دسته ها
پنج شنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳

پرورش سرخس نوار ژاپنی و روش نگهداری آن در فضای آپارتمان

  • ملیحه بال افکن
  • ۷ اسفند ۱۴۰۰
  • ۰

در واقع کاشت و پرورش سرخس نوار ژاپنی چندان هم سخت و پیچیده نیست و شما می توانید با مطالعه این مقاله به راحتی با اصول کشت و نگهداری این گیاه زینتی آشنا شوید با ما همراه باشید.

همانطور که می دانید یکی از گل های زیبای آپارتمانی گیاه سرخس نوار ژاپنی است که امروزه می توانید به راحتی آن را در فضای آپارتمان و محل کار پرورش و نگهداری نمایید. این گیاه را می توان گونه ای همیشه سبز دانست که هم به صورت گلدانی و هم به صورت آویزی استفاده می شود.

آشنایی با نحوه پرورش سرخس نوار ژاپنی

به طور کلی گیاه سرخس نوار ژاپنی که امروزه با نام های سرخس منگوله ای، سرخس کره ای و سرخس توری ژاپنی نیز مطرح شده و با نام علمی Huperzia شناخته خواهد شد. این گیاه را می توان در اصل بومی مناطق ژاپن و کره جنوبی دانست که قدیمی ترین نوع سرخس ها به شمار می آید. بر اساس فسیل هایی که از این گیاه باقی مانده، قدمت سرخس تقریبا حدود ۴۰۰ میلیون سال برآورد شده که مربوط به دوره کربنیفرس ها خواهد بود.

چگونگی پرورش سرخس نوار ژاپنی

همچنین دلیل نام گذاری این سرخس به خاطر منگوله ای بودن آن است که معمولا از زمان بدو رویش برگ های جدید و پیش از باز شدن نوک هر کدام به سمت عقب خم شده و هنگام باز شدن مانند منگوله آویزان می شوند و به مرور و با رشد بعدی به حالت نرمال و طبیعی خود برمی گردد.

توجه داشته باشید کلمه لاتین polyblepharum که به معنای تعداد زیادی مژه است چیزی که بی شباهت به شکل برگ های سرخس نوار ژاپنی نیست. همچنین نام دیگری که به این گیاه نسبت داده شده سرخس منگوله ای است چون برگچه های جدید در ابتدای رویش خود مانند یک زنگوله هستند و پیش از اینکه بالا بیایند دقیقا مانند یک زنگوله روبه پایین خواهند بود.

به صراحت می توان گفت که این گیاه شکل و بافت بسیار زیبایی دارد و می تواند تغییر چشمگیری در محیط اطراف خود ایجاد کند. با وجود اینکه سرخس نوار ژاپنی سمی نیست اما شکل منحصر به فردش باعث شده تا کودکان تمایل داشته باشند با آن بازی می کنند. در این مواقع توصیه می شود که برای جلوگیری از بروز هر گونه خطر احتمالی سرخس را در فضایی دور از دسترس کودکان قرار دهید.

روش های تکثیر گیاه سرخس منگوله ای

شرایط مورد نیاز برای نگهداری گیاه:

همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای اینکه بتوانند روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی خواهند داشت که شما بایستی آن را فراهم نمایید. به همین منظور در ادامه به بیان شرایط مورد نیاز جهت پرورش و نگهداری سرخس نوار ژاپنی پرداخته ایم.

  • آبیاری منظم:

از آنجایی که خاک بستر این گیاه بایستی همیشه مرطوب باشد حتما آن را در مناطق گرمسیری و فصول گرم سال مرتبا آبیاری نمایید. همچنین در طول فرآیند آبیاری از مسدود نبودن زهکشی و خروج آب اضافی اطمینان حاصل نمایید.

  • خاک و تغذیه:

به صراحت می توان گفت که خاک مناسب برای کاشت سرخس خاکی سبک، دارای زهکشی بالا و خاکی است که بتواند همواره مقداری رطوبت را درون خود حفظ نماید. علاوه بر این سرخس نوار ژاپنی می تواند در خاکی هایی سنگین و دارای شن و ماسه نیز روند رشد خود را ادامه دهد. اما در هر صورت بایستی ترکیبات آلی را دارا باشد و در اغلب اوقات بهترین ترکیب خاک آن همراه با مقادیر فراوانی از هوموس خواهد بود.

شرایط لازم برای نگهداری گیاه

همچنین در مورد تغذیه گیاه سرخس نوار ژاپنی نیز می توان گفت که استفاده از کود های مایع آن هم ماهی یک مرتبه در فصول رشد الزامی بوده و همچنین به این نکته دقت داشته باشید که نباید بر روی تاج و برگ های گیاه کود بریزید.

  • نور و رطوبت:

بهتر است بدانید که سرخس منگوله ای در خاستگاه اصلی خود اغلب زیر درختان بلند رشد می کند و به همین خاطر برای رویش ایده آل به نوری زیاد اما غیر مستقیم نیاز خواهد داشت. البته که گیاه در برابر نور کم نیز مقاومت خوبی دارد.

در مورد رطوبت مورد نیاز گیاه نیز بایستی بدانید که سرخس منگوله ای مانند سایر گونه های سرخسی برای رشد نیاز به رطوبت بسیار بالایی دارد که می توانید این رطوبت را از هر طریقی به جز غبارپاشی تامین نمایید. دقت داشته باشید که پاشیدن آب به صورت غبارپاشی یا ریختن آب هنگام آبیاری بر روی برگ های گیاه باعث سیاه شدن آن ها خواهد شد.

  • هرس کردن:

با وجود اینکه سرخس یک گیاه همیشه سبز است اما توصیه می شود که هر ساله پیش از آغاز فصل رشد تمام برگ های قدیمی را از انتها هرس نمایید. زیرا انجام این کار برای رویش برگ های جدید و کافی بودن فضا برای رشد آن ها ضروری خواهد بود.

نحوه هرس کردن سرخس منگوله ای

  • تعویض گلدان:

توصیه می شود که هر دو سال یک مرتبه در فصل بهار برای تعویض گلدان اقدام نمایید. برای انجام این کار بایستی یک گلدان با سایز بزرگ تر انتخاب کنید و سپس گیاهتان را بدون جدا کردن خاک های متصل به ریشه هایش درون گلدان بکارید. دقت داشته باشید که اگر گیاه را به صورت کامل هرس کرده اید باید از تعویض گلدان تا رویش برگ های جدید خودداری نمایید.

  • کنترل آفات و بیماری ها:

با وجود اینکه سرخس گیاهی بدون دردسر است اما ممکن است در روند رشد خود دچار بیماری ها و آفاتی شود که در ادامه به بیان آن ها پرداخته ایم:

سرخس نوار ژاپنی ممکن است دچار مشکلاتی از جمله کپک های خاکستری یا بیماری های قارچی شود که برای درمان و از بین بردن آن ها می توانید از سموم دفع آفات و قارچکش های موجود در بازار استفاده نمایید.

همچنین در روند پرورش سرخس نوار ژاپنی ممکن است با خشک شدن تاج گیاه مواجه شوید که علت آن ناشی از مناسب نبودن زهکشی خاک خواهد بود.

کنترل آفات و بیماری های سرخس نوار ژاپنی

برای رفع این مشکل توصیه می شود تا پیش از دیر شدن و نابودی کامل گیاه نسبت به رفع مشکل بر اساس تعویض خاک، باز کردن مسیر زهکشی یا افزایش تعداد مجراهای خروج آب اقدام نمایید.

اگر علاقمند به کاشت و نگهداری گل سرخس و قلمه زدن سرخس نیز هستید شما  می توانید از این لینک ها دیدن نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *