دسته ها
جمعه ۲۹ فروردین ۱۴۰۴

رفع مشکل صفحه مرگ در ویندوز + آموزش تصویری

  • شیوا فهیمی
  • ۳ تیر ۱۳۹۹
  • ۰

صفحه مرگ یا مرگ آبی که به نام خطای Machine Check Exception شناخته می شود ، مشکلی سخت افزاریست که به طور خودکار برای جلوگیری از آسیب رسیدن به سخت افزارها وارد عمل می شود. روشهای متعددی برای رفع مشکل صفحه مرگ در ویندوز وجود دارد که در این مطلب با آن آشنا می شوید.

ممکن است برای شما هم اتفاق افتاده باشد که هنگام استفاده از ویندوز ناگهان صفحه مانیتور آبی رنگ شده و برای شما جای سوال باشد که به چه دلیلی این مشکل ایجاد شده است. باید گفت به این مورد صفحه آبی مرگ یا BSOD گفته می شود  که در ادامه این مطلب با روشهای حل این مشکل آشنا خواهید شد.

آشنایی با روشهای رفع مشکل صفحه مرگ در ویندوز

صفحه مرگ یا صفحه آبی مرگ (Blue Screen of Death) در نتیجه یک خطای سیستمی مهم به نام Machine Check Exception ایجاد می شود که دلایل متعددی مانند نصب ناصحیح نرم افزارها، مشکلات سخت افزاری، ایراد در تنظیمات سیستم، درایورهای قدیمی، مشکلات حافظه، داغ شدن اجزای کیس،بازی یا برنامه سنگین،مشکل در تنظیمات BIOS  و … ایجاد می شود. متاسفانه این خطا فقط یکبار نبوده و ممکن است کاربر دفعات متعددی با آن روبرو شود. باید گفت خطای MCE ایراد سخت افزاری بوده که سبب آبی شدن صفحه ویندوز می گردد. در ادامه با تعدادی از روشهای رفع این مشکل آشنا می شوید.

روشهای رفع مشکل صفحه مرگ در ویندوز

بررسی سخت افزاری

ممکن است ایراد کار در بخش سخت افزاری باشد. بررسی کنید که رم، خنک کننده پردازنده، کارت گرافیک ، اتصال کابل هارد به مادربورد و… مشکلی نداشته باشد یا اخیر اگر قطعه ای را به سیستم اضافه و یا تعویض کرده اید مورد بررسی قرار دهید تا از این نظر اطمینان حاصل شود که مشکل سخت افزاری وجود نداشته باشد. ضمنا در حالی که درون کیس رایانه را بررسی می کنید گردو غبار روی فن و دیگر قطعات را نیز پاک و تمیز کنید.

 خاموش نگه داشتن رایانه

ممکن است در محیطی گرم چندین ساعت درحال استفاده از رایانه باشید و با این مشکل روبرو شوید. سیستم رایانه برای پیشگیری از آسیب سخت افزار به خاطر گرمای زیاد در مواقع بحرانی خاموش می شود یا صفحه مرگ را نمایش می دهد. در چنین مواقعی بهتر است چند ساعتی رایانه را خاموش نگه دارید تا کاملا خنک شده و از این طریق سیستم خنک کنندگی آن بهبود یابد. ضمنا گرد و خاک گرفتن فن و مسدود شدن منافذ عبور هوا نیز می توانند موجب نقص سیستم خنک کننده شوند.

بروز رسانی درایورها

یکی دیگر از روشهای رفع این مشکل به روز رسانی درایورهای قدیمی سیستم می باشد، هر چند در ویندوز ۱۰ درایور قدیمی به ندرت عامل بروز این خطا بوده چرا که به روز رسانی درایورها در ویندوز ۱۰ به طور خودکار صورت می گیرد.  فهرست درایورهای بروز رسانی شده را در قسمت Update & Security صفحه تنظیمات ویندوز ۱۰ مشاهده خواهید کرد. برای این کار کلید ویندوز و I را همزمان گرفته تا پنجره Settings باز شود سپس روی View update history کلیک و سپس Update & Security را انتخاب کنید. در این صفحه شما می توانید درایورهای بروز رسانی شده را مشاهده کنید.

در نوار جستجوی منو استارت عبارت Device Manager را تایپ کنید و از صفحه باز شده Device Manager را انتخاب نموده و در لیست نمایش داده شده نماد خطا را جستجو کنید. چنانچه با نماد خطایی روبرو نشدید پس خطا مربوط به درایورها نیست. ضمنا می توانید از برنامه های دیگری مانند Snappy Driver Installer و IOBit’s Driver Booster به جز ویندوز برای آپدیت همه درایورهایتان به طور همزمان بهره بگیرید.

جدانمودن سخت افزار های جانبی

قبلا هم ذکر شد که ممکن است صفحه مرگ به خاطر ناهماهنگی درایور یا سخت افزار ایجاد شود. برای امتحان این موضوع سخت افزارهای غیر ضروری مثل کابلهای Ethernet ، کابل چاپگر، کنترل های بازی، مموری کارت، فلش یا هر چیز اضافه ای را از رایانه جدا نموده و بعد به صورت معمولی از سیستم استفاده کنید تا مشاهده کنید که باز هم با این مشکل مواجه می شوید یا نه. در این حالت باید قطعه معیوب را شناسایی و نسبت به حل مشکل یا تعویض آن اقدام کنید.

بررسی کد خطا

معمولا هنگامی که صفحه آبی رخ می دهد کد خطایی نمایش داده می شود که نشان دهنده مشکل بوده و در سیستم ثبت می گردد. برای این امر به تنظیمات ویندوز رفته بعد قسمت Update and Security را انتخاب نموده بعد روی گزینه Troubleshoot کلیک کنید. در فهرست نمایش داده شده گزینه Blue Screen را از قسمت Find and Fix Other Problems انتخاب نمایید. حالا خود ویندوز به بررسی پرداخته تا مشکل را پیدا و رفع کند یا نشان دهد که مشکل از کجاست.

مشکل حافظه رم

در چنین حالتی سیستم پیغام BAD_POOL_HEADER را نمایش می دهد که به احتمال قوی اتصالات رم دچار مشکل شده است. در این حالت یا قطعه ایراد پیدا کرده یا اتصال آن شل شده است که در نتیجه سبب نمایش صفحه آبی در ویندوز می شود.

حضور ویروس در ویندوز

برخی ویروس ها می توانند موجب مشکل آبی شدن صفحه ویندوز گردند به ویژه ویروسی هایی که قسمت بوت را درگیر می کنند. برای از بین بردن این نوع ویروس ها از یک آنتی ویروس خوب بهره بگیرید.

راه اندازی دوباره در حالت  Safe mode

چنانچه صفحه آبی سبب می شود که نتوانید از محیط معمولی ویندوز بهره بگیرید کافیست رایانه را با حالت امن یا safe mode اجرا نموده و به وسیله Safe mode صفحه آبی ویندوز را عیب یابی نمایید. برای اجرای حالت امن در ویندوز ابتدا از منو استارت به بخش ریستارت ویندوز رفته سپس کلید شیفت را نگه داشته و روی ریستارت ویندوز کلیک نمایید. بعد در صفحه نمایش داده شده گزینه Advanced options را انتخاب کنید. در ادامه برای رفتن به حالت امن گزینه Start-Up settings را زده و بعد ری استارت نمایید. در نهایت بعد از ریست شدن صفحه زیر نشان داده می شود که می توانید یکی از سه گزینه مشخص شده را انتخاب نمایید.

مشکل در پاور

در صورت کافی نبودن تغذیه و برق در پاور سیستم مشکل صفحه مرگ ایجاد می شود. در این حالت باید نسبت به تعویض قطعه تغذیه اقدام کنید.

بازی یا برنامه سنگین

چنانچه در هنگام بهره گیری از بازی یا برنامه ای با مشکل صفحه مرگ در ویندوز روبرو شدید بدانید که این بازی با برنامه برای سیستم سنگین  می باشد بنابراین نمی توانید از آن استفاده کنید.

حذف temp files

temp files یا فایل های موقت نیز ممکن است موجب نمایش صفحه مرگ شوند. برای رفع این مشکل باید این گونه فایل ها را حذف نمایید. جهت پاک کردن فایل های موقت ابتدا به Settings ویندوز بروید(گرفتن همزمان کلید ویندوز و I) بعد روی گزینه System کلیک کرده و از قسمت سمت چپ گزینه Storage را انتخاب نمایید. بعد روی Free up Space now کلیک کرده و در پنجره ظاهر شده گزینه  Temporary Windows installation filesرا در حالت فعال قرار دهید. در پایان روی Remove Files کلیک نمایید.

ریست کردن اورکلاک سیستم

با صحیح انجام دادن این کار می توانید از سیستم بیشتر و سختتر استفاده کنید. اورکلاک امر آسانی نبوده و برای هر قطعه ای چندین روش وجود دارد. حتی چنانچه این کار را با دقت و در حد قدرت سخت افزاری رایانه تان انجام دهید اورکلاک نمودن دستگاه ممکن است موجب فشار بر سیستم گردد. در هر حال با ریست شدن تنظیمات اورکلاک مشکل حل خواهد شد. برای این امر به منوی BIOS یا UEFI سیستم بروید. ابتدا باید سیستم را خاموش کرده و دوباره راه اندازی کنید سپس دکمه مربوط به BIOS را فشار دهید. غالبا کلید F2 این کار را انجام می دهد ولی ممکن است دکمه مربوط به منوی BIOS در سیستم شما روی کلیدهایF1، ESC ، F10، DEL تعبیه شده باشد.

ممکن است شکل این منوها تفاوت داشته باشد اما همه یک عنوان مشابه دارند. در این منو گزینه Overclocking را جستجو کنید. اکثرا این گزینه در قسمت Advanced ،Performance ،Frequency یا Voltage Menu مشاهده می شود. با پیدا کردن منوی مربوطه و ریست کردن اورکلاکینگ رایانه به تنظیمات کارخانه بر می گردد و مشکل حل خواهد شد.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *