به طور کلی بارداری و زایمان را می توان از دوره های سخت و حساس اما بسیار شیرین و منحصر به فرد که طعم آن برای همه اعضای خانواده لذتبخش می باشد و طبیعی است که که از حساسیت و روش های مراقبت گونه ای برخوردار باشند. همچنین در روزهای ابتدایی و هفته های اول بعد از فارغ شدن، مادر از احساس و عواطف متفاوتی برخوردار می باشد که در ادامه به معرفی آن ها برای آشنایی بیشتر اشخاص نزدیک به زن زائو و کارهای ممنوعه بعد زایمان که هر خانمی باید به آن ها توجه داشته باشد، پرداخته ایم.
آشنایی با کارهای ممنوعه بعد زایمان
گفتنی است که در طی این مدت زمان مادر از حساسیت بیشتری برخوردار است که از این رو رفتار و اعمال دیگران به خصوص نزدیکان بر روحیه او بسیار تاثیر می گذارد.
چگونگی تغذیه
به طور کلی هر شخصی می تواند یک روش منحصر برای نوع تغذیه بعد از زایمان خود داشته باشد و نکته حائز اهمیت آن است که چگونگی برنامه غذایی و خوردن برخی از آن ها در این دوران بسیار تاثیر گذار می باشد. این در حالی است که برخی از افراد بر این باورند که خوردن کاچی برای باز گشتن انرژی زن زائو بسیار تاثیر گذار است و برخی دیگر نیز برای آن خوردن کله پاچه را در نظر می گیرند.
به طور کلی نکات تغذیه ای در ادامه مطلب می تواند شما را از انجام برخی کارهای ممنوعه بعد زایمان که به خوردن برخی مواد غذایی نیز بستگی دارد، کمک نماید.
- از خوردن غذاهای پرچرب و سنگین اجتناب کنید. چرا که این غذاها ممکن است در مرور زمان باعث بروز سوءهاضمه یا یبوست گردند.
- اگر در دوران بارداری به فست فود لب نزده اید، در این زمان نیز رژیم خود را در نظر داشته باشید و از خوردن غذاهای مضر جلوگیری کنید.
- از نوشیدن مایعات، به خصوص آب غافل نشوید.
- قهوه، چای و مواد غذایی حاوی کافئین را زیاد مصرف نکنید.
- سیگار و قلیان نکشید و از دود دخانیات اطرافیان نیز دور بمانید.
- خوردن میانه وعده هایی به مانند انجیر خشک و برگه زردآلو را پشت گوش نیندازید.
- غذای خود را سعی نکنید که خیلی زود تمام کنید.
اعمال ممنوعه برای هر زن زائویی
توجه داشته باشید که کارهای گفته شده در ادامه مطلب از کارهای ممنوعه بعد زایمان به حساب می آید که هر زنی بعد از آن باید توجه داشته و حد امکان از انجام آن ها دوری بپذیرد.
- در این دوران نباید از خود غافل شوید و فقط به نوزاد خود رسیدگی و توجه داشته باشید.
- همچنین برای بهتر شدن حالتان به استراحت خوبی نیاز دارید، از این رو خود را قهرمانی فرض نکنید که بعد از زایمان دست به انجام کار های سخت بزنید و به دیگران نشان دهید که تا چه اندازه قوی و قدرتمند هستید.
- در روز های ابتدایی در بعد از زایمان کارهای خانه را کنار گذاشته و یا مقداری از آن ها کم کنید و از جابه جا کردن وسایل سنگین تا حد امکان دوری کنید.
- توجه داشته باشید که روزهای اول بعد از فارغ شدن برای انجام هر ورزشی مناسب نمی باشند و از این رو باد فعالیت های ورزشی به مانند کوهنوردی، شنا، دوچرخه سواری و ورزش های با توپ را به وقت دیگری موکول نمایید.
- از مصرف خوراکی های پرچرب و سنگین تا حد امکان اجتناب کنید. چرا که این غذاها به مرور زمان می توانند به بروز یبوست یا سوء هاضمه منجر شوند.
- در مصرف قهوه، چای و مواد غذایی دارای کافئین توجه داشته باشید و حد امکان کمتر بنوشید.
- به هیچ وجه سیگار و قلیان نکشید و تا حد امکان نیز از قرار گرفتن در مجاورت دود دخانیات بپرهیزید.
- هیچگاه با خانواده بحث و جدل نکنید.
- توقع خود را از اطرافیان به سطح مناسبی برسانید.
- با هر بار گریه کردن نوزاد بی طاقت و بیقرار نشوید.
- توجه داشته باشید که در این دوران افسردگی بعد از زایمان را در ذهن خود مرور و تلقین نکنید.
- اطراف خود را بیش از اندازه شلوغ نکنید.
- به انجام کار های سخت در بیرون از منزل را به وقت یا شخص دیگری موکول کنید.
فعالیت های ورزشی
از دیگر کارهای ممنوعه بعد زایمان می توان به انجام هر نوع ورزشی اشاره کرد. اگر در گذشته ورزش میکردید و برخی تمرینات ورزشی بعد از زایمان را در کلاس های آمادگی زایمان را یاد گرفته اید، در نهایت می توانید به انجام آن ها با احتیاط کامل بپردازید. توجه داشته باشید که بدن شما در این زمان و بعد از ۹ ماه بارداری به مدت زمان منحصری برای باز گشتن به مانند قبل نیاز دارد، چرا که از دشواری و سختی های منحصر به خود در این دوران برخوردار بوده است.
توجه داشته باشید که انجام ورزش بعد از زایمان را باید با پزشک خود در میان بگذارید و در نهایت زیر نظر او به انجام برخی فعالیت های ورزشی بپردازید و در نهایت نکات گفته شده در ادامه مطلب را مد نظر داشته باشید.
- از انجام فعالیت های ورزشی به مانند ورزش های توپی، کوهنوردی و شنا را انجام ندهید.
- از انجام ورزش های وزنه برداری و سنگین اجتناب کنید.
- به هیچ وجه تمرینات ورزشی رزمی انجام ندهید.
- شنا کردن را با اجازه پزشک خود شروع کنید.
- دویدن را کنار بگذارید چرا که بدن شما برای این ورزش آماده نمی باشد.
حالت های روحی
گفتنی می باشد که برخی از مادران بعد از زایمان احساس ناراحتی، غم، عصبانیت و نارضایتی دارند که به مرور نیز نمی توانند آن ها را کنترل نمایند. به طور کلی بروز چنین احساساتی بعد از زایمان، امری طبیعی به شمار می آید که شما باید به اندازه ای تسلط داشته باشید که آن ها را در خود کنترل نمایید.
- با خانواده بحث نکنید.
- توقع خود را از اطرافیانتان کاهش دهید.
- با همسر خود برای برخی اعمال نوزاد دعوا نکنید.
- با گریه کردن نوزاد عصبی نشوید.
- افسردگی و برخی بیماری های روحی پس از زایمان را بدون دلیل تکرار نکنید.
- از خود غافل نشوید و به خوبی استراحت کنید.
- اطراف خودتان را شلوغ نکنید.
- با مرتب کردن ظاهر و اطراف خود به ایجاد فضایی آرامش بخش بپردازید.
کارهای بیرون از منزل
توجه داشته باشید که کارهای ممنوعه بعد زایمان می تواند شامل برخی اعمال در خارج از منزل نیز گردد. این زمان برای انجام برخی کارهای سخت در خارج از خانه مناسب نیست و بهتر است انجام آن ها را به دیگران موکول نمایید. همچنین در حالتی دیگر به همین بهانه نیز می توانید با همسر خود به پیاده روی و وقت گذرانی در خارج منزل در کنار همسر خود بپردازید. همچنین نکات گفته شده در ادامه مطب نیز در این رابطه قابل بیان می باشد.
- در چند روز اول بعد زایمان به تنهایی از خانه خارج نشوید.
- هیچگاه به خرید های طولانی مدت در این زمان نروید.
- برای پیاده رو کفش های کوچک و پاشنه بلند نپوشید.
- در هوای آلوده اصلا و یا در مدت زمان کمتری بیرون بروید.
امور خانه
گفتنی می باشد که احتیاط کردن در روزهای ابتدایی بعد از زایمان بسیار حائز است. همانطور که در ابتدا به آن اشاره شد؛ سعی نداشته باشید که از خود یک قهرمان بسازید یا به دیگران نشان دهید که تا چه اندازه در برابر درد و سختی مقاوم هستید.
- توجه داشته باشید که اگر زایمان طبیعی کرده اید، از شستشو و نظافت های بیش از حد در منزل جلوگیری کنید، چرا که سبب از بین رفتن انرژی شما شده و باز گشتن آن را به مرور سخت تر می نماید.
- همچنین بوی برخی شوینده ها امکان دارد، نحوه تنفس را برای شما دردسر ساز کند.
- در صورتی که سزارین نیز انجام داده اید، انجام کارهای خانه را به تعویق بیندازید یا حجم آن را کمتر کنید.
- طبیعی است که در این دوران بخیه داشته باشید، از این رو اجسام سنگین را جابه جا نکنید و از باز شدن آن ها به خوبی مراقبت کنید.
- همچنین این مدت زمان برای تغییر دکوراسیون یا خانه تکانی اصلا مناسب نیست، از این رو تمرکز خود را بر روی استراحت و سلامتی تان قرار دهید.
- از آشپزی و پخت و پز های طولانی مدت به شدت بپرهیزید.
- برای تمیز کاری های آشپزخانه بیش از حد وسواس به خرج ندهید.
- شستشوی ظرف و دیگر وسایل را به شخص دیگری واگذار کنید.
- اقدام به انجام گردگیری و تمیز کاری های طولانی مدت در منزل نکنید.
- شستشوی سرویس بهداشتی را به همسرتان خود بسپارید.
- تا حد امکان از جارو کشیدن خانه دوری کنید.
- ملافه و روتختی ها را به کمک همسر خود تعویض نمایید.
- از جابه جا کردن وسایل سنگین تا حد امکان بپرهیزید.
نکات مرتبط با اطرافیان
اطرافیان نیز بعد از زایمان نقش موثری در روحیه و قدرت زن زائو قائل هستند که از این رو ادامه مطلب را به معرفی نکاتی که آن ها باید در قبال خانم به تازگی زایمان کرده رعایت کنند، پرداخته ایم.
-
هر پیشنهادی به او ندهید
همچنین بعد از ملاقات نیازی نیست که توصیه ها غیر علمی خود را به آن ها منتقل کنید و سعی داشته باشید که از این رو تجربه های او را افزایش دهید. به طور مثال برای جلوگیری از بروز زردی نوزاد به او نگویید که می تواند فلان خوراکی را به او بدهد و یا برای باز نشدن بخیه ها چگونه بخوابد. در این شرایط کمی باید احتمال داد که با توصیه های شما برای مادر و نوزاد مشکلی پیش بیاید که در نهایت دامن گیر شما نیز خواهد شد.
-
به حضور آقایان نیازی نیست
در صورتی که بعد از زایمان به دیدن خانم می خواهید بروید، گفتنی است که نیازی به حضور همسر و همراه کردن دیگر مرد های خانواده نمی باشد. توجه داشته باشید که این روزها برای زن زائو به مراتب سخت است و شاید از خجالت خود نتواند پیش همسر شما راحت بوده و به خوبی استراحت کند که از این رو فشار بیش از حدی را متحمل می شود.
-
از نوزاد انتقاد منفی نکنید
یک مثال از قدیمی ها تا به کنون در بین زبان ها وجود دارد که هر نوزاد تا بزرگی هزار و یک شکل و زنگ عوض می کند، از این رو پس از دیدن نوزاد از او ایراد نگیرید و نگویید که چرا اینقدر لاغره، رنگ پوستش قرمزه، دماغ او به چه کسی رفته است؟
توجه داشته باشید که گفتن این حرفا حتی به شوخی نیز می تواند او را ناراحت کرده و طی کردن این دوران را برای او سخت نماید.
-
بیش از حد نوزاد را بغل نکنید
از دیگر کارهای ممنوعه بعد زایمان به بغل گرفتن پی در پی نوزاد می باشد. توجه داشته باشید که بدن و پوست او بسیار نازک و حساس است که از این رو نباید به واسطه اشخاص غریبه و اطرافیان در آغوش گرفته شود. همچنین او بوی پدر و مادر خود را می شناسد که از این رو نیاز به لمس محبت انگیز و آغوش پر محبت والدین خود دارد.
-
انرژی منفی نداشته باشید
از کارهای ممنوعه بعد زایمان می توان به گفتن حرف و کلمات منفی اشاره کرد که در نهایت بر روحیه زن زائو تاثیر سوء می گذارد. توجه داشته باشید که در این دوران خانم به تازگی زایمان کرده از روحیه حساس و زودرنجی برخوردار است که ممکن است خیلی سریع با هر حرف و کلمه شما دلشکسته گردد. از این رو هیچگاه از لحاظ ظاهری او را مورد انتقاد ندهید و نگویید که چرا رنگت پریده و یا شکمت بزرگ باقی مانده است.
در ازای این کارها می توانید انرژی مثبت به او انتقال دهید و با به زبان آوردن کلمات خوب و زیبا او را از نظر روحی همراهی و حمایت نمایید.
-
روز بعد از زایمان به ملاقات نروید
این امر به طور کلی طبیعی به شمار می آید که اطرافیان نزدیک نیز به مانند خانواده نوزاد از به دنیا آمدن کودکی در بستگان خود خوشحال باشند و از این رو شوق و اشتیاق آن ها به خوبی نگذارد که به حال و روز مادر زائو توجه کرده و زمان ملاقات را به وقت دیگری موکول کنند. از این رو می خواهند هر چه زودتر به دیدن آن ها رفته و بتوانند خوشحالی خود را یکدیگر سهیم شوند.
نکته ای که در این بین حائز اهمیت است، روحیه مادر جدید می باشد که طبیعی است به مراتب افسردگی بعد زایمان را تجربه کرده و احساس غم و ناراحتی بسیاری کنند. از این رو باید توجه داشته باشید که این خانم به اندازه کافی در رابطه با کار های خود و فرزندش مشغول است که نیازی نیست شما نیز باری بر دوش او در این روزهای سخت و حساس بگذارید.
-
انتظار پذیرایی آنچنانی نداشته باشید
اگر در روزهای ابتدایی بعد زایمان به دیدن خانم زائو می روید نباید انتظار پذیرایی داشته باشید و بخواهید که او از شما پذیرایی کند. از این رو اگر شخص به نسبت نزدیکی هستید که در روزهای اولی به ملاقات رفته اید، نباید به مانند مهمان در گوشه ای از خانه به انتظار پذیرایی بنشینید.
قابل به ذکر می باشد که از هر ۶ نفر زن بعد از زایمان ۱ نفر از آن ها به افسردگی منحصر در این دوران مبتلا می شود.
منبع : آرگا