دسته ها
یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳

حافظه SSD چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

  • ملیحه بال افکن
  • ۸ شهریور ۱۴۰۰
  • ۰

توجه داشته باشید که حافظه SSD بر خلاف هارد دیسک ها امروزه طرفداران زیادی پیدا کرده و با این حال در این مقاله سعی داریم به بیان ویژگی ها و مزیت های استفاده از این حافظه بی عیب و نقص بپردازیم با ما همراه شوید.

به طور کلی حافظه SSD یک نوع حافظه فلش محسوب می شود که بر خلاف هارد دیسک قسمت های متحرک ندارد. در واقع این حافظه ذخیره سازی به خاطر داشتن سرعت بالا در دسترسی و همچنین انتقال اطلاعات تاثیر چشمگیری در سرعت عملکرد یک سیستم کامپیوتری مانند لب تاپ خواهد داشت.

آشنایی با تاریخچه حافظه SSD

معمولا فناوری حافظه های مورد استفاده کاربران به گونه ای که سوزن هارد با قرار گرفتن بر روی هد عمل آدرس یابی اطلاعات را انجام می دهد و پس از یافتن آدرس داده ها را رم انتقال داده و در نهایت برای عمل پردازش به پروسسورها ارسال خواهند شد. از آنجایی که تمامی این مراحل یعنی جابه جایی سوزن ها، گردش هد و عمل آدرس یابی در هارد دیسک به صورت مکانیکی انجام می شود باعث به وجود آمدن گرما، مصرف انرژی و همچنین تاخیر در خواندن و نوشتن خواهد شد.

تاریخچه حافظه SSD

بروز تمام این اتفاقات در کنار هم باعث کاهش سرعت کلیه عملیات پردازش خواهد شد که علاوه بر این هارد دیسک ها معمولا در برابر ضربه فوق العاده حساس هستند و ممکن است با ضربه کوچکی بسوزند و یا قسمتی از حافظه آن پاک شود. جالب است بدانید که امروزه برای رهایی از این هارد دیسک های پر خطر گونه ای دیگر از حافظه ها تولید شده اند که به عنوان SSD شناخته می شوند و تاریخ ساخت اولین SSD جهان به پیش از سال ۱۹۹۰ میلادی برمی گردد.

البته که در آن زمان ها استفاده از حافظه SSd چندان رایج نبوده و تنها در فعالیت های نظامی و فضایی مورد استفاده قرار می گرفته است. سرانجام از سال ۱۹۹۵ به بعد کم کم استفاده از این نوع حافظه ها گسترش یافت به گونه ای که امروزه نمونه دستگاه های مختلفی مانند تبلت، موبایل هوشمند، سرور و همچنین کامپیوتر های قابل حمل از این نوع حافظه استفاده می کنند.

خصوصیات بارز اس اس دی

ویژگی های حافظه اس اس دی:

بهتر است بدانید که در واقع کلمه SSD مخفف عبارت Solid state disk به معنای منبع ذخیره سازی است که از نیمه رسانای حالت جامد تشکیل شده است. همچنین این نوع فناوری در ساخت حافظه های فلش نیز مورد استفاده قرار می گیرد و به همین خاطر برخی از کاربران آن را به حافظه فلش یا رم می دانند. معمولا در کشور ما این حافظه ها تحت عنوان هارد اس اس دی به فروش می رسد در صورتی که استفاده از واژه هارد پیش از اس اس دی کاملا اشتباه خواهد بود.

به صراحت می توان گفت که امروزه تلاش هایی از سوی سایت های مختلف برای تصحیح این اشتباه صورت گرفته اما تاکنون هیچ کدام از آن موفق نبوده و هنوز هم خریداران و فروشندگان از واژه هارد اس اس دی به جای حافظه اس اس دی استفاده می کنند. در واقع هارد دیسک های جامد یا همان اس اس دی ها به حافظه ای گفته می شوند که در آن ها از هیچ قطعه متحرکی استفاده نشده و تنها از حافظه های مبتنی بر فلش یا SD Ram ها استفاده خواهند کرد.

مزیت های استفاده از اس اس دی

معمولا استفاده از حافظه های وابسته به فلش در اس اس دی ها باعث شده تا زمان تاخیر به حداقل برسد و همچنین گرمای تولید شده کاهش یابد که اغلب این موارد موجب کاهش مصرف انرژی و همچنین سیک تر شدن این حافظه نسبت به هارد دیسک ها خواهد شد. البته با این وجود اس اس دی ها نیز می توانند مانند هارد دیسک درایوها دارای مشکلات مختلفی باشند که از مهمترین آن ها می توان به قیمت بالای این حافظه در مقابل هارد دیسک اشاره کرد.

جالب است بدانید که هارد دیسک ها معمولا دارای صفحاتی به نام پلاتر و هد هستند که این هد اطلاعات را از روی صفحات می خواند و بر خلاف آن هیچ کدام اجزاء داخلی اس اس دی در حال چرخش نیستند و تنها دارای یک حافظه فلش است که فوق العاده محکم و بادوام خواهد بود. در اغلب موارد نیز در اثر سقوط از ارتفاع زیاد مقاوم عمل کرده و نسبت به اچ دی دی ها دوام بیشتری خواهد داشت.

همچنین نسل جدید حافظه های اس اس دی، اس اس دی های M.2 هستند که از لحاظ خواندن و نوشتن و همچنین کارایی فوق العاده خواهند بود. معمولا حافظه M.2 از درگاه PCIE استفاده می کند و سرعتی تقریبا ۶ گیگابایت در ثانیه خواهد داشت.

اصول استفاده از اس اس دی

مقایسه اس اس دی با هارد دیسک:

گاهی اوقات ممکن است مهم ترین نکته در خرید یک حافظه سرعت خواندن نوشتن اطلاعات موجود در آن باشد. به همین خاطر اگر بخواهید اس اس دی ها را با هارد دیسک درایو ها از نظر سریع بودن مقایسه کنید شاید به نتیجه درستی نرسید که علل آن را در ادامه بیان کرده ایم:

توجه داشته باشید که سرعت خواندن و نوشتن در هارددیسک ها معمولا یکسان است اما در مقابل در اس اس دی ها بر اساس ترکیب های مختلفی که وجود دارد نتیجه های مختلفی در سرعت خواندن و نوشتن مشاهده می شود.

معمولا اندازه بلوک های داده ای که خوانده یا نوشته می شوند در حافظ SSD و همچنین هارد دیسک ها یکسان نیست که به همین خاطر باعث تغییر نسبت در هر دو مدل حافظه خواهد شد.

چنانچه سیستم عامل برای کار با اس اس دی ها به درستی بهینه سازی نشده باشد قطعا کاربر افزایش بهتر مخصوصی را در استفاده از اس اس دی ها احساس نمی کند و معمولا در سیستم عامل هایی مانند ویندوز اکس پیو ویستان این بهینه سازی به صورت پیش فرض وجود نخواهد داشت و کاربران بایستی با نصب سرویس چپ های موجودی که توسط ماکروسافت ایجاد شده این امکان را برای خود فراهم کنند.

البته امروزه در روند نصب ویندوز ۷ این مسئله به صورت پیش فرض قرار داده شده و سیستم عامل با پشتیبانی از سیستم فایل های EX FAT به صورت کامل با اس اس دی ها هماهنگ شده است.

چگونگی مقایسه هارد دیسک با اس اس دی

معایب استفاده از اس اس دی:

با وجود اینکه حافظه اس اس دی سرشار از مزیت است اما فاقد عیب هم نیست و به طور کلی از معایب حافظه های اس اس دی می توان به حساس بودن ولتاژ ورودی اشاره کرد که گاهی اوقات با یک برق رفتگی ساده امکان دارد تمام اطلاعات موجود و یا یکی از درایور های هارد اصلی به صورت کامل حذف شود. معمولا به همین خاطر توصیه می شود به هیچ عنوان اطلاعات شخصی خود را در هارد اس اس دی ذخیره سازی نکنید.

پس از مطالعه این مطلب، برای بالا بردن سطح اطلاعات علمی خود در زمینه باطری های اصلی پاناسونیک و تفاوت adsl و vdsl می توانید به این لینک ها مراجعه کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *