مسمومیت غذایی یک نوع التهاب معده روده است که به دلایل گوناگونی وجود می آید. این مسمومیت در اثر مصرف غذاهای سمی، آلوده و فاسد به باکتری ایجاد می شود. مسمومیت با شیر خشک برای نوزادان مسمومیت رایجی بوده که کودکان بسیاری را درگیر کرده است. نوزاد در مدت زمان ۳ تا ۲۴ ساعت بر اساس نوع سم درگیر نشانه هایی مانند تب، گرفتگی شکم، اسهال شدید و استفراغ می شود. در غذاهای آلوده به باکتری، باکتری ها سم زیادی از خودشان ترشح می کنند که روی پوشش درونی روده تأثیر گذار است و موجب التهاب می شوند. علاوه بر این انواع باکتری هایی که می توانند باعث ایجاد مسمومیت با شیر خشک شوند، زیاد هستند. در ادامه مطلب به دلایل مسمومیت با شیر خشک، نشانه های مسمومیت و اقدامات لازم جهت پیشگیری از مسمومیت با شیر خشک اشاره خواهیم کرد.
نشانه های مسمومیت با شیر خشک در نوزادان
نشانه هایی مانند بیرون ریختن آب دهان در نوزادان بسیار طبیعی است به خصوص اگر سن نوزاد شما زیر یک سال باشد. استفراغ به تلاش زیادی احتیاج دارد، به علت اینکه از عمق معده ایجاد می شود. یکی از علائمی که شما متوجه می شوید نوزادتان مسموم شده این است که او قبل از استفراغ زور می زند و به هیچ عنوان عقب نمی نشیند. این وضعیت به این دلیل رخ می دهد که استفراغ با فشرده سازی عضلات معده همراه است. همچنین احتمال دارد که نوزاد شما حین استفراغ و پس از آن ناراحت تر به نظر برسد.
در مورد نشانه های مسمومیت با شیر خشک می توان به این موضوع اشاره کرد که استفراغ ظاهر و بوی متفاوتی دارد و این به بدان خاطر است که شیر خشک با شیره معده ترکیب می شود. به همین دلیل ظاهر و بوی آن کاملا متفاوت است. اگر با وجود این نشانه ها در تشخیص این که کودک شما تف کرده یا استفراغ کرده است دچار تردید شده اید، باید به نشانه هایی نظیر قوس دادن به پشت، قرمز شدن، گریه کردن و نق زدن او توجه کنید.
دلایل مسمومیت با شیر خشک برای نوزادان
استفراغ شیر خشک ممکن است به دلایل گوناگونی رخ دهد که اصلی ترین آن ها عبارتند از:
۱. رفلاکس نوزاد
نوزاد شما ممکن است مانند افراد بزرگسال دچار رفلاکس اسید، سوء هاضمه یا حتی ابتلا به بیماری رفلاکس معده به مری شود، زیرا معده و لوله های غذا هنوز نتوانسته اند به نگهداری شیر عادت کنند. این اتفاق در نوزادان زمانی رخ می دهد که شیر به سمت دهان و گلوی نوزاد حرکت کند. گاهی اوقات شیردهی با حجم کمتر می تواند موجب جلوگیری از رفلاکس نوزاد شود.
۲.بالا آوردن شیر خشک به دلیل آروغ نزدن
اکثر نوزادان پس از هر بار شیر خوردن نیاز دارند که آروغ بزنند، زیرا در زمان خوردن شیر هوای زیادی را می بلعند. تفاوتی ندارد که نوزاد شما از شیر خشک تغذیه کرده یا از شیر مادر، در هر صورت هوا را به درون معده خود وارد می کند. جمع شدن بیش از اندازه هوا در معده ممکن است موجب نفخ یا ناراحتی در فرزند شما شده و در نهایت به استفراغ او منجر شود.
۳. تغذیه بیش از اندازه
هنگامی که نوزاد شما از شیشه شیر تغذیه می کند راحت تر از زمانی که از سینه به او شیر داده می شود می تواند ببلعد. به همین دلیل بیش از اندازه غذا می خورد. علاوه بر این سرعت مصرف شیر خشک از شیشه شیر به نسبت شیر خوردن شیر از سینه مادر کمی بیشتر است. از آن جایی که شیر خشک همیشه در دسترس است، این احتمال وجود دارد که به طور تصادفی به فرزند خود شیر بیشتری نسبت به نیاز او داده باشید.
بهتر است بدانید نوزادان شکم کوچکی دارند و یک نوزاد چهار تا پنج هفته ای حداکثر هر بار می تواند ۱۱۸ سی سی در دفعات گوناگون اما با حجم کم تغذیه کند. مصرف بیش از اندازه شیر خشک در یک نوبت شیردهی می تواند معده فرزند را بیش از اندازه پر کند. به همین دلیل موجب می شود که این شیر اضافی از طریق استفراغ خارج شود.
شیوه های نگهداری از شیر خشک
برخی از مهم ترین روش های نگهداری از شیر خشک به شرح زیر است:
- شیر خشک را در دمای بین ۱۲ تا ۲۴ درجه سانتی گراد نگهداری کنید: دمای مناسب برای نگهداری شیر خشک بین ۱۲ تا ۲۴ درجه سانتی گراد است. علاوه بر این قوطی های باز نشده شیر خشک را باید بین ۱۸ تا ۲۴ ماه در جای خنک و خشک نگهداری کنید. اما در زمان خرید شیر خشک حتما تاریخ انقضاء حک شده روی شیر خشک را چک کنید. زمان خرید شیر خشک، به یاد داشته باشید که قوطی تو رفتگی، آسیب یا نشتی نداشته باشد. تحت هر شرایطی از خرید این شیر خشک ها خودداری کنید. چرا که موجب مسمومیت می شوند.
- قوطی های شیر خشک را در جای خنک، دور از نور مستقیم خورشید و گرما نگهداری کنید: به هیچ عنوان قوطی های شیر خشک را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید. به همین خاطر باید از کابینت ها و قفسه هایی برای نگهداری شیر خشک استفاده کنید که از سیستم گرمایشی، نور خورشید و اجاق گاز دور باشند. قوطی شیر خشک را حتما خنک نگه دارید. زیرا سرما و گرمای بیش از حد باعث از بین رفتن مواد مغذی موجود در شیر خشک می شوند.
- قوطی های شیر خشک را در جای خشک و بدون هیچ گونه رطوبت نگهداری کنید: این نکته مهم را به یاد داشته باشید که نگهداری شیر خشک در یخچال و محیط مرطوب به هیچ عنوان درست نیست. این کار موجب می شود پودرها به هم بچسبند و در نتیجه غلظت شیر خشک بیشتر می شود.
نشانه های مهم مسمومیت با شیر خشک
رخی از مهم ترین نشانه های مسمومیت با شیر خشک عبارتند از:
- بی اشتهایی و بی قراری
- تب
- اسهال
- استفراغ نوزاد
مدت زمان نگهداری از شیر خشک باز شده
در زمان خرید به توضیحاتی که روی قوطی درج شده است توجه کنید. زیرا بهترین زمان مصرف آن توسط سازنده مشخص شده است. به طور معمول بین سه هفته تا یک ماه باید یک قوطی شیر خشک را استفاده کرد. بعد از اینکه قوطی شیر خشک را باز کردید، آن را ظرف مدت سه هفته مصرف کنید. در غیر این صورت احتمال بروز مسمومیت و عفونت در نوزاد وجود دارد. به یاد داشته باشید که درب قوطی کاملا بسته شده و در جای خشک و خنگ نگهداری شود.
مدت زمان نگهداری از شیر خشک آماده
شیر خشک تهیه شده را باید سریعا مصرف کنید و باقی مانده آن دور ریخته شود. اما اگر قصد داشته باشید از باقی مانده شیر استفاده کنید باید آن را در یخچال نگهداری کنید و ظرف ۲۴ ساعت به نوزاد بدهید تا مصرف کند. نگهداری شیر خشک آماده شده در یخچال و مصرف مجدد آن احتمال بروز عفونت در نوزاد را افزایش می دهد. در حقیقت زمانی که یک کودک شیر را با شیشه می خورد، باکتری ها می توانند به دهان او وارد شوند و زمانی که در یخچال قرار می گیرند باکتری ها داخل آن تکثیر می شوند. به همین خاطر سعی کنید فقط به اندازه مصرف نوزاد خود شیر آماده کنید.
در صورت مسمومیت با شیر خشک چه اقداماتی باید انجام داد؟
اگر نشانه های مسمومیت به ویژه اسهال و استفراغ در نوزاد ادامه داشته باشد حتما به پزشک مراجعه کنید. این بیماری موجب از دست رفتن آب بدن می شود و می تواند برای نوزاد ایجاد خطر کند. در این شرایط به موارد زیر توجه داشته باشید:
- نوزاد را در جایش بخوابانید و سعی کنید به او کمی قند و نمک بدهید. این کار به رفع کم آبی بدن نوزاد کمک می کند.
- مدفوع نوزاد خود را بررسی کنید که آیا خون، چرک و یا مخاط روی آن دیده می شود یا خیر. اطلاعات خود را در این خصوص با پزشک در میان بگذارید.
- درجه حرارت بدن نوزاد را اندازه بگیرید و ببینید آیا نوزاد شما تب دار یا خیر. اگر نوزاد تب داشته باشد باید او را پاشویه کرده و از داروهای ضد تب استفاده کنید.
امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات انواع شیر خشک، آلرژی به شیر خشک، ترکیب شیر خشک با شیر مادر و تفاوت شیر خشک با شیر مادر را نیز مطالعه فرمایید.
منبع : آرگا