دسته ها
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳

نشانه های تب خطرناک در کودکان و زمان مراجعه به پزشک

  • محدثه خاکشور
  • ۳ مرداد ۱۴۰۳
  • ۰

به طور کلی تب قسمتی از دفاع بدن در مقابل ویروس ها و باکتری ها می باشد که تب کردن به بدن خبر می دهد و از او کمک می خواهد که آنتی بادی و گلبول های سفید زیادتری را جهت مقابله با عفونت تولید کند. بنابراین تب در صورت جزئی و کم بودن می تواند مفید بوده و بدون نگرانی باشد. اما گاهی به دلیل وجود یک مشکل جدی به خصوص در رابطه با کودکان خطرناک است. در این مطلب اطلاعاتی کاربردی در مورد تب خطرناک در کودکان در اختیارتان قرار می دهیم.

تب یکی از نشانه های اولیه در اغلب بیماری ها است که به بالا رفتن دمای بدن بیشتر از حد نرمال گفته می شود. در واقع تب در بدن مخصوصا در بدن کودکان به معنی دست و پنجه نرم کردن با عفونت یا التهاب می باشد. تب را می توان به فال نیک گرفت زیرا مانند یک آژیر خطر شما را از وجود بیماری آگاه می سازد و همچنین قسمتی از جواب کلی سیستم ایمنی بدن می باشد اما به هر حال سخت و عذاب آور است و تنها در زمانی که ساده و کم باشد، با روش هایی ساده درمان شده و نگران کننده نیست؛ اما گاهی تب شدید خطرناک و نگران است. کودکان معمولا نمی توانند درد خود را بیان کنند، و این وظیفه شما است که حواستان به احوال و سلامتی آنها باشد. آرگا در این مطلب تصمیم گرفته تا به نشانه های تب در کودکان و نیز درمان و همچنین تب خطرناک در کودکان بپردازد.


تعریف تب و نشانه های تب در کودکان

تب به بالا رفتن غیر دائمی حرارت بدن گفته می گردد که قسمتی از پاسخگویی سیستم ایمنی بدن به شمار می رود. تب اغلب بر اثر وجود عفونت در بدن به وجود می آید، و این موضوع در نوزاد و کودک حساس تر است و باید توجه بیشتری کنید. برخی مواقع تب یک روال عادی بدن بوده و احتیاجی به نگرانی و درمان ندارد اما اگر چند روز ادامه پیدا کند و باعث ناراحتی و عذاب کودک شود، قطعا باید به دنبال علت و درمان بود. یکسری علایم کلی در رابطه با تب بدن وجود دارد که البته بسته به دلایل ایجاد تب متفاوت می باشد. از جمله نشانه های تب در بدن می توان به تب و لرز، تعریق، دردهای عضلانی، بی اشتهایی، سردرد، کم آبی بدن، ضعف عمومی، تحریک پذیری اشاره داشت. ایجاد تب در بدن کودک امکان دارد عوارض تشنج،برگشتن تب را به دنبال داشته باشد.

نشانه های تب خطرناک در کودکان

موارد تعیین کننده زمان تب خطرناک در کودکان

چه زمانی می توان گفت که تب بدن کودکان خطرناک است، چه زمانی تب نگران کننده است و نیاز است که به دکتر مراجعه شود. کودکی که دچار تب است ولی نشانه های سرفه، آبریزش بینی، اسهال و یا استفراغ را را بدن او بروز نمی دهد، دلیل تب سخت است. عفونت های ویروسی بسیاری هستند که امکان دارند دمای بدن را بالا برده و دچار تب نمایند اما فاقد نشانه باشند. بعضی از مریضی ها همچون سرخچه ۳ روز بدن با تب خیلی زیاد دست و پنجه نرم می کند و بعد از آن کهیرهای صورتی کمرنگ بر روی بدن ظاهر می شوند.اغلب عفونت های جدی همچون عفونت های دستگاه ادراری، مننژیت و نیز باکتری درون خون هم امکان دارند بدن را بدون هیچ نشانه ای درگیر تب نمایند. بنابراین چنانچه کودک دلبند شما به مدت زیادتر از یک شبانه روز بی هیچ نشانه دیگری متحمل تب ۳۹ درجه و یا بیشتر است، حتما باید به دکتر و یا مراکز درمانی و اورزانس مراجعه نمایید.

نشانه های تب و عوارض آن

اگر کودک شما زیر ۳ ماه سن داشته و دمای بدنش (رکتوم) ۳۸ درجه سانتی گراد و یا بیشتر می باشد. همچنین اگر کودکتان میان ۳-۶ ماه سن داشته و دمای بدن مقعدی وی بیشتر از ۳۸/۹ درجه سانتی گراد و یا کمتر است، ولی به به صورت غیر عادی ناراحت کننده، تحریک پذیر و یا تنبل می باشد. چنانچه کودک شما ۷ ماهه و یا بیشتر تا ۲۴ ماهه است و دمای بدن مقعدی او زیادتر از ۲۸/۹ درجه سانتی گراد می باشد ولی سایر نشانه ها را بروز نمی دهد. یا چنانچه اسهال، آبریزش بینی و سرفه هم دارد نیاز است که هر چه سریع تر به دکتر مراجعه کنید.

کودک شما زیر سه ماه سن دارد و دمای بدن وی ۳۸ درجه سانتیگراد و یا بیشتر می باشد. بنابراین تب آن باید حتما مورد بررسی و معاینه قرار بگیرد که این بررسی و معاینه باید توسط دکتر انجام شود زیرا ممکن است بدن کودک دچار عفونت و یا مرض جدی شده باشد. تاکید می کنیم از خوراندن هر گونه داروی تب بر در خانه به صورت سر خود پرهیز نمایید.چه بسا در مواقعی این کار می تواند موجب ایجاد سندرم ری و دیگر اختلالات و مشکلات جدی و حتی گاهی مرگ شود.

نشانه های تب خطرناک در کودکان

چنانچه کودکتان دارای ۳ ماه سن و یا بیشتر است و تب کمی دارد، موضوع قابل اهمیت و تامل این می باشد که رفتارهایش به چه شکل بوده و چه نشانه هایی را از خود به روز می دهد. در صورتی که خوب و شاداب می باشد و مایعات مصرف می نماید، جای نگرانی نبوده و الزامی به مراجعه نزد دکتر نیست، اما چنانچه تپش زیادتر از یک شبانه روز طول بکشد و یا درجه تب خیلی زیاد باشد، باید با دکتر مشورت کنید. و در صورتی که تب او به ۴۰ درجه سانتیگراد رسید، بی توجه به هیچ نشانه ای سریعا به دکتر مراجعه نمایید.

چه زمانی تب کودک نگران کننده است و باید با دکتر تماس گرفت؟

همچنین اگر کودکی ۳ – ۶ ماهه دارید و دمای بدن وی ۳۸/۳ درجه سانتیگراد و یا بیشتر می باشد. و یا چنانچه سن کودک شما بیشتر از ۶ ماه بوده و دمای بدن وی ۳۹/۴ درجه سانتیگراد و یا بیشتر است و با نشانه هایی همچون سرفه، استفراغ، اسهال، بی اشتهایی، خواب آلودگی و بهانه گیری بی دلیل و غیر عادی گوش درد و … همراه می باشد، حتما به نزد دکتر ببرید.

علایمی که تب کودک در سنین مختلف خطرناک است؟

به طور کلی با دیدن این علایم و شرایط حتما به دکتر مراجعه نمایید:

کودک به شکلی واضح و مشهود برافروخته و یا رنگش پریده است، همچنین تعداد دفعه های کمتری ادرار می نماید.

بدون دلیل بر روی پوست او قرمزی و یا مشکل پوستی ایجاد شده است که در صورت همراه بودن با تب امکان دارد نشانگر مشکلی حاد باشد. جوشهای بنفش قرمز به وجود آمده بر روی پوست با فشار دادن کمرنگ و یا سفید نمی شوند، یا دمل های بنفش بزرگ امکان دارد حکایت از عفونتی باکتریایی خیلی جدی و یا اینکه یک مریضی التهابی داشته باشد.

اختلال در نفس کشیدن و تنفس سخت و دشوار و یا تند تند نفس کشیدن علائمی از وجود عفونتهای حاد ریوی است.

اگر نوزاد کسل و بی حال و مریض است و دمای بدن وی پایین تر از حد نرمال، یعنی پایین تر از ۳۶ درجه سانتیگراد می باشد. چون در بدن نوزادان در صورت مریض بودن و وجود مشکل در عوض تب نمودن، سرد می گردد.

نشانه های تب و عوارض آن

چنانچه می خواهید در منزل دمای بدن کودک خود را اندازه بگیرید، دماسنج های متفاوت بسیاری همچون دماسنج دهانی، دماسنج پیشانیف دماسنج مقعدی، دماسنج گوش وجود دارد که می توانید به کار ببرید. در میان این تنوع بالا دماسنج مقعدی و دماسنج دهانی به دلیل نتیجه دقیق و صحیح تر پرکاربردتر می باشند.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *