یکی از وسایل برقی آشپزخانه که امروزه کاربرد فراوانی دارد چای ساز می باشد که نوع طراحی آن به گونه ای بوده که در مدت زمان کمی چای دم کشیده و مطلوب را فراهم کرده و می توانید آن را مصرف نمایید. اما باید توجه داشت همچون هر وسیله دیگری که در آشپزخانه استفاده می شود این دستگاه نیز باید به منظور جلوگیری از استهلاک آن و بالا رفتن طول عمر دستگاه در زمان معین پاکسازی و جرم گیری گردد. در همین زمینه تصمیم داریم در این مطلب برای راهنمایی شما عزیزان مراحل و روش درست تمیز کردن چای ساز را شرح دهیم.
روش اصولی تمیز کردن چای ساز
امروزه به دلیل تغییر و تحول در شیوه زندگی افراد و پیشرفت تکنولوژی به منظور رفاه و آسایش افراد وسایلی مدرن و کاربردی به روی کار آمده که از جمله آن ها می توان به چای ساز اشاره کرد که برخلاف گذشته که برای دم نمودن چای از کتری و قوری یا سماور استفاده می شد امروزه از این دستگاه استفاده می گردد، بدین ترتیب نیاز است که با اصول نگه داری و تمیز کردن چای ساز در صورت استفاده به طور کامل آشنایی داشته باشید تا دچار مشکل نشوید.
چای ساز ها در واقع دستگاه هایی کاربردی بوده که در حال حاضر در هر منزلی از آن ها استفاده می گردد. با گذشت مدت زمانی از بکار بردن این وسیله برقی امکان دارد در درون کتری و بخش اندازه گیری آب دستگاه چای ساز با جوشیدن آب انواع املاح و ترکیبات محلول در آب به حالت نامحلول در بیاید و باعث ایجاد رسوب گردد. این رسوبات تشکیل شده فقط در رابطه با کارکرد چای ساز مشکل ساز نبوده بلکه حتی بر روی عطر و طعم چای نیز اثرات منفی می گذارند.
بهتر است بدانید رسوب و جرم چای ساز میزان ضریب انتقال گرما را کاهش داده و موجب اعمال فشار به دستگاه و بالا رفتن میزان مصرف انرژی می گردد. از بین ترکیبات گوناگون در رسوبات، آهک و فسفات از مشکلات رایجی بوده که امکان دارد به چای ساز صدمه برساند. آهک نوعی ترکیب معدنی سفید رنگ و بدون ضرر بوده و یا زنگ زدگی در جداره داخلی کتری و داخل پایه آن می باشد. فسفات نیز با چشم قابل دیدن نمی باشد اما ممکن است موجب بروز آلودگی گردد.
مراحل پاکسازی چای ساز
در ادامه نحوه صحیح تمیزکاری قطعات چای ساز را به صورت گام به گام شرح داده ایم.
تمیزکاری سرپوش کتری
برای این کار سرپوش کتری را درون آب گرم و صابون با کمک اسفنج نرمی بشویید و سپس به طور کامل خشک نمایید. درجه اندازه گیری آب را نیز می توان با گذاشتن زیر آب داغ همراه با فرچه یا پارچه پاکسازی نمود. سرپوش کتری یا قوری را می توان درون ماشین ظرفشویی شستشو داد، بدین گونه که آن را به شکل عمودی گذاشته تا درجه اندازه گیری به طرف بالا قرار بگیرد که این عمل باعث شده تا آب آن به خوبی خارج شود. کل سطوح موردنظر را پس از تمیزکاری پای ساز به طور کامل خشک کنید.
تمیزکاری بدنه شیشه ای کتری یا قوری
پس از هر دفعه بکارگیری قوری شیشه ای آن را تخلیه نمایید. هرگز نگذارید که چای دم کشیده به مدت زمان حتی یک شب درون آن باقی بماند. درون قوری را با اسفنجی نمناک و نرم همراه با آب گرم بشویید. رسوبات به جای مانده در درون جداره های قوری بر روی مزه چای اثر گذاشته بدین ترتیب بعد از هر دفعه استفاده از دستگاه چای ساز آن را با آب و صابون شستشو دهید.
به منظور تمیزکاری بخش خارجی بدنه شیشه ای کتری آن را با پارچه ای نم دار و نرم پاک کنید. به هیچ عنوان بخش بیرونی بدنه کتری را زیر شیر آب قرار ندهید و از ترکیبات شیمیایی و اسکاج زبر و پاک کننده های ساینده برای تمیزکاری درون و بیرون کتری استفاده نکنید چرا که امکان دارد موجب خراشیده شدن سطح آن گردد.
از بین بردن رسوبات درون کتری با راهکارهایی کاربردی
کتری چای ساز از جمله بخش های اصلی در تمیز کردن چای ساز می باشد. به منظور رفع رسوبات درون کتری به جای بکار بردن ترکیبات شیمیایی خطرناک و مضر کتری خود را تا نشانه ماکسیمم پر از آب کرده و یک عدد لیموترش را به آب افزوده و بعد آن را به حالت جوش درآورید و در گام بعدی اجازه دهید حدود یک شب این محلول درون کتری باقی بماند و خیسانده شود و بعد آن را بیرون بریزید. پس از آن درون کتری آب تمیز ریخته و پس از جوشاندن آن را دور بریزید و در صورت نیاز این کار دوباره انجام دهید.
راهکار دیگری که می توانید در این زمینه بکار گیرید این است که دو قاشق غذاخوری جوش شیرین را به آب کتری افزوده و بجوشانید و حدود یک شب بگذارید بماند تا خیس بخورد و بعد آن را بیرون بریزید. بعد درون کتری آب تمیز بریزید و پس از جوشاندن آن را دور ریخته و در صورت نیاز این کار را دوباره انجام بدهید.
روش دیگر این است که ۶ قاشق غذاخوری سرکه سفید را افزوده و به حالت جوش درآورید و حدود یک شب صبر کنید تا خیس بخورد و بعد آن را دور ریخته و درون کتری آب تمیز بریزید و پس از جوشاندن آن را دور ریخته و در صورت نیاز این کار را مجددا انجام بدهید. پیش از بکار بردن کتری آن را با پارچه ای نرم و بدون پرز کاملا خشک نمایید. به منظور ممانعت از تعمیر چای ساز بایستی کتری را به صورت مرتب پاکسازی کرده و به شکل صحیح استفاده نمایید.
تمیزکاری بخش توری قوری
از دیگر بخش های چای اسز که باید تمیزکاری گردد قسمت توری قوری، سرپوش توری و قاشقک چای می باشد که می توانید آن را با آب گرم و صابون با کمک یک اسفنج نرم بشویید و تمیز کنید. سپس آبکشی کرده و به طور کامل خشک کنید. به منظور ممانعت از به وجود آمدن لکه یک تمیز کننده مایع غیر ساینده و یا محلول ضدعفونی کننده ملایم استفاده نمایید.
این تمیز کننده ها را به صورت مستقیم بر روی وسایل جانبی چای ساز نریزید. برای این کار در ابتدا محلول را بر روی اسفنج بریزید و بعد چای ساز را پاکسازی کنید به همین صورت این وسایل جانبی را می توان داخل ظرفشویی نیز شستشو داد و کل سطوح موردنظر را به طور کامل پیش از استفاده خشک کنید.
پاکسازی کفه چای ساز
در ابتدا اطمینان پیدا کنید که چای ساز به برق متصل نمی باشد. سپس کفه چای ساز را با اسفنج نمناک و نرم پاک کنید. کل سطوح را پیش از این که دو شاخه را به پریز برق متصل کردید خشک کنید.
در مطلب ارائه شده با مراحل و اصول تمیز کردن چای ساز به طور کامل آشنا شدید که امیدواریم مورد توجه و پسندتان قرار گرفته باشد و نهایت بهره را از آن برده باشید. شما همچنین جهت آشنایی با تکنیک های تمیز کردن قهوه ساز و تمیز کردن موکاپات می توانید از این مطالب بهره مند شوید.
منبع : آرگا