بستنی یک ماده غذایی خوشمزه و خنک کننده است که هر کسی را به سمت خود جلب می نمایید و کمتر کسی وجود دارد که میل به خوردن آن نداشته باشد. بستنی به خاطر طعم و مزه شیرینی که دارد مورد علاقه اکثر بچه ها است و می توان آن را در فصل گرما به عنوان یک میان وعده عالی در نظر گرفت. حال باید دید که بستنی برای کودکان تا چه اندازه مفید و تا چه اندازه برای کودک مضر است.
مصرف بستنی برای کودکان
تمایل کودکان به بستنی بیشتر به خاطر طعم شیرینی است که دارد. بر طبق آخرین تحقیقات انجام شده بر روی کودکان در سال ۲۰۱۴، مقدار انرژی که از سمت کودک در هر بار خوردن بستنی دریافت می شود نباید از ۱۱۰ کیلوکالری بیشتر شود. این تحقیق نشان می دهد که مصرف بستنی در کودکان نسبت به بزرگسالان باید کمتر باشد و در طول روز فقط یکبار می توانند این مقدار انرژی را دریافت نمایند.
بستنی را از چه سنی می توان به کودکان داد؟
کودکان بعد از تولد یکسالگی می توانند انواع لبنیات مثل ماست و پنیر و… را بخورند و بستنی نیز در این رده قرار می گیرد. اگر به کودک یک ساله خود بستنی می دهید به خاطر حساسیت کودک به پروتئین و ترکیبات شیر، از پاستوریزه بودن شیر استفاده شده در آن اطمینان داشته باشید. بستنی مواد مغذی زیادی ندارد پس در دادن آن به کودک خود زیاده روی نکنید.
دلایل ندادن بستنی به کودک زیر یکسال
کودکان زیر یکسال به مرور با غذا های جدید آشنا می گردند و در آن زمان بهتر است که با غذاهای سالم آشنا شود. در ادامه چند دلیل برای ندادن بستنی به کودک زیر یکسال را بررسی می کنیم:
- وجود نگهدارنده ها در بستنی: به طور حتم اکثر بستنی ها دارای مواد نگهدارنده، قند، چربی و رنگ های غذا و ترکیب های مصنوعی هستند. پس نباید کودک خود را با این ماده غذایی ناسالم سیر نمایید.
- شیر گاو: کودکان زیر یک سال نباید شیر گاو بخورند به همین دلیل از دادن بستنی به آنها خودداری کنید.
- وجود باکتری: رشد باکتری در بستنی امکان پذیر است و فرقی ندارد که بستنی را ار بیرون خریده باشید یا در منزل درست کرده باشید، در هر صورت در آن باکتری یافت خواهد شد. پس به دلیل ضعیف بودن سیستم ایمنی کودک تا یکسالگی نباید به او بستنی داد زیرا امکان ایجاد عفونت در کودکان وجود دارد.
- مشکلات گوارش: هضم برخی مواد غذایی به ویژه شیر و دیگر موادی که در تهیه بستنی مورد استفاده قرار گرفته اند برای کودکان زیر یکسال سخت بوده و باعث درد و نفخ شکمی در آنها می شود.
بهترین بستنی برای کودک
در بازار امروزی انواع و اقسام بستنی ها وجود دارند از جمله بستنی سنتی، بستنی وانیلی، بستنی پاستوریزه، شکلاتی، بستنی های طعم دار میوه ای، کیک بستنی ها، بستنی نونی و… متخصصان تغذیه بر این باورند که به کودک زیر ۶ سال نیاید بستنی یخی داده شود، زیرا بستنی های یخی مواد زنگ دهنده و طعم دهنده داشته و ممکن است در کودکان ایجاد آلرژی نماید. همچنین مقدار انرژی موجود در این نوع بستنی به دلیل شکر بالای آن بیشتر از دیگر بستنی ها ست. در حالت کلی بستنی های شیری که بیشتر شیر در آن بکار رفته است، بهتر از دیگر بستنی ها هستند. همچنین توجه داشته باشید که بستنی های سنتی با داشتن مقدار زیادی خامه و ترکیبات چرب برای کودکان زیر ۱۰ سال توصیه نمی شود.
میزان مصرف بستنی در کودکان دیابتی
در کوکان مبتلا به دیابت نوع یک خوردن هر بستنی ای محدودیت دارد و باید با توجه به رزیم غذایی و حفظ و تعادل قند خون کودک به او بستنی داد.
معرفی بستنی به کودک
اگر کودکتان برای بار اول است که می خواهد بستنی بخورد باید چند نکته را در این مورد رعایت کنید که شامل موارد زیر است:
- نخریدن بستنی از دست فروش: در کل تمام بستنی ها از شیر پاستوریزه درست می شوند ولی باز هم بهتر است هرگز از دست فروش ها بستنی خریداری نکنید.
- از ترکیبات موجود در بستنی اطمینان کامل داشته باشید: قبل از دادن بستنی به کودک، ترکیبات آن را بخوانید و از مواد بکار رفته در آن اطلاع پیدا نمایید. زیرا بعضی از ترکیبات در بستنی مثلا بعضی از مغزها، بادام زمینی، رنگ ها و توت فرنگی ممکن است برای کودک شما ایجاد حساسیت کند. همچنین بستنی هایی که با شیر خام درست شده است به هیچ عنوان خریداری نکنید.
- بیش از حد بستنی به کودک ندهید: در اول کار مقدار کمی بستنی به کودک خود بدهید. خوردن بستنی برای کودک لذت بخش بوده و ممکن است در مصرف آن زیاده روی نماید و امکان دارد که قند موجود در آن برای کودک ضرر داشته باشد، قند زیاد امکان ایجاد حفره دهانی و اضافه وزن در کودک می شود.
- استفاده از جایگزین: مسلما همه کودکان به بستنی علاقه زیادی دارند شما می توانید خوراکی های دیگری مثل اسموتی میوه، ژله و ماست های طعم دار را به کودک خود معرفی کرده و آن را جایگزین بستنی نمایید.
مسائلی که خوردن بستنی به همراه دارد
دادن بستنی به کودکان با عوامل و مضراتی همراه است که در زیر به آن اشاره می کنیم:
- ایجاد بی اشتهایی: بستنی باید به عنوان دسر و به میزان خیلی کم به کودکان داده شود. خوردن بی اندازه بستنی باعث بی اشتهایی در کودکان می شود. و میل به غذا خوردن را در کودکان کاهش می دهد.
- حساسیت: بهتر است از بستنی های ساده برای کودک خود استفاده نمایید. برخی مواد طعم دهنده و رنگ ها و همچنین افزودنی های شیمیایی و… می تواند در کودک شما ایجاد حساسیت نماید.
- چاقی: به کودکان نباید بیشتر از دو تا سه قاشق مرباخوری بستنی داده شود. در گرمای تابستان خوردن بستنی در برخی کودکان هر روز انجام می شود. همچنین باید بستنی بعد از ناهار به کودک داده شود، خوردن بستنی قبل از غذا باعث ورود قند زیاد به بدن شده و به دنبال آن انسولین در بدن ترشح می گردد که ذخیره چربی را به همراه دارد. اما خوردن بستنی بعد از غذا نتیجه ای برعکس خواهد داشت. البته همه ی بستنی ها به یک اندازه چاق کننده نیستند.
- سردرد: بستنی وقتی خامه و شکر بالایی داشته باشد زمانی که توسط کودک خورده می شود به خاطر سرد بودن در تماس با مخاط حلق قرار گرفته و ایجاد تحریکات عصبی به ویژه سردرد در کودک می کند.
- بستنی و پوسیدگی دندان: اکثر بستنی ها با داشتن مواد شیمیایی همانطور که سلامت کودک را به خطر می اندازند، سبب تغییر رنگ در دندان های دائمی و شیری نیز می شوند. همچنین چون بستنی خیلی سرد است نباید قبل و بعد از آن نوشیدنی گرم خورده شود زیرا باعث شکننده گی دندان ها و پوسیدگی آنها می شود.
فایده بستنی برای کودک
درست است که بستنی مضراتی برای کودکان به همراه دارد اما این ماده غذایی خوشمزه به دلیل وجود کلسیم زیاد، ویتامین ها، فسفر و مواد معدنی مختلف برای سلامت استخوان ها و دندان ها مفید است البته نباید در مصرف آن زیاده روی کرد. خوردن بستنی به خصوص در زمانی که کودک به شیر علاقه ای ندارد بسیار مفید است.
در چه زمانی نباید به کودک بستنی بدهیم
نکاتی در مورد مصرف بستنی در کودکان
اگر بنا به هر دلیلی تصمیم دارید به کودک تان بستنی بدهید به منظور به حداقل رسیدن ضررات این خورکی بهتر است یک سری نکات را رعایت کنید که این نکات عبارت است از :
۱. بهتر است در حضور کودک زیادی بستنی های کارخانه ای مصرف نکنید.
۲. بهتر است از ابتدا خودتان برای کودک بستنی ها ساده درست نمایید تا ذائقه کودک تان به طعم و شیرینی بالای بستنی های کارخانه ای عادت نکند.
۳. در زمان استفاده از بستنی برای کودک توجه داشته باشید که اگر کودک تان به لاکتوز موجود در شیر، شیر گاوی و شیر خشک خساسیت دارد به کودک تان بستنی ندهید.
۴. کودک بالای سه سال مجاز هستند حداکثر یک بار در روز و به میزان حدود یک سوم اسکوب بستنی مصرف کنند.
۵. برای کودک یک تا سه سال دو تا سه قاشق غذا خوری بستنی مجاز می باشد.
۶. با استفاده از یک قاشق بستنی را به کودک بدهید تا مقدار کمتری از آن در دهان قرار بگیرد و همچنین تماس مستقیم با لثه یا دندان نداشته باشد.
۷. چربی و شیرینی موجود در بستنی برای کودک باید بسیار اندک باشد از این رو، با ذائقه تان طعم بستنی را تنظیم نکنید.
۸. کودک بعد از یک سالگی می توانند لبنیات و شیر حیوانی استفاده کنند از این رو، پیش از یک سالگی مصرف بستنی در بین کودکان ممنوع می باشد و از انجام اینکار خودداری نمایید.
۹. بستنی های گیاهی که از شیر سویا تهیه می شوند برای کودک مضر می باشد.
۱۰. بستنی یخی برای کودک زیر شش سال ممنوع می باشد زیرا، دارای مقادیر فراوانی نگهدارند و رنگ های مصنوعی است و همچنین دمای بسیار بالایی نیز دارد.
۱۱. پیش از اینکه به کودک بستنی دهید اجازه دهید دمای آن کمی بالا رقته و کمی آب شود و می توانید بستنی را با میوه نیز ترکیب نمایید.
۱۲. فقط از بستنی پاستوریزه یا بستنی های که از شیر پاستوریزه تهیه شده است برای کودک استفاده نمایید.
منبع : آرگا