به طور کلی گیاه پامپاس از دسته گیاهان زیبا و غیر علفی به شمار می آید که بومی مناطق کالیفرنیا و تگزاس خواهد بود. با وجود اینکه کاشت و پرورش گیاه پامپاس در مناطق نیوزلند و هاوایی به خاطر توانایی بالای رویش ممنوع شده اما با این وجود بسیاری از مردم در سایر نقاط از این گیاه زیبا به منظور تزئین خانه، باغ و مناطق برکه ای استفاده می کنند.
آشنایی با پرورش گیاه پامپاس
بهتر است بدانید که گیاه پامپاس در واقع از دسته گیاهان بسیار زیبا در تزئین منازل و مکان های عمومی می باشد که استفاده از آن می تواند جذابیت خاصی را به محیط ببخشد. با این وجود برخی از مناطق مانند کالیفرنیا و و نیوزلند کاشت و پرورش آن را ممنوع کرده اند زیرا پامپاس را گیاهی علفی و بی خاصیت می دانند.
این گیاه زیقبا در طول روند رشد خود بایستی به صورت منظم هرس شود زیرا رشد شاخه هایش سریع بوده و نیاز به هرس پیدا می کند. از آنجایی که گیاه پامپاس روند رشد و مراقبت راحتی دارد می توانید آن را به خوبی کنترل کنید و از آفات و بیماری ها دور نگه دارید. عمدتا گونه های معمولی پامپاس کرم رنگ هستند و سایر گونه های آن گل هایی صورت رنگ خواهند داشت که زیبایی گیاه را دوچندان کرده اند.
در واقع گیاه پامپاس را می توان یک گونه بلند با برگ هایی دراز دانست که گل های بسیاری را تولید می کند. همچنین پامپاس یک گیاه چندین ساله است که بومی مناطق آمریکای جنوبی بوده و به دلیل رشد بیش از حد در مناطق کالیفرنیا به عنوان یک علف هرز مهاجم شناخته می شود. با وجود اینکه کاشت این گیاه به خاطر قابلیت زیادی که در تکثیر دارد در مناطق نیوزلند ممنوع شده اما در سایر نقاط جهان افراد از آن به عنوان گیاهی زینتی برای تزئین فضای سبز، باغات و اطراف استخر ها استفاده می کنند.
دستورالعمل کاشت و تکثیر گیاه:
برای کاشت و پرورش گیاه پامپاس در ابتدا بایستی گلدانی با قطر ۱۰ سانتی متر را پر از ترکیب ماسه، شن و پیت ماس کنید. دقت داشته باشید که بذر این گیاه نیاز به یک خاک شل با زهکشی خوب و مرطوب برای جوانه زنی دارد. بذور را بایستی چهار الی شش هفته پیش از آخرین یخبندان درون خانه بکارید.
اگر دانه های پامپاس را پس از فصل بهار بکارید بایستی در طول زمستان آن را به داخل خانه انتقال دهید تا دچار سرمازدگی نشوند. برای کاشت بذور درون گلدان در ابتدا حفره این درون خاک ایجاد کنید و به آرامی آن ها را درون خاک فشار دهید. در این روند دقت کنید که بذور نباید با خاک پوشانده شوند.
پس از کاشت بستر را به آرامی آبیاری نمایید و از غرقابی نمودن بستر پرهیز نمایید. سپس با استفاده از یک پلاستیک روشن روی گلدان را بپوشانید و روی آن چندین سوراخ کوچک قرار دهید تا هوا جریان پیدا کند. حال بایستی گلدان حاوی بذرها را در مقابل یک پنجره آفتابی که حداقل روز ۶ الی ۸ ساعت نور دریافت می کنند قرار دهید و بازه دمایی ایده آل برای این گیاه بین ۱۸ تا ۲۳ درجه سانتی گراد خواهد بود.
روند جوانه زنی بذر ها تقریبا یک الی دو هفته طول می کشد و زمانی که ارتفاع نهال ها به ۸ الی ۱۰ سانتی متر رسید می توانید آن ها را به خارج از خانه انتقال دهید. برای آن یک محیط با آفتاب کامل تا سایه جزئی را انتخاب کنید زیرا گیاه پامپاس برای رشد مناسب حداقل ۶ ساعت در طول روز نور مستقیم نیاز دارد.
از آنجایی که این گیاه زیبا می تواند تا ارتفاع ۳ متر هم به خوبی رشد کند بنابراین مکانی را برای کشت انتخاب کنید که به اندازه کافی فضا برای رشد داشته باشد.
شرایط مورد نیاز برای نگهداری پامپاس:
همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای اینکه روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی دارند که شما بایستی آن را فراهم کنید. به همین منظور در ادامه برخی از شرایط و اصول لازم برای کاشت و پرورش پامپاس را شرح داده ایم:
-
آبیاری:
توصیه می شود گیاه جوان و تازه کشت شده را به ویژه در زمان خشکی و عدم وجود نزولات آسمانی آبیاری نمایید. در مقابل گیاهان به بلوغ رسیده نیاز چندانی به ابیاری ندارند و می توانند دوره های طولانی خشکی را به خوبی طی کنند. با این وجود هر چقدر نیاز رطوبتی گیاهتان به خوبی تامین شود میزان رشد آن و گلدهی افزایش خواهد یافت و در مقابل خشکی کشیدن به تدریج موجب کاهش درصد گلدهی و کم حجم شدن خوشه های پامپاس می شود.
-
نور و دما:
به طور کلی آفتاب مستقیم ۶ الی ۸ ساعته در طول روز یکی از لازمه های پرورش پامپاس خواهد بود زیرا کمبود نور در آن باعث رشد ضعیف و عدم گلدهی گیاهتان خواهد شد. با وجود اینکه گیاه پامپاس به نور شدید آفتاب حساسیت زیادی ندارد اما بایستی آبیاری را به صورت منظم انجام دهید تا گرمای زیاد باعث سوختگی حاشیه و نوک برگ ها نشود.
در مورد دمای مورد نیاز گیاه پامپاس نیز می توان گفت که این گیاه می تواند دمای زمستانه را تا منفی ۱۲ درجه سانتی گراد تحمل کند و همچنین اگر در فضایی قرار دهید که در معرض باد های شدید نباشد می توان آن را با دمای منفی ۱۶ تا منفی ۲۰ درجه نیز کشت کرد. در فصل تابستان نیز دمای ۳۵ درجه سانتی گراد برای مشکل مناسب خواهد بود اما با این وجود نباید مدت زمان خشکی گیاه طولانی باشد تا گیاهتان از رشد و گلدهی بهتری برخودار شود.
-
خاک و کوددهی:
با وجود اینکه گل پامپاس چندان نسبت به خاک حساس نیست اما بهتر است از خاک سنگین برای بستر آن استفاده نکنید زیرا در چنین شرایطی احتمال رشد ضعیف گیاه و پوسیدگی آن دوچندان خواهد شد. در هنگام آماده سازی بستر گیاهتان می توانید خاک بستر را با مقداری شن و خاک برگ نیز ترکیب کنید.
گیاه پامپاس در طول رویش خود نیاز چندانی به کوددهی ندارد و تنها در صورت تقویت آن زودتر بزرگ و بالغ خواهد شد. می توانید هر ساله مقداری کود پوسیده دامی یا خاک برگ تازه را در فصل بهار به ضخامت ۷ سانتی متر بر روی سطوح خاک گیاهتان پخش کنید.
منبع : آرگا