یکی از مشکلات نگران کننده و مهمی که در بین اغلب کودکان رایج می باشد تغذیه نامناسب و نامتعادل آن ها می باشد که به دلیل تاثیرگذاری بر روی روند رشد و سلامتی کودکان ار اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و والدین باید توجه ویژه ای به این موضوع داشته باشند. در همین راستا سعی داریم در این مطلب به منظور آگاهی شما عزیزان به بررسی دلایل ایجاد اختلال تغذیه در کودکان و راه های رفع و درمان این مشکل بپردازیم.
تاثیرات ناشی از اختلال تغذیه در کودکان
به طور کلی کودکان با توجه به این که در دوران رشد به سر می برند بایستی برنامه غذایی آن ها کاملا متناسب با نوع نیاز بدنشان و مطابق با وضعیت جسمی و سن آن ها باشد تا دچار کمبود نشوند اما گاهی اوقات امکان دارد به دلایل مختلفی اختلال تغذیه در کودکان رخ دهد و پیامدهای منفی و آسیب های مختلفی را به دنبال داشته باشد.
انواع اخلال غذایی در بچه ها
در ادامه به موارد مهمی از مدل های مختلف اختلال غذایی در کودکان اشاره کرده ایم.
- اختلال بی اشتها بودن عصبی
- اختلال نشخوار کردن
- اختلال پیکا یا هرزه خوردن
- اختلال زیاده خوری عصبی
- اختلال خودداری یا اجتناب
- اختلال زیاده خوری عیاشی
مهمترین نشانه های این عارضه
پایین آمدن مقدار وزن:
کاهش وزن کودکادن در طی زمان کوتاه و سریع بیانگر وجود یک نوع مشکل می باشد. امکان دارد کودک تلاش کند با بر تن کردن لباس های گشاد سعی در مخفی کردن کم وزنی خود داشته باشد.
زیاده روی کردن در انجام فعالیت های ورزشی:
امکان دارد کودک برخلاف لاغر بودن به انجام تمرینات ورزشی بیش از حد و فراتر از توان خود بپردازد.
برنامه غذایی نامناسب:
کودک امکان دارد ضمن کم وزن بودن به استفاده از رژیم های غذایی غیرمجاز و دشوار بپردازد.
گوشه گیری کردن:
احتمال دارد که کودک میلی به شرکت در کارهای گروهی نداشته باشد و گوشه گیری را انتخاب نماید.
عادت های غذایی متفاوت:
کودکان امکان دارد که به عادات غذایی عجیب غریب همچون چک کردن بیش از حد کالری غذاها، مصرف مواد غذایی خاص، پرهیز از خوردن غذا و غذا خوردن به صورت مخفی روی بیاورند.
تغییر کردن نوع شخصیت:
کودک احتمال دارد به صورت مرتب رفتارهای احساسی همچون استرس، عصبانیت و خشم، غم و ناراحتی و تحریک پذیری را بدون هیچ گونه علتی از خود نشان دهد یا رفتارهای بیش فعالی همچون حرکت دادن پا و داشتن مشکل در طریقه نشستن را به نمایش بگذارد.
مخفی کردن و نگه داری غذا:
در مواقعی که کودک مواد غذایی فراوانی را خریداری و نگه می دارد ممکن است به پنهان کردن غذا بپردازد و بعد شروع به پرخوری نماید.
تاثیرات منفی و مضرات این نوع اختلال
کودکان به منظور رشد و نمو و تامین سلامتی خود به برنامه غذایی مناسب و مفیدی احتیاج دارند. اختلال غذایی در بچه ها امکان دارد مشکلات فراوانی را به همراه داشته باشد. اگر کودک در دوران رشد خود به صورت درست و مناسبی غذا مصرف نکند میزان رشد او کاهش پیدا می کند و این امر بر روی قد او نیز موثر خواهد بود. غذای ناکافی امکان دارد به اندام های اصلی بدن همچون مغز، قلب و کلیه ها نیز صدمه بزند.
کودکان با عادت های غذایی نادرست و تغذیه نامناسب امکان دارد درگیر بیماری های مختلفی همچون فشار خون کم، پایین آمدن تپش قلب، ضربان قلب نامرتب و نازک شدن ساختار استخوان ها و موها شوند. کم بودن ترکیبات مغذی در کودکان سبب متعادل نبودن الکترولیت، سردردهای دائمی، حساس بودن به سرما، احساس سرگیجه و نبود تمرکز می شود.
استفراغ مزمن نیز موجب می شود اسید معده به قسمت مینای دندان ها صدمه بزند. همینطور موجب ملتهب شدن مری و بزرگی غده های بزاقی درون دهان نیز می گردد. این نوع اختلال همینطور امکان دارد با ایجاد تاثیرات بد بر شخصیت کودکان موجب بروز اختلالات پی در پی در رفتار، ایجاد افسردگی و تحریک پذیری گردد. اختلال غذایی دائمی در بچه ها امکان دارد مشکلات جدی و خطرناکی به دنبال داشته باشد.
نحوه رفع و درمان
به منظور از بین بردن و کنترل این عارضه در کودکان راهکارهای درمانی مختلفی وجود دارد که در ادامه به شرح آن ها پرداخته ایم.
استفاده از شیوه درمان روانی:
درمان روانی به طور معمول به نوعی درمان مبنی بر خانواده گفته می شود که معاینه ای سرپایی به صورت فشرده صورت می گیرد و در آن احتیاجی به بستری کودک در بیمارستان نمی باشد. این نوع روش حاوی آموختن و به وجود آوردن انگیزه در والدین است تا با اجرای کارهای مثبت برای تنظیم نمودن رفتار و عادت های غذایی کودک خود اعمالی انجام دهند. هدف واقعی این درمان کسب عادت های غذایی درست و مناسب و وزن خوب و طبیعی در کودک است.
این شیوه درمانی حاوی درمان رفتاری شناختی نیز می باشد که بر روی پیدا کردن و مدیریت نمودن عوارض رفتاری و اختلال تغذیه در کودکان که هدف آن پرخوری و پاکسازی پس از آن می باشد تمرکز دارد. درمان رفتاری شناختی دربردارنده عمل و عکس العمل های خصوصی و شخصیتی کودک می باشد.
درمان با کمک دارو:
این نوع اختلال در سال های اولیه دوران کودکی امکان دارد موجب ایجاد مشکلات مختلف در وضعیت سلامتی کودک شود. این گونه مشکلات شامل کاهش تراکم استخوان، فشار خون غیرعادی، کندی مراحل رشد و انواع عوارض قلبی می باشد. کودکی که به این نوع اختلال ابتلا یافته است به منظور انجام دادن معالجه و آزمایش های مربوطه باید به صورت منظم به دکتر مراجعه نماید. اگر کودک درگیر افسردگی شدید شد پزشک مربوطه بعضی از داروهای ضد افسردگی را برای کودک تجویز می نماید. کودکی که در رابطه با وضعیت سلامتی خود دچار مشکلات مختلف زیادی می باشد باید در بیمارستان و زیر نظر پزشک مربوطه به شکل وریدی تزریق او انجام گیرد.
مراجعه به مشاور تغذیه:
گروه متخصص پزشکی که مسئولیت درمان کودک را بر عهده دارند در صورت نیاز امکان دارد والدین کودک را به متخصص تغذیه ارجاع دهد. پزشک متخصص امکان دارد یک برنامه غذایی مناسب برای رشد و نمو کودکتان در نظر بگیرد و تجویز نماید.
در مطلب ارائه شده علائم و تاثیرات منفی اختلال تغذیه در کودکان و راه های درمان این عارضه را شرح دادیم که امیدواریم نهایت استفاده را از آن برده باشید.
منبع : آرگا