دسته ها
شنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۴

آشنایی با هویت فردی و ضرورت دستیابی به آن

  • سمیه نیک فرجام
  • ۲ فروردین ۱۴۰۰
  • ۰

هویت فردی تشکیل بخش مهمی از شخصیت فرد است این هویت دارای بخش های مختلف صنفی، شخصیتی و باطنی است هر یک از این ابعاد بخش های مختلفی از هویت انسان را تشکیل می دهد که در ادامه این مقاله بیشتر درباره آن توضیح می دهیم. این هویت تشکیل دهنده هویت اجتماعی نیز باشد و روابط افراد را شکل می دهد.

هویت بخش مهمی از شکل گیری شخصیت را در بر می گیرد هویت یعنی “چه کسی بودن” این امر یک نیاز طبیعی در بین جوامع انسانی است و حس تعلقی بنیادی و ذاتی محسوب می شود که منجر به خودآگاهی خواهد شد. هویت دارای دو بخش هویت اجتماعی و فردی است در بعد هویت اجتماعی انسان به خودآگاهی جمعی خود دست پیدا می کند او خود را در میان جمع می شناسند و به توانایی های جمعی خود پی می برد هویت انفرادی نیز نمونه ای دیگر از هویت است که بخش مهمی از شخصیت انسان را تشکیل می دهد هویت دارای بخش های مختلفی است و شامل ویژگی های متعددی است هویت انفرادی انسان را از دیگران جدا می کند و ویژگی های خاص و ویژه او را نشان می دهد افرادی که به این هویت دست پیدا می کنند می توانند در به دست آوردن اهداف خود موفق تر باشند. ابعاد مختلفی که تشکیل دهنده شخصیت می باشند نشان دهنده هویت انفرادی هستند این ابعاد شامل ارزش ها، اعتقادها، خاطرات و میراث هایی است که در ما نهفته شده است و این ارزش ها از انسانی به انسان دیگر متغیر است.

هویت فردی چیست؟

هویت نشان دهنده این است که انسان چه ماهیت و شخصیتی را به خود اختصاص می دهد چگونه فکر می کند؟ چه آرزوها و آمالی دارد؟ چه کارهایی را انجام می دهد؟ چه اهدافی دارد؟ چه ارزش هایی دارد؟ تمامی این موارد تشکیل دهنده شخصیت افراد هستند این اندیشه ها و ارزش ها تشکیل دهنده نوع ارتباطات افرا می باشند زیرا این اندیشه ها در نظام ارتباطی و اجتماعی افراد نقش موثری دارند. هویت انفرادی لازمه وارد شدن به جمع است و می تواند بخشی از هویت اجتماعی را تشکیل دهد هر انسانی دارای خصوصیت ها و صفاتی است همه این توانایی ها می تواند نقطه ضعف یا قوت افراد باشند بر حسب این هویت افراد شامل بخش های باطنی، صنفی و شخصیتی است.

 هویت چیست

بعد شخصیتی:

شخصیت انسان تحت تاثیر چه عواملی شکل می گیرد؟ شخصیت انسان ها تحت تاثیر عوامل گوناگونی شکل می یابند یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در تربیت و شکل گیری شخصیت فرد خانواده است محیط های دوستان، مدرسه، مذهب، اقلیم و … تاثیر بسیار زیادی بر روی شکل گیری شخصیت فرد دارند. هر یک از این ابعاد می تواند به نحوی برای فرد محدودیت هایی ایجاد کند از سویی می تواند موجب توانمندی او نیز شود بر همین اساس است که افراد دارای شخصیت های مجزا از یکدیگر می باشند. این بعد، بعد شخصیتی فرد است که در حقیقت بعد شخصیتی تشکیل شده از خانواده، ارزش ها و اعتقادها است.

بعد صنفی:

این بعد تشکیل دهنده تفکرات، باورهای مذهبی، فرهنگ، اخلاق و … است این ابعاد تعیین کننده بسترهای فکری  فرد هستند و نشان می دهند که شما دارای چه اعتقاداتی هستید شما در صورت نیاز می توانید این اعتقادات را تغییر دهید و موجب بهبودی و پویایی خود شوید.

هویت فردی چیست

بعد باطنی:

یکی دیگر از ابعاد تشکیل دهنده هویت فردی بعد باطنی است این بعد درونی است و نشان می دهد که فرد دارای چه خصوصیت های روحی است همچنین نشان دهنده احساسات و علایق می باشد. تزکیه و تهذیب روحانی نیز در این بعد جای می گیرد و نشان دهنده حالات روحی فرد می باشد.

با توجه به اینکه هویت پدیده ای درونی است و ماهیت ذاتی دارد به ویژگی های درونی و خصوصی در افراد اشاره می کند این امر می تواند متاثر از عوامل و علت های گوناگونی باشد تحولات فرهنگی می تواند در این امر تاثیر زیادی داشته باشد زیرا به خودی خود شکل دهنده ارزش های فرهنگی و اعتقادهای هر فرد است همانطور که پیش از این اشاره کردیم هویت دارای وجوه مختلفی است یکی از مهم ترین وجوه آن وجه ملی هویت می باشد هویت ملی دارای بخش های مختلفی همچون خانواده، دین، زبان، باروها و … می باشد که تشکیل دهنده بخش های مهمی از زندگی فرد می باشد.

عوامل موثر رد هویت فرد

ضرورت دستیابی به هویت؟

هویت فردی بخش مهمی از زندگی فرد را تشکیل می دهد افراد با به دست آوردن هویت خود می توانند به اهداف و مقاصد مهمی که در زندگی خود دارند دست پیدا کنند افرادی که به هویت خود می رسند می توانند مراحل کمال را بهتر طی کنند آن ها اغلب اندیشه های کمال جویانه ای دارند که در مسیر زندگی به شدت کمک کننده خواهد بود. زمانی که هویت مشخص می شود شما امکان تشخیص بسیاری از رفتارها را دارید می توانید افکار و اقداماتی که به فکر آن هستید را شناسایی کنید این افراد می توانند به جهان بینی درستی برسند و دارای یک نظام ارزشی سازمان یافته می شوند.

تفاوات هویت اجتماعی و انفرادی

با توجه به اینکه هویت می تواند بر بخش های مهمی از زندگی فرد تاثیرگذار باشد باید افراد را در رسیدن به این نظام ارزشی یاری کرد و آن ها را به سویی از جهان بینی رساند که تاثیرگذار و با اهمیت هستند. چگونه بفهمیم به بحران هویت دچار شیده ایم؟ این سوال اساسی است که در جوامع امروزی خیلی از افراد را درگیر خود کرده است و در لینک توضیحات مفصلی در این رابطه ارائه شده است.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *