روابط بین فرزندان یک خانواده با یکدیگر امری بسیار مهم است، بسیاری از دوستی ها زمانی پایان می یابند اما روابط بین خواهران و برادران یک رابطه همیشگی و عمیق است، بنابراین بهتر است برای حفظ روابط بین کودکان خود نکاتی را رعایت کنید تا حسادت و یا رقابت بی جا مانع از گسستن رابطه های خونی آن ها در همان سنین کودکی و یا بزرگسالی نشود.
نکات مهم در روابط بین کودکان
همیشه رابطه های کودکان یک خانواده با تنش هایی همراه بوده که اگر پدر و مادر از همان ابتدا نسبت به این تنش ها برخوردی صحیح نداشته باشند ممکن است فرزندان آن ها در بزرگ سالی دچار مشکلات بیشتری در روابط خود با یکدیگر شوند. برای ایجاد روابط دوستانه و خوب بین فرزندان خود دانستن موارد زیر ضروری است:
-
قبول کنید فرزندان شما با یکدیگر متفاوت هستند
آنچه که معمولا باعث می شود والدین در روابط بین فرزندان خود دچار مشکل شوند این است که نمی توانند درک کنند بچه های آن ها با یکدیگر متفاوت هستند، درست است بسیاری از خصلت ها و ظاهر و ژنتیک فرزندان یک خانواده ممکن است شبیه به هم باشند اما تفاوت هایی نیز در بین آن ها وجود دارد. برای آن که بتوانید روابطی صلح آمیز بین کودکان خود برقرار کنید باید سرشت هر یک از آن ها را بشناسید و رفتاری صحیح با آن داشته باشید.
-
مشکلات بین کودکانتان را با درایت حل کنید
وقتی بین فرزندان شما مشکلی پیش می آید لازم نیست در همان ابتدا علت دعوا و یا شروع کننده آن و یا مقصر اصلی را پیدا کنید بلکه باید هر دوی آن ها را در اتاقی جداگانه در یک برنامه محرومیت زمانمندی قرار دهید تا هیجاناتشان فروکش کند و پس از آن برای شما توضیح دهند که جریان از چه قرار بوده است. اگر شما در چنین مواقعی همیشه به دنبال مقصر باشید هیچ گاه فرزندان شما یاد نمی گیرند که مشکلشان را حل کنند و یا به فکر تصحیح رفتار غلط خود باشند، بلکه همیشه سعی می کنند دیگری را مقصر جلوه دهند. در مواقعی که بدرفتاری و رفتارهای خشونت آمیز از جانب فرزندان خود می بینید بهترین راهکار این است که قاطعانه برخورد کنید در غیر اینصورت بعد از مدتی خانه به میدان جنگ تبدیل خواهد شد.
-
با تبعیض بین فرزندان روابط بین آن ها را تخریب نکنید
بسیاری از والدین به صورت ناعادلانه ای بین کودکان خود تبعیض قائل می شوند، به طور مثال با محبت، توجه و امتیازات بیشتر برای کودکی که پسر است خشم دختر یا دختران خود را بر می انگیزند و یا بعضی از والدین به فرزند آخر خانواده توجه بیشتری می کنند، در این طور مواقع کودکی که مورد محبت و توجه کمتری قرار گرفته خشم خود را به سمت فرزندی که بیشتر مورد توجه والدین است سوق می دهد و سعی می کند با دعوا، لجبازی و یا ایجاد تنش او را آزار دهد، همین امر موجب می شود روابط بین کودکان دچار مشکلات متعددی شود.
-
ایجاد رابطه دوستانه با یکدیگر را به کودکان آموزش دهید
سعی کنید در زمانی که صلح برقرار است و کودکان شما با یکدیگر روابطی دوستانه دارند به آن ها آموزش هایی نظیر چگونگی شناسایی، نظارت، ارزیابی و اصلاح واکنش های احساسیشان در برابر خواهر و یا برادرهایشان در جهت بهتر شدن روابط بدهید. تحقیقات نشان داده کودکانی که آموزش های درست در جهت مدیریت رفتارشان دیده اند در حفظ روابط حسنه با خواهر و برادرهایشان بسیار موفق هستند.
-
بین کودکان خود حس رقابت و حسادت ایجاد نکنید
معمولا خواهران و برادران نسبت به یکدیگر حس رقابت دارند، این احساس تا زمانی که مشکل زا نباشد و در جهت رشد شخصیت آن ها باشد مانعی ندارد و حتی ممکن است باعث حس حمایت از یکدیگر در آن ها شود اما زمانی که باعث شود به دلیل رقابت به یکدیگر آسیب بزنند و یا به هم حسادت کنند مشکلات زیادی به وجود خواهد آمد.
راهکارهایی برای بهبود رابطه بین کودکان
- به کودکان خود مسئولیت های مساوی بدهید
- کودکان را با یکدیگر مقایسه نکنید
- آن ها را به بازی های مشترک با یکدیگر تشویق کنید
- تفریحات جمعی داشته باشید
- با آن ها برخورد یکسان داشته باشید
- بین آن ها منصفانه رفتار کنید
- کودکان را به کار جمعی با یکدیگر تشویق کنید
- همزیستی مسالمت آمیز را به کودکان خود بیاموزید
- طوری با کودکان خود رفتار کنید تا در کنار یکدیگر حس امنیت و همدلی داشته باشند
به یاد داشته باشید کودکان شما هر رفتار و گفتاری در محیط منزل نسبت به خود و یا دیگر اعضای خانواده را که ببینند به عنوان الگوی خود قرار می دهند پس شما به عنوان والدین و همینطور اولین الگوی آن ها در زندگی مسئولیت بزرگی را در نوع تربیت و آینده آن ها دارید.
در پایان این مبحث جهت اطلاع از روش های از بین بردن حسادت کودکان و مسئولیت پذیری در کودکان می توانید به سراغ این مطالب بروید و اطلاعات مفیدی را کسب نمایید.
منبع : آرگا