قرص بیوتین نوعی مکمل دارویی است که بسیاری از اشخاص از آن برای جلوگیری از ریزش موها و تقویت نمودن پوست سر استفاده می نمایند. اگر به دنبال اطلاعات بیشتری از این دارو هستید بهتر است تا این مطلب ما همراه ما باشید.
بررسی قرص بیوتین
بیوتین نامی آشنا در گروه ویتامین ها می باشد و یکی از انواع ویتامین های گروه B کمپلکس می باشد. ویتامین های گروه B در بدن مسئولیت شکستن چربی و کربوهیدرات های غذاهای مصرفی و تبدیل آنها به انرژی را به عهده دارند. انرژی حاصل شده به این طریق سوخت لازم برای اکثر عملکردهای ضروری در بدن را فراهم می نماید. بیوتین با نام های مختلف ویتامین B-7 و ویتامین H و کوآنزیم R نیز شناخته می گردد. از مکمل بیوتین به عنوان نوعی کمک کننده تاثیر گذار برای درمان یا پیشگیری از کمبود بیوتین در بدن استفاده می گردد. کاهش بیوتین در بدن باعث مشکلاتی مانند سوء تغذیه، کاهش سریع وزن، تغذیه غیر مغذی در طولانی مدت و … می شود. همچنین برای درمان بثورات پوستی در نوزادان نیز از بیوتین استفاده می گردد اما درمان قطعی آن اثبات نشده است. گفته می شود که بیوتن در درمان ناخن های شکننده و نازک شدن موها، دیابت و دردهای عصبی نیز تاثیر گذار می باشد. در حال حاضر بیوتین بیشتر به عنوان مکمل گیاهی به فروش می رشد اما برخی ازز این ترکیبات گیاهی استاندارد خاصی ندارند و ممکن است آلوده به فلزات سمی و … باشند، از این رو مکمل های گیاهی-بهداشتی را باید از منابع قابل اعتماد تهیه نمایید تا خطر آلودگی در آنها به کمترین حد خود برسد. برای این منظور می توانید از قرص های بهداشتی که در داروخانه های معتبر وجود دارند استفاده نمایید.
اهمیت مصرف بیوتین در دوران حاملگی
کمبود بیوتین نادر می باشد اما طبق تحقیقات انجام شده کمبود این ویتامین در خانم ها باردار و شیرده بیشتر از بقیه افراد دیده می شود و همانطور که می دانید بیوتین نقش مهمی در رشد اندام های اصلی جنین ایفا می کند و در دوران بارداری و شیردهی در کنار فولیک اسید حتما باید مورد استفاده قرار گرفته شود و مولتی ویتامین های بارداری معمولاً دارای مقادیر مناسبی از بیوتین می باشد و نیازی نیست که این ویتامین را در قالب قرص استفاده نمایید.
بررسی علت های کمبود بیوتین در بدن
کمبود این ویتامین در بدن بنا به دلایلی می باشد که علت های آن عبارتند از :
- مصرف دارو هایی که مانع جذب ویتامین ها و بیوتین می شود.
- تغذیه ندارست و استفاده نکردن از منابع غذایی حاوی بیوتین
- اختلالات ژنتیکی
- اختلالات روده
نشانه های کمبود بیوتین در بدن
- راش پوستی قرمز در اظطراف بینی، دهان وچشم ها
- ریزش مو و داشتن موهای شکننده و ضعیف
- بی حالی
- افسردگی
- خستگی
- بی حسی
- بی خوابی
- سوزن سوزن شدن اندام ها
- عفونت های قارچی
- خستگی چشم
- از دست دادن اشتها
اما با وجود علایم گفته شده کمبود این ویتامین توسط پزشک تشخیص داده می شود تا از ابتلا یا عدم ابتلا به این عارضه مطمئن شوید.
منابع غذایی که دارای بیوتین هستند
به منظور جبران کمبود بیوتین در بدن می توانید از مناع غذایی حاوی بیوتین استفاده نمایید که این منابغ غذایی عبارتند از :
- جگر و قلوه
- گوشت
- حبوبات
- زرده تخم مرغ
- کلم و سبزیجات برگ دار
- پنیر
- مغر های موجود در آجیل و کره آن ها
- قارچ
موارد مصرف بیوتین
از قرص بیوتین در موارد زیر استفاده می شود:
- از این مکمل به منظور پیشگیری و درمان کمبود بیوتین در بیماران دچار نارسایی جذب مواد غذایی و یا کسانی که رژیم غذایی کاهش وزن دارند مورد استفاده قرار می گیرد.
- بیوتین نوعی ویتامین B ضروری به نام کوآنزیم و حد واسط ممتابولیسن اسیدهای آمینه، کربوهیدرات ها، پروتئین ها و چربی ها می باشد.
- در مشکلات پوستی مثا راش، ریزش مو، افزایش کلسترول خون و همچنین برخی مشکلات قلبی از این مکمل استفاده می شود زیرا کاهش بیوتین این مشکلات را به دنبال دارد.
- از قرص بیوتین برای درمان یا کمبود ژنتیکی بیوتین، درمان سبورئیک در نوزادان و آکنه و اگزما استفاده می شود.
- در برخی رژیم های غذایی که در آن بدن دچار کمبود ویتامین می شود نیز می توانید از بیوتین استفاده نمایید.
- بیوتین برای ساخت اسیدهای چرب و گلوکز و همچنین برای سلامت پوست و مو و ناخن ها لازم و ضروری می باشد
نکات مهم قبل از مصرف دارو
قبل از استفاده از مکمل بیوتین به موارد زیر توجه نمایید:
- کلیه دستورالعمل های موجود در بروشور محصول را بررسی نمایید.
- در صورت داشتن هر گونه آلرژی به پزشک خود اطلاع دهید.
- برای پیشگیری از تداخلات دارویی، داروهای مصرفی خود را به پزشک اطلاع دهید.
- اگر نسبت به بیوتین حساسیتی دارید از مصرف آن خودداری نمایید.
- دوز مصرفی دارو برای افراد مختلف متفاوت می باشد، پس قبل از مصرف نحوه صحیح آن را بپرسید.
- در صورت داشتن بیماری کلیوی، جراحی معده و یا سیگاری بودن قبل از مصرف بیوتین پزشک خود را در جریان قرار دهید.
- در صورت باردار بودن یا شیردهی پزشک را قبل از مصرف در جریان قرار دهید. دوزهای مصرفی در دوران بارداری یا شیر دهی ممکن است متفاوت باشد.
- از دادن مکمل های گیاهی-بهداشتی به کودکان بدون تجویز پزشک خودداری نمایید.
- در صورت فراموش کردن یک وعده از دارو اگر زمان مصرف بعدی نزدیک بود از مصرف وعده از دست رفته صرف نظر کنید و از بیوتین اضافه استفاده نکنید.
- بیوتین یک نوع ویتامین محلول در آب می باشد به همین دلیل از مصرف بیش از حد آن خودداری نمایید.
عوارض جانبی بیوتین
اگر در زمان مصرف مکمل بیوتین دچار علائم مختلف واکنش آلرژی مثل کهیر، تنفس دشوار، ورم صورت و لب ها یا زبان و گلو شدید بااید سریعا به پزشک مراجعه نمایید. مصرف این مکمل عوارض جانبی خاصی به دنبال ندارد و تا کنون گزارش چندانی از عوارض ذکر نشده است اما از عوارض شایع آن می توان ناراحتی معده یا اسهال را نام برد.
تداخلات دارویی
استفاده از برخی از داروها ممکن است باعث افزایش یا کاهش اندازه بیوتین خون در بدن شود، که در این صورت نیاز به بیوتین را تحت تاثیر قرار می دهند. به همین دلیل قبل از مصرف مکمل های بیوتین پزشک یا داروساز را در جریان داروهای مصرفی خود قرار دهید تا مشکلی ایجاد نشود. برخی از داروهایی که با بیوتین ممکن است تداخل ایجاد کنند شامل موارد زیر می شوند:
کاربامارپین، فنوباربیتال، فنیتوئین، پریمیدون
در صورتت مصرف داروهای گیاهی دیگر و یا داروهای بدون نسخه حتما به داروساز یا پزشک اطلاع دهید تا تداخلات آن را بررسی نمایند.
میزان مصرف روزانه بیوتین
مقددار مصرف مکمل بیوتین در طول روز در افراد بالای ۱۰ سال و بزرگسالان به اندازه ۳۰ تا ۱۰۰ میکروگرم می باشد که با توجه به سن و جنسیت و سلامت کلی بدن تغییر می یابد. همانطور که گفته شد از دادن مکمل ها به نوزادان و کودکان زیر ۱۰ سال بددن مشورت پزشک اجتناب کنید، اما در حالت کلی حد مجاز در این گروه شامل موارد زیر می شود:
- نوزادان و کودکان تا ۳ سال ۱۰ تا ۲۰ میکروگرم در طول روز
- کودکان ۴ تا ۶ ساله ۲۵ میکروگرم در طول روز
- کودکان ۷ تا ۱۰ سال ۳۰ میکروگرم در طول روز
مدت زمان مصرف بیوتین برای داشتن نتیجه بهتر
برخی از اشخاص تغییرات قابل توجه و مهمی را تا چند ماه بعد از شروع مصرف بیوتین مشاهده نمی کنند، به منظور داشتن نتیجه ای بهتر باید در مصرف این مکمل پایبند بمانید. اگر این ماده را از طریق مواد غذایی به بدن خود می رسانید باید مواد غذایی غنی از بیوتین را در رژیم غذایی خود افزایش دهید تا بتوانید تغییرات را مشاهد نمایید. در صورتی که از قرص بیوتین استفاده می کنید باید دائما دستوران پزشک را اجرا کنید و دوره درمان خود را کامل نمایید. در رابطه با مصرف این مکمل تحقیقات زیادی صورت نگرفته است اما با توجه به تحقیقات انجام شده در سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۵ عنوان شده است که به منظور داشتن نتیجه ای بهتر باید تا ۹۰ روز از این مکمل استفاده نمایید، در حالت کلی هر چه دوره مصرف طولانی تر شود نتیجه مطلوب تری خواهید داشت.
شرایط نگهداری از دارو
داروی بیوتین را در دمای اتاق و به دور از رطوبت و نور مستقیم خورشید و همچنین دور از دسترس اطفال نگهداری نمایید.
منبع : آرگا