علی اسفندیاری ملقب به نیما یوشیج پدر شعر نو ایران یکی از تاثیرگذارترین شاعران معاصر ایران شناخته می شود. وی با منظومه افسانه تمام بنیادها و ساختارهای شعر کهن فارسی را به چالش کشید. اگر علاقمند هستید تا با زندگینامه نیما یوشیج و آثار معروف این شاعر بزرگ آشنا شوید با ما همراه باشید.
آشنایی با زندگینامه نیما یوشیج
علی اسفندیاری ملقب به نیما یوشیج پدر شعر نو ایران زاده ۲۱ آبان سال ۱۲۷۶ می باشد. این شاعر معاصر کشورمان انقلاب بزرگی را در فضای راکد شعر و شاعری ایران به وجود آورد. وی را یکی از تاثیرگذارترین شاعران شعر معاصر ایران می دانند.
نیما یوشیج با منظومه افسانه در سال ۱۳۰۱ که مانیفست شعر نو فارسی خوانده شده در آغاز انقلاب ادبی و روشنفکری شعر مدرن فارسی قرار گرفت. او آگاهانه همه بنیادها و ساختارهای شعر کهن فارسی را به چالش درآورد. شعر نو عنوانی بود که وی بر آن نهاد و این سبک در ادامه به شعر نیمایی معروف شد.
همه جریان های اصلی شعر معاصر فارسی مدیون این تحول اساسی یوشیج هستند بیشتر شاعران و منتقدان معاصر اشعار وی را نمادین می دانند و نیما را هم پایه شاعران سمبولیست به نام جهان می دانند. وی همچنین اشعاری به زبان ماندرانی سروده که به اسم روجا چاپ شده است. اگر علاقمند هستید با زندگینامه نیما یوشیج آشنا شوید با ادامه مطلب همراه ما باشید.
دوران کودکی نیما یوشیج
نیما یوشیج در ۲۱ آبان ۱۲۷۶ برابر با ۱۱ نوامبر ۱۸۹۷ در روستای یوش که در نزدیکی کوه البرز از توابع شهر نور مازندران است متولد شد. پدرش ابراهیم خان اعظم السلطنه به کشاورزی و گله داری مشغول بود. نخستین معلم یوشیج پدرش بود که به او اسب سواری، تیراندازی و روش زندگی روستایی را آموخت.
او خواندن و نوشتن را در یوش نزد معلم مکتبخانه یاد گرفت. در یازده سالگی به همراه خانواده به تهران عزیمت کرد و در دبستان حیات جاوید به تحصیل پرداخت ولی بعد از مدتی به مدرسه سن لویی رفت و با تشویق معلمش نظام وفا به سرودن شعر پرداخت.
نیما شعر بلند افسانه که سنگ بنای شعر نو در زبان فارسی بود را به معلمش نظام وفا تقدیم کرده است.
دوران جوانی نیما یوشیج
علی اسفندیاری در ۲۳ سالگی اولین شعر خود که همان مثنوی بلند قصه رنگ پریده است را سرود. او در سال ۱۳۰۰ اسم نیما یوشیج را به عنوان اسم شعری خود انتخاب و بعد از سرودن شعر افسانه شعرهایش را به نام نیما یعنی کمان بزرگ امضا و این شعر را به معلم خود آقای وفا تقدیم کرد.
نیما در سال ۱۲۹۸ در وزارت مالیه استخدام شد و دو سال بعد به مبارزه مسلحانه علیه قاجار گرایش یافت و تصمیم گرفت به نهضت مبارزان جنگلی پیوسته و به میرزا کوچک خان جنگلی ملحق شود ولی بعدا منصرف شد. وی از نظر سیاسی چپ گرا بود و با نشریه ایران سرخ از نشریه های حزب کمونیست ایران همکاری نوشتاری داشت.
وی در سال ۱۳۱۷ عضو هیات تحریریه مجله موسیقی شد و به فعالیت های مطبوعاتی در کنار افراد معروفی نظیر صادق هدایت و عبدالحسین نوشین مشغول شد و دو شعر غراب و ققنوس و مقاله بلند ارزش احساسات در زندگی هنرپیشگان را ارائه کرد.
با چاپ اشعار نیما برخی شاعران سبک کهن شعر فارسی مثل مهدی حمیدی و ملک الشعرای بهار او را مورد انتقاد قرا داده و حتی برخی شاعران سنتی او را به سخره گرفتند.
تشکیل خانواده
نیما در دوران جوانی عاشق دختری شد که با هم اختلاف مذهبی داشتند و نتوانست با او ازدواج کند. بعد از گذشت مدتی عاشق دختری روستایی به اسم صفورا شد که آن هم به شکست منجر شد. سرانجام وی در اردیبهشت ۱۳۰۵ با عالیه جهانگیری دختر میرزا اسماعیل شیرازی و خواهرزاده جهانگیرخان صور اسرافیل ازدواج کرد.
یک ماه بعد از ازدواج نیما، پدرش ابراهیم خان فوت کرد و نیما عملا خانه نشین شد و در تنهایی به سرودن شعر پرداخت. همسر نیما مدیر مدرسه بود و در سال ۱۳۰۷ محل کارش به بابل انتقال یافت. نیما به همراه همسر راهی بابل شد و بعد از یک سال به شهر رشت رفتند.
بعد از ۱۶ سال زندگی مشترک در سال ۱۳۲۱ پسر نیما به دنیا آمد و اسم او را شراگیم انتخاب کردند. شراگیم در امریکا زندگی می کند.
پایان حیات نیما یوشیج
نیما یوشیج در سال ۱۳۳۸ به علت سرمای شدید روستای یوش، به بیماری ذات الریه مبتلا شد و برای درمان به تهران رفت اما معالجات موثر نبود و بهبودی حاصل نشد. وی در سیزدهم دی ۱۳۳۸ دار فانی را وداع گفت و در امامزاده عبدالله شهر ری تهران به خاک سپرده شد.
از آنجا که نیما وصیت کرده بود بعد از مرگش پیکر او در خانه اش در روستای یوش دفن شود در سال ۱۳۷۲ پیکر او را به حیاط منزلش منتقل کردند. هم اکنون آرامگاه او در کنار آرامگاه خواهرش بهجت الزمان اسفندیاری ( درگذشته خرداد ۱۳۸۶) و سیروس طاهباز نویسنده و مترجم ایرانی قرار دارد.
خانه نیما در روستای یوش یک بنای قدیمی است که قدمت آن به زمان قاجار باز می گردد. این بنا در آثار ملی سازمان میراث فرهنگی ثبت شده و بازدید از آن برای عموم آزاد می باشد.
آثار معروف نیما یوشیج
اولین اثر منظوم نیمایی منظومه قصه رنگ پریده است که قالب مثنوی دارد. نیما در ادامه شعر افسانه را سرود که روحی رمانتیک دارد. انتشار افسانه دنیای ادبیات آن دوران را آشفته کرد. انقلاب شعری نیما با دو شعر ققنوس و غراب شروع شد و این دو شعر در مجله دولتی موسیقی منتشر شد.
نیما در طول ۶۴ سال زندگی اش موفق شد معیارهای هزارساله شعر و ادبیات فارسی را که تغییر ناپذیر می نمود را با اشعارش متحول کند.
در پایان همچنین در صورت تمایل می توانید برای آشنایی با زندگینامه شهریار و زندگینامه احمد شاملو روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا