استفاده از کود مناسب برای فلفل دلمه ای به رشد بهتر گیاهان کمک کرده و می تواند میزان برداشت محصول را نیز افزایش دهد. اگر به پرورش فلفل دلمه ای علاقمند هستید و مایلید محصول زیاد و باکیفیت برداشت کنید در ادامه با بهترین کود برای فلفل دلمه ای آشنا می شوید.
معرفی بهترین کود برای فلفل دلمه ای
با مراجعه به فروشگاه های محصولات کشاورزی انواع کود را مشاهده می کنید که لزوما همه برای رشد و پرورش فلفل دلمه ای مناسب نیستند. بهترین کود برای این گیاه کودی است که کیفیت خوبی داشته و نسبت مواد مغذی آن کافی باشد. پیدا کردن کود برای فلفل دلمه ای و استفاده درست از آن می تواند به تقویت رشد گیاه و میزان برداشت بیشتر محصول کمک کند.
این گیاه بوته ای بومی نواحی شمال امریکای جنوبی، مکزیک و امریکای مرکزی است. البته با وجود بهترین کودها امروزه به ترتیب چین، مکزیک و اندونزی بزرگترین قطب تولید کننده و صادر کننده فلفل دلمه ای محسوب می شوند. در انگلستان و ایرلند به این گیاه فلفل شیرین اطلاق می شود زیرا فلفل دلمه ای برخلاف دیگر فلفل ها تند نبوده و جزو خانواده سیب زمینی ها به شمار می رود.
فلفل دلمه ای در رنگ های مختلفی از جمله قرمز، سبز، زرد، نارنجی وجود دارد. این گیاه ارتفاعی حدود ۳۰-۶۰ سانتی متر داشته و دارای برگ های نوک تیز و بیضی شکل است. گل های فلفل دلمه ای رنگ سفید یا شیری دارند. این گیاه در شکل های مختلفی مانند کروی، نوک تیز، مخروطی و گرد و استوانه ای تحت پرورش است.
در صورت استفاده از کود مناسب برای فلفل دلمه ای در عرض یک سال به میوه دهی مطلوب می رسد. هر چند بوته گیاه به خشکی مقاومت زیادی نشان می دهد ولی اگر خاک گیاه همیشه مرطوب نباشد فلفل دلمه ای خیلی تند می شود. از این رو توصیه شده بذور فلفل دلمه ای در اواخر زمستان کاشته شود.
می توان در طیف وسیعی از خاک ها( شنی، ماسه ای، لومی و … ) فلفل دلمه ای را مورد کشت قرار داد و تنها نکته مهم زهکشی مطلوب خاک است. بوته فلفل دلمه ای برای رشد مناسب به نور زیادی نیز نیاز دارد به طوری که کشت آن در معرض نور مستقیم خورشید هم توصیه شده است.
دمای مورد نیاز برای رشد مطلوب فلفل دلمه ای ۱۸-۲۴ درجه سانتی گراد بوده و برای رفع نیاز نوری و گرمایی این گیاه در گلخانه می تواند حدود ۸-۱۶ ساعت از روز لامپ فلورسنت روشن کرد. در ضمن نشای گیاه در عمق ۴۰ سانتی متر از خاک با فاصله ۳۰ سانتی متر از هم کاشته شده تا رشد مطلوبی یابد. در ادامه با بهترین کود برای این گیاه آشنا می شوید.
کودهای NPK
فلفل دلمه ای همچون دیگر سبزی ها برای رشد مناسب به نیتروژن به منظور افزایش ذخیره سازی انرژی، رشد ریشه و تولید گل به فسفر و برای مقاومت به بیماری ها به پتاسیم نیاز دارد. به این ترتیب کودهای کامل NPK که حاوی این سه عنصر ضروری هستند می توانند جزو بهترین کودها برای فلفل دلمه ای باشند.
میزان عناصر موجود در این کودها با سه عدد مشخص می شوند. عدد اول مربوط به میزان نیتروژن، عدد دوم فسفر و بعدی پتاسیم است. هر چند نیتروژن برای رشد رویشی گیاه اهمیت دارد ولی میزان بیش از حد آن سبب ممانعت از شکوفه دهی فلفل دلمه ای می شود. همچنین قدرت گیاه برای میوه دادن کاهش می یابد.
به این دلیل که فلفل دلمه ای انرژی خود را به جای آن که صرف پرورش گل و تولید میوه ها نماید به رشد شاخه و برگ ها اختصاص می دهد. کودهای متعادل با میزان ۵ ۵ ۵ یا ۱۰ ۱۰ ۱۰ مناسب هستند. همچنین از کود نیتروژن در ابتدای شروع رشد فلفل ها یعنی موقعی که نخستین دسته از برگ های واقعی رشد نمودن استفاده کنید.
این گیاه در ابتدای رشد به نیتروژن نیاز داشته و در مرحله گلدهی به فسفر و در مرحله باردهی به پتاسیم بیشتری نیاز دارد.
کود سولفات منیزیم
برای تقویت خاک و ریشه گیاه فلفل دلمه ای می توان از کودهای شیمیایی نیتروژن بالا استفاده کرد. ولی برای داشتن محصول ارگانیک کود دامی پوسیده و ورمی کمپوست جایگزین مناسب می باشند. در ضمن کودهای سوپرفسفات و آمونیوم نیترات از جمله مواردی هستند که سبب رشد مطلوب و بهتر این گیاه می شوند.
عنصر پتاسیم برای عملکرد مطلوب بوته فلفل دلمه ای اهمیت زیادی دارد و استفاده صحیح از آن می تواند سبب افزایش تولید فتوسنتز و کلروفیل، تقویت ریشه، افزایش تولید آنزیم ها، ویتامین و پروتئین گردد. همچنین کود پتاسیم دارای پروتئین و ۱۷ درصد گوگرد به شکل سولفات موجب افزایش کیفیت میوه این گیاه می شود.
هنگامی که بوته گیاه چند برگی شد و به اندازه کافی رشد کرد می توان به طور مستقیم کود سولفات منیزیم یا نمک اپسوم را روی ساقه و برگ ها اعمال تا استحکام فلفل دلمه ای افزایش یابد و برگ ها زرد نشوند. برای استفاده از کود سولفات منیزیم باید یک قاشق مربا خوری از آن را به یک گالن آب اضافه و مقداری برگ خرد شده هم اضافه سپس خوب مخلوط کرده و توسط بطری اسپری آن را به روش تغذیه برگی روی شاخ و برگ فلفل دلمه ای بپاشید.
البته به منظور استحکام بیشتر شاخ و برگ گیاه محلول امولسیون ماهی یا ماهی و جلبک دریایی در کوددهی فلفل دلمه ای می تواند موثر باشد. در اکثر مواقع محلول پاشی بیش از اندازه گیاه موجب سوختگی آن شده و کمی از برگ ها قهوه ای رنگ می شوند. در این وضعیت تنها آبیاری زیاد می تواند باعث خارج شدن مواد مغذی اضافی از خاک شود.
کودهای ارگانیک
کودهای ارگانیک یا آلی نه تنها بهترین کود برای این گیاه بلکه برای تمام گیاهان می باشند. این کودها علیرغم در اختیار قرار دادن مواد غذایی سبب اصلاح و حاصلخیزی هر چه بیشتر خاک می شوند. کودهای ارگانیک می توانند میزان مصرف کودهای شیمیایی را کاهش داده ولی نمی توانند آن را حذف کنند و جایگزین باشند.
کود ارگانیک از جمله پودر استخوان عنصر کلسیم را برای گیاه تامین کرده و کود جلبک دریایی مواد متفاوت و اسید آمینه را در اختیار گیاه می گذارد. این کودها مواد غذایی را به کندی در خاک آزاد کرده از این رو تاثیر دیرتری می گذارند. بنابراین اگر به دنبال اثربخشی سریع تر هستید از کودهای شیمیایی استفاده کنید.
کود کلسیم
کلسیم یکی از عناصر پر استفاده یا به صورت دقیق از عناصر میان مصرف گیاهان می باشد که نبود آن آسیب بسیاری به گیاه وارد می کند. کلسیم وظیفه رشد سلولی در شاخ و برگ گیاه را داشته و استفاده از آن می تواند مانع از پوسیدگی انتهای شکوفه ها گردد. در ضمن کلسیم میزان انبارداری را ارتقا بخشیده و بعد از برداشت فلفل دلمه ای مدت بیشتری در انبار سالم باقی می ماند.
زمان مناسب کوددهی
از آنجا که فلفل دلمه ای هم مانند سایر گیاهان بخشی از مواد مغذی مورد نیازش را از طریق ریشه و از خاک دریافت می کند، اهمیت دارد که قبل از کاشت بذر فلفل دلمه از وجود مواد مغذی کافی در آن اطمینان یافت. همچنین مقداری فسفر و پتاسیم را در به خاک اضافه کرد.
نیتروژن هم از دیگر مواد مغذی مورد نیاز فلفل دلمه ای می باشد که معمولا آن را توسط سیستم قطره ای به خاک اضافه می نمایند. همچنین دو الی سه هفته بعد از کاشت بذر فلفل دلمه ای می توان ۴۵ درصد کود ازت را به شیوه قطره ای در اختیار گیاه داده تا سرعت به ثمر رسیدن آن افزایش یابد.
به طور کلی گیاه فلفل دلمه ای به حداقل ماهی یک مرتبه تغذیه با مواد مغذی از جمله کلسیم و فسفر نیاز دارد. به همین دلیل بهتر است در هنگام رشد گیاه هر ماه مقداری از کودهای کلسیم و فسفر در خاک آن استفاده شود وگرنه شاهد پوسیدگی و خرد شدن برگ ها، پوسیدگی شکوفه ها، ایجاد ضایعات تیره رنگ در انتهای ساقه فلفل دلمه و برگ های حباب دار خواهید بود.
توصیه می شود اگر قصد کاشت نشای فلفل دلمه ای در زمین و فضای باز را دارید قبل از کاشت حتما مقداری کمپوست را در هر یک از حفره های کاشت بریزید.
افزایش مقاومت فلفل دلمه ای با کود
قابل ذکر است آبیاری بوته فلفل دلمه ای با چای کمپوست هر ماه و هر بار حدود ۴ یا ۵ ساعت، سبب افزایش باکتری های مفید در گیاه و در نتیجه افزایش مقاومت آن در مقابل انواع بیماری ها می شود. چای کمپوست در واقع مایع غلیظ کمپوست بوده که هم برای گیاهان مفید می باشد و هم برای خاک گیاه. به خاطر داشته باشید که هنگام کوددهی فلفل دلمه با چای کمپوست، ساقه ها و قسمت های زیرین برگ ها را خوب خیس کرده تا میزان اضافی به راحتی به خاک وارد شود.
ضمنا باید دقت کرد که نمک تاثیر منفی بر رشد گیاه فلفل دلمه ای و ریشه آن دارد و سبب شده جذب آب و نیتروژن توسط ریشه شدیدا کاهش یابد، از این رو خیلی مهم است که مواد مغذی کودهای فلفل دلمه ای را شناخته تا دارای کمترین مقدار کلرید باشند.
به طور کلی این که چه کودی برای این گیاه بهترین می باشد کاملا به نیازهای گیاه و مواد موجود در بستر کشت آن بستگی دارد. کوددهی بایستی مطابق با میزان عناصر مورد نیاز گیاه صورت گیرد. به طور مثال اگر خاک نیتروژن زیادی داشته باشد نیازی نیست که کود نیتروژن دار استفاده شود. ولی اگر میزان آن کم بود از این کود استفاده کنید.
به منظور تشخیص عناصر مورد نیازی که باید به خاک اضافه شود آنالیز خاک توصیه می شود. این آزمایش از محتوای خاک مزرعه اطلاعات کافی را در اختیار قرار داده و می توان بر حسب کمبود عناصر خاک از کود مناسب استفاده کرد. در پایان این مطلب همچنین پیشنهاد می شود برای آشنایی با کود برای اسفناج و کود برای عدس روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا