دسته ها
پنج شنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳

این عوارض استخرهای عمومی را جدی بگیرید!

  • بهجت فلاح
  • ۱۲ بهمن ۱۴۰۲
  • ۰

شنا کردن و رفتن به استخر یکی از دلچسب ترین سرگرمی ها در روزهای گرم تابستان است. اما در کنار لذت بردن از شنا و بهره بردن از این ورزش مفرح، یک نگرانی همیشگی وجود دارد و آن این که آلودگی احتمالی آب استخرها تا چه میزان می تواند سلامتی را به خطر بیندازند.

شنا، یکی از ورزش های مفید و محبوب بین مردم است. این ورزش به سلامت انسان کمک زیادی می کند. به عنوان مثال این ورزش آبی برای تقویت سیستم قلبی و عروقی،  شادابی پوست و رفع اسپاسم های عضلانی مفید است. اما باید بدانید شنا کردن برای بعضی از افراد به هیچ عنوان پیشنهاد نمی شود. زیرا ریسک انتقال بیماری ها از طریق آب افزایش پیدا می کند. یکی از مکان هایی که گاهی اوقات موجب بروز بیماری های مختلف می شود، استخرهای عمومی است. در ادامه مطلب مهم ترین عوارض استخرهای عمومی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

اصلی ترین عوارض استخرهای عمومی چیست؟

شنا کردن یک ورزش مهیج است، اما در کنار مزیت های فراوان معایبی نیز دارد. برخی از عوارض استخرهای عمومی به شرح زیر است:

  • یکی از مهم ترین عوارض استخرهای عمومی این است که باعث عفونت ریه، گوش و دیگر بیماری های پوستی می شود. از آن جا که برای ضد عفونی کردن آب استخرها از کلر استفاده می شود، این ماده شیمیایی می تواند باعث ایجاد خارش و التهاب در شناگران شود.
  • یکی از عوارض استخرهای عمومی خطراتی است که برای کودکان پسر و مردان جوان ایجاد می شود. زیرا با مراجعه به استخر دمای بیضه ها از حالت طبیعی بیشتر می شود. این مسئله می تواند موجب عقیم شدن کودکان پسر شود. علاوه بر این کسانی که به بیماری واریکوسل مبتلا هستند، بهتر است از سونا و جکوزی نیز استفاده نکنند. زیرا افزایش دما موجب اختلال در مکانیسم تولید اسپرم می شود.
  • یکی دیگر از عوارض استخرهای عمومی، ایجاد عفونت واژن در بانوان است. زیرا کلر موجود در استخر می تواند باسیل نگهدارنده واژن را از بین ببرد. به همین دلیل عفونت های قارچی را تشدید می کند.

در همین خصوص متخصصین توصیه می کنند برای شنا کردن استخرهایی را انتخاب کنید که آب آن ها آلوده نباشد. شما باید بعد از بیرون آمدن از استخر بدن خود را به طور کامل خشک کنید و به هیچ عنوان نباید روی مایوی خیس لباس بپوشید. علاوه بر این باید مایوی شنا را بعد از شستشو در زیر نور آفتاب خشک کنید. سپس آن را اتو بزنید.

مهم ترین عوارض استخرهای عمومی

بیماری های ناشی از استخرهای عمومی چقدر وخیم هستند؟

اسهال توسط میکروب های گوناگون ایجاد می شود و حتی می تواند چند روز تا چند هفته ادامه پیدا کند. گاهی اوقات شناگران متوجه نمی شوند که در اثر آب استخرهای عمومی درگیر اسهال شده اند؛ چرا که بیماری چند روز تا چند هفته پس از مصرف آب آلوده ظاهر می شود. اسهال ناشی از میکروب کریپتو اسپوریدیوم به سادگی درمان نمی شود و حتی می تواند شدیدتر شود. این نوع اسهال در کودکان و زنان باردار به درمان های اورژانسی نیاز دارد. زیرا این افراد سریع تر از بقیه درگیر کم آبی بدن می شوند. به همین خاطر باید از شنا کردن در استخرهای عمومی یا مکان هایی که بهداشتی نیستند، پرهیز کنند.

عفونت ای کلای موجب بروز بیماری های شدید می شود. در سال ۱۹۹۸ میلادی، آلودگی با ای کلای در یک پارک آبی باعث نارسایی کلیه در ۷ کودک و ۱ مورد نیز مرگ شد. البته در استخرهای که بهداشت را رعایت می کنند و به طور مرتب کلرزنی انجام می شود، بیماری ناشی از ای کلای بسیار کم است.

عوارض زیاد ماندن در استخر چیست؟

یکی از عوارض زیاد ماندن در استخر این است که اگر پوست بیش از اندازه در معرض آب باشد، خشک می شود. پس از آن فرد درگیر عفونت های باکتریایی و قارچی می شود. همچنین ماندن طولانی در استخرها موجب ایجاد بیماری های تنفسی در شخص می شود. به خصوص اگر آب استخر دارای باکتری یا آلودگی باشد. از جمله مشکلات زیاد ماندن در استخر می توان به آلرژی های تنفسی، سرفه خشک، تنگی نفس و التهابات حلق اشاره کرد.

زیاد ماندن در استخر به خصوص استخرهای عمومی، عوارض دیگری نیز دارد. این عوارض عبارتند از: خارش های پوستی، حساسیت های پوستی، خشکی چشم و ایجاد ترشحات در ناحیه بینی و گوش. در نهایت بعضی از افراد دچار مشکلات مفصلی و عضلانی می شوند. با توجه به این عوارض بهتر است مدت زمان حضور در استخرهای عمومی را به حداقل رسانده و همه نکات بهداشتی را نیز رعایت کنید.

بیماری های شایع در استخر عمومی

خارش پوست پس از استخر

شناگران در استخر به خصوص در استخرهای عمومی ممکن است درگیر خارش شوند. گاهی اوقات خارش در آب های شور نیز ممکن است رخ دهد. خارش شناگر یک واکنش حساسیتی یا آلرژیک به انگل های میکروسکوپی است که درون پوست پنهان می شوند. این مشکل تا حدی ناراحت کننده است، اما معمولا بعد از مدت کمی از بین می رود. بثورات خارش دار پوست به طور معمول طی چند روز از بین می روند.

هر چقدر زمان بیشتری در آب های آلوده به این انگل شنا کنید، بیشتر درگیر خارش می شوید. کودکان بیشتر از سایر افراد به این بیماری مبتلا می شوند، زیرا آن ها بیشتر تمایل دارند در آب های کم عمق بازی کنند و پس از شنا کردن خودشان را کمتر با حوله خشک می کنند. بعضی از افراد نیز نسبت به خارش شناگر حساسیت بیشتری از خود نشان می دهند.  هر بار که با انگل های مولد تیم بیماری تماس داشته باشید، حساسیت در شما بیشتر می شود.

خارش شناگر به طور معمول طی چند روز رفع می شود. اگرچه گاهی اوقات بثورات پوستی تا یک هفته ادامه دارند. شما می توانید از داروهای آنتی هیستامین یا پمادهای ضد خارش مانند پماد کالامین برای خارش پوست خود استفاده کنید. اگر خارش شدید باشد، باید به پزشک مراجعه کنید و دارو مصرف کنید.

بیماری های آب تفریحی

بیماری های آب تفریحی بیماری هایی هستند که به وسیله میکروب ها ایجاد می شوند. این میکروب ها از طریق بلعیدن آب آلوده استخرها، دریاچه ها، پارک های آبی و جکوزی وارد بدن می شوند. شایع ترین بیماری مربوط به آب های تفریحی، اسهال است. بیماری های آب تفریحی موجب عفونت بخش های مختلفی از بدن می شود، که از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مغز و اعصاب
  • پوست
  • دستگاه گوارش
  • چشم
  • دستگاه تنفسی
  • گوش
  • شایع ترین عفونت اسهال است که توسط میکروب هایی مثل کریپتو و ای کلای ایجاد می شود.

متاسفانه کلر و سایر مواد ضد عفونی کننده، میکروب ها را سریع از بین نمی برند. ترکیب شدن کلر با عرق و ادرار موجب تحلیل کلر موجود در استخرها می شود. این امر موجب می شود که کلر کارایی خود را از دست بدهد. به همین خاطر حفظ کلر در سطح توصیه شده برای سالم نگه داشتن استخر به شدت لازم است.

خطرات استخرهای عمومی

بیماری لژینور

باکتری به نام لژیونلا عامل بیماری های تب پونتیاک و لژیونر است. نشانه های بیماری لژیونر ۲ تا ۱۰ روز پس از آلودگی به این باکتری ایجاد می شود و که شامل درد عضلانی، سردرد، تب شدید و لرز کردن است.

قارچ پا

از عوارض حضور در استخرهای عمومی می توان به قارچ پا اشاره کرد. قارچ پا بیماری پای ورزشکاران نوعی عفونت قارچی واگیردار است که در اثر تماس با شخص مبتلا یا لمس سطوح آلوده ایجاد می شود. این قارچ پوستی در محیط های گرم و مرطوب رشد می کند و از بیماری های شایع در استخرهای عمومی است. توصیه می شود حتما در اتاق های رختکن و اطراف استخر دمپایی به پا داشته باشید.

هپاتیت

اگرچه این بیماری یک نوع بیماری نادر است، اما ابتلا به آن غیر ممکن نیست. ویروس هپاتیت آ که موجب بیماری کبدی می شود می تواند در آب و غذای آلوده به مدفوع انسان و حیوان زندگی کند. اگر این آب را ببلعید این ویروس به سیستم ایمنی بدن شما وارد می شود. این اتفاق در آب های مکان های تفریحی مانند استخرهای عمومی نادر است. مطالعات نشان می دهد در سرتاسر دنیا در هر دهه ممکن است یک بار این اتفاق بیفتد. اغلب هفته ها طول می کشد تا نشانه های این بیماری ظاهر شود. از علائم این بیماری می توان به احساس خستگی، احساس درد در بالای سمت راست شکم و تهوع و استفراغ ناگهانی اشاره کرد.

خطرات بهداشتی در استخرهای عمومی

رفتن به استخر برای چه کسانی مناسب نیست؟

همانطور که پیش تر به آن اشاره کردیم برخی از افراد نباید به استخر بروند. زیرا احتمال دارد درگیر حساسیت شدید شوند و یا به علت مشکلات تنفسی نتوانند از استخر استفاده کنند. به طور کلی افرادی که درگیر یکی از بیماری های زیر هستند،  باید تا زمان بهبودی کامل از حضور در استخر اجتناب کنند:

  • بیماران قلبی: افراد مبتلا به بیماری قلبی و عروقی احتمال دارد بعد از استفاده از استخر دچار شوک شوند. زیرا در این حالت خون رسانی به اندام های بدن بیشتر می شود. به همین دلیل فشار وارد شده به ریه ها افزایش پیدا می کند.
  • افراد دارای نشانه های سرماخوردگی: کسانی که درگیر سرماخوردگی هستند بهتر است رفتن به استخر را به زمان دیگری موکول کنند.
  • افرادی که نسبت به آب فوبیا دارند: به طور معمول بعضی از افراد نسبت به آب فوبیا دارند. حتی گاهی ممکن است برخی افراد به خصوص کودکان درگیر حملات عصبی شوند. این اتفاق ممکن است صدمات روحی جبران ناپذیری برای این افراد داشته باشد.
  • افرادی که درگیر ناراحتی گوش هستند: اگر درگیر ناراحتی گوش هستید بهتر است از رفتن به استخر خودداری کنید. در واقع حتی اگر از گوش گیر هم استفاده کنید باز هم احتمال ورود آب به گوش وجود دارد. اما اگر درگیر گرفتگی گوش شده اید باید گوش های خود را به طور کامل خشک و تمیز کنید. سپس می توانید یک تکه پنبه را به الکل و سرکه سفید آغشته کنید و قسمت های مختلف گوش را با آن کاملا پاک کنید.
  • افرادی که به تازگی جراحی زیبایی انجام داده اند: بعد از عمل، پوست ناحیه بینی دچار تورم است. به همین خاطر بیماران نباید تا پایان دوره نقاهت به استخر بروند. پزشکان توصیه می کنند تقریبا ۴ تا ۶ هفته پس از عمل ریموپلاستی شنا کردن اشکالی ندارد. اما بعد از کاشت مو بهتر است به مدت ۱ ماه از شنا کردن بپرهیزید.
  • افرادی که روی بدن خود زخم دارند: میکروب ها به راحتی می توانند از محل زخم های تازه به بدن شناگر وارد شوند. به همین خاطر اگر زخم یا بریدگی روی پوست خود دارید، تا وقتی که زخم شما ترمیم نشده است از رفتن به استخر به خصوص استخرهای عمومی خودداری کنید.

اصلی ترین عوارض استخرهای عمومی

مهم ترین توصیه های بهداشتی برای حفظ ایمنی و سلامت

  • به هیچ عنوان آب استخر را قورت ندهید. انگل کریپتو از طریق نوشیدن آب آلوده به شما منتقل می شود. این انگل توسط کلر موجود در استخرها از بین نمی رود. به همین خاطر نباید آب استخرهای عمومی و جکوزی را ببلعید.
  • دست های خود را به طور مرتب بشویید. حداقل به مدت ۲۰ ثانیه دست های خود را صابون و آب بشویید.
  • پیش از این که شنا کنید دوش بگیرید. همیشه پیش از اینکه به آب وارد شوید، خودتان را خوب بشویید.
  • کودک خود را باید بشویید. کودک را پیش از وارد شدن به استخر با صابون و آب بشویید. به خصوص باسن کودک باید شسته شود. علاوه بر این او را پس از استفاده از توالت یا بعد از تعویض پوشک، دوباره بشویید.
  • شما باید کودک خود را مرتب چک کنید. کودک را به طور مرتب به دستشویی ببرید و پوشک او را چک کنید. حتما پوشک کودک خود را در دستشویی تعویض کنید و به هیچ عنوان این کار را در استخر انجام ندهید.

امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات عوارض کلر استخر، نگهداری استخر، دفع حشرات استخر و تبخیر آب استخر را نیز مطالعه فرمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *