دسته ها
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳

خطرات بعد از سکته قلبی و نکاتی که باید جدی بگیرید

  • بهجت فلاح
  • ۳۱ شهریور ۱۴۰۲
  • ۰

بسیاری از افرادی که برای اولین بار به حمله قلبی دچار می شوند، می توانند به زندگی باز گردند و مشکل خاصی برای آن ها به وجود نمی آید. اما این افراد باید با عوارض و خطرات بعد از سکته قلبی بیشتر آشنا شوند. توصیه ها و مراقبت هایی که بعد از سکته قلبی باید رعایت شوند، نقش زیادی در حفظ سلامت فرد دارند.

سکته قلبی هنگامی رخ می دهد که جریان خون به قلب به طور کاملا اتفاقی مسدود شود. جالب است بدانید اگر این بیماری به موقع درمان نشود، می تواند کشنده باشد. به همین خاطر است که مراقبت از بدن بعد از سکته قلبی می تواند بسیار مهم باشد. انجام این کار با کاهش استرس و تغییر سبک زندگی امکان پذیر خواهد بود. در همه دنیا بسیاری از افراد بعد از تجربه سکتی قلبی جان سالم به در می برند و با رعایت برخی توصیه ها می توانند به زندگی عادی خود باز گردند. حال این سؤال مطرح می شود که این موارد و توصیه ها کدامند؟ چه اتفاقی بعد از سکته قلبی در بدن ما می افتد؟ چه خطراتی بعد از سکته قلبی بیماران را تهدید می کند؟

در حالت کلی عوارض و خطرات بعد از سکته قلبی در هر فردی متفاوت است. بسیاری از آن ها با درد قفسه سینه همراه بوده و برخی کاملا ناگهانی و شدید اتفاق می افتند. این در حالی است که برخی حملات به صورت آرام و کاملا خفیف بروز می یابند و می توانند در میان زنان و مردان متفاوت باشند. در ادامه مطلب همراه ما باشید تا ببینیم که خطرات بعد از سکته قلبی چیست و چه اتفاقی در بدن ما می افتد؟

بعد از سکته قلبی چه اتفاقی می افتد؟

به طور معمول سکته های قلبی در نتیجه انسداد عروق به وجود می آیند. بعد از این که اقدامات لازم برای گشایش رگ ها انجام می شود، بیمار روند بهبودی را طی خواهد کرد. بعد از این که بیمار بهبودی نسبی پیدا کرد، بدن فرد و عملکرد قلب او از سوی پزشکان در بیمارستان مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. در حالت کلی افراد بعد از حمله قلبی به مدت دو روز در بیمارستان بستری می شوند. البته امکان دارد که اقدامات و کارهای دیگری نیز در این مدت صورت گیرد. به طور مثال احتمال انجام بای پس قلب وجود دارد که در این حالت مدت زمان بستری شدن افزایش خواهد یافت.

چه اتفاقی بعد از سکته قلبی می افتد؟

سکته قلبی با چه علائمی همراه است؟

سکته قلبی موضوع بسیار مهم و حیاتی است. به همین خاطر چنانچه فردی یکی از علائم زیر را دارا باشد، لازم است هرچه سریع تر به اورژانس منتقل شود. علائم سکته قلبی عبارتند از:

  • تعرق
  • حالت تهوع و استفراغ
  • خستگی مزمن
  • درد در قفسه سینه
  • بروز مشکل در تنفس
  • درد در قسمت بالای بدن

یادتان باشد که علائم سکته قلبی به این موارد محدود نمی شود و این نشانه ها در میان زنان و مردان متفاوت است.

آشنایی با خطرات بعد از سکته قلبی

مهم ترین علت سکته قلبی چیست؟

اگرچه دلایل مختلفی باعث سکته قلبی می شوند، اما مهم ترین دلیل آن گرفتگی عروق یا همان آترواسکلروز است که از جریان خون به قلب جلوگیری می کند. به علاوه پارگی عروق و انعقاد خون از دیگر علل سکته قلبی است. اسپاسم قلبی از دیگر دلایل ابتلا به این مشکل است. هم چنین از عوامل خطرساز که باعث سکته قلبی می شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

جنسیت: مردان در مقایسه با زنان بیشتر در معرض ابتلا به سکته قلبی قرار دارند.

سن: کسانی که سن آن ها بالای ۶۵ سال است، بیشتر از سایرین به سکته قلبی مبتلا می شوند.

نژاد: نژاد آفریقایی در مقایسه با سایر نژادها بیشتر به حمله قلبی دچار می شوند.

سابقه خانوادگی: در صورتی که یکی از اطرافیان شما درگیر فشار خون بالا، اضافه وزن، دیابت و یا بیماری های قلبی باشد، احتمال ابتلای شما به این عارضه بیشتر از دیگران خواهد بود.

موارد مذکور از عوامل غیر قابل پیشگیری محسوب می شوند. با این حال برخی عوامل خطرناک وجود دارند که قابل پیشگیری خواهند بود. این موارد به شرح زیر است:

  • تحرک نداشتن
  • مصرف دخانیات
  • اضافه وزن و چاقی
  • استرس و اضطراب
  • کلسترول بالا
  • نوشیدن بیش از حد مشروبات الکلی

عوارض بعد از سکته قلبی

خطرات بعد از سکته قلبی شامل چه مواردی است؟

به صورت کلی خطرات و عوارض بعد از سکته قلبی از خفیف تا شدید در هر فردی متفاوت است. بسیاری از افراد حملات قلبی بسیار شدیدی را تجربه می کنند. این در حالی است که برخی دیگر تنها سکته قلبی جزئی را تجربه خواهند کرد. حملات قلبی شدید با طیف بسیار وسیعی از عوارض و خطرات همراه است. به طور طبیعی سکته قلبی با عوارضی نظیر ایست قلبی و بی نظمی ضربان قلب همراه است. آریتمی هم یک نوع بی نظمی ضربان قلب محسوب می شود. هم چنین نرسیدن خون کافی به قلب در زمان سکته قلبی می تواند به مرگ بسیاری از بافت ها منجر شود. این عارضه در بسیاری موارد می تواند باعث ناراحتی های قلبی و ضعیف شدن قلب شود. برخی از مهم ترین خطرات بعد از سکته قلبی در ادامه آورده شده است:

نارسایی قلبی

این عارضه زمانی اتفاق می افتد که قلب نمی تواند به نحو مؤثری خون را به نواحی مختلف بدن پمپاژ کند. شایع ترین علائم نارسایی قلبی شامل موارد زیر است:

  • خستگی
  • تنگی نفس
  • ورم پاها و بازوها به خاطر تجمع بیش از حد مایعات

لازم به ذکر است که درمان نارسایی فلبی از طریق مصرف برخی داروها و در موارد حاد از طریق جراحی امکان پذیر خواهد بود.

آریتمی

یکی از عوارض شایع بعد از سکته قلبی به آریتمی قلب مربوط می شود. این مشکل که از آن به ضربان غیر طبیعی قلب یاد می شود با نشانه های زیر همراه است:

  • ضربان نامنظم
  • ضربان قلب بسیار کند
  • تپش قلب خیلی سریع

آریتمی می تواند بعد از سکته قلبی و به دلیل آسیب به ماهیچه های قلب به وجود آید. بسیاری از آریتمی ها مثل تاکی کاردی از نوع ضعیف و خفیف بوده و دارای علائم زیر می باشند:

  • سرگیجه
  • سردرد
  • تپش قلب
  • تنگی نفس
  • درد در قفسه سینه

مراقبت های لازم بعد از سکته قلبی

پارگی قلب

پارگی قلب خطر بسیار جدی اما کمتر شایع بعد از حمله قلبی است که باعث جدا شدن دیواره ها، ماهیچه ها و دریچه های قلب از یکدیگر می شود. این عارضه علائمی نظیر شوک کاردیوژنیک دارد. به طور کلی پارگی قلب با استفاده از جراحی قلب قابل ترمیم خواهد بود.

شوک قلبی

شوک قلبی از دیگر خطرات بعد از سکته قلبی است. این عارضه هنگامی ایجاد می شود که عضله قلب آن چنان دچار آسیب شده است که قادر به پمپاژ خون کافی برای حفظ بیشتر عملکردهای بدن نیست. این عارضه با علائم زیر همراه است:

  • ایجاد مشکل در تنفس
  • سردرگمی فکری
  • پوست رنگ پریده
  • سرد شدن بیش از حد دست و پا
  • تنفس سریع و ضربان قلب تند
  • عدم ادرار و یا کاهش نیاز به ادرار کردن

این احتمال وجود دارد که این عارضه با مصرف دارویی تحت عنوان وازوپرسور درمان شود. این دارو رگ های خونی را منقبض کرده و به بهبود گردش خون و افزایش فشار خون کمک می کند.

در زمان سکته قلبی چه اقداماتی باید انجام داد؟

در صورتی که از سکته قلبی خود مطمئن هستید و علائم آن را تجربه کرده اید، بهتر است هرچه سریع تر درخواست کمک اورژانسی داشته باشید. اگر به قرص آسپرین دسترسی دارید، یک دوز استاندارد آن می تواند شما را از خطر احتمالی نجات دهد. چرا که قرص آسپرین می تواند مانع از بزرگ شدن لخته های خونی گردد. پس از آن می توانید کلیه اطلاعات پزشکی و داروهایی را که مورد استفاده قرار می دهید، بر روی یک کاغذ یادداشت کرده و منتظر رسیدن تیم اورژانس بمانید.

خطرات بعد از سکته قلبی چیست؟

راه های تشخیص سکته قلبی

زمانی که بیمار علائم سکته قلبی را تجربه می کند و به اورژانس منتقل می شود، در این زمان آزمایش هایی انجام خواهد شد. سکته قلبی به کمک بررسی سوابق پزشکی و فیزیکی بیمار قابل تشخیص خواهد بود. پزشک در این شرایط جهت بررسی فعالیت الکتریکی قلب، نوار قلب را تجویز می کند. پزشکان می بایست از خون فرد نمونه گرفته و آزمایشات دیگری را انجام دهند تا متوجه وارد شدن آسیب به ماهیچه های قلب شوند. برخی از آزمایشات و راه های درمان سکته قلبی در ادامه ذکر شده است.

اگر پزشک تشخیص سکته قلبی دهد، انواع آزمایشات و درمان ها را بسته به علت حمله به کار خواهد گرفت. در این شرایط پزشک کاتتریزاسیون قلبی را تجویز می کند. در این روش یک پروب به وسیله لوله انعطاف پذیر به نام کاتتر به رگ های خونی شما وارد خواهد شد. این روش موجب می شود تا پزشک قسمت هایی را که دچار رسوب پلاک شده اند، شناسایی کند. علاوه بر این پزشک قادر به تزریق ماده حاجب به داخل شریان ها از طریق کاتتر است. پزشک می تواند با تهیه یک اشعه ایکس چگونگی جریان یافتن خون و هر گونه انسدادی را مشاهده کند.

در شرایطی که بیمار دچار سکته قلبی همراه با درد شدید است، احتمال دارد که پزشک به منظور کاهش درد و جلوگیری از حملات قلبی، اقدام به انجام روش های جراحی و غیر حراجی نماید. برخی از این روش ها به صورت زیر است:

آنژیوپلاستی

به روش حذف رسوب یا باز کردن گرفتگی های عروق توسط بالون گفته می شود.

استنت گذاری

استنت به لوله ای مشبک گفته می شود که معمولا بعد از روش آنژیو جهت باز نگه داشتن رگ ها در داخل آن ها قرار خواهد گرفت.

عمل دریچه قلب

این عمل با جایگزینی دریچه های مصنوعی به جای دریچه های آسیب دیده همراه است.

عمل بای پس قلب

با این روش راهی تازه برای جریان خون به وجود خواهد آمد.

پیس میکر یا دستگاه تنظیم ضربان قلب

پیس میکر دستگاه کوچکی است که با هدف تنظیم ضربان قلب در زیر پوست قرار داده می شود.

خطرات بعد از سکته قلبی کدامند؟

چگونه می توان از سکته قلبی پیشگیری کرد؟

اگرچه برخی دلایل سکته قلبی بسیار خطرناک و غیر قابل پیش بینی هستند، با این حال مواردی وجود دارند که می توانند به حفظ سلامت قلب کمک کنند.

  • انجام فعالیت های ورزشی منظم، داشتن رژیم غذایی سالم و کاهش مصرف نوشیدنی های الکلی می توانند مانع از بروز بیماری های قلبی شوند.
  • مصرف دخانیات از اصلی ترین دلایل ابتلا به سکته قلبی است. با ترک دخانیات می توان خطر ابتلا به این عارضه را به میزان زیادی کاهش داد.
  • بهتر است در صورت ابتلا به دیابت، به طور مرتب سطح گلوکز خون را مورد بررسی قرار دهید و در هر شرایطی داروهای خود را مرتب و به موقع مصرف کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *