دسته ها
یکشنبه ۱۸ شهریور ۱۴۰۳

آشنایی با حافظه ابری و روش های ذخیره سازی آن

  • شیوا فهیمی
  • ۱۰ اسفند ۱۴۰۰
  • ۰

حافظه ابری ؛ فضای ذخیره سازی نامحدودی است که به بستر اینترنت نیاز دارد. در این مطلب با مفهوم و کاربرد انواع فضای ابری آشنایی بیشتری پیدا می کنید، در ضمن به سه تا از بهترین و برترین فضاهای ذخیره سازی ابری نیز اشاره می شود.

حافظه ابری در حکم یک هارد مجازی نامحدود عمل می کند. چه اندازه با حافظه ابری آشنایی دارید؟ در این مطلب از آرگا در مورد مفهوم حافظه ابری، انواع آن، مزایا و معایب و سه سایت برتر این فضا به بحث خواهیم پرداخت.

آشنایی با حافظه ابری و سه سایت برتر آن

اگر امکانات و تکنولوژی های امروزه را با ۱۰ سال پیش مقایسه کنید، متوجه خواهید شد که اپلیکیشن ها، نرم افزارها، سیستم عامل ها و … به سرعت در مسیر اینترنتی شدن می باشند. به این ترتیب سالیانه هزینه زیادی صرف ارائه خدمات اینترنتی می شود که یکی از آن ها حافظه ابری است.

ممکن است سوال بسیاری از شما کاربران، این باشد که حافظه ابری چیست و چرا باید اطلاعات را روی این بستر ذخیره کنید؟ یا این نوع ذخیره سازی نسبت به روش سنتی چه برتری هایی دارد؟ همچنین آیا فضای ابری از تجهیزات ذخیره سازی فیزیکی امن تر می باشد؟

از گذشته تاکنون یکی از دغدغه های انسان ها در دنیای فناوری، ذخیره سازی اطلاعات بوده است. با گسترش و پیشرفت تکنولوژی نیاز به یک فضای امن، بزرگ و در دسترس برای این کار بیشتر احساس شد. تا این که فناوری ابری پا به عرصه گذاشت و دغدغه فضای ذخیره سازی کمتر شد.

در این مطلب قصد داریم شما را با مفهوم و کاربرد حافظه ابری بیشتر آشنا نماییم. در ادامه با انواع این فضای ذخیره سازی و مزایا و معایب آن آشنا خواهید شد و در پایان به سه تا از بهترین و برترین سایت های فضای ذخیره سازی ابری اشاره می شود.

مفهوم فضای ذخیره سازی ابری و کاربرد آن

همانطور که اشاره شد یکی از دغدغه ها و چالش های دنیای دیجیتال، ذخیره سازی اطلاعات بوده است. تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که با اضافه کردن شماره ای به مخاطبین تلفن خود، آن شماره کجا و چطور ذخیره می شود؟ برای این که بتوانید داده ها و فایل های خود را ذخیره نماید، به یک فضای ذخیره سازی یا حافظه نیاز دارید. نوار کاست های مغناطیسی، دیسک های فلاپی، سی دی، دی وی دی، رم، فلش و … همگی نوعی محل ذخیره سازی می باشند که روزانه مورد استفاده قرار می گیرند.

در فضای دیجیتال، هر روز که می گذرد حجم اطلاعات تولید شده بیشتر و بیشتر می شود و منطقی این است که راهکارهای ذخیره  سازی داده های دیجیتال نیز به همین نسبت، توسعه و رشد پیدا کند. روش سنتی ذخیره سازی اطلاعات دیجیتال، همان مواردی است که در دهه های قبل مورد استفاده بوده است مانند هارد دیسک ها و فلش مموری ها که جزو رایج ترین ابزارهای سنتی این کار محسوب می شوند.

پس از دیسک های بلوری، فضای ابری جدیدترین نوع حافظه می باشد. فناوری ذخیره سازی ابری ، این امکان را فراهم می آورد که فایل های دیجیتال خود را برعکس آنچه تاکنون وجود داشته، در یک فضای غیر فیزیکی ذخیره نمایید. ولی ذخیره سازی ابری در لغت به مفهوم ذخیره سازی در بستر اینترنت می باشد. همه خدماتی که به واسطه اینترنت ارائه می شوند، خدمات ابری نامیده می شوند.

به طور مثال؛ اسپاتیفای نوعی خدمات دهنده ابری موسیقی می باشد. به این ترتیب، حافظه ابری به فضایی در اینترنت گفته می شود که می توان همانند یک هارد درایو، اطلاعات و فایل های دیجیتالی خود را در آن ذخیره نمود و از هر جا و هر زمانی به راحتی در دسترس خواهد بود.

با توجه به این که ذخیره سازهای فیزیکی ممکن است مورد آسیب، خرابی یا سرقت قرار بگیرند، ایده استفاده از حافظه بر بستر اینترنت به وجود آمد. مسئولیت کامل اطلاعاتی که در فضای ابری ذخیره می شود، بر عهده ارائه دهنده این خدمات بوده و به عبارت دیگر شرکت عرضه کننده فضای ابری، عهده دار میزبانی، تامین امنیت، حفظ و نگهداری و کسب اطمینان از این که در هر زمان به اطلاعات خود دسترسی داشته باشید، خواهد بود.

امروزه سرویس های ذخیره سازی ابری گوناگونی در دنیا وجود دارد که از جمله آن ها می توان به گوگل درایو، وان درایو، دراپ باکس و آی کلود اشاره کرد.

انواع مختلف فضای ابری

با توجه به این که افراد و مشاغل گوناگون، نیاز دارند تا فایل ها و داده های مختلفی را ذخیره سازی نمایند به طور مثال یک دانشجو، یک عکاس یا یک بانک هر یک داده ها و اطلاعات مختلفی خواهد داشت. از این رو بسته به نیازهای مختلف افراد و کسب و کارهای گوناگون، انواع مختلفی از فضاهای ابری ایجاد شده است، که در ادامه با آن ها آشنا می شوید.

۱. فضای ابری خصوصی یا private

این نوع فضای ابری همانطور که از نامش پیداست، در دسترس همگان قرار ندارد و تنها یک نفر یا یک شرکت می تواند مالک آن باشد. فضای ابری خصوصی را با عنوان حافظه ابری داخلی هم می شناسند. زیر ساخت های ذخیره سازی نظیر سرورها در محل مشتری قرار داشته و تنها توسط وی قابل دسترسی می باشند. فضای ابری خصوصی مناسب سازمان ها و شرکت هایی مانند بانک ها می باشد که اطلاعات محرمانه دارند.

۲. فضای ابری عمومی یا public

فضای ابری عمومی، معمول ترین نوع این فضا بوده و مالکیت و مدیریت همه سرورهایی که داده ها روی آن ذخیره می شوند بر عهده شخص سومی که عرضه کننده خدمات فضای ابری است، خواهد بود. به این مفهوم که اطلاعات افراد در محل شرکت عرضه کننده قرار داشته و شما به عنوان مشتری، هیچ کنترلی بر زیر ساخت های ذخیره سازی نخواهید داشت.

فایل هایی که در این فضا ذخیره می شوند می توانند در دسترس هر فردی در هر جای دنیا قرار گیرد. اگر تاکنون در نتفلیکس فیلمی را مشاهده کرده باشید. بدانید که از یک فضای ابری عمومی بهره برده اید. اصلی ترین تفاوت حافظه ابری عمومی با نوع خصوصی در این است که فضای ابری عمومی توسط اینترنت قابل دسترسی می باشد در حالی که دسترسی به فضای ابری خصوصی فقط از طریق فایروال امکان پذیر است.

شرکت ها جهت محافظت از شبکه شان از فایروال بهره می برند که به کاربر اجازه می دهد به اینترنت دسترسی داشته ولی مانع دسترسی هکرها و افراد ناشناس می شوند.

۳. فضای ابری هیبریدی یا  hybrid

در این فضا، زیر ساخت های فضای ابری عمومی و خصوصی با یکدیگر ترکیب شده اند. به عبارتی، فضای ابری هیبریدی، برتری های امنیتی فضای ابری خصوصی را با ویژگی های مقیاس پذیری فضای ابری عمومی ادغام نموده است. وضعیتی را در نظر بگیرید که در آن، یک شرکت احتیاج دارد تا انواع مختلفی از اطلاعات را ذخیره سازی نماید.

فضای ابری هیبریدی دقیقا برای برطرف کردن نیاز اینگونه موسسات ایجاد شده است. به طور مثال، بانک ها می توانند اطلاعات مربوط به مشتری های خود را در فضای ابری عمومی ذخیره سازی نموده تا مشتری ها نیز بتوانند به آن ها دسترسی یابند. از سوی دیگر، اطلاعات محرمانه حساب ها را در فضای ابری خصوصی ذخیره نمایند که امنیتش بیشتر است.

۴. فضای ابری اجتماعی یا social

هنگامی که یک فضای ابری خصوصی در بین نهادها و سازمان های مختلفی به اشتراک قرار داده می شود، به نوعی فضای ابری اجتماعی تشکیل شده است. به عبارتی فضای ابری اجتماعی، یک فضای ابری همگانی می باشد که در اختیار بخش محدودی از سازمان ها و شرکت ها گذاشته می شود.

مدل های ذخیره سازی ابری

سه روش برای ذخیره سازی ابری وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره می شود.

۱. ذخیره سازی فایلی

در این مدل، دقیقا مشابه آن چه در رایانه ها می بینیم، اطلاعات و داده ها در قالب فایل و فولدرهای سلسله مراتبی طبقه بندی می گردند. به این مفهوم که هر فایلی با هر فرمتی، در تعدادی فولدر جای می گیرند و فولدرها نیز در دایرکتوری های اصلی و فرعی دسته بندی می شوند.

به این ترتیب، هنگامی که به یک فایل نیاز شود، فقط کافی است تا مسیر آن را بدانید که از کدام دایرکتوری اصلی به فرعی رفته و در چه فولدری، فایل مدنظر خود را جستجو کنید.

۲. ذخیره سازی بلوکی

در مدل ذخیره سازی بلوکی، اطلاعات در حجم بالایی که هریک بلوک نامیده می شوند، طبقه بندی شده و هر بلوک یک هارد درایو جدا محسوب می شود. عرضه کنندگان خدمات فضای ابری، از بلوک ها جهت جداسازی مقادیر زیادی از داده ها از هم استفاده می کنند. این نوع ذخیره سازی به دلیل تاخیر کمی که در برقراری ارتباط میان خدمات گیرنده و سیستم دارد، برای ذخیره سازی فایل های حجیم مناسب تر خواهد بود.

۳. ذخیره سازی شیئی یا object

این مدل ذخیره سازی داده ها برای مدیریت مقادیر زیادی از داده های نامرتب به کار می رود که سازماندهی آن ها سخت  و غیر ممکن می باشد. به بیان دیگر، به جای این که داده ها در فولدر یا بلوک ذخیره سازی شوند، همه در قالب واحدهای مجزایی و یکجا نگهداری می شوند.

میزان امنیت فضای ابری

اولین خط دفاعی هر فضای ابری برای تامین امنیت داده ها، سیستم رمزگذاری آن می باشد. سیستم های رمزگذاری الگوریتم های پیچیده ای را برای مخفی کردن اطلاعات کاربران استفاده می کنند. از این رو هکرها برای دسترسی به این اطلاعات محافظت شده به رمز آن نیاز دارند.

هر چند فایل های رمزگذاری شده صد در صد غیرقابل نفوذ نیستند ولی شکستن رمز آن ها به رایانه هایی با قدرت پردازش بالا، نرم افزارهای مخصوص و زمان زیاد نیاز  دارد. اگر بدترین حالت ممکن را در نظر بگیریم، هیچ جایی برای نگهداری اطلاعات امن نیست، ولی در حالت کلی، فضای ابری به مراتب از فضای محلی امن تر بوده چرا که یقینا سرویس دهندگان این فضا نسبت به عموم افرادی که توسط رایانه اطلاعات خود را ذخیره می کنند، روش های امنیتی پیچیده تری را به کار می برند.

مزایا و معایب فضای ابری

در این قسمت می خواهیم شما را با مزایا و معایب فضای ذخیره سازی ابری نسبت به فضای فیزیکی آشنا نماییم. از جمله این مزایا و معایب می توان به موارد زیر اشاره کرد.

دسترسی راحت: برعکس فضای فیزیکی، در فضای ابری، هر زمان و هر جایی که بخواهید می توانید به اطلاعات خود دسترسی داشته باشید.

هزینه کمتر: هزینه خرید فضای ذخیره سازی فیزیکی مانند هارد یا فلش به مراتب از فضای ابری گران تر تمام می شود.

امنیت بالاتر: با توجه به این که ارائه دهندگان خدمات، لایه های محافظتی زیاد و گسترده تری را روی سرویس های خود به کار می گیرند، امنیت فضای ابری نسبت به فضای فیزیکی بیشتر است و به لطف الگوریتم های رمزگذاری، تنها پرسنل و افراد مجموعه مدنظر می توانند به فایل های ذخیره شده در این فضا دسترسی داشته باشند.

سرعت کمتر: ذخیره سازی اطلاعات روی یک فضای ذخیره سازی فیزیکی به مراتب سریعتر از آپلود آن ها در اینترنت خواهد بود.

همگام سازی: هر دفعه که در فضای ابری روی یک فایل تغییری انجام شود، آن تغییر سریعا در همه دستگاه های مورد استفاده همگام سازی و بروز رسانی می شوند. این قابلیت، تایم زیادی را برای شما حفظ نموده و کار را ساده تر می کند.

اتصال اینترنت: برخلاف فضای فیزیکی، در ذخیره سازی ابری برخورداری از اتصال قوی به اینترنت یک الزام و ضرورت محسوب می شود. در غیر این صورت، نمی توان هیچ داده یا فایلی را آپلود و دانلود نمود.

بازیابی اطلاعات: در صورت خرابی یا آسیب هارد دیسک، بازیابی اطلاعات امر بسیار دشوار و هزینه بری خواهد بود. ولی اگر یک نسخه بکاپ از همه اطلاعات هارد دیسک را در فضای ابری ذخیره شود، در صورت بروز هر مشکلی، می توان از فضای ابری به عنوان راه حل بهره برد.

آشنایی با ۳ سایت برتر ذخیره ساز ابری

امروزه، شرکت هایی که خدمات ابری ارائه می دهند در حال گسترش و توسعه بوده که در ادامه شما را با ۳ مورد از سایت هایی که در این زمینه جزو بهترین و برترین ها هستند آشنا می نماییم.

۱. مایکروسافت وان درایو

وان درایو یکی از بهترین فضاهای ابری رایگانی است که مایکروسافت ارائه می دهد. البته این شرکت سرویس های ابری دیگری نیز ارائه می دهد. وان درایو راه حل پیش فرض مایکروسافت برای کاربران ویندوز بوده که با ویندوزهای ۸ و ۸.۱ و۱۰ در سازگاری است.

فضای ابری مایکروسافت حجم اولیه ۵ گیگابایت را به صورت رایگان در اختیار هر کاربر قرار می دهد که البته برای افزایش آن باید هزینه ای پرداخت شود. در ضمن این سرویس برای دارندگان هر دستگاهی من جمله ایکس باکس هم قابل استفاده است.

۲. گوگل درایو

گوگل درایو جزو مطمئن ترین فضاهای ابری رایگان می باشد که شرکت گوگل آن را ارائه می دهد. بهره گیری از این سرویس برای همه کاربرانی که حساب جیمیل دارند امکان پذیر می باشد. گوگل درایو با مجموعه ای از ابزارهای اداری در رقابت با مایکروسافت آفیس بوده که از جمله آن ها می توان به داکس و اسلایدز اشاره کرد.

فضای ابری گوگل درایو، ۱۵ گیگابایت فضای ذخیره سازی را به صورت رایگان در اختیار شما قرار می دهد و البته برای افزایش این میزان فضا ملزم به پرداخت هزینه خواهید بود.

۳. دراپ باکس

دراپ باکس یکی از قدیمی ترین و بهترین سرویس دهندگان فضای ابری می باشد که به همه کاربران خود معادل ۲ گیگابایت حجم اولیه رایگان اختصاص خواهد داد. این فضا بر روی همه پلتفرم های موجود قابل استفاده می باشد. از مزیت بزرگ دراپ باکس، کارکرد آن در حالت آفلاین است که وقتی به اینترنت متصل هستید می توانید فایل های خود را تعیین کنید تا در آینده به صورت آفلاین به آن ها دسترسی پیدا کنید.

در پایان این مطلب، چنانچه علاقمند به مطالعه دیگر مطالب مرتبط با حوزه دیجیتال همچون حافظه رم مجازی و حافظه SSD هستید شما می توانید روی لینک مدنظر کلیک نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *