استفاده از کود کمبود مواد مغذی درختان میوه را رفع کرده و سبب تسریع رشد و افزایش باروری آن ها می شود. در ادامه مطلب با انواع کود برای درخت به آشنا می شوید. این درخت برای رشد و باروری بهتر به کود نیاز دارد.
انواع کود برای درخت به
درختان میوه نیز دچار کمبود مواد مغذی و عناصر لازم برای رشد و باروری می شوند. در این مواقع استفاده از کودهای آلی و شیمیایی موثر است. کودها از منابع آلی یا غیر آلی به دست آمده و به خاک یا خود گیاه اضافه شده تا یک یا تعداد زیادی از عناصر ضروری گیاه را تامین نمایند.
در میان درختان میوه، درخت به نیز به کود نیاز دارد تا رشد و باروری بهتری داشته باشد. استفاده از کود روند رشد گیاه را تسریع نموده و بر اساس آزمایش خاک، انواع مختلف کود برای درختان به در نظر گرفته می شوند. از جمله این کودها می توان به کودهای آلی هیومیک اسید، کود حیوانی و کودهای شیمیایی اشاره کرد. درخت به از لحاظ اقتصادی در رتبه سوم میوه های دانه دار یا سیب سانان قرار می گیرد.
میوه به احتمالا به علت مزه گس و بافت سفت برای خام خواری چندان پرطرفدار نیست. ولی خواص زیاد و انواع ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها در این میوه آن را ارزشمند نموده است. خاستگاه اصلی درخت به کشورهای نواحی دریای خزر می باشد. این میوه به گلابی و سیب خیلی شباهت دارد.
این میوه نیز همانند گلابی و سیب دارای چندین دانه در مرکز می باشد. درخت به ارتفاع تقریبا کوتاهی دارد و شاخ و برگ آن زیاد است. میوه نارس به به رنگ سبز بوده و با رسیدن زرد رنگ می شود. طعم گس میوه هر چه رسیده تر شود کاسته شده و سطح میوه با پرز و کرک های نرم سفید تا خاکستری مایل به قهوه ای پوشیده می شود.
درخت به از سن ۴-۵ سالگی شروع به میوه دهی نموده و برای رشد به نور کامل خورشید نیاز دارد. بهتر است این درخت را در مکانی دور از وزش بادهای شدید بکارید. بهترین دما برای رشد درخت به نیز بین ۱۵-۲۰ درجه است ولی این درخت سرمای زمستان را نیز تحمل می کند و می توان آن را در نواحی معتدل و سردسیر نیز کشت نمود.
میزان آبیاری درخت به عوامل بسیاری از جمله شرایط آب و هوایی، سن، میزان بارندگی و شرایط خاک بستگی داشته با این حال درختان جوان به آبیاری بیشتری نیاز دارند زیرا ریشه های عمیقی نداشته و نمی توانند در طولانی مدت تنش خشکی را تحمل کنند. اگر درخت به با خشکی طولانی مدت روبرو شود میوه های کوچک و ریزی تولید می کند.
این درخت میوه با ارزش با آنکه در هر خاکی رشد دارد ولی خاک های رسی و شنی برای رشد آن مناسب بوده و تکثیر به از طریق قلمه، پاجوش، خوابانیدن و پیوند صورت می گیرد. رایج ترین آفات و بیماری هایی که درخت به را تهدید می کند شامل آتشک، شته، بیماری زنگ، لکه قارچی و سر خرطومی می باشد.
گفتنی است کاشت درختان به ابتدا در ایران و ترکیه رایج بوده بعد به نواحی جنوب شرقی آسیا منتقل شده است. ضمنا این درخت متعلق به گروه بزرگ گلسرخیان می باشد.
کودهای ماکرو و میکرو
برای این که درخت به بتواند در کوتاه ترین زمان حداکثر رشد را داشته باشد و میوه های باکیفیتی تولید کند، استفاده از کودهای ماکرو و میکرو در تغذیه درخت حائز اهمیت است. عناصر ماکرو شامل نیتروژن، کربن، پتاسیم، فسفر، منیزیم، کلسیم و گوگرد است. و عناصر میکرو شامل منگنز، آهن، مس، روی، سدیم و مولیبدن بوده و کودهای شیمیایی با تامین این عناصر نقش شایانی در رشد درختان میوه خواهند داشت.
برای کود دهی به درختان میوه ابتدا باید عناصر موجود در بستر کشت آن مشخص گردد تا عناصری که در خاک کمبود دارند یا به میزان کمتری یافت می شوند، توسط کود به خاک اضافه شده و نیازهای غذایی درختان فراهم شود. به این ترتیب آزمایش خاک قبل از کشت محصول در ایجاد میوه های باکیفیت و بیشتر کاربرد زیادی دارد.
اگر درخت به دچار آسیب یا آفت شود و برگ ها رنگ پریده بشوند، به معنی کمبود مواد مغذی بوده و بایستی این کمبود توسط کود جبران شود. یکی از بهترین روش های کوددهی برای درخت استفاده از روش چالکود است. به این صورت که در سمت سایه دار درخت تعداد ۴-۶ چاله به عمق ۴۰-۵۰ سانتی متر حفر شده بعد کودهای انتخابی مخلوط شده با کود دامی پوسیده داخل این چاله ها ریخته می شوند.
در پایان کار چاله ها را با خاک متراکم شده پر نموده بعد آبیاری انجام شود. استفاده از این روش راندمان تولید میوه به را نسبت به روش کوددهی سطحی افزایش داده زیرا ریشه درخت به طور مستقیم مواد مورد نیازش را جذب نموده و تا چندین سال عناصر ضروری آن تامین می شود.
کودهای شیمایی
کودهای شیمایی از منابع غیر زنده و به روش صنعتی در کارخانه ها تهیه، تصفیه و مخلوط می شوند. اگر از کود شیمیایی برای تغذیه درخت به استفاده می کنید رشد آن سرعت یافته ولی دقت کنید مصرف بیش از حد کود شیمیایی موجب ضعیف شدن خاک و نابودی میکرو ارگانیسم های آن می گردد. در ضمن درخت به آسیب دیده و میوه ها دچار سوختگی و مزه تلخ می شوند.
کودهای آلی
کودهای آلی از منابع طبیعی مانند بقایای گیاهان و موجودات زنده حاصل می شوند به این کودها، کودهای زیستی نیز گفته می شود. کود آلی با افزایش میزان تخلخل خاک و جذب آب نقش موثری در بهبود ساختار خاک و تقویت درختان به خواهد داشت. کودهای آلی عناصر مغذی مانند فسفر، نیتروژن و گوگرد را برای خاک تامین کرده و اثرات منفی استفاده از مواد سمی، آفت کش و حشره کش را می کاهند.
کودهای حیوانی
کودهای حیوانی از فضولات حیوانات خانگی نظیر گاو، گوسفند، کبوتر، اسب، مرغ و بز به دست می آیند و دارای عناصر و مواد غذایی زیاد می باشند که البته میزان آن از دامی به دام دیگر فرق دارد و به تغذیه حیوان بستگی دارد. کودهای حیوانی به ویژه کودهای گاوی برای خاک خیلی موثر هستند و موجب افزایش نفوذپذیری و فعالیت بیولوژیکی خاک می گردند.
کمپوست
کمپوست هم از کودهای معروف و موثری می باشد که از ترکیب پسماندهای گیاهی و حیوانی حاصل می شود. در گذشته هم توسط بازیافت زباله، لجن و فاضلاب به شکل کود در اختیار درختان و گیاهان قرار می گرفت.
کود اسید هیومیک
کود اسید هیومیک در ساختارش عناصر مغذی مانند فسفر، پتاسیم، ازت، گوگرد، مس و روی را دارد که حضور این عناصر تاثیر شایانی در رشد ریشه و میوه درخت به خواهند داشت. ریشه این درخت با دریافت اسید هیومیک شروع به رشد و توسعه بسیار نموده و با این کار مواد مغذی در اختیار درخت قرار گرفته و سریعا رشد می کند.
با مصرف این کود نیاز به کودهای شیمیایی کاسته شده در نتیجه آسیب و خسارت کمتری به درختان به وارد می شود. همچنین اسید هیومیک با دارا بودن خاصیت هورمونی اش رشد درختان را تحریک نموده و موجب می شود تا پربارتر شوند. در ضمن این کود موجب مقاومت بالای درختان به تغییرات آب و هوایی نظیر سرما، خشکی و شوری می گردد و درختان به در مقابل بیماری های ریشه ای و قارچی محافظت می شوند.
روش کوددهی درختان به
همانطور که اشاره شد برای این که درختان به در کوتاه ترین زمان ممکن به حداکثر رشد خود برسند باید عناصر ماکرو و میکرو مورد نیاز آن ها تامین گردد. قبل از کود دهی این درختان ابتدا با تست خاک از نیاز درختان میوه به کود اطمینان حاصل کنید. در صورتی که هر نوع افت رشد، رنگ پریدگی برگ ها یا آسیب در درخت به مشاهده شد نشانه آن است که درخت نمی تواند مواد مغذی دریافت کند و به کود مناسب برای سرپا ماندن نیاز دارد.
به این ترتیب اول از نیاز درخت به برای کود دهی توسط آزمون خاک، برگ یا میوه اطمینان کسب کنید. در ضمن از مصرف بیش از حد کودهای شیمایی خودداری شود. دقت کنید کود حتی به صورت سطحی پای درختان ریخته نشود. استفاده از کود به شکل محلول پاشی موجب افزایش کیفیت میوه ها می گردد.
مناسب ترین شیوه برای کود دهی درختان به روش چالکود است که برای انجام آن به ترتیب زیر عمل کنید:
ابتدا در یک سوم بیرونی طرف سایه دار درختان به، ۴-۶ عدد چاله به عمق ۴۰-۵۰ سانتی متر با قطر ۳۰-۵۰ سانتی متر حفر نموده بعد چاله ها با کود مخلوط شده با کود دامی پوسیده پر گردد. در نهایت روی آن خاک ریخته و فشرده نمایید. سپس اقدام به آبیاری کنید.
با این شیوه مشکل رویش علف هرز هم رفع می شود چرا که کود دامی منبع علف های هرز، در چاله واقع شده و موقعیت مناسب برای بذر وجود ندارد. روش چالکود راندمان بیشتری در تولید میوه در مقایسه با پخش سطحی کود دارد زیرا ریشه به شکل مستقیم مواد مورد نیازش را جذب می کند و تا چندین سال از این لحاظ تامین می شود. بهترین زمان کود دهی بعد از ریزش برگ ها در فصل پاییز یا ابتدای بهار می باشد.
در پایان از همراهی شما سپاسگزاریم. همچنین پیشنهاد می شود در صورت تمایل برای آشنایی با کود برای درخت نارنگی و کود برای درخت سیب روی لینک ها کلیک کنید.
منبع : آرگا