کوتاهی پا در کودکان یکی از مشکلاتی می باشد که می تواند منجر به ایجاد تفاوت بین طول پا ها شده و در نهایت این مورد را با نام دیگری به نام اختلاف طول اندام هم می شناسند. این مشکل رشدی معمولا از زمانی آغاز می شود که کودک شما شروع به چهار ست و پا رفتن می کند و این مورد به راحتی برای هر والدی مشخص خواهد شد. در برخی از موارد نیز امکان دارد که بیماری های دیگر باعث بروز این بیماری شوند و در ادامه اطلاعاتی بیش تر در این زمینه در اختیار شما قرار می دهیم.
کوتاهی پا در کودکان چه خطراتی دارد؟
این بیماری ممکن است تفاوت های چندانی برای شما و کودک تان ایجاد نکند ولی باز هم منجر به ایجاد یک سری اختلالاتی در راه رفتن و دویدن کودکان خواهد شد. درمان این مشکل به میزانی که این بیماری پیشرفت داشته است بستگی دارد و باید در نظر داشته باشید که اگر این مورد بسیار کم باشد می توانید از انواعی از کفی ها استفاده کنید و اگر این مورد زیاد باشد باید از روش های دیگر مانند جراحی کمک بگیرید تا بتوانید این بیماری را درمان کرده و کودک شما بتواند یکم زندگی عادی داشته باشد.
اختلاف در طول پا ها می تواند کم و ناچیز باشد ولی باز هم این مورد یک حالت معمولی به شمار نمی رود و باید بدانید که ۳۲ درصد از افراد بین ۱ الی ۵ اینچ تفاوت در طول پا های خود دارند و این مورد یکی از مورد های طبیعی به شمار می رود ولی بیش تر از این مورد می تواند بر روی سلامتی و کیفیت زندگی افراد تاثیراتی داشته باشد. استخوان هایی که در این میان دارای اختلاف های طولی می باشند شامل استخوان فمور و استخوان درشت نی می باشد.
علل بروز این مشکل
این مشکل در افراد می تواند به دلیل های زیادی برای یک فرد ایجاد شده باشد از این رو در ادامه قصد داریم این مورد را برایتان شرح دهیم و اطلاعاتی در مورد علل بروز این مشکل بیان نماییم تا با این مورد بیش تر آشنا شوید.
آسیب های قبلی
از ساده ترین عللی که می تواند منجر به کوتاهی پا در کودکان شود آسیب های قبلی می باشد که به کودک وارد شده است. این مورد اگر دارای شکستگی های زیاد باشد و استخوان ها به قطعات زیادی تقسیم شوند این میزان کوتاهی ها شدید تر خواهد شد و باید بدانید که پوست و بافت های عضلانی اطراف استخوان به شدت آسیب خواهند دید و اگر در معرض دید باشند و شکستگی باز رخ بدهد این مورد بیش تر خواهد شد.
البته امکان این که بخش های شکسته رشد بیش تری داشته باشند و این اختلاف طول در سمت شکستگی شدید تر می شود و چون این استخوان ها زود تر از نوع سالم رشد می کنند در نهایت باعث می شود تا طول استخوان های شکسته بیش تر شود و این مدلی نیز باعث بروز کوتاهی پا خواهد شد. در واقع اگر شکستگی های استخوانی در نزدیکی صفحه های رشدی باشد امکان این که استخوان رشد بسیار کند تری داشته باشد نیز هست.
عفونت های شدید استخوانی
از دیگر عللی که می تواند باعث شود تا کوتاهی پا در کودکان ایجاد شود عفونت های شدید در استخوان ها خواهد بود و باید بدانید که این مورد می تواند رشد قابل توجهی در اندام ها ایجاد نماید. این مورد در نوزادان بسیار شایع تر می باشد از این رو این مورد را جدی بگیرید و برای درمان اقدام کنید در غیر این صورت امکان بروز مشکلات دیگری در این زمینه در بزرگسالی وجود خواهد داشت.
بیماری های استخوانی نیز در این زمینه اهمیت زیادی دارند و باید بدانید که مهم ترین بیماری هایی که منجر به این مورد می شود شامل نوروفیبروماتوز، اگزوستوز های ارثی و متعدد و بیماری اولیر می باشند و اگر فرزند شما این بیماری ها را داشت باید زیر نظر متخصص دارو های مورد نیاز به آن ها داده شده تا عارضه های این بیماری که می تواند کوتاهی طول پا ها باشد را کاهش دهید. البته که شرایط نورولوژیک و التهاب های مفاصل و آرتریت روماتوئید در کودکان نیز می تواند این مورد را ایجاد کند از این رو این مورد دارای اهمیت زیادی خواهد بود.
ناشناخته بودن علت این امر بکی دیگر از علت های کوتاهی پا در کودکان می باشد و باید در نظر داشته باشید که در شرایطی که این مورد بسیار خفیف باشد و تشخیص داده نشود دلیل این بیماری ناشناخته خواهد ماند و هر چقدر این اختلاف های قدی زیاد شود قابل توجه تر می شود و برای شناسایی علت اقدام خواهد شد.
تشخیص های این بیماری
برای این که این مورد در افراد و حتی در کودکان تشخیص داده شود نیاز است تا روش هایی که برای آن مورد استفاده قرار می گیرد را بشناسید. افرادی که دارای اختلاف طول در اندام ها می باشند حدودا ۲ الی ۴ درصد هستند و امکان دارد این اختلاف ها به قدری باشد که منجر به لنگ زدن آن ها شده و آن ها را از انجام دادن فعالیت های ورزشی باز دارد از ای رو باید در نظر داشته باشید که این بیماری می تواند عارضه هایی مانند کمر درد را نیز ایجاد نماید از این رو دارای اهمیت بالایی است که این بیماری تشخیص داده شده و سریع تر مورد درمان قرار بگیرد.
معاینه های پزشکی
این مدل از معاینه ها به صورتی می باشد مکه توسط خود متخصص انجام می شود و اگر شما نیز به تازگی متوجه این اختلاف ها در پا های فرزندان خود شده اید بهترین راه این است که سریعا برای تشخیص اقدام نمایید. انجام دادن این معاینات قدرت تشخیص زیادی به متخصص می دهد و پزشک یک سری از سوالاتی را که مرتبط با سلامتی کودک می باشد را از شما می پرسد و بهتر است در این زمان صادق باشید و تمامی چیز هایی که می دانید را بیان نمایید.
تجزیه و تحلیل های راه رفتن کودک توسط متخصص باید انجام شود و افراد عادی قادر به دیدن و مشاهده کردن این اختلافات نمی باشد و امکان داد نتوانند به درستی این بیماری را مشاهده کرده و تشخیص دهند.بعد از این معاینات اگر متخصص تایید نماید که کوک شما درگیر این بیماری است باید میزان این اختلاف اندازه گیری شود. برای این مدل از اندازه گیری ها پزشک تعداد زیادی بلوک در زیر پای کودک شما قرار می دهد تا باسن های کودک تراز شده و با این میان بلوک ها به راحتی می توان میزان این اختلافات را تعیین نمود.
تصویر برداری ها
از دیگر روش هایی که برای تشخیص دادن این بیماری مورد استفاده قرار می گیرد تصویر برداری ها هستند و مهم ترین مورد استفاده از اشعه ایکس می باشد. در واقع این تصویر برداری ها از ساختار های متراکم استخوان ها نیز انجام خواهد شد و اگر نیاز باشد پزشک اندازه گیری های دقیق تری را در این میان انجام می دهد. از دیگر روش های تصویر برداری می توان به سی تی اسکن اشاره داشت. این روش هم برای تشخیص این مورد خوب و کافی خواهد بود و باید در نظر داشته باشید که اگر کودک شما در حال رشد باشد پزشک از شما می خواهد تا این معاینات را در هر شش ماه الی یک سال دوباره تکرار کنید.
درمان ها کوتاهی پا در کودکان
برای این که بتوانید این بیماری را درمان نمایید باید به سن کودک، میزان این اختلاف های طولی در استخوان ها و علت این اختلال نیز توجه داشته باشید و به همین صورت و به صورت خودسرانه نمی شود درمانی را برای این بیماری در کودکان انجام داد. درمان های ابتدایی ساده و بدون جراحی می باشند و این موارد برای زمان هایی به کار می رود که این اختلاف طول های استخوانی کم تر از یک اینچ باشد. معمولا جراحی برای این مورد توصیه نمی شود زیرا امکان دارد عارضه های شدید تری را با خودش به همراه داشته باشد و مزیت این کار بسیار کم خواهد بود. برای استفاده از درمان های ساده و بدون جراحی نیاز است تا ابتدا کودک شما توسط متخصص ارزیابی شود و مطمئن شوید که رشد کودک شما تکمیل شده است و صفحات رشدی بسته شده اند.
از مهم ترین روش های بدون جراحی استفاده از کفی های لژ دار می باشد و این مورد می تواند به کودک شما کمک کند تا در راه رفتن و دویدن مشکلی نداشته باشد و مانند سایر کودکان عادی به نظر برسد و فعالیت های خود را انجام دهد. این کفی ها می توانند کمر درد های ناشی از این مورد را به شدت کنم کرده و اگر این کفی ها کارآیی لازم برای شما را نداشتند می توانید به راحتی ان ها راغ از کفش های خود بردارید.
درمان با جراحی در این بیماری به سه روش متفاوت انجام می شود. ابتدایی ترین نوع درمان های جراحی بدین صورت می باشد که رشد اندام طولانی تر را متوقف خواهند کرد و باید این مورد را در نظر داشته باشید که با این کار دیگر اندام طولانی رشد نخواهد کرد و اندام مقابل رشد می کند تا بتواند به این مورد برسد. این روش ساده خواهد بود و با دو روش متفاوت انجام می شود که در ادامه این روش ها را برایتان بررسی می کنیم.
روش اول در متوقف کردن رشد اندام طولانی
- در این روش صفحات رشدی را می تراشند.
- با این کار مانع از رشد بیش تر در طول پا ها می شوند.
- همین مورد باعث خواهد شد تا اختلافات میان دو پا به مرور کم و کم تر شده و در نهایت آن استخوانی که کوتاه تر بود به اندازه استخوان بلند تر رشد خواهد کرد.
روش دوم در متوقف کردن رشد اندام طولانی
- در این روش از منگنه ها و پلاک های فلزی استفاده خواهد شد.
- در این روش این پلاک ها و منگنه ها در اطراف صفحات رشدی قرار می گیرند و رشد را متوقف خواهند کرد.
- منگنه ها بعد از این که رشد پای مخالف تمام شد برداشته می شوند.
این روش بسیار ساده است و با استفاده از اشعه ایکس هم می توان این مورد را انجام داد و نیازی به جراحی های شدید و گسترده در این زمینه نیست و باید این مورد را در نظر بگیرید که همین مورد ساده می تواند مشکلاتی را نیز با خودش داشته باشد و از معایب استفاده از این روش می توان به موارد زیر اشاره داشت :
- اصلاح جزئی و کم در این روش امکان پذیر خواهد بود.
- قد فرد در بزرگسالی از طول اندام کوتاه تر کم تر می شود.
- اصلاح کردن با این روش باعث نا متناسب نشان دادن بدن فرد می شود و این مورد به دلیل کوتاه بودن پا می باشد.
بلند کردن پای کوتاه از دیگر روش هایی می باشد که در این زمینه مورد استفاده قرار می گیرد و یکی از روش هایی است که نیاز به جراحی دارد و این کار بسیار کارآمد تر خواهد بود و برای مقادیر زیاد بسیار خوب و مفید می باشد. در این روش از بلند تر ساختن تدریجی با استفاده از اکسترنال فیکساتور انجام می شود و خطر این جراحی نیز ممکن است زیاد باشد و احتمال این که آسیب به اعصاب وارد شده و یا عضلات شما سفت و خشک شوند نیز وجود دارد و باید تمامی این موارد را قبل از این که این جراحی را انجام دهید بدانید.
کوتاه تر ساختن اندام بلند تر زمانی انجام می شود که فرد رشدش تمام شده باشد و اندام دیگر رشدی نداشته باشد زیرا اگر شرایط این مورد رعایت نشود امکان بلند تر شدن پای دیگر وجود دارد و در نهایت شما باید درمان قبلی را برای این مورد نیز انجام دهید. برای استفاده از این روش جراحی بخشی از استخوان در اندام بلند برداشته می شود و پلاک ها و پیچ های فلزی و میله ای را وارد استخوان می کنند و این موارد را در حین جراحی در جای خود نگه می دارند.
این مورد از درمان ها می تواند باعث شود تا ضعف شدیدی در عضلات شما ایجاد شده و این مورد را نمی توان برای کوتاه کردن مقادیر زیادی از اختلاف ها استفاده کرد. حدودا ۳ اینچ بیش تر نمی توان از استخوان ها کاهش داد و استخوان های پا را تا این حدود می توان کوتاه تر نمود و برای مقادیر بیش از این باید از روش های دیگری استفاده شود.
حال که توانستید با علت ها و روش های تشخیصی و روش های درمانی کوتاهی پا در کودکان آشنا شوید و اگر از این مطلب رضایت داشتید در ادامه شما می توانید یک سری اطلاعات دیگری در مورد علت مرده زایی و واریس واژن در بارداری نیز مشاهده نمایید و برای این کار کافی است تا از لینک های داده شده در این زمینه استفاده کرده تا بتوانید وارد صفحات مربوطه شوید.
منبع : آرگا