشدن ساک حاملگی و عدم دیدن آن نشان از یک مشکل است. در غیر این صورت ممکن است سونوگرافی زودتر از موعد صورت گرفته و به علت اشتباه در محاسبه زمان بارداری این مورد رخ داده باشد که باید دوباره سونوگرافی چند هفته بعد انجام گیرد.

بارداری خارج از رحم

وقتی ساک حاملگی در رحم دیده نشد و تایم بارداری نیز درست محاسبه شده است ممکن است حاملگی خارج از رحم روی داده باشد. این نوع حاملگی می تواند برای مادر خطرناک بوده و مرگ وی را سبب شود. ولی معمولا عدم وجود ساک حاملگی به اشتباه در محاسبه تاریخ بارداری مرتبط است.

در بارداری خارج رحمی تخمک بارور شده در دیواره رحم جایگزین نمی شود. تخمک باور برای رشد مناسب باید روی جداره رحم جای بگیرد. در این نوع بارداری تخمک در لوله فالوپ که مسیر انتقال تخمک به رحم است، گیر می کند و می تواند آسیب زیادی به این لوله بزند. در صورت درمان نشدن ممکن است پارگی لوله فالوپ روی داده و در ادامه خونریزی داخلی، شوک و حتی مرگ مادر اتفاق می افتد. از این رو بسیار اهمیت دارد که حاملگی خارج رحمی تشخیص داده شود.

پزشک می تواند حاملگی خارج رحمی را تشخیص داده و در صورت تایید بارداری را متوقف می کند تا مادر با مشکلی روبرو نشود. در صورتی که حاملگی خارج رحمی زودتر تشخیص داده شود، اورژانسی نشده و گزینه درمانی الزاما جراحی نخواهد بود. برای اطلاع از نشانه ها و علائم حاملگی خارج از رحم کلیک کنید.

احتمال سقط جنین

چنانچه اوایل بارداری خونریزی مشاهده شود یا علائم سقط جنین تجربه گردد، عدم مشاهده ساک حاملگی به معنی سقط زودهنگام می باشد. در صورتی که سطح هورمون بارداری کاهش پیدا کند و ساک حاملگی هم مشاهده نشود، تشخیص قطعی سقط جنین می باشد.

حاملگی هتروتوپیک

در بیشتر موارد، تشخیص حاملگی درون رحمی به معنی عدم بارداری خارج رحمی می باشد. ولی از بین ۳۰۰۰ بارداری یک مورد ممکن است روی دهد که حاملگی داخل رحمی و خارج رحمی همزمان صورت گرفته باشد. به بیان دیگر یک بارداری دوقلو با یک جنین در درون رحم و یک جنین در لوله فالوپ. نام این پدیده حاملگی هتروتوپیک است.

در سال های اخیر به دلیل ازدیاد لقاح مصنوعی و تجویز داروهای باروری، بارداری هتروتوپیک نیز بیشتر رخ می دهد. به این ترتیب زنانی که تحت درمان باروری بوده و لقاح مصنوعی انجام داده اند باید جهت تشخیص بارداری هتروتوپیک تحت نظارت باشند. در زنانی که تحت درمان باوری بوده اند وجود باوری درون رحمی معمولا به معنی بعید بودن بارداری خارج رحمی می باشد.

به طور کلی معمولا در صورت عدم مشاهده ساک بارداری، تشخیص دلیل آن در میان یکی از موارد بالا برای پزشک دشوار می باشد. از این رو حس نگرانی و اضطراب امری طبیعی است. اما به یاد داشته باشید که استرس دوران بارداری به شدت بر شرایط شما اثر می گذارد و برای کسب نتیجه بهتر باید استرس خود را کاهش دهید.

احتمالا پزشک مجددا  آزمایش میزان هورمون بارداری و سونوگرافی بعدی را برای چند هفته بعد تجویز می نماید تا به تشخیص دقیق برسد. حتی ممکن است تاریخ بارداری دقیق محاسبه نشده باشد و در سونوگرافی بعدی ساک حاملگی مشاهده شود. بنابراین جای نگرانی نیست.

از همراهی شما سپاس گزاریم و پیشنهاد می شود برای آگاهی از سونوگرافی های لازم در بارداری و شایع ترین بیماری های دوران بارداری روی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *