دسته ها
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳

دلایل اعتیاد به تلویزیون و چگونگی ترک آن

  • سمیه نیک فرجام
  • ۲۶ آبان ۱۴۰۰
  • ۰

اعتیاد به تلویزیون یکی از رفتارهای مخربی است که بخش های مختلفی از زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. از مهم ترین مضرات این امر می توان به کاهش بهره هوشی، تاثیرپذیری از تلویزیون، افزایش خشونت، افسردگی و … اشاره نمود. برای درمان این مورد بهتر است، تا فعالیت های جایگزین مثل ورزش و کتاب خوانی داشته باشید.

شاید شما نیز در اطراف خود افرادی را دیده باشید که زندگی شان بدون تلویزیون مختل می شود و یا معنایی برای آن ها ندارد. این افراد وابستگی های شدیدی به تلویزیون دارند و اغلب آن ها افرادی هستند که در سنین بالا قرار دارند. یکی از نشانه های وابستگی در این افراد روشن گذاشتن مدام تلویزیون می باشد. این افراد می گویند، به محض رسیدن به خانه به سمت تلویزیون می روند و اولین کار آن را روشن می کنند. همچنین این افراد ممکن است، توجه کافی به تلویزیون نداشته باشند، اما احساس می کنند، باید مدام تلویزیون روشن باشد. در علم روانشناسی این امر می تواند نوعی اعتیاد به تلویزیون محسوب شود.

اعتیاد به تلویزیون

اعتیاد به تلویزیون چه دلایلی دارد؟

اعتیاد به تلویزیون در افراد از دلایل مختلفی نشات می گیرد. اغلب این افراد احساس تنهایی دارند و تلویزیون نوعی جایگزین برای آن ها محسوب می شود، به ویژه در افراد مسن تر که تنهاتر هستند. این وابستگی می تواند به دلیل علاقه زیاد به فیلم، دیدن سرگذشت ها و … باشد. گاهی افراد با دیدن فیلم ها ممکن است، همزادپنداری کنند و این امر می تواند احساس همدردی به آن ها بدهد.

اعتیاد به ماهواره

برخی از افراد اعتقاد دارند، با وجود تلویزیون زندگی به سمت مصرف گرایی یا خشونت بیشتر می رود. گاهی افراد با دیدن مدام فیلم های خشونت آمیز ناخودآگاه تاثیراتی از آن می پذیرند که شاید هیچ گاه خودشان نیز ندانند. مغز این افراد به شدت تحت تاثیر قرار می گیرد و ناخودآگاه ممکن است سطح ترشح هورمون های آن ها نیز دچار تغییراتی شود. پژوهش های متعددی در این زمینه صورت گرفته است که نشان دهنده تاثیرات زیانباری است که دیدن تلویزیون در افراد خواهد داشت. پژوهش های متخصصان مغز و اعصاب نشان می دهد که دیدن مداوم تلویزیون می تواند قسمت های قشر قطبی پیشانی را ضخیم تر کند.

وابستگی به تماشای

با ضخیم تر شدن قشر پیشانی بهره هوشی در این افراد نیز کاهش می یابد. همچنین تحقیقات نشان می دهد که دیدن زیاد تلویزیون می تواند به مرور زمان حس خشونت در فرد ایجاد نماید. از سویی از بین رفتن بینایی و یا کم نور شدن چشم از دیگر زیان های دیدن مدام تلویزیون می باشد. تجربه نشان می دهد، این افراد بیشتر در معرض افسردگی قرار دارند، همچنین بی تحرکی در این افراد موجب ابتلا به دیابت و دیگر بیماری ها خواهد شد. همچنین دیدن تلویزیون می تواند بی خوابی در افراد را به همراه داشته باشد. و یا درمان بی خوابی شبانه با شیوه طبیعی می توان آن را درمان کرد.

تاثیر تلویزیون در کودک

زنگ خطر:

اعتیاد به تلویزیون می تواند آثار زیان باری را در زندگی افراد داشته باشد. تاثیر این امر در دوره کودکی نیز بسیار بیشتر خواهد بود. با توجه به اینکه در دنیای مدرن امروزه شاهد فیلم های جدید و به روزی هستیم، نمی توان از ثاتیرات آن در زندگی های امروزی غافل شد. کانال های ماهواره ای که امروزه به شدت با زندگی مردم گره خورده است و به ویژه در ایران موجب تاثیرپذیری بالای زندگی ها از آن شده است، به خوبی مضرات تلویزیون را نشان می دهد. بسیاری از مردم وقت های اضافی خود را به جای گذراندن در پارک ها، پیاده روی، سرگرمی با فرزندان، مطالعه و … بگذرانند، پای تلویزیون می نشینند و وقت را هدر می دهند.

اعتیاد به فیلم

تلویزیون برای کودکان:

چه افرادی بیشتر دچار این وابستگی می شوند؟ تحقیقات و تجربه نشان می دهد اغلب کودکان و یا افراد مسن و پیر دچار این وابستگی خواهند شد. دلیل این امر نیز دوری از تنهایی و همزادپنداری می باشد. بنابراین بیش از هر چیز والدین باید به موضوع تلویزیون دیدن فرزندان خود رسیدگی کنند و آن را کنترل نمایند. با توجه به اینکه شبکه های تلویزیونی دارای تنوع زیادی هستند و امکان دیدن فیلم های غم انگیز، خشونت آور و یا مستهجن در آن زیاد باشد، باید والدین در این زمینه کنترل داشته باشند.

ضررهای وابستگی به تلویزیون

کودکان به شدت تحت تاثیر فیلم ها قرار می گیرند، زیرا درک درستی از آن نخواهند داشت. تاثیرات صحنه های فیلم به قدری است که گاهی دیده می شود، کودک از آن ها تقلید می کند، مانند آن ها رفتار می کند و … والدین باید توجه کنند که فیلم های آموزنده و متناسب با سن کودک را برای او پخش کنند. همچنین تعیین وقت و زمان مناسب برای دیدن فیلم دارای اهمیت است. بنابراین کنترل والدین می تواند مضرات تماشای تلویزیون برای کودکان را کاهش دهد.

ترک کردن تلویزیون:

افرادی که تصور دارند، دچار اعتیاد به تلویزیون هستند، با روش هایی می توانند این عادت را ترک کنند. با توجه به اینکه این افراد به محض رسیدن به خانه سراغ تلویزیون می روند و یا تلویزیون را جزء وسایل حیاتی زندگی می دانند، باید سعی کرد تا این عادت ها را در آن ها کاهش داد. بهتر است، سعی کنید بیشتر وقت خود را با دوستانتان بگذرانید وقتی که سرگرمی دارید، یا به کار دیگری مشغول هستید، کمتر سراغ تلویزیون می روید.

مضرات دیدن تلویزیون

  • بیرون رفتن: یکی از شیوه های موثر برای کنترل کردن این عادت وقت گذرانی در بیرون از خانه است. به بهانه خرید، دید و بازدید، پیاده روی و … به بیرون از خانه بروید.
  • انجام کارهای مورد علاقه دیگر: فعالیت هایی که به آن علاقه دارید، می تواند شما را در جهت بهتری هدایت کند. مثلا ورزش، نقاشی، موسیقی و …
  • ورزش کردن: ورزش کردن برای شما انجام پیاده روی، انجام مدیتیشن ورزش در خانه و … می باشد. شما با این فعالیت ها می توانید به سلامت خود کمک بیشتری کنید، از سویی عادت های بدی مثل دیدن مدام تلویزیون را نیز ترک می کنید.
  • شرکت در کلاس های مفید
  • مطالعه کردن
  • مهمانی رفتن
  • دیدن برنامه های خاص تلویزیونی: در این روش بهتر است، تنها برنامه های خاصی از تلویزیون را ببینید، یا مدت زمان تعیین کنید. در این صورت می توانید کم کم این عادت را ترک کنید، یا حداقل از برنامه های مفید تلویزیون بهره ببرید.

وابستگی به تلویزیون در کودکان

لازم به ذکر است که مدیتیشن یک سری از فعالیت های آرام سازی ذهن و افزایش تمرکز می باشد که برای افرادی دارای استرس توصیه می شود. این تکنیک ها می تواند قدرت ذهن را بالا ببرند و در نتیجه تاثیرات تلویزیون را کم می کنند.

برای اطلاع از پیامدها و مشکلات اعتیاد به کار و اعتیاد به شبکه های مجازی می توانید کلیک نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *