دسته ها
جمعه ۱۸ آبان ۱۴۰۳

آشنایی با مراحل و نحوه کود دهی بادام زمینی

  • ملیحه بال افکن
  • ۲ اسفند ۱۴۰۱
  • ۰

در واقع کود دهی بادام زمینی چندان هم سخت و پیچیده نیست و شما می توانید با مطالعه این مقاله به راحتی با مراحل و دستورالعمل تغذیه بستر این گیاه و تولید محصولات مرغوب و بیشتر آشنا شوید با ما همراه باشید.

به طور کلی بادام زمینی پس از سویا یکی از مهم ترین و اقتصادی ترین دانه های روغنی در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری به شمار می آید که بیشتر به منظور تولید روغن کشت می شود. بادام زمینی نیز مانند هر گیاه دیگری می تواند به یک محصول با درآمدزایی بالا تبدیل شود البته اگر نکات مربوط به رشد و پرورش آن به ویژه کود دهی منظم به خوبی صورت گیرد.

همه چیز درباره کود دهی بادام زمینی

بهتر است بدانید گیاه بادام زمینی که در کشور ما با نام های مختلفی از جمله پسته زمین و پسته شاهی نیز شناخته می شود جزو خانواده لگومینوز ها خواهد بود. بیشتر گیاهان این خانواده به نیتروژن نیاز زیادی دارند اما بادام زمینی به آسانی با باکتیر های ریزوبیوم همزیستی داشته و نیتروژن مورد نیاز خود را از این طریق تامین خواهند کرد.

چگونگی کوددهی بادام زمینی

شکل بوته های بادام زمینی کوتاه بوده و حدود ۱۵ تا ۶۰ سانتی متر ارتفاع دارد. این گیاه در گروه گیاهان راست ساقه تقسیم می شود و دارای برگ هایی مرکب خواهد بود. جالب است بدانید که در دوره کشت این گیاه بذور اغلب پس از گذشت مدت زمان ۱۴ روز جوانه می زنند و تقریبا دو ماه طول خواهد کشید تا رشد کنند و به مرحله گلدهی برسند.

در این میان کود دهی بادام زمینی نیز برای بهره مندی از محصولی با کیفیت و مرغوب با استفاده از برنماه غذایی مناسب امکان پذیر خواهد بود. در واقع این گیاه جزو دانه های روغنی و سرشار از پروتئین می باشد و همچنین پرورش بادام زمینی در مناطق گرمسیری برای کشاورزان بسیار سوداور خواهد بود.

توجه داشته باشید عناصری پرمصرفی که برای افزایش رشد ریشه ها، پرمغز شدن و تولید حداکثری محصول لازم است کمی پتاسیم، فسفر و کلسیم خواهد بود. به صراحت می توان گفت که استفاده از برنامه کودی بادام زمینی کشاوران را به برداشت محصول بازارپسند یک گام نزدیک تر خواهد کرد.

بهتر است بدانید گیاه بادام زمینی برای رشد ایده آل نیاز به ۷ مرحله کود دهی دارد که در ادامه به بیان این مراحل و دستورالعمل انجام آن ها پرداخته ایم:

چگونگی پرورش گیاه بادام زمینی

مرحله اول: کود دهی بادام زمینی پیش از کشت بذر

به طور کلی پیش از کاشت بادام زمینی نیاز است تا از مزرعه آزمون خاک گرفته شود و کود های مورد نیاز خاک در زمان پیش از کشت و یا به اصطلاح زیر شخم بر اساس آزمون خاک تجویز و مصرف گردد. که معمولا در این مواقع از کود های اوره با پوشش گوگردی، فسفات، پتاسیم، گوگرد جامد و کود های دامی پوسیده و یا کود مرغی استفاده خواهد شد.

استفاده از هر نوع کود به هر میزان تنها با توجه به آزموش خاک توصیه خواهد شد زیرا این احتمال وجود دارد که خاک بستر برای مثال نیازی به کود فسفات نداشته باشد و یا کمتر از میزان مصرف نیاز داشته باشد. این در حالی است که شما از یک طرف هزینه سینگینی برای مصرف آن کود پرداخت کرده اید و از طرف دیگر به جای تقویت خاک موجب مسمومیت خاک نیز شده اید.

در این شرایط می توانید با یک آزمون خاک مشکلات به وجود آمده را به راحتی رفع و هزینه هایتان را ینز کاهش دهید. ضمنا با توجه به هزینه های سنگین کود های شیمیایی به جای خرید یک کیسه کود مازاد بر نیاز خاک به راحتی می توانید با آن هزینه، آزمون خاک و تشخیص عناصر مورد نیاز را با میزان دقیق انجام دهید و علاوه بر آن از نوع بافت خاک و حتی زراعی مناسب قابل کشت در این خاک نیز مطلع شوید. همچنین اگر نیاز به تغییر بافت خاک برای کشت محصول مورد نظر بود می توانید آن را به درستی با مصرف کود های دامی پوسیده و پرلیت و ماسه انجام دهید.

چگونگی کوددهی بذر بادام زمینی پیش از کشت

مرحله دوم: نیاز غذایی در زمان کاشت بذر بادام زمینی

پیش از پاشیدن هر بذری درون زمین می توانید با بذرمال کرن آن ها با کود های محرک رشد از جمله هیومیک اسید و جلبک ها درصد و سرعت جوانه زنی بذور را دو چندان نمایید. در این مرحله توصیه می کنیم که از کود اکتیواتور یا اکتیو فول به مقدار ۲ گرم برای ۱۰۰ گرم بذر استفاده نمایید.

البته به این نکات دقت داشته باشید که خیساندن بذر تنها مختص بذر های لخت و بدون پلت می باشد و نکته دوم اینکه بذرمال در بذر های پلیت تنها به صورت مصرف خشک نه به صورت مرطوب سازی قابل بذرمال خواهد بود.

مرحله سوم: چند برگی

توجه داشته باشید هر چقدر گیاه شما ریشه های قوی تر و وسیع تری داشته باشد سالم تر و مقاوم تر خواهد بود. در واقع تقویت و تحریک ریشه زایی توسط کود های هیومیک اسید در این مرحله کمک زیادی به افزایش قدرت نفوذ پذیری ریشه ها درون خاک، انحلال، جذب و انتقال بهتر مواد معدنی، اصلاح بافت و کاهش اسیدیته خاک در اطراف ریشه خواهد کرد.

شرایط لازم برای مراقبت از گیاه بادام زمینی

به همین خاطر اغلب توصیه می شود در زمان آبیاری اولیه حتما از کود هیومیک اسید استفاده شود. در کنار آن نیز می توانید از کود های محرک رشد مانند (ان پی کی) ضمن تامین عناصر اولیه رشد موجب رشد اندام هوایی گیاه نیز شوید.

با این حال مصرف کود های هیومیک اسید اوریکس هیوم یونان یا هیومات استرالیایی و ۲۰-۲۰-۲۰ بیولکم ایتالیا و یا نیچر یونان در آب آبیاری نیز بسیار ایده آل و کمک کننده خواهد بود.

مرحله چهارم: پیش از گلدهی یا ظهور جوانه گل

بهتر است بدانید به منظور تولید گل هایی با قدرت گرده افشانی و باروری مناسب و همچنین افزایش تعداد تبدیل گل به میوه نیازمند فسفر و همچنین کود های ریز مغذی به همراه آمینو اسید ها خواهد بود. با این حال توصیه می شود که از کود های ریز مغذی فوق ترک و یا میکرو فول به همراه آمینو اسید ماکسی استفاده نمایید و همچنین مصرف کود های فسفر بالا بدون ازت مانند هایپر فوس و یا کود های پی کی مانند نوتریکا و فوسکا را نیز فراموش نکنید.

به طور کلی در این محله بهتر است کود های ریز مغذی اغلب به صورت محلول پاشی استفاده شوند زیرا عناصر ریز مغذی در خاک هایی با پی اچ بالاتر از ۶.۵ جذب نخواهند شد و اگر با آمینو اسید ها رکیب شوند جذب به نسبت بیشتری خواهند داشت. اما در مقابل کود فسفر هم به صورت آبیاری و هم محلول پاشی قابل استفاده خواهد بود.

دستورالعمل کوددهی درخت بادام زمینی

مرحله پنجم: کود دهی بادام زمینی پس از گلدهی و شروع غلاف بندی

به صراحت می توان گفت که در خاک های آهکی معمولا عمکلرد بادام زمینی با مصرف کود های حاوی گوگرد افزایش چمشگیری خواهد داشت و می تواند بر روی سرعت رشد آن ها نیز موثر باشد. دقت داشته باشید که مصرف گوگرد در این مرحله در عملکرد غلاف ها، دانه و روغن، سرعت رشد غلاف و جذب سایر عناصر غذایی توسط غلاف ها تاثیر بسیار زیادی خواهد داشت. با این حال توصیه می کنیم که استفاده از کود گوگرد را به صورت مایع در آب آبیاری مورد استفاده قرار دهید.

مرحله ششم: رشد مغز و دانه

با توجه به میزان پتاس قابل دسترس موجود در خاک افزودن سطوح مختلف کود پتاسیم در این مرحله تاثیر بسیار زیادی در میزان برداشت، افزایش دانه بندی و همچنین عملکرد دانه های بادام زمینی خواهد داشت. معمولا توصی می شود که در این مرحله از کود مجیک فوس، پتاس بالا ۴۳ ۱۰ ۵ پروتوگری ایتالیا یا سولوپتاس بیولکم و یا کود های تک عنصری پتاس مانند کا ۶۲ و یا کا۴۰ استفاده نمایید که باز هم بهتر است همراه با محرک های رشد آمینو اسید و جلبک مورد استفاده قرار گیرند.

تغذیه بادام زمینی پیش از برداشت محصول

مرحله هفتم: یک ماه پیش از برداشت

در مرحله آخر بایستی به منظور افزایش کیفیت محصول تان از کود های حاوی پتاسیم استفاده نمایید. همچنین توصیه کودی بسیاری از پرورش دهندگان بادام زمینی نیز این است که از کود سولو پتاس به صورت مایع در آب آبیاری استفاده نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *