در صورتی که از کودهای مورد نیاز درخت فندق در زمان مناسب و با روش درست استفاده شود، بیشترین اثرگذاری و در نتیجه بهترین بهره وری را از باغ فندق شاهد خواهید بود. اگر به دنبال بهترین کود براق درخت فندق هستید در این مطلب با نکات مفیدی در این راستا آشنا می شوید.
آشنایی با بهترین کود برای درخت فندق
کوددهی باغ فندق علیرغم افزایش قدرت رشد نهال ها، به افزایش سلامت و در نتیجه باردهی درختان منجر می شود. در صورتی که از کودهای مورد نیاز درختان فندق در زمان مناسب و با روش درست استفاده شود، بیشترین تاثیرگذاری و در نتیجه بالاترین راندمان بهره وری را شاهد خواهید بود.
به عبارتی درخت فندق برای رشد مطلوب، افزایش باروری و تولید محصول مرغوب به کوددهی نیاز دارد. باغدار می تواند با استفاده از برنامه کودی مناسب و استفاده به موقع از کودهای لازم نیازهای درخت فندق را تامین و در پایان محصول باکیفیتی برداشت نماید. بهترین کود برای فندق باید بتواند کلیه مواد مغذی مورد نیاز این درخت را تامین کند.
قابل ذکر است درخت فندق در تمام مراحل مختلف رشد به مواد مغذی نیاز دارد. انتخاب کود مناسب و استفاده آن قطعا اثرگذار است. از مزایای کوددهی درست درختان فندق می توان به افزایش قدرت رشد درختان، افزایش توان باردهی و همچنین کیفیت فندق ها، افزایش وزن میوه و جلوگیری از پوک شدن آن ها اشاره کرد.
در این مطلب پیرامون بهترین کود برای درخت فندق و نکات مهم نحوه استفاده و زمان استفاده آن صحبت می کنیم.
گیاهشناسی درخت فندق
درخت فندق چند ساله بوده و بعد از گذشت ۵-۶ سال از زمان کاشت به بار می نشیند. فندق به صورت درختچه ای کوتاه قد رویش دارد و از طریق بذر، خواباندن شاخه، پاجوش و پیوند قابل تکثیر می باشد. عمل گرده افشانی آن توسط باد انجام می شود و شکوفه های فندق در ابتدای بهار و قبل از رویش برگ ها نمایان می شوند.
میوه فندق سرشار از پروتئین، اسید چرب و ویتامین است که مصارف بسیاری دارد. کاشت درخت فندق به علت مقاومت در انواع خاک به جز باتلاقی امکان پذیر می باشد. درختچه های جوان بر خلاف درختان بالغ فندق که به تنش خشکی مقاومت دارند، برای رشد مطلوب به رطوبت نیاز دارد.
تامین رطوبت در فصل رشد و قبل از خواب زمستانه اهمیت زیادی دارد. از دیگر نیازهای این درخت حضور اسید آبسزیک در حد کفایت پیرامون ریشه ها می باشد. میزان رطوبت نسبی اطراف ریشه هم نباید از ۶۰ درصد کمتر شود زیرا ریشه این درخت از نوع سطحی است. در ضمن برگ های درخت فندق فرم پهن و مضرسی دارند. این گیاه برای رشد مطلوب به آبیاری منظم و کوددهی نیاز اساسی دارد.
انواع کود برای درختان فندق
باید اشاره کرد که همواره درختان میوه برای رشد مطلوب و رسیدن به بیشترین میزان باردهی به برنامه کودی مناسبی نیاز دارند. باغدار بعد از کاشت نهال فندق انتظار دارد که رشد خوبی داشته و قدرت باوری آن بالا باشد. توصیه کودی فندق برای تولید محصول باکیفیت به کار بردن کود دامی پوسیده و سایر کودهای ضروری می باشد.
در ضمن پیروی از برنامه غذایی برای برداشت محصول پر مغر و با وزن بالا اهمیت زیادی دارد. البته برنامه کودی فندق در مراحل مختلف رشد نهال متفاوت می باشد. پیشنهاد کارشناسان کشاورزی هنگام کاشت درختچه فندق استفاده از کودهای ازته یا نیتروژن دار است.
بهترین زمان استفاده از این کودها نیز اردیبهشت و خرداد در دو مرحله می باشد. روش کوددهی فندق با کود ازته به صورت چالکود به همراه کودهای دامی پوسیده است. در ضمن هنگام ظهور میوه، این درخت به ازت، فسفر و پتاسیم زیادی نیاز دارد که با استفاده از کودهای شیمیایی مناسب تامین خواهد شد.
زمان مصرف کودهای کامل فسفر و پتاسیم دار ماه اسفند است. از دیگر کودهای مصرفی برای این درخت کودهای ماکرو می باشد. این کود به صورت محلول پاشی و در دو مرحله یکی بعد از برداشت و قبل از ریزش برگ های درخت و بعدی اوایل فصل بهار هنگام تورم جوانه رویشی توصیه می شود.
کوددهی درختان فندق بر اساس جنس خاک، سن درخت و ضمنا میزان مواد آلی و شیمیایی موجود در خاک تعیین می گردد. البته توصیه می شود قبل از انجام عملیات کوددهی آزمایش خاک یا برگ صورت گرفته تا اطلاعات اساسی در مورد جنس خاک، پی اچ، مواد آلی و معدنی، شوری خاک، میزان آهک در خاک و … به دست آورید.
به طور کلی بهترین کود برای فندق به جز کودهای کامل و ماکرو که برای تامین عناصر ضروری گیاه استفاده می شود، استفاده از کودهای دارای عناصر کم مصرف نظیر کلسیم، آهن و روی هم می باشد. توصیه شده مصرف کودهای دارای ریز مغذی بر مبنای نتیجه آزمایش خاک باغ فندق صورت گیرد.
در این میان سه نوع کود کلسیم دار، اسید هیومیک و اسید آمینه در برنامه کودی درختان فندق نقش مهمی را به همراه دارند. از مزیت استفاده از کود اسید هیومیک جذب سریع، گسترش ریشه، افزایش میزان جذب مواد غذایی، کاهش شوری خاک، آزاد شدن عناصر غیر قابل دسترس، اصلاح خاک، افزایش ظرفیت نگهداری آب و کنترل اسیدیته خاک می باشد.
به این ترتیب کود در تقویت درختان فندق بسیار موثر است. در مورد تعیین میزان و زمان مصرف کود نیز باید اشاره داشت که به نوع کود مصرفی بستگی دارد و بایستی زیر نظر کارشناس کشاورزی مشخص شود. ولی معمولا این درخت در نوبت به کود هیومیک اسید در طی سال نیاز دارد.
سه دسته کود برای رشد بهتر و افزایش عملکرد درختان فندق در ادامه شرح داده می شوند. همچنین با توجه به نیاز کمتر این درختان به عنصر آهن، در صورت کمبود آن بایستی از کودهای آهن دار استفاده شود.
کودهای کلسیم دار
بیشتر درختان مغز دار مانند پسته، گردو و فندق به دریافت عنصر کلسیم نیاز دارند. گزارش شده کود کلسیم تتراهیدرات کریستالی بیشترین میزان تاثیرگذاری را بر درختان فندق بر جای گذاشته است. کود کلسیم دار بایستی دو مرتبه در سال در اختیار درختان قرار گیرد.
یک بار در فروردین ماه به شیوه چالکود و ۲۵ کیلوگرم در هکتار و نوبت بعدی در اردیبهشت ماه به شیوه محلول پاشی و حدود ۱۰ کیلوگرم در هزار لیتر آب به ازای هر هکتار استفاده شود. از جمله مزایای استفاده از این کود بهبود تغذیه و ساختار درخت و اصلاح آن می باشد.
همچنین استفاده از کودهای کلسیم دار سبب افزایش مقاومت درختان در برابر آفات و بیماری ها می گردد. رشد بهتر ریشه درختان و بهبود جذب عناصر مورد نیاز از سایر مزایای استفاده از کودهای کلسیم دار می باشد. به عبارتی درختان فندق همانند هر درخت مثمر دیگری به عنصر کلسیم نیاز بالایی دارد.
هدف از تغذیه درختان فندق با کلسیم علیرغم نقشی که در تغذیه و ساختار گیاه دارد این می باشد که سبب افزایش مقاومت گیاه در مقابل آفات و بیماری ها خواهد شد. در ضمن کود کلسیم دار سبب بهبود رشد گیاه، افزایش درصد جذب مواد مغذی و اصلاح خاک می شود.
کودهای حاوی اسید هیومیک
نیاز درختان فندق به کودهای حاوی اسید هیومیک در طی سال حدود ۲ تا ۳ مرتبه می باشد. بهتر است از نوع مایع این کود استفاده کنید. زیرا به علت جذب سریعتر، استفاده ساده تر و عدم وابستگی به زمان مصرف تاثیرگذاری بالاتری خواهد داشت. از مزایای استفاده از کود اسید هیومیک که نوعی اصلاح کننده خاک به شمار می رود این است که سبب کاهش شوری خاک شده و اسیدیته آن را تنظیم می کند.
این کود به افزایش رشد ریشه و جذب بهتر مواد غذایی از ریشه کمک می کند. همچنین باعث شده آب در خاک بهتر باقی بماند و دوره های آبیاری کاهش یابد. در ضمن عناصر بلوکه شده خاک را آزاد و سبب تقویت درختان فندق می گردد.
کودهای حاوی اسید آمینه
درختان فندق به کودهای حاوی اسید آمینه یک مرتبه در سال نیاز دارند. بهترین زمان اضافه کردن این کود نیز به خاک قبل از شروع زمستان می باشد. اسید آمینه مانع از سرمازدگی درختان فندق در طی زمستان شده و ضمنا تنش های سرمایی را نیز کاهش می دهد. محلول پاشی بیشترین تاثیرگذاری را در استفاده از کود اسید آمینه بر جای می گذارد.
باغدار بایستی کوددهی درختان فندق با ترکیبات حاوی اسید آمینه را در اولویت قرار دهد به این علت که کودهای حاوی اسید آمینه سبب افزایش مقاومت گیاهان در مقابل تنش سرمایی و سرمازدگی می شوند.
بهترین زمان کوددهی درختان فندق
درختان فندق بر اساس سن رشد به دریافت کودهای خاصی نیاز دارند. قبل از شروع محصول دهی با اضافه کردن کودهای ازته درختان را تقویت کنید. از زمان محصول دهی هر ساله برای این درختان از کود ازت خالص حدود ۳۰۰-۵۰۰ گرم در دو نوبت در اردیبهشت و خرداد، کود فسفاته حدود ۲۰۰-۴۰۰ گرم در اسفند ماه و کود پتاسیم دار حدود ۱۰۰-۲۰۰ گرم در اسفندماه استفاده شود.
کود ازته به روش چالکود و همراه با کود دامی پوسیده اضافه شود. کودهای ماکرو مانند کوره اوره، سولفات آمونیوم، اسید یوریک و سولفات روی به نسبت ۵ در هزار و در دو نوبت در اختیار درختان فندق قرار گیرد. استفاده از این کودها بعد از سن محصول دهی یعنی ۵ سالگی درختان فندق توصیه شده است.
نوبت اول بعد از برداشت میوه و قبل از ریزش برگ ها و نوبت دوم در اوایل بهار و در زمان تورم جوانه ها به شیوه محلول پاشی صورت گیرد.
نکات اساسی کوددهی درختان فندق
از آنجا که همه گیاهان و درختان میوه برای تامین نیازهای خود به عناصر غذایی به یک برنامه کوددهی مناسب نیاز مبرم دارند. رعایت یک سری نکات در هنگام کوددهی درختان فندق در تاثیر بیشتر مکمل های غذایی اهمیت زیادی دارد.
- در زمان استفاده کود برای درختان فندق مصرف یک نوع کود کافی نیست و توصیه می شود از میزانی مناسبی از کودهای زیستی، شیمیایی و دامی استفاده گردد.
- برای اینکه اثر مثبت کوددهی را در رشد و تولید محصول درختان فندق مشاهده کنید نیاز به زمان بوده و باغداران باید برای چند سال هزینه کرده و برنامه کودی درستی را اجرا نمایند.
- تعیین سن درختان فندق قبل از تنظیم برنامه کوددهی اهمیت زیادی دارد.
- آزمون خاک و برگ برای استفاده از کود مناسب درختان فندق حائز اهمیت است. با این کار از هزینه بالای کود کشاورزی و استفاده بیش از حد و هدررفت کودها جلوگیری می شود.
- آزمون برگ تعیین می کند چه میزان مواد مغذی در درختان وجود داشته و چند درصد توسط درختان فندق جذب شده است.
- کودهای کامل موجب افزایش باردهی درختان و کیفیت فندق ها می شود.
- کود مرغی غنی شده یا پلت مرغی یکی از کودهای دامی بسیار مناسب برای تقویت درختان فندق محسوب می شود.
- در صورت فقدان یکی از عناصر مورد نیاز درختان فندق، بایستی از کودهای شیمیایی به منظور جبران آن بهره ببرید. در حالی که از کودهای آلی به طور عمومی برای تقویت درختان و خاک استفاده می شود.
- هر سه سال یک بار در اسفند ماه از کودهای دامی پوسیده برای درختان فندق استفاده کنید.
- توصیه شده کودهای سولفات پتاسیم، فسفات آمونیوم، سولفات آهن، سولفات منیزیم و سولفات روی در اسفند ماه به روش مناسبی در اختیار درختان فندق قرار گیرد.
- در صورت استفاده از کود سولفات پتاسیم و فسفات آمونیوم می بایست در نیمه دوم اسفند ماه در اختیار درخت قرار گیرد.
- زمان استفاده از کودهای سولفات روی، سولفات آهن و سولفات منیزیم نیز اسفند ماه گزارش شده است.
- کودهای ماکرو را بعد از زمان باردهی و از سال پنجم به بعد در اختیار درختان فندق قرار دهید.
- کودهای میکرو و ریز مغذی را بایستی با توجه به توصیه کارشناس و در زمان معین استفاده کرد.
جمع بندی
کوددهی درختان فندق در پرورش و نگهداری از این درختان اهمیت زیادی دارد. البته پیش از استفاده از کودها توصیه می شود ابتدا آزمایش خاک و برگ انجام شده تا بر مبنای نیاز تغذیه ای درختان فندق کود مناسب در اختیار آن ها قرار گیرد و بتوانید محصول باکیفیت و بیشتری را برداشت نمایید. در ضمن جنس خاک، سن درخت و میزان عناصر موجود در خاک برای تعیین نیاز کودی این درختان حائز اهمیت است.
در پایان از همراهی شما با این مطلب کمال تشکر را داریم و امیدواریم نهایت استفاده را برده باشد. همچنین در صورت تمایل برای آشنایی با کود برای درخت انبه و کود برای درخت سنجد روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا