بیماری کلامیدیا یک بیماری مقاربتی باکتریایی شایع است که از طریق رابطه دهانی و مقعدی به فرد منتقل می شود. این بیماری نشانه خاصی ندارد. به همین خاطر کسانی که به آن مبتلا می شوند در اکثر اوقات از بیماری خود بی خبر هستند. سالانه افراد بسیاری درگیر بیماری های مقاربتی نظیر کلامیدیا می شوند. این بیماری یک بیماری بسیار رایج است که می تواند در زنان و مردان دیده شود. در ایالات متحده سالانه بیش از دو میلیون نفر به این بیماری مبتلا می شوند. کسانی که درگیر این بیماری هستند، بهتر است هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنند. این بیماری می تواند پروسه درمان را طولانی تر کند. در ادامه مطلب علل، علائم، راه های تشخیص و روش های درمان بیماری کلامیدیا به طور کامل مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
بیماری کلامیدیا چیست؟
بیماری کلامیدیا یک عفونت رایج مقاربتی است که فرد می تواند با مصرف آنتی بیوتیک آن را درمان کند. این بیماری می تواند از طریق باکتری کلامیدیا تراکوماتیس ایجاد شود. عفونت کلامیدیا، واژن، دهانه رحم، چشم ها، گلو و مقعد را نیز درگیر می کند. افرادی که درگیر این مشکل می شوند، باید هر چه سریع تر آن را درمان کنند. در صورتی که درمان انجام نشود به سیستم تولید مثل فرد آسیب وارد می شود. علاوه بر این امکان دارد فرد درگیر ناباروری شود.
کلامیدیا در زنان
در صورتی که یک خانم با شریک جنسی آلوده رابطه محافظت نشده ای داشته باشد، احتمال ابتلای او به این بیماری وجود خواهد داشت. کلامیدیا نوعی عفونت باکتریایی است که واژن یا دهانه رحم را درگیر می کند.این بیماری بسیار خطرناک بوده و با علائم مختلفی همراه است.
کلامیدیا در مردان
احتمال ابتلای مردان نیز به این بیماری وجود دارد. البته علائم نشان می دهد این بیماری در مردان آنقدر شدید نیست و امکان دارد عوارض محدودی برای شخص ایجاد کند. مردانی که درگیر این بیماری هستند می توانند خانم ها را نیز بیمار کنند.
کلامیدیا در گلو
افرادی که رابطه جنسی دهانی دارند امکان دارد درگیر کلامیدیا در گلو شوند. افرادی که رابطه جنسی دهانی محافظت نشده داشته باشند، بیشتر از سایرین درگیر این بیماری خواهند شد.
بیماری کلامیدیا چه نشانه هایی دارد؟
نشانه های بیماری کلامیدیا در مردان و زنان تفاوت چندانی با یکدیگر ندارد. توجه داشته باشید ممکن است این بیماری در خانم ها شدت بیشتری داشته باشد. بیماری کلامیدیا در زنان شباهت زیادی به عفونت ادراری و یا عفونت دهانه رحم دارد. از نشانه های این بیماری در خانم ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تب
- حالت تهوع
- تورم واژن
- درد شدید لگن
- خونریزی غیر طبیعی واژینال بین پریودها
- خونریزی پس از نزدیکی یا خونریزی بین عادت ماهانه که همراه با لکه بینی های مکرر باشد.
- احساس سوزش در زمان ادرار کردن
- ترشح سفید، زرد یا خاکستری غیر طبیعی واژن
- درد در زمان برقراری رابطه جنسی
- نیاز شدید به دفع ادرار
- دوره های دردناک پریود
- احساس خارش و سوزش در داخل و اطراف واژن
نشانه های این بیماری در مردان عبارتند از:
- ورم و درد در بیضه ها
- ترشح از نوک آلت تناسلی
- احساس سوزش ادرار
انواع کلامیدیا
کلامیدیا شامل سه نوع مختلف است:
- بیماری کلامیدیا در رکتوم و مقعد ایجاد می شود و می تواند از طریق رابطه جنسی مقعدی و آنال سکس انتقال یابد.
- عفونت کلامیدیا امکان دارد در گلو ایجاد شود و ناشی از رابطه جنسی دهانی و اورال سکس است.
- بیماری مقاربتی کلامیدیا در آلت تناسلی مردان و واژن زنان ایجاد می گردد.
اگر بیماری کلامیدیا درمان نشود، چه عوارضی در مردان ایجاد می کند؟
بیماری کلامیدیا درمان نشده در آقایان ممکن است عوارض زیادی ایجاد کند. از مهم ترین عوارض این بیماری می توان به درد اپیدیدیم و التهاب، کاهش باروری، ایجاد زخم در مجاری ادراری و بیماری اورتریت غیر گونوکوکی اشاره کرد. علاوه بر این می تواند به غده پروستات وارد شده و با درد شدیدی در ناحیه کمر فرد همراه باشد. به همین خاطر در صورت مشاهده نشانه ها سریعا به پزشک مراجعه کنید. بیشتر افرادی که به سرعت درمان می شوند، هیچ نوع مشکل طولانی مدتی برایشان ایجاد نمی شود. بیماری کلامیدیای درمان نشده در خانم های باردار به این صورت است که عفونت می تواند به جنین نیز منتقل می شود. از مهم ترین عوارض این بیماری در خانم ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- آسیب به جنین و بارداری پر خطر
- درد مزمن لگن
- آسیب به اندام های تولید مثل
- ناباروری
- بیماری التهابی لگن
- عفونت لوله های رحمی و تخمدان ها
- عفونت مجاری ادراری
- عفونت رحم
- عفونت دهانه رحم
علت بیماری کلامیدیا
مهم ترین دلیل انتقال عفونت کلامیدیا از طریق تماس جنسی است. در صورتی که مایع منی و یا مایع واژن به این باکتری آلوده باشد، این عفونت از فردی به فرد دیگر انتقال خواهد یافت. از مهم ترین راه های انتقال کلامیدیا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- رابطه جنسی: کلامیدیا می تواند از طریق واژن به آلت تناسلی مردانه و یا بر عکس آن انتقال پیدا کند.
- رابطه دهانی: کلامیدیا از دهان فرد به واژن، آلت تناسلی و مقعد شخص دیگر منتقل می شود.
- رابطه مقعدی: باکتری کلامیدیا از آلت تناسلی شخص آلوده به مقعد شرکت جنسی منتقل می شود.
- تحریک دستی اندام تناسلی: در صورت لمس اندام تناسلی فرد آلوده به کلامیدیا و سپس تماس مستقیم دست با چشم ها، احتمال بروز عفونت در چشم وجود خواهد داشت. این اتفاق زمانی می افتد که شما بعد از لمس اندام تناسلی شریک جنسی دست های خود را نشسته باشید و مایع منی یا واژن الوده به چشم های شما تماس پیدا کند.
عوامل خطر ابتلا به عفونت کلامیدیا
اگر شخصی با شریک جنسی خود رابطه جنسی محافظت نشده داشته باشد ممکن است به بیماری کلامیدیا مبتلا شود. این بیماری بسیار خطرناک بوده و دارای نشانه های مختلفی است. یکی از مهم ترین نشانه های آن ترشحات غیر طبیعی است. برخی از عوامل خطر کلامیدیا در ادامه آورده شده است:
- افرادی که بیش از یک شریک جنسی داشته باشند ممکن است درگیر این بیماری شوند.
- افرادی که به هر دو جنس تمایل زیادی دارند و کسانی که همجنسگرا هستند می توانند به این بیماری مبتلا شوند.
- داشتن رفتارهای پرخطر جنسی می تواند زمینه ساز بروز این بیماری شود.
- در صورتی که رابطه جنسی محافظت نشده داشته باشید ممکن است درگیر این بیماری شوید.
- کسانی که بیشتر از ۲۵ سال داشته باشند، بیشتر از سایرین به این بیماری مبتلا می شوند.
انواع عفونت کلامیدیا
این عفونت همانند سایر بیماری ها دارای انواع گوناگونی است که هر کدام از آن ها می تواند فرد را درگیر کند. از انواع عفونت های کلامیدیا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کلامیدیا پسیتاسی: این عفونت از طریق پرنده هایی مانند طوطی در شخص ایجاد می شود. کسانی که با پرندگان آلوده در ارتباط هستند می توانند درگیر این بیماری شوند.
- کلامیدیا تراکوماتیس: این بیماری می تواند توسط واژن مادر آلوده زمان تولد به نوزاد منتقل شود. نوزادانی که درگیر این بیماری می شوند، امکان دارد پس از ۵ تا ۱۳ روز درگیر ورم ملتحمه گردند.
- کلامیدیا پنومونی: این نوع عفونت از طریق آئروسل های عفونی از یک شخص به شخص دیگر انتقال پیدا می کند.
راه های تشخیص بیماری کلامیدیا
مهم ترین قدم برای درمان بیماری کلامیدیا تشخیص درست و زود هنگام آن است. زمانی می توانید داروهای این بیماری را دریافت نمایید که به طور کامل آن را بشناسید. یکی از مهم ترین مواردی که به تشخیص این بیماری کمک می کند، معاینه فیزیکی و شرح حال بیماری است. اگر نشانه های این بیماری را مشاهده کردید باید حتما به اورولوژیست یا دکتر زنان مراجعه نمایید.
به طور معمول هنگامی که خانم ها به متخصص زنان مراجعه می کنند و این بیماری تشخیص داده می شود، همسر آن ها نیز باید درمان شود. سپس داروهای مورد نیاز برای هر دو طرف تجویز می شود. علاوه بر این از بیمار درخواست می شود که در مدت درمان از داشتن رابطه جنسی بپرهیزد. در صورتی که زن نشانه لکه بینی داشته و یا دهانه رحم او التهاب داشته باشد، باید به پزشک زنان مراجعه کند. یکی از تست هایی که از بیمار گرفته می شود، تست مربوط به پاپ اسمیر است.
تست کلامیدیا
یکی از مهم ترین روش هایی که برای این تشخیص بیماری کلامیدیا مناسب است، سواب ها و کیت های خانگی است. در این شیوه درمان سواب را وارد مقعد یا واژن می کنند. سپس نمونه آزمایش به آزمایشگاه فرستاده می شود.
آزمایش خون کلامیدیا
برای انجام این آزمایش احتیاجی به نمونه گیری خون نیست. این آزمایش بسیار ساده و آسان است و با استفاده از کیت های آماده صورت می گیرد.
روش های درمان بیماری کلامیدیا
بیماری کلامیدیا ناشی از میکروب کلامیدیا است. برای درمان این بیماری بهترین راه مصرف آنتی بیوتیک است. درمان کلامیدیا از راه های زیر امکان پذیر است:
دارو درمانی
اولین روش درمان بیماری کلامیدیا استفاده از آنتی بیوتیک است. برای درمان کلامیدیا فرد باید از کپسول آزیترومایسین استفاده کند. این دارو به صورت ۲۵۰ میلی گرم و ۵۰۰ گرم در داروخانه ها به فروش می رسد. درمانی که برای این نوع عفونت انجام می گردد، مصرف یک گرم خوراکی آزیترومایسین است. توجه داشته باشید به جای آزیترومایسین می توانید از داکسی سایکلین نیز استفاده کنید. این کپسول را می توانید در هفته یک یا دو بار مصرف کنید.
درمان گیاهی
به یاد داشته باشید بیماری کلامیدیا یک بیماری بسیار جدی است و بیمار باید هر چه سریع تر درمان شود. این بیماری عفونی می تواند موجب نازایی در شخص شود. به همین دلیل درمان باید هرچه سریع تر آغاز شود. یکی از راه های دیگر برای درمان این بیماری، استفاده از روش های گیاهی است. البته بهتر است پیش از اینکه داروهای گیاهی را مصرف کنید، با دکتر عفونی و اورولوژیست مشورت کنید.
چگونه می توان از بیماری کلامیدیا پیشگیری کرد؟
از بهترین راه ها برای پیشگیری از بیماری کلامیدیا استفاده از کاندوم است. این بیماری از طریق رابطه جنسی محافظت نشده به فرد منتقل می شود. موارد زیر می توانند در پیشگیری از این بیماری مؤثر باشند:
- چکاپ های دوره ای جنسی در خانم ها و آقایان بهتر است انجام شود.
- اصول بهداشتی مربوط به رابطه جنسی دهانی رعایت شود.
- سکس مقعدی در مردان و زنان باید حتما با رعایت بهداشت انجام شود.
- مردان به هیچ عنوان سکس مقعدی نداشته باشند و از انجام این کار پرهیز کنند.
- یک شریک جنسی داشته باشید.
- از رفتارهای پر خطر جنسی بپرهیزید.
عفونت کلامیدیا از چه طریقی نمی تواند منتقل شود؟
توجه داشته باشید مایعات در همه شرایط منتقل نمی شوند. به صورت کلی این بیماری از طریق موارد زیر منتقل نخواهد شد:
- بیماری کلامیدیا از طریق مصرف نوشیدنی مشترک خوردن منتقل نمی شود.
- زمانی که دو نفر دست یکدیگر را می گیرند، این بیماری منتقل نمی شود.
- این بیماری نمی تواند از طریق آغوش گرفتن به فرد منتقل شود.
- بوسیدن نمی تواند این بیماری را به فرد منتقل کند.
امیدواریم مطالب این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. در پایان پیشنهاد می کنیم مقالات راه های انتقال زگیل تناسلی، علت و علائم زگیل تناسلی و درمان آن و درمان سوزش مقعد را نیز مطالعه فرمایید.
منبع : آرگا