بهتر است بدانید که در واقع کیست بارتولن هنگامی رخ خواهد داد که مجرای غده بارتولن مسدود شود که در نهایت موجب تشکیل کیستی پر از ترشحات غده بارتولن خواهد شد. به طور کلی این کیست یکی از مهم ترین انواع کیست های بدن زنان به شمار می آید که شما در ادامه به صورت مفصل تری با موضوع کیست بارتولن و عوارض آن آشنا خواهید شد.
آشنایی با کیست بارتولن
توجه داشته باشید که غدد بارتولن در واقع دو غده کوچک در دو طرف مجرای واژینال هستند که این غدد از سن بلوغ فعالیت خود را آغاز می کنند و اقدام به تولید ترشحاتی خواهند کرد تا محیط واژن را مرطوب نگه دارند اما اگر به هر دلیلی بسته شوند ترشحات تولیدی آن قادر به خروج شدن از واژن نیست و در نهایت وازن را دچار التهاب و تورم غده خواهد کرد که پزشکان آن را کیست بارتولن می نامند. به طور کلی کیست بارتولن به خودی خود عفونی نیستند اما احتمال عفونی شدن آن ها وجود دارد. بهتر است بدانید که این کیست اغلب به صورت یک طرفه ایجاد خواهد شد و همواره نیز خوش خیم است و زن را مبتلا به سرطان نخواهد کرد و از لحاظ آماری حدودا از هر ۱۰۰ زن دو نفر ممکن است دچار کیست بارتولن شوند. توجه داشته باشید که این مشکل اغلب در سنین ۲۰ الی ۳۰ سالگی رخ می دهد و با افزایش سن احتمال ایجاد آن کاهش پیدا خواهد کرد.
علائم غده بارتولن:
بهتر است بدانید که این کیست ممکن است هیچ گونه علامتی نداشته باشد مگر اینکه خیلی بزرگ و یا عفونی شده باشد زیرا اگر عفونت کند و منجر به آبسه شود درد شدیدی به همراه خواهد داشت که هنگام راه رفتن و یا نزدیکی فرد دچار میشکل خواهد شد. همچنین این کیست می تواند منجر به تب و ترشحات غیر طبیعی واژن گردد و اگر چنانچه بسیار بزرگ شده باشد یک سمت واژن را دچار ورم خواهد کرد. به طور کلی غده بارتولن دارای علائمی است که در ادامه بدان پرداخته ایم:
داشتن درد هنگام نزدیکی، نشستن یا راه رفتن
وجود توده در یک طرف واژن
داشتن تب
عوارض غده بارتولن:
توجه داشته باشید که غده بارتولن می تواند گاهی اوقات بسیار دردناک و غیر قابل تحمل باشد اما منجر به مرگ یا بیماری شدید تری نخواهد شد. به طور کلی افرادی که سابقه ابتلا به این بیماری را داشته اند ممکن است دوباره به کیست بارتولن مبتلا گردند و افرادی که اقدام به عمل جراحی برای این غده کرده اند دوباره بدان دچار شده اند. در کل بهتر است بدانید که بارتولن دارای عوارض زیادی نیست و در صورت اینکه بدان مبتلا شدید نیازی به نگرانی نیست.
پیشگیری از مبتلا شدن به غده بارتولن:
بهتر است بدانید که تاکنون هیچ راه اثبات شده ای برای جلوگیری از ایجاد کیست بارتولن وجود ندارد اما داشتن زندگی جنسی سالم و پیشگیری از روابط پرخطر می تواند در جلوگیری از بروز این بیماری مفید باشد و همچنین در این راستا نباید بهداشت فردی را از یاد برد.
درمان خانگی غده بارتولن:
توجه داشته باشید که در واقع غده بارتولن نیازی به درمان ندارد به خصوص وقتی که بی علامت باشد و گاهی اوقاتم می توانید با روش های خانگی و بدون مداخلات پزشکی بهبود می یابد. به طور کلی یکی از روش های آسان و موثر برای درمان این بیماری نشستن در آب گرم است زیرا انجام این کار در طول روز چندین مرتبه برای مدت ۳ الی ۴ روز می تواند منجر به پاره شدن و تخلیه خود به خود کیست گردد و واژن بهبود پیدا کند.
درمان پزشکی غده بارتولن:
بهتر است بدانید مواقعی که کیست بسیار بزرگ و یا عفونی شده بایستی حتما برای درمان آن به پزشک مراجعه نمایید زیرا روش های درمانی به اندازه کیست، شدن علائم و عفونی بودن یا نبودن آن بستگی دارد. خوشبختانه امروزه اغلب روش های درمانی غده بارتولن حدود ۸۵ درصد با موفقیت همراه هستند.
تخلیه جراحی غده بارتولن:
به طور کلی گاهی اوقات برای تخلیه کیست عفونی بزرگ نیازمند تخلیه از طریق جراحی هستیم و اغلب این کار به وسیله یک بی حسی موضعی انجام می گیرد. روش کار بدین گونه است که پزشک یک برش کوچک بر روی کیست ایجاد می کند تا چرک آن تخلیه گردد و سپس یک کانتر داخل برش قرار دهید تا راه های خروجی باز شود و چرک ها قادر به خروج باشند. بایستی این کانتر حدود ۶ هفته باقی بماند تا تخلیه چرک ها به صورت کامل انجام شود. به صورت یک قانون کلی در پزشکی زخم های چرکی و عفونی نباید بخیه زده شوند زیرا داشتن راه خروجی برای تخلیه چرک ها لازم است و بستن آن می تواند فرد را مبتلا به آبسه کند.
استفاده از آنتی بیوتیک برای غده بارتولن:
در صورتی که کیست به وجود آمده عفونی شده باشد و یا در معاینه و آزمایشات وجود عفونت های منتقله از راه جنسی اثبات گردد به احتمال زیاد پزشک معالج برایتان یک آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد البته توجه داشته باشید زمانی که درناژ یا تخلیه جراحی به خوبی صورت بگیرد نیازی به استفاده از آموکسی سیلین یا آنتی بیوتیک ها نیست.
مارسوپیلیزیشن:
توجه داشته باشید که در واقع مارسوپیلیزیشن نوعی روش جراحی محسوب می شود که در آن راه های خروجی دائمی حدودا به طول ۶ میلی متر برای هر کدام از غدد تعبیه خواهد شد. به طور کلی این روش برای افرادی که کیست بارتولن آن ها مکررا عود می کند به کار می رود. بهتر است بدانید که مدت زمان این عمل حدود نیم ساعت طول خواهد کشید و پس از پایان عمل نیازی به بستری شدن در بیمارستان نیست.
برداشتن غدد بارتولن:
به طور کلی زمانی که کیست ها بسیار مقاوم باشند و با روش های فوق بهبود پیدا نکنند به عنوان خط آخر درمان از روش برداشتن غده بارتولن استفاده می کنند. بهتر است بدانید که این روش تحت بیهوشی های عمومی انجام خواهد گرفت و عوارض آن نسبت به بقیه روش ها بیش تر خواهد بود و به تدریج می تواند منجر به خونریزی و عوارض دیگر پس از جراحی شود.
منبع : آرگا