زبانی که بسیاری از مردم سمنان از آن استفاده می کردند سنگسری می باشد. این زبان از شاخه زبان های هندو ایرانی می باشد و آن نیز به نوبه خود از دسته زبان ها هندو اروپایی است. این زبان در برخی از منابع به صورت مستقل عضوی از شاخه های شمال غربی زبان های ایرانی به حساب می آید. در ادامه شما را با تاریخچه زبان سنگسری آشنا می کنیم و اطلاعاتی بسیار خوب در این زمینه به شما می دهیم.
تاریخچه زبان سنگسری سمنانی
تحول زبان فارسی از دیدگاه زبان شناسان به سه دوره تقسیم بندی می شود و این تقسیم بندی ها شامل زبان فارسی باستان، فارسی میانه و فارسی نو می باشد. با این حساب تحول بین فارسی میانه و نو بسیار زیاد و آشکار می باشد. زبان اوستایی در زبان باستان بسیار خاص تر بوده است و نام ها از نظر جنسیت دارای شناسه هایی بودند و افعال گونه های بسیار متفاوتی را به خود می گرفتند.
زبان سنگسری در تقسیم بند زبان فارسی نو قرار دارد با این حال دارای قدمتی بسیار زیاد می باشد. این زبان از نظر قدمت به دوره پهلوی اشکانی و زبان اوستایی می رسد. این زبان حالت مذکر و مونث و همچنین صرف افعال را نیز دارد که می توان گفت این مورد از سنت های اوستایی می باشد. برای مثال در این زبان کلیه جانوران مونث می باشند و فعل ها به صورت مونث برای ان ها صرف می شود. مثالی دیگر در این زمینه این است که کلیه اشیاء جزء مذکرات اند و همچنین صرف افعال برای سوم شخص از نظر زن و مرد متفاوت می باشد.
این زبان یکی از زبان هایی به حساب می آید که می تواند بین فارسی میانه و نو را پر کند و این بدین معنا می باشد که این زبان از نظر قدمت از این دو زبان فارسی بسیار کهنه تر می باشد. در ادامه یک سری از واژگانی که در زبان پهلوی اشکانی و اوستایی و زرتشتی با زبان سنگسری مشابه بودند و در این زبان وجود دارند را برایتان خواهیم نوشت.
واژه های مشترک در زبان اوستایی و سنگسری
زبان اوستایی یکی از زبان های مستقل ایرانی ها در زمان باستان می باشد و در آن یک سری از کلمه ها با واژه های زبان سنگسری مشابه می باشد و آن ها را در ادامه با معنا برایتان بررسی می کنیم.
- کهس کوچک
- مهس = بزرگ
- مونگ = ماه
- اسبه = اکنون
- هب بو = آب
- ته = مال تو
- لوژنگ= روزنه
- شه ته واش = گیاه سمی
- اسپه = سگ
- وهرف = برف
- دهس = عدد ده
- گوت = خیمه
- ابنو = پیر و نا توان
- وهرک= گرگ
- نهسوم = زمین پست
- گوراسکا= سوراخ وحوش
- پیمه = ززمین
- مهشت= پر
- آ = من
- پهس = گوسفند
مشابهات با زبان پهلوی اشکانی
بسیاری از مورخان فکر می کنند که یکی از زبان های ایرانی منقرض شده زبان پهلوی اشکانی می باشد. ولی این زبان هنوز به صورت کامل از بین نرفته است و در شهرستان ابیانه برخی از افراد از این زبان استفاده می کنند. این ببخش از استان کاشان به یکی از بخش های بسیار خوب برای گردشگری تبدیل شده است. در ادامه مشابهات این زبان با پهلوی اشکانی را همراه با معنای آن ها برایتان آورده ایم.
- شهپ = جهش
- گهری = گردن
- واش = گیاه و علوفه
- واخت = گفته
- وهرگ = برگ
- وهر = حصار
- کل = درخت زرد آلو
واژه های سنگسری در مورد اعمال دینی مشابه با زبان زرتشتی
زبان زرتشتی همان زبان اوستایی می باشد و در این بخش به یک سری از واژه هایی که به اعمال دینی اشاره دارند و در این دو زبان مشترک می باشند را برایتان آورده ایم تا بتوانید به راحتی با آن ها آشنا شوید.
- شوی = پیراهن مقدس
- سدره = شپیک
- ستره = پیراهن مقدس
- زنافر = مقدار کم اهمیت
- تنافر = کاملا شسته شده
- پاتیات = شستشو همراه با دعا که همان تطهیر مذهبی می باشد.
حال که با تاریخچه زبان سنگسری آشنا شدید در ادامه می توانید اطلاعاتی دیگر در مورد تاریخچه زبان ترکی و تاریخچه زبان فارسی نیز بدست اورید و آگاهی خود را در این زمینه ها افزایش دهید و برای این که بتوانید وارد صفحات مربوطه شوید کافی است تا بر روی لینک های داده شده بزنید.
منبع : آرگا