به طور کلی گل فراموشم نکن یکی از گل های سیار زیبا و شناخته شده در جهان می باشد که از خانواده گل گاو زبان ها خواهد بود. فراموشم نکن به دلیل گلبرگ ها و گل های ریز و متنوعی که دارد مورد توجه بسیاری از پرورش دهندگان گل و گیاه قرار گرفته است.
چگونگی پرورش گل فراموشم نکن
بهتر است بدانید گل فراموشم نکن که با نام علمی Myosotis Scorpioides نیز شناخته می شود بومی مناطقی از اروپا بوده و می توان آن را گیاهی خودرو دانست که اغلب در کنار جاده ها دیده می شود. این گیاه دارای گل هایی ریز با ۵ گلبرگ است که مرکزیت آن به رنگ زرد خواهد بود. معمولا گل های فراموش نکن به رنگ آبی هستند و به ندرت صورتی و گاهی سفید دیده خواهند شد.
این گیاه دارای انواع گوناگونی است که بیش از ۵۰ گونه در جهان در آن موجود است. گل فراموشم نکن دارای انواع یک ساله، دو ساله و چندین ساله بوده و همچنین بوته ای کوچک با انشعاباتی فراوان خواهد داشت. در افسانه های آلمانی در مورد نامگذاری این گیاه آمده که خداوند تمامی گل ها را نامگذاری کرد و یک گل کوچک را فراموش کرد تا نامگذاری نماید. بنابراین این گیاه کوچک گریه می کند و به خداوند می گوید (فراموشم نکن) و خداوند به او پاسخ می دهد که تو را به همین نام نامذاری می کنم.
این گیاه وحشی یک ساله یا دو ساله زمستانی تقریبا به بلندی ۵۰ تا ۷۵ سانتی متر و بدون شاخه است و یا گاهی شاخه دار خواهد شد. ساقه ها به رنگ سبز روشن، ترت یا زاویه دار و پوشیده از موهای بلند و سفید است. برگ های متناوب تقریبا یک دوم طول و تقریبا یک سوم عرض دارند. این برگ ها به رنگ سبز روشن، مستطیل، در امتداد حاشیه صاف و مژه دار هستند و اغلب در هر دو سطح بالا و پایین مودار خواهند بود.
هر برگ این گیاه دارای گ فوقانی است و برگ های برجسته آن نیز از رگ مرکزی خواهند بود. برگ های فراموشم نکن بیشتر در برابر ساقه هایشان ساکن هستندف کمترین برگ ها به پایه های دمبرگ مانند تبدیل می شوند. ساقه مرکزی و ساقه های جانبی فوقانی به نژاد های بلند کشیده از گل های سفید کوچک به طول تقریبی ۲ تا ۸ ختم خواهند شد.
هر نژاد از این گیاه تقریبا بین ۸ تا ۲۴ گل روی ساقه های پرموی خود دارد و البته که هیچ شاخه ای در کنار گل ها وجود ندارد. گل ها معمولا به سمت راس هر نژاد شک.فا می شوند یعنی جایی که به طور معمول مانند دم عقرب فر می شود. گیاه فراموشم نکن با رشد میوه های خشک طولانی تر می شوند. در واقع این میوه ها دارای پایه هایی هستند که کم و بیش برپا خواهند بود.
در این مرحله از رشد پایه ها کمی کوتاه تر میوه ها خواهند بود. هر میوه این گیاه حاوی ۴ دانه می باشد. زیستگاه این گیاه را می توان زمین های جنگلی رو به بالا، دامنه های بی درخت جنگلی، مناطقی در امتداد مسیر های جنگلی، دشت های شنی، چمنزار های شن، مزارع، خاکریز های کنار جاده و مناطق کنار راه آهن دانست. همچنین این گیاه وحشی کوچک در مناطق بایر که پوشش گیاهی کمی وجود نیز رشد می کند.
دستورالعمل کاشت بذر گیاه:
توجه داشته باشید که برای کاشت بذر بایستی تقریبا ۷ الی ۸ هفته پیش از پایان آخرین سرما بذر های گل فراموشم نکن را در سینی نشا بکارید و سپس نهال ها را پس از رفع سرما به زمین انتقال دهید. توصیه می شود که بذر ها را با لایه نازکی خاک در حد ۳ میلی متر بپوشانید.
دقت داشته باشید که بازه دمای مناسب برای جوانه زنی بذر های گیاه بی ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتی گراد خواهد بود. معمولا فرآیند جوانه زنی بذر های فراموشم نکن ۵ تا ۸ روز طول خواهد کشید و تا زمان جوانه زنی بهتر است سطح خاک را مرطوب نگه دارید.
فاصله بین نهال ها بایستی ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر باشد. از انواع خاک های دارای زهکشی خوب برای کشت بذر استفاده نمایید. به صورت منظم خاک را مرطوب کنید اما خیس نکنید. همچنین بذر ها را می توانید در فصل بهار پس از رفع سرما به صورت مستقیم در زمین کشت نمایید.
در نهایت زمانی که گل ها نیمه باز هستند می توانید آن ها را برداشت نمایید. گیاه فراموشم نکن در آفتاب کامل و سایه آفتاب نیز قادر به رشد و تولید گل می باشد.
شرایط مورد نیاز برای نگهداری گل فراموشم نکن:
همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای اینکه بتوانند روند رویش خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی خواهند داشت که بایستی شما را آن فراهم نمایید. به همین منظور در ادامه به بیان مهم ترین شرایط برای کاشت و پرورش گل فراموشم نکن خواهیم پرداخت:
-
خاک غنی:
این گیاه نیز مانند هر گیاه دیگری خاک مورد نیاز خود را می سلطبد اما با هر نوع خاک دیگری نیز می تواند به خوبی سازگار باشد. توصیه می شود که خاک بستر را به خوبی زهکشی نمایید. توجه داشته باشید گل فراموشم نکن نیاز به خاکی عمیق و مرطوب، اسیدی و غنی با مواد آلی خواهد داشت و همچنین می تواند در خاک های رسی سنگین نیز رشد نماید.
-
نور و محل نگهداری:
این گیاه را بایستی در محیطی که نور کافی دریافت کند بکارید که حداقل بین ۵ الی ۸ ساعت در طول روز به آن نور بتابد. همچنین این یاه در برابر باد نیز کاملا مقاوم بوده و برگ هایش را در طول سال به خوبی حفظ خواهد کرد. برخی از پرورش دهندگان این گیاه را برای گلکاری و پرچین می کارند و برخی نیز در باغ آن را کشت خواهند کرد.
-
آبیاری منظم:
برای آبیاری بستر گیاه فراموشم نکن بایستی بسیار مراقب باشید و آبیاری را به اسپری به گیاه بپاشید. به صراحت می توان گفت که ابیاری بیش از حد و یا در مقابل کمبود آب می تواند اثرات مخربی را برای گیاه تان به دنبال داشته باشد.
-
کنترل آفات و بیماری ها:
بهتر است بدانید که گل فراموشم نکن نیز مانند بسیاری از گیاهان دیگر مورد هجوم آفات خاص خود قرار می گیرد که بایستی به خوبی از آن مراقبت نمایید و هنگام بیماری ها نیز سریعا برای درمان اقدام نمایید. به طور کلی از جمله آفات رایج در این گیاه می توان به حلزون، زنگ، کپک خاکستری و سفیدک پودری گیاهان اشاره نمود.
منبع : آرگا