دسته ها
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳

سرخک در بارداری از نشانه ها تا روش های درمان

  • ملیحه بال افکن
  • ۷ تیر ۱۴۰۳
  • ۰

در واقع ابتلا به سرخک در بارداری اثرات سوء ای را بر جنین و مادر خواهد گذاشت که شما می توانید با مطالعه این مقاله با این اثرات و همچنین روش های پیشگیری از ابتلا به آن آشنا شوید با ما همراه باشید.

به طور کلی با توجه به واکسیناسیون فراگیر سرخک در ایران مییزان شیوع این بیماری بسیار کم است اما با این حال در دوران بارداری زنان ممکن است موجب بروز نقص های متعدد مادرزادی در جنین و حتی سقط شود.

سرخک در بارداری

بهتر است بدانید بیماری سرخک که به آن سرخچه یا ماسلز نیز گفته می شود یک نوع بیماری ویروسی و عفونی است که اغلب در کودکان و نوجوانان و در مواردی معدودی در بزرگسالان رخ می دهد. پس از چند روز از ابتلا به این بیماری لکه های قرمز بر روی پوست ظاهر می شوند که از صورت شروع شده و به سایر قسمت های بدن گسترش می یابند.

آشنایی با بیماری سرخک در بارداری

همچنین پس از گذشت چند روز شروع به تراکم می کنند و به صورت ضعیف و خفیف باقی می مانند. ویروس این بیماری معمولا از طریق تماس مستقیم با فرد مبتلا یا تنفس در محیط آلوده منتشر می شود و مهم ترین راه برای پیشگیری از ابتلا به واکسیناسیون است.

سرخچه در بارداری مشکلات متعددی را ایجاد می کند که از شایع ترین آن ها می توان به مشکلات مادرزادی و سقط جنین دانست. اغلب زنان بارداری که تا به حال مبتلا نشده باشند و واکسن هم نزده باشند بیشتر در معرض خطر این بیماری قرار دارد.

توجه داشته باشید در صورت مبتلا شدن مادر باردار به بیماری سرخک احتمال انتقال بیماری به جنین نیز بسار بالا خواهد بود. علاوه بر این عفونت سرخک در دوران بارداری می تواند موجب بروز مشکلات جدی مانند ایجاد نارسایی های جنینی، زایمان زودرس، سقط و حتی مرگ جنین شود.

عوارض سرخک در بارداری

علائم شایع سرخچه در مادران باردار:

همانطور که متوجه شدید سرخک یک بیماری حاد ویروسی محسوب می شود اما با این حال علائم آن می توانند به گونه ای بروز کنند که تشخص آن از سایر بیماری ها تا حدودی مشکل باشد. ناگفته نماند که در نیمی از موارد ابتلا به این بیماری یا علائمی وجود نداشته و یا نشانه های آن بسیار خفیف بوده است.

معمولا دو الی سه هفته پس از ابتلا به ویروس علائم سرخجه خود را نشان می دهند. همچنین ممکن است از یک تا پنج روز پیش از اینکه جوش های بیماری نمایان شوند بیمار علائمی مانند ضعف، تب خفیف، لنف های متورم، سردرد، تورم و درد مفاصل، گرفتگی یا آبریزش بینی و قرمزی چشم را تجربه خواهد کرد.

اغلب جوش های ایجاد شده روی صورت تنها برای چند روز باقی می مانند و ابتدا روی صورت و سپس در سایر نواحی ظاهر خواهند شد. اما تورم غدد و درد مفاصل ممکن است تا چندین هفته باقی بماند. دقت داشته باشید یک هفته پیش از اینکه جوش ها نمایان شود تا یک هفته بعد از آن امکان سرایت این بیماری از طریق فرد وجود دارد.

علائم شایع سرخک در بارداری

تاثیر بیماری سرخک بر جنین:

این بیماری می تواند موجب سقط، زایمان زودرس یا بروز نقص های مادرزادی هنگام تولد شود. البته که میزان مشکلات با زمان ابتلای مادر به بیماری نیز در ارتباط است. چنانچه مادر در اوایل بارداری به این بیماری مبتلا شود احتمال ایجاد مشکلات جدی خیلی بیشتر بوده و اغلب در اواخر بارداری این احتمال کمتر خواهد شد.

اما اگر در ۱۲ هفته اول بارداری به این بیماری مبتلا شد به احتمال زیاد نوزاد متولد شده سرخک مادرزادی خواهد داشت.

بهتر است بدانید که این آمار برای هفته های بعدی بارداری به مراتب کمتر می شود. پس از هفته ۲۰ اجتمال بسیار کمی برای ایجاد نقص در جنین وجود دارد. در صورتی سرخک به جنین منتقل شده باشد می تواند مشکلات متعددی را ایجاد کند.

شایع ترین این مشکلات شامل ناشنوایی و نقص در چشم ها است که می تواند کوری جنین را در پی داشته باشد. همچنین مشکلات ساختاری قلب و مشکل عصبی مانند ناتوانی ذهنی نیز در اثر این بیماری وجود خواهد داشت.

تاثیر بیماری سرخک بر جنین

مراقبت های پس از ابتلا به سرخک در بارداری:

توجه داشته باشید در صورت شک داشتن به وجود این بیماری در خود بایستی برای اطمینان از ابتلا به سرخک با پزشک متخصص مشورت نمایید. به خاطر مسری بودن این بیماری به هیچ وجه بدون اطلاع قبلی در مطب حاضر نشوید زیرا ممکن است سایر مادران باردار را نیز آلوده نمایید.

اگر از قبل در برابر بیماری مصون نشده اید یا هنوز آزمایش نداده اید پزشک فورا برای شما ترتیب آزمایشی را می دهد تا آنتی بادی های سرک را بررسی نماید. همچنین یک آزمایش دیگر برای یک هفته بعد و همچنین آزمایش دیگری برای چهار هفته بد نیز برای شما تجویز خواهد شد.

چنانچه از قبل در برابر این بیماری ایمن بوده اید به احتمال زیاد مجددا مبتلا نخواهید شد اما احتمال کمی نیز برای ابتلای مجدد شما وجود دارد که در این مواقع احتمال ابتلای جنین به این بیماری بسیار کم خواهد بود.

راه های پیشگیری از ابتلا به سرخجه در بارداری

از آنجایی که درمان موثری برای بهبود سرخک وجود ندارد و همچنین راهی برای جلوگیری از انتقال آن تاکنون مطرح نشده ممکن است اگر فرد در اوایل بارداری به سرخک مبتلا شود پزشک پیشنهاد ختم بارداری را برای ایشان مطرح خواهد کرد.

اگر فرد تصمیم به ادامه بارداری بگیرد پزشک فورا یک دز پادتن به او تجویز می کند تا شاید احتما بروز مشکلات را برای جنین کاهش دهد البته که این پادتن از انتقال ویروس به نوزاد جلوگیری نخواهد کرد.

راه های پیشگیری از ابتلا به سرخچه:

بهتر است بدانید امکان تزریق واکسن سرخک به مادران باردار وجود ندارد و به همین خاطر پزشکان توصیه دارند پیشاز بارداری برای بررسی ایمن بدن تان نسبت به سرخچه آزمایش های لازم را داده باشید تا در صورت نیاز پزشک پیش از شروع بارداری واکسن آن را به شما تزریق نماید.

چنانچه زن باردار نسبت به این ویروس مصون نباشد بهتر است برای جلوگیری از ابتلا به آن از تماس با افرادی که جوش های پوستی دارند و یا کسانی که اخیرا به این بیماری مبتلا شده اند به شدت پرهیز نماید.

 

همچنین در مواردی رعایت نکات فوق می تواند در پیشگیری از ابتلای مادران باردار به بیماری سرخک موثر باشد:

  • توصیه می شود از تماس با افرادی که سرخچه دارد پرهیز نمایید. اگر در محل کار شما فردی مبتلا به این بیماری است در خانه بمانید تا مطمئن شوید خطر واگیر رفع شده است.
  • مطمئن شوید که کودکان دیگرتان واکسیناسیون شده اند. همچنین تمام افراد خانواده را واکسینه نمایید زیرا امکان انتقال ویروس از کسی که اخیرا واکسن زده وجود ندارد.
  • از آنجایی که سرهک یک بیماری رایج محسوب می شود بهتر است در دوران بارداری تان به مسافرت نروید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *