عرق سرد در بارداری، از پدیده های شایع این دوران است. اغلب زنان باردار در طی خواب با عرق سرد شبانه بیدار می شوند. این مسئله را باید یکی از نشانه های دوران حاملگی نیز تلقی کرد.
باردار شدن با عوارض جانبی و خطراتی به همراه می باشد. بسیاری از فرآیندها و فعالیت های طبیعی بدن در این دوران از روال نرمال خود خارج می شوند و تعادل فرد از نظر تامین ویتامین، مواد معدنی و پروتئین به هم می خورد. بسیاری از کمبود ویتامین ها، ضعف ها و بیماری ها در این ایام مشخص می گردند. ضمن اینکه اگر مراقبت های دوران بارداری به درستی انجام نشود، این مسئله به بیمار شدن فرد نیز منجر می شود.
عرق سرد در دوران حاملگی بیشتر در بازه زمانی سه ماه اول روی می دهد و البته علائمی چون تهوع در بارداری، دستشویی رفتن مکرر و … نیز وجود دارند. عرق سرد شبانه را در دوران حاملگی با نام Nocturnal Hyperhidrosis می شناسند. این گونه افراد بعد از بیدار شدن شاهد تعریق بیش از اندازه می باشند.
علت عرق سرد در بارداری چیست؟
تعرق شبانه در دوران بارداری، بیشتر به دلیل تغییرات هورمونی اتفاق می افتد. این تغییرات هورمونی در سه ماه اول بارداری به دلیل تغییر ناگهانی هورمون ها حاصل می شود. با عمل لقاح جنین، سطح هورمون ها در بدن دستکاری و پیامدهایی را به دنبال دارد.
با انجام عمل لقاح و برخورد تخمک با اسپرم، سطح استروژن در بدن بسیار متاثر می شود. این تاثیر به شکل نوسانات متعدد(کم یا زیاد شدن) رویت می شود. در مغز، قسمتی به نام هیپوتالاموس وجود دارد. این ناحیه وظیفه کنترل دمای بدن را بر عهده دارد. این تغییرات هورمونی در هیپوتالاموس به شکل افزایش غیر معمول دمای بدن تعبیر می شود. با این اتفاق، منتظر واکنش های مغزی هستیم. هیپوتالامس در این حالت، نشانه هایی را به بدن می فرستد. یکی از نشانه های دمای بالا، گرمای سریع(Heat Quickly) است که به شکل عرق سرد نمایان می شود. عرق سرد در بارداری ممکن است با چنان شدتی پدید آید که مزاحم خواب شبانه شما شود.
این میزان تعریق با توجه خصوصیات و ویژگی های فردی، از خانمی به خانم دیگر تفاوت دارد. این مسئله در ماه های اول تا سوم بیشتر دیده می شود. اگر قبل از بارداری تعریق شبانه را به صورت پی در پی تجربه می کردید، حالا نیز باید منتظر وقوع عرق سرد در بارداری باشید.
چگونه از عرق سرد در دوران حاملگی جلوگیری کنیم؟
- در دوران سه ماه اول بارداری از سویا، کلسیم، فیبر خوراکی، ویتامین های C، D و B تغذیه کنید تا تعریق شبانه در شما کم شود. مواد غذایی چرب، کافئین دار، الکل، خوراک های شیرین و ادویه دار را کنار بگذارید.
- محیط خانه را بیش از اندازه گرم نکنید. اجازه تهویه کافی را در اتاق با وسایلی چون پنکه و یا باز کردن پنجره فراهم آورید. همچنین می توانید در فضای اتاق خواب از دستگاه تهویه برای رسیدن به هوای مطلوب استفاده کنید.
- لباس هایی از جنس نخ به تن کنید. بهتر است ملافه های انتخابی شما ننیز از نوع سبک و نخی باشند تا شرایط تعریق شما کم شود.
- ورزش در بارداری را فراموش نکنید. یک جا نشستن، حس تعریق را برای شما بیشتر می سازد. همچنین می توانید هورمون های دستخوش تغییر را با حرکات ورزشی تنظیم کنید. این مسئله از واکنش های هیپوتالاموس می کاهد.
- استراحت کافی داشته باشید و ساعت خواب مشخصی را برای به تخت خواب رفتن انتخاب کنید.
امیدواریم با رعایت توصیه های لازم در زمینه برطرف کردن و کاهش تعریق سرد در دوران بارداری بتوانید دوران بی دردسری از بارداری را پشت سر بگذارید. البته در پایان این نکته را نیز یاد آور می شویم که وجود این مسئله در دوران بارداری طبیعی بوده و جای نگرانی نیست.
منبع : آرگا