به طور کلی تمرینات آب درمان برای زانو و برای افراد مبتلا به آرتروز و برای همه سنین در تمام سطوح توانایی و نتوانی مناسب است. از پیاده روی در آب گرفته تا ورزش ایروبیک در آب و حتی زومبای در آب تمام این برنامه های تمرینی را می توان به هر نیاز تناسب اندام از دامنه حرکتی ملایم و روتین شناور تا تمرینات با شدن بالا تغییر داد.
آشنایی با آب درمانی زانو
بهتر است بدانید آب درمانی که به آن هیدروتراپی نیز گفته می شود یک روش سنتی برای درمان بیماری ها و آسیب دیدگی ها در بسیاری از فرهنگ ها مانند روم، چین و ژاپن می باشد. آب درمانی مربوط به قرن های اخیر است به گونه ای که یونانیان باستان حمام های درمانی داشته اند. آب یکی از مهم ترین عناصر شفابخشی در سنت چینی ها و بومیان آمریکایی بوده است.
در آب درمانی معمولا از آب به منظور درمان برخی بیماری ها استفاده می شود. در آب درمانی مانند استفاده از حمام آب گرم، سونا و پوشش های گرم کننده علاوه بر آب به تاثیر درجه حرارت آن نیز توجه خواهد شد. به طور کلی آب درمانی با شنا کردن تفاوت دارد زیرا شامل انجام برخی تمرینات درمانی خاصی در استخر آب گرم می باشد. معمولا بازه دمایی بین ۳۳ تا ۳۶ درجه سانتی گراد است که از دمای آب در استخرهای معمولی شنا متفاوت خواهد بود.
کاندید های مناسب برای انجام هیدروتراپی:
انجام آب درمانی زانو تنها برای تعدادی از انسان ها مناسب است که در ادامه به بیان کاندید های مناسب برای هیدروتراپی پرداخته ایم.
- درد مفاصل اطراف زانو
- آرتروز زانو
- توانبخشی تعویض مفصل ران و زانو
- پارگی رباط صلیبی زانو
- آسیب های حاد زانو در ورزش
- آسیب مینیسک زانو
انواع مختلف هیدروتراپی
بهتر است بدانید که آب درمانی اغلب در مراکز بهداشتی، اسپاها و یا در خانه انجام می شود که انواع متداول آن شامل موارد فوق خواهند بود
-
واتسو یا شیاتسو با آب:
نوعی ماساژ در آب است که طی آن یک درمانگر تکنیک های ماساژ را در حالی که بیمار به راحتی در یک استخر آب گرم شناور است برای او اجرا می کند.
-
حمام آب گرم:
بسته به نوع مشکل و بیماری فرد حداکثر به مدت ۳۰ دقیقه درون آب گرم قرار می گیرد. در این حین ممکن است از موادی مانند نمک های اسپا، گل های معدنی، روغن های آروماتراپی، زنجبیل، گل مور و نمک دریایی نیز استفاده شود.
-
حمام بخور یا حمام ترکی:
اتاق های بخار با هوای گرم و مرطوب پر می شود و بر اساس تحقیقات انجام شده بخار به دفع ناخالصی ها از بدن کمک شایانی خواهد کرد.
-
کمپرس کردن:
برای انجام این روش بایستی جوله هایی را در آب گرم و یا سرد خیس کنید و سپس در یک منطقه خاص روی بدن قرار دهید. کمپرس موجب کاهش التهاب و تورم می شود در حالی که کمپرس گرم موجب کنترل جریان خون و کاهش گرفتگی عضلات خواهد شد.
-
پیچیدن فرد در حوله و ملحفه:
در حالی که فرد دراز کشیده است بایستی بدن او را با ملحفه های مرطوب و سرد از جنس فلانل و سپس حوله های خشک و سپس پتو بپوشانید. در این لحظه واکنش بدن این است که گرم شده و ملحفه های مرطوب را خشک می کند. امروزه از این روش برای درمان سرماخوردگی، اختلالات پوستی و درد عضلانی نیز استفاده می شود.
-
استفاده از جوراب های گرم:
یک جفت جوراب پنبه ای بردارید، آن ها را به خوبی مرطوب کنید، فشار دهید و سپس بپوشید. حال یک جفت جوراب پشمی خشک روی آن ها به پا کرده و به رختخواب بروید. صبح جوراب ها را در بیاورید. بر اساس تحقیقات انجام شده جوراب سرد و مرطوب گردش خون را در بدن بهبود می بخشد و به رفع تراکم خون و اخلاط در نواحی بالایی از بدن کمک می کند.
-
هیدروتراپی متضاد:
در انتهای دو.ش گرفتن می توانید درجه حرارت تا جایی که قادر به تحمل هستید پایین بیاورید و بعد از ۳۰ ثانیه شیر آب را ببندید. برخی از افراد برای سه نوبت متوالی آب را گرم و سرد کرده و در نهایت کار را با آب سرد پایان می دهند.
-
گرم آب درمانی:
گرم آب درمانی که شامل حوله آب گرم و کمپرس آب گرم می باشد امروزه اغلب برای درمان بیماری های حاد مانند سرماخوردگی قفسه سینه و سرفه کاربرد دارد. گفته شده که این روش به از بین بردن علائم این بیماری ها کمک شایانی کرده و طول مدت بیماری را نیز به شدت کاهش می دهد.
-
آب درمانی با تمرینات ورزشی در استخر:
ورزش کردن در یک استخر آب گرم از دیگر روش های آب درمانی زانو به شمار می آید زیرا در آب گرم جاذبه کمتر شده و فرد راحت تر می تواند حرکات ورزشی را انجام دهد. این نوع آب درمانی معمولا برای کمردرد، آرتریت و سایر بیماری های اسکلتی کاربرد دارد.
بر خلاف ایروبیک در آب، تمرینات آب درمانی آهسته و کنترل شده انجام می شوند و اغلب زیر نظر فیزیوتراپیست صورت می گیرند.
مزایای بی شمار آب درمانی
در ادامه سعی کرده ایم تا مهم ترین و بیشترین خواص آب درمانی برای زانو را شرح دهیم.
-
درد را کاهش می دهد:
همانطور که می دانید گرما به کاهش درد کمک می کند و چنانچه شما تمرینات خود را در استخر گرم در حالت ایده آل، استخرهایی که تا حدود ۸۲ تا ۸۸ درجه گرم می شوند انجام می دهید می تواند درد شما را به شدت کاهش دهد.
-
عوارض کمی دارد:
ورزش هایی مانند دویدن یا راه رفتن اغلب برای مفاصل زانو دردناک هستند اما در مقابل آب درمانی به دلیل شناوری آب که به کاهش فشار وارد بر مفاصل زانوی شما کمک می کند این مسئله را ایجاد نخواهد کرد.
-
تورم را کاهش می دهد:
ممکن است حین نشستن در آب احساس کنید که به قسمت های فرو رفته بدنتان فشار وارد می شود. بهتر است بدانید که این فشار هیدرواستاتیک برای کمک به کاهش تورم و التهاب زانو تنها مقداری فشردگی ایجاد خواهد کرد.
-
شناوری ایجاد می کند:
شناوی از بسیاری از جهات مانند کیفیت تحمل وزن، کاهش نیروهای فشردگی مفصل و استرس در بافت های پیوندی برای بدن سودمند است. همچنین این روش دامنه حرکت و انعطاف پذیری را افزایش می دهد و از عضلات ضعیف پشتیبانی خواهد کرد. این کار موجب تقویت عضلاتی که در برابر شناوری عمل می کنند شده و همچنین فشار بیومکانیکی را نیز تغییر خواهد داد.
-
به تحرک کمک می کند:
آب درمانی به بهبود تعادل، حالت قرار گیری بدن و دامنه حرکت کمک شایانی می کند. اغلب این ها به دلیل سفتی و درد مرتبط با آرتروز رنج می برند اما تمامی آن ها برای حفظ تحرک با افزایش سن ضروری خواهند بود.
-
ساده و راحت تر بودن:
قارغ از سطح تخصص شما در شنا، اگر شنا بلد نباشید باز هم می توانید از آب دمانی بهره مند شوید. در واقع هر شخصی می تواند در آن شرکت کند حتی اگر شنا کردن بلد نباشد. زمانی که آب درمانی را در آب های عمیق انجام می دهید، از دستگاه های شناوری استفاده خواهید کرد که به شما کمک می کنند تا شناور بمانید و به جای تلاش برای بالا نگه داشتن سر خود روی حرکات تان تمرکز نمایید.
-
درصد پذیرش بالایی دارد:
آب درمانی زانو در مقایسه با سایر انواع فیزیوتراپی موجب پذیرش بالاتر می شود زیرا درد کمتری در طول روند بهبودی وجود دارد. به طور کلی وقتی درد کمتری وجود دارد انجام تمرینات راحت تر بوده و بیماران بیشتر راغب به انجام تمرینات خواهند بود.
-
جالب و سرگرم کننده است:
بسیاری از افراد ورزش در استخر را سرگرم کننده می دانند زیرا یک محیط منحصر به فرد و جذاب است.
توصیه های مهم در انجام آب درمانی
اگر مبتلا به دیابت هستید از گرم کردن پاهای خود اجتناب نمایید. همچنین از روش هایی که موجب گرم شدن بدن می شوند مانند ملحفه پیچی به هیچ وجه استفاده نکنید.
حمام گرمو طولانی و سونا برای افراد مباتلا به دیابت یا ام اس، زنان باردار یا هرکسی که فشار خون بالا یا پایین غیر طبیعی دارد توصیه نمی شود.
در صورتی که شما مستعد ابتلا به بیماری های مثانه هستید و یا مبتلا به التهاب رکتوم می باشید بایستی از حمام پای سرد خودداری نمایید. همچنین افرادی که از درد سیاتیک، التهاب لگن یا روماتیسم در انگشتان یا مچ پا رنج می برند نباید از حمام پای سرد استفاده نمایند.
افراد مسن و خردسال ممکن است از گرمای زیاد رنج ببرند بنابراین درمان هایی که در آن تمام بدن به مدت طولانی باید گرم شوند مانند سونا یا حمام آب گرم برای این افراد مناسب نخواهد بود.
منبع : آرگا