اگر از طرفداران گوشی های برند مشهور سونی هستید قطعا سونی اکسپریا پرو آی شما را شگفت زده خواهد کرد. انتظار نمی رفت بعد از معرفی اکسپریا ۱ مارک ۳، دستگاهی قدرتمند در سال ۲۰۲۱ ارائه نماید. در این مطلب به بررسی سونی اکسپریا پرو آی این اسمارتفون جذاب پرداخته ایم.
بررسی گوشی سونی اکسپریا پرو آی
عادت سونی بر این است که همواره گوشی هایی ارائه دهد که هیچ کس انتظار آن را ندارد و تصور هم نمی رفت که اکسپریا پرو به این شکل تولید شود. سونی اکسپریا پرو آی ادامه دهنده سونی اکسپریا پرو است. اما این بار برای کاربرانی در نظر گرفته شده که به عکاسی و فیلمبرداری بسیار علاقمندند.
سونی با معرفی این گوشی همگان را غافلگیر کرد. انتظار نمی رفت بعد از معرفی سونی اکسپریا ۱ مارک ۳، دستگاه قدرتمندتر دیگری در سال ۲۰۲۱ ارائه شود. در اکتبر ۲۰۲۱ از گوشی سونی اکسپریا پرو آی رونمایی و در ۲ دسامبر به بازار عرضه شد. این اسمارتفون در حال حاضر جدیدترین پرچمدار سونی می باشد.
پرچمداری که راه سونی اکسپریا پرو را ادامه داده و اکنون دست پر در میدان حاضر شده است. این بار سونی با معرفی پرچمدار خود، بازار گوشی های دوربین محور را نشانه گرفته است. آنچه در سونی اکسپریا پرو آی جای شگفتی دارد، سنسور اصلی یک اینچی آن می باشد. سنسوری که قادر است خروجی ۱۲ بیتی خام را به همراه دیگر امکانات یک دوربین حرفه ای ارائه دهد.
بررسی ها نشان داد سونی اکسپریا پرو آی علیرغم مشخصات فنی بالاتر نسبت به همرده قبلی اش، از نظر ظاهری هم با تغییراتی همراه شده است. ضخامت این پرچمدار حالا کاهش یافته و باریک تر به نظر می رسد. از سویی سبک تر هم شده است. در سمت دیگر گوشی، مجموعه دوربین های سونی اکسپریا پرو آی دیده می شوند که کاملا ارتقا یافته اند.
هر چند اکسپریا ۱ مارک ۳ به عنوان مانیتور اکسترنال برای دوربین های سونی آلفا مورد استفاده قرار می گرفت، اکنون سونی اکسپریا پرو آی می تواند به عنوان یک مانیتور و کنترل کننده بیرونی برای تعدادی از دوربین های محبوب سونی فعالیت کند. در ضمن می توان آن را با لوازم جانبی جدید مانند مانیتور Vlog با یک نمایشگر مغناطیسی خارجی جفت نمود که در این صورت دوربین سه گانه پشتی به یک دستگاه vlogging بی نظیر تبدیل می شود. در ادامه گوشی سونی اکسپریا پرو آی را بیشتر مورد بررسی قرار داده ایم.
طراحی و کیفیت ساخت گوشی
بررسی ها نشان می دهد گوشی پرچمدار و جدید سونی اکسپریا پرو آی، سبک و متعادل بوده و ضخامت کم در کنار بافت شیاردار فریم موجب می شود هنگام در دست گرفتن حس خوبی القا شود. این گوشی دارای ابعاد ۸.۹*۷۲*۱۶۶ میلی متر و وزن ۲۲۱ گرم می باشد.
سونی اکسپریا پرو آی هم ظاهر خوبی داشته و هم کار کردن با آن حس لذت بخشی به همراه دارد. البته نباید از جک هدفون ۳.۵ میلی متری آن غافل بود. در اکسپریا جدید از بریدگی نمایشگر یا ناچ خبری نیست و برآمدگی دوربین اصلی با توجه به حسگر بزرگش، نسبتا کوچک می باشد.
پنل پشتی سونی اکسپریا پرو آی حقیقتا جذاب بوده و روی آن با ورق گوریلاگلس مسطح با روکش مات پوشیده شده است. دوربین سه گانه همراه با تمام سنسورهای اضافی و فلاش در این قسمت حضور به هم رسانده اند. در این پنل سه دوربین ۱۲ مگاپیکسلی دیده می شود که هر یک سنسور متفاوتی دارد. مقابل نشان آبی زایس هم دریچه ای برای میکروفون تعبیه شده است. از آن می توان برای ولاگ کردن در دوربین عقب استفاده کرد.
در بررسی ها مشخص شد مانند سایر پرچمداران اخیر سونی، اکسپریا پرو آی هم در مقابل آب مقاوم است و در پنل جلو و پشت از گوریلاگلس بهره می برد. صفحه نمایشگر را آخرین نسخه ویکتوس محافظت می کند و قاب پشتی به گوریلا گلس ۶ مجهز شده است. سونی اکسپریا پرو آی هم اندازه سونی اکسپریا وان مارک ۳ است. ضخامت کناره ها هم تقریبا شبیه است. ولی پرچمدار مورد بحث ۲۵ گرم سنگین تر می باشد که احتمالا به خاطر فناوری جدید دوربین به کار رفته در آن است.
در بالای نمایشگر، دوربین سلفی و یکی از اسپیکرها دیده می شود. ضمنا چراغ ال ای دی اعلان هم در گوشه بالا و سمت چپ تعبیه شده است. زیر نمایشگر اسپیکر استریوی دیگری حضور دارد. بررسی ها حاکی از آن است که سونی اکسپریا پرو آی، نخستین گوشی بازار است که از اسپیکرهای واقعا متقارن بهره می برد. در بالای دستگاه جک هدفون ۳.۵ میلی متری و یک میکروفون دیگر حضور دارد.
میکروفون اصلی در پایین دستگاه و در کنار پورت usb-c قرار دارد. سمت چپ هم سینی سیمکارت هیبریدی و چشمک قلاب مشاهده می شود. سمت راست تاحدودی شلوغ است و در این بخش کلیدهای پاور، ولوم، حسگر اثر انگشت و یک کلید گرد کوچک جهت پیکر بندی در نظر گرفته شده و شاتر سخت افزاری دو مرحله ای هم حضور دارد.
نمایشگر ۱۲۰ هرتزی
در بررسی نمایشگر سونی اکسپریا پرو آی مشخص شد این گوشی از صفحه نمایش ۶.۵ اینچی اولد با رزولوشن ۳۸۴۰*۱۶۴۴ پیکسل، تراکم پیکسلی فوق العاده ۶۴۳ پیکسل در هر اینچ و نرخ نوسازی ۱۲۰ هرتز بهره می برد. با این وجود وضوح ۴k برای بیشتر موارد در دسترس نیست و محتوای گوشی به طور معمول در وضوح ۱۰۹۶*۲۵۶۰ پیکسل نمایش داده می شود.
با این وجود هنگامی که ویدیوی ۴k دریافت شود بدون توجه به فعال بودن یا نبودن نرخ نوسازی ۱۲۰ هرتز، به حالت ۴k تغییر پیدا می کند. سونی اکسپریا پرو آی شبیه مدل های پیشین بوده و در حالت کریتور برای برنامه های منتخب نسبت به حالت استاندارد یا اکثر برنامه ها، روشنایی اندکی بالاتر ارائه می دهد. در گوگل فوتوز ۶۴۴ نیت دریافت شد. در مورد کروم نیز به این صورت بود.
با روشنایی تطبیقی خاموش و بیرون از برنامه های فهرست سفید، حداکثر روشنایی نمایشگر ۴۰۶ نیت گزارش شده است. هر دو نتیجه، بالاتر از سونی اکسپریا ۱ مارک ۳ می باشند. نشانه خوبی برای موقعیت بالای سونی اکسپریا پرو آی در بازار بوده ولی در نهایت با استاندارد گوشی های پرچمدار تطابق کامل ندارد.
سونی اکسپریا پرو آی برای رویارویی با بازتولید رنگ از همان رویه ای استفاده می کند که اکسپریا یک مارک ۳ و دیگر اکسپریاهای پرچمدار در سال های اخیر به کار بسته اند. تنظیم کیفیت تصویر این امکان را فراهم می کند بین حالت های کریتور و استاندارد سوییچ نموده در حالی که تنظیمات بیشتر در بخش تعادل سفیدی موجود است.
عملکرد و بازده
سونی اکسپریا پرو آی با اندروید ۱۱ و پوسته یا تم معمولی اکسپریا اجرا می شود. محیط داخلی سیستم عامل دقیقا شبیه اندروید خام است که قابلیت های جدید به واسطه اندروید ۱۱ به آن افزوده شده است. قابلیت چند پنجره ای فعال و گیم لانچر هم در پرچمدار جدید سونی گنجانده شده است.
گیم لانچر امکان مدیریت ساده تر گوشی را حین بازی به همراه دارد. از سویی به لیست برنامه های پیش فرض گوگل در سونی اکسپریا پرو آی، برنامه های ویژه عکاسی هم اضافه شده است. اپلیکیشن اصلی دوربین این گوشی دارای دو حالت اصلی و پرو می باشد. در حالت اصلی قابلیت هایی که در اختیار کاربر قرار می گیرد، تقریبا شبیه سایر گوشی های هوشمند بازار می باشد. ولی در حالت پرو، داستان فرق می کند. امکانات قابل تنظیم در حالت پرو دقیقا شبیه دوربین های فوق حرفه ای آلفای شرکت سونی است.
اجرای همزمان چند برنامه نیز در سونی اکسپریا پرو آی فراهم است. در بسته نرم افزاری قابلیت تقویت بازی نیز وجود دارد. در ادامه به بررسی سخت افزاری سونی اکسپریا پرو آی می پردازیم. این گوشی نیز دقیقا شبیه اکسپریا وان مارک ۳ از تراشه کوالکام اسنپدراگون ۸۸۸ بهره می برد.
انتظاری جز این هم نمی رفت تراشه قدرتمندی برای این گوشی در نظر گرفته شود. تراشه ای که آخرین و نازکترین تراشه ساخت کوالکام برای اسمارتفون ها محسوب می شود. اسنپدراگون ۸۸۸ با معماری عالی ۵ نانومتری از داغ شدن و مصرف شارژ بی رویه باتری پیشگیری می کند.
در ضمن بازی های گرافیکی با بهترین کیفیت و بالاترین فریم ریت ممکن روی دستگاه اجرا خواهند شد. پشتیبانی از اینترنت ۵g هم در بازی های آنلاین به کاربر بسیار کمک خواهد کرد. پردازنده گرافیکی آدرنو ۶۶۰ مانند همیشه بدون نقص این تراشه را همراهی می کند. به طور کلی سونی اکسپریا پرو آی به بهترین و قوی ترین سخت افزار بازار مجهز شده است.
قابل ذکر است برای سونی اکسپریا پرو آی حافظه رم ۱۲ گیگابایت و حافظه داخلی ۵۱۲ گیگابایت در نظر گرفته شده است. هر چند فقط یک پیکربندی رم و حافظه ذخیره سازی وجود دارد ولی این میزان حافظه می تواند برای کاربر مناسب و کافی باشد.
دوربین چهار گانه
در بررسی ها مشخص شد سونی اکسپریا پرو آی در پنل پشتی به چهارلنز واید، اولتراواید، و تله فوتو ۱۲ مگاپیکسلی به همراه سنسور تشخیص عمق مجهز شده است که هر چهار سنسور استفاده شده در این گوشی با کیفیت هستند و دوربین سونی اکسپریا پرو آی حتی می تواند یکی از بهترین دوربین های ۲۰۲۱ لقب بگیرد.
دوربین سلفی نیز ۸ مگاپیکسلی است و جزئیات خوبی را به ثبت می رساند. قابل ذکر است سونی اکسپریا پرو آی نخستین گوشی هوشمندی است که با سنسور یک اینچی و فوکوس خودکار تشخیص فاز عرضه می شود. این سنسور همان حسگر دوربین اصلی گوشی می باشد که شگفتی همگان را موجب شده است.
سونی اکسپریا پرو آی سه برنامه بسته به تخصص و نوع استفاده از دوربین ها برای فیلمبرداری در نظر گرفته است. این گوشی می تواند ویدیوی ۴k را با سرعت ۱۲۰ فریم بر ثانیه به ثبت برساند. در ضمن دارای سه میکروفون و یک کلید قابل تنظیم علاوه بر شاتر معمولی می باشد. قابلیت های جانبی جدیدی به گوشی اضافه شده تا فیلمبرداری را راحتتر نماید.
تصاویر ثبت شده با دوربین سونی اکسپریا پرو آی در نور روز و مناسب، کیفیت بسیار خوبی دارند. پردازش سونی یکی از قوی ترین پردازش های اخیر است که شاهد آن بوده ایم. زیرا تصاویری فوق العاده طبیعی ارائه می دهد. در نور کم نیز تصاویر خیره کننده ای با این گوشی به ثبت می رسد به طوری که دارای جزئیات فراوان، محدوده دینامیکی گسترده، نویز کم، نوردهی خوب، و رنگ عالی هستند.
باتری و شارژر
سونی اکسپریا پرو آی برای تامین انرژی خود به باتری با ظرفیت ۴۵۰۰ میلی آمپر وابسته است. برای شارژ این باتری یک شارژ سریع ۳۰ واتی درنظر گرفته شده است. ظرفیت باتری برای یک پرچمدار عدد چندان بدی نیست ولی هنگامی که دستگاه فاقد نمایشگر با رزولوشن ۴k باشد. سونی، نمایشگر با رزولوشن بسیار بالا را در گوشی های پرچمدار خود ارائه می دهد.
این سبب می شود که مصرف انرژی دستگاه بیشتر باشد و طبیعتا نیاز به باتری پرظرفیت بیشتر احساس می شود. شارژر مذکور می تواند در مدت یک ساعت و ۴۹ دقیقه شارژ باتری را از صفر به صد برساند. در ضمن در مدت نیم ساعت تا ۵۳ درصد باتری را شارژ می کند.
جمع بندی
گوشی سونی اکسپریا پرو آی با قیمت حدود ۱۸۰۰ یورو به بازار عرضه می شود که قیمت بالایی محسوب می شود. اما برای یک پرچمدار و بالا رده که از دوربین عکاسی و فیلمبرداری حرفه ای هم بهره می برد، موضوع تعجب آوری نخواهد بود و حتی ممکن است انتخاب منطقی برای مخاطبی باشد که عکاسی و فیلمبرداری یکی از کاربری های اصلی اوست.
در درون این گوشی سنسور یک اینچی تعبیه شده که می تواند خروجی ۱۲ بیتی داشته و برنامه های دوربین بسیاری را برای استفاده از سیستم دوربین پیشرفته به همراه دارد. دیگر قطعات داخلی سونی اکسپریا پرو آی کاملا شبیه اکسپریا وان مارک ۳ می باشد. این گوشی به نمایشگر ۱۲۰ هرتزی ۴k تجهیز شده و وظایف پردازشی خود را بر عهده تراشه قدرتمند اسنپدراگون ۸۸۸ می گذارد.
به این ترتیب سونی اکسپریا پرو آی به وعده ها عمل کرده و علاوه بر فناوری جالب، کیفیت تصویر و ویدیوی فوق العاده ای را حتی موقع استفاده از تنظیمات پایه فراهم می کند. عمر باتری این گوشی جای انتقاد دارد و رقابتی نیست. ناگفته نماند تراشه به کار رفته در مواردی به گرم شدن تمایل پیدا می کند ولی بدنه این دستگاه منحصر به فرد و عالی طراحی شده است.
در صورت تمایل برای آشنایی با گوشی های دیگر شرکت سونی همچون اکسپریا ۵ و اکسپریا ۱۰ روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا