دسته ها
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳

علل دفع پروتئین در بارداری و نشانه های آن

  • ملیحه بال افکن
  • ۱ تیر ۱۴۰۳
  • ۰

دفع پروتئین در بارداری یک مشکل اساسی و تقریبا رایج محسوب می شود که شما می توانید با مطالعه این مقاله با علل، نشانه ها، چگونگی تشخیص و حتی راهکار های درمان آن به صورت کامل آشنا شوید با ما همراه باشید.

با وجود اینکه در دوران بارداری وجود اندکی پروتئین در ادرار کاملا طبیعی محسوب می شود اما گاهی اوقات ممکن است زنان باردار پروتئین بیشتری را ادرار از دست بدهند که با آزمایش مشخص شده و دفع آن می تواند علامتی از وجود بیماری ها باشد.

دفع پروتئین در بارداری

بهتر است بدانید دفع پروتئین در بارداری به معنای خارج شدن پروتئین های اضافی از بدن فرد باردار است. در واقع پروتئین ها اغلب در خون و ادرار وجود دارند و برای حفظ سلامت بدن بسیار مفید خواهند بود. در دوران بارداری میزان پروتئین ها افزایش می یابد و چنانچه بیش از حد باشد و دفع نگردد بدن مادر باردار را با مشکل مواجه خواهد کرد.

چگونگی دفع پروتئین در باداری

این مسئله در دوران بارداری می تواند برای مادر و جنین به ویژه در بارداری های ۲۰ هفته به بعد خطرناک باشد. در دوران بارداری داشتن تغذیه مناسب برای مادران بسیار حائز اهمیت است زیرا جنین تمام مواد مغذی اش را از مادر دریافت می کند.

همچنین یکی از مهم ترین مواردی که در این دوران بایستی به آن توجه داشته باشید تا دفع پروتئین صورت نگیرد عدم مصرف پروتئین بیشتر است. در واقع پروتئین را می توان از مهم ترین مواد تشکیل دهنده در بدن انسان دانست که به منظور ساخت ماهیچه ها، بافت ها، آنزیم ها و هورمون ها مورد استفاده قرار می گیرد و در عین حال دفع آن می تواند خطراتی را برای سلامت بدن به وجود آورد.

علل دفع پروتئین در بارداری:

توجه داشته باشید یکی از دلایل اصلی در دفع پروتئین در این دوران عفونت ادراری است. چنانچه هر عفونت یا باکتری به درون دستگاه مجاری ادرار وارد شود این مشکل رخ می دهد. علائم آن نیز تب، تکرر ادرار و احساس ناراحتی هنگام دفع خواهد بود.

پره اکلامپسی یا همان مسمومیت حاملگی یکی دیگر از دلایل دفع پروتئین در بارداری است که یک اختلال پیش رونده بوده و قابلیت اثرپذاری بر بسیاری از سیستم های بدن را بر عهده دارد. جفت و سیستم عروقی فرد باردار عامل ایجاد این مشکل بوده و با علائمی مانند حفظ آب بیشتر از حد انتظار، افزایش وزن سریع همراه با تورم، افزایش فشار خون، شکم درد، سردرد، تاری دید و تنگی نفس همراه است.

علت های شایع دفع پروتئین

همچنین از دیگر دلایل دفع پروتئین در دوران حاملگی می توان به اکلامپسی و اختلال در کار کلیه ها، وجود بیماری های زمینه ای مانند دیابت نوع ۱ و ۲، سندرم هلپ و نارسایی های خونی، تنش های روحی مانند استرس و اضطراب، وجود بیماری های خاص مانند سندروم نفروتیک، لوپوس، وجود تومور در مثانه، بیماری های قلبی و آرتروز و استفاده زیاد برخی از داروها مانند آسپرین اشاره کرد.

نشانه های دفع پروتئین:

نکته حائز اهمیت در مورد دفع پروتئین این است که علائم آن چندان قابل تشخیص نیستند و حتی ممکن است شرایط کاملا عادی به نظر بیاید تا جایی که دیگر بدن تان به حالت شدیدی مانند پره اکلامپسی مبتلا شده باشد. اما با این حال در برخی موارد ممکن است علائمی مانند علائم فوق را تجربه نمایید:

  • احساس سوزش در هنگام ادرار کردن
  • کمردرد که می تواند به عنوان یکی از نشانه های طبیعی بارداری باشد.
  • تورم در مچ پا، مچ دست یا چشم
  • تکرار ادرار که رخ دادن آن در بارداری بسیار طبیعی است
  • ادرار کف آلود یا قهوه ای همراه با خون

نشانه های دفع پروتئین در بارداری

دقت داشته باشید که علائم نشان می دهند که کلیه هایتان به درستی کار نمی کنند و در این مواقع بایستی بررسی های بیشتری صورت بگیرد. اما لازم به ذکر است که وجود پره اکلامپسی مسئله ای جدی تر و خطرناک تر است و بایستی با دقت بیشتری نسبت به بررسی نشانه های آن بپردازید.

پره اکلامپسی اغلب با علائمی مانند سردرد های شدید، درد در شکم در سمت راست و زیردنده ها، تاری دید یا از دست دادن بینایی و حساسیت به نور، حالت تهوع و استفراغ، کاهش خروجی ادرار و تنگی نفس همراه خواهد بود.

همچنین با وجود اینکه افزایش وزن در بارداری بسیار رایج و طبیعی است اما اگر این افزایش وزن ناگهانی را تجربه کردید حتما با متخصص خود مشورت نمایید. در واقع افزایش بیش از چندین کیلوگرم در طول یک هفته یا تورم قابل توجه در دست یا صورت از دیگر نشانه های هشداردهنده از وجود پره اکلامپسی است.

چگونگی تشخیص بیماری:

معمولا متخصصان برای تشخیص وجود یا عدم وجود این بیماری انجام یک آزمایش ادرار ساده را توصیه می کنند. در این آزمایش میزان دفع پروتئین به صورت کیفی و درجه بندی اعلام می شود که بیانگر دفع پروتئین در رنج نرمال و یا غیر نرمال و نیازمند بررسی خواهد بود.

نحوه تشخیص علل دفع پروتئین

توجه داشته باشید در صورت غیرطبیعی بودن جواب آزمایش معمولا آزمایش ادرار ۲۴ ساعته توصیه می شود تا میزان دقیق پروتئین به صورت کمی اندازه گیری گردد.

جالب است بدانید که کلیه ها به صورت طبیعی هر ۲۴ ساعت حدود ۱۵۰ تا ۳۰۰ میلی گرم پروتئین دفع می کنند که این مقدار کاملا طبیعی است اما اگر پروتئین موجود در ادرار ۲۴ ساعته بیش از این باشد نیازمند بررسی های بیشتر خواهد بود و مادران باردار نباید نسبت به آن بی توجه باشند.

راهکار های درمانی:

از آنجایی که دفع پروتئین به عنوان یک بیماری اصلی شناخته نمی شود راهی نیز برای درمان آن وجود ندارد به عبارتی این مشکل به خاطر وجود عارضه و بیماری های دیگر ایحاد می شود. به همین خاطر علت اصلی آن می تواند افزایش ترشح پروتئین و مشکلاتی دیگر در بدن باشد که بایستی اقدامات درمانی مورد نیاز را انجام داد.

برای اینکه پروتئین موجود در ادرار کم شود باید به صورت دقیق توسط پزشک متخصص زنان بررسی شود که چه عاملی موجب بروز آن شده است. برای مثال اگر دفع پروتئین به خاطر وجود دیابت بارداری باشد بایستی جهت درمان اقداماتی مانند ورزش منظم، مصرف غذاهای مناسب و مصرف به موقع داروهای تجویز شده را انجام دهید.

راهکار های درمان دفع پروتئین در حاملگی

عوارض ناشی از دفع پروتئین:

همانطور که متوجه شدید دفع پروتئین در دوران حاملگی می تواند بیانگر یک مسئله جدی در بدن مادر باشد که عوارض آن شامل موارد فوق خواهند بود:

  • نارسایی کلیه ها
  • عفونت مجاری ادراری
  • پره اکلامپسی
  • خطر عفونت از طریق باکتری ها
  • استرس بالا
  • سندرم Hellp
  • سرریز مایعات در بدن و کاهش عملکرد ریه
  • تب مکرر و کمبود آب در بدن
  • ابتلا به بیماری هایی مانند عفونت کلیه، مشکلات قلبی، آرتروز و سرطان خون و کم خونی

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *