دسته ها
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳

آشنایی با رشته آی تی (فناوری اطلاعات)

  • شیوا فهیمی
  • ۲۴ بهمن ۱۴۰۰
  • ۰

رشته آی تی یا فناوری اطلاعات یکی از پرطرفدارترین رشته هایی است که می توانید در آن مهارت کسب کنید. ضمنا پردرآمدترین مشاغل جهان نیز در این حوزه قرار دارند. در این مطلب با رشته آی تی به صورت کامل آشنا می شوید.

چنانچه برای تحصیل در دانشگاه به رشته آتی یا فناوری اطلاعات، علاقمند هستید و مایلید در اینباره اطلاعات بیشتری به دست آورید با این مطلب همراه ما باشید تا پاسخ سوالات خود در مورد رشته آی تی را بیابید.

 

آشنایی کامل با رشته آی تی

آی تی مخفف عبارت Information Tehchnology می باشد که به معنای فناوری اطلاعات است و به تکنولوژی ایجاد کننده ارتباط میان دستگاه ها و هر آنچه منجر به انتقال و جابجایی داده و اطلاعات می گردد، اطلاق می شود. در زبان فارسی گاهی به صورت ای تی یا ایتی هم نوشته می شود.

در ادامه این مطلب به صورت کامل با رشته آی تی یا فناوری اطلاعات ، آشنا می شوید. از اهداف و مزایای این رشته گرفته تا نحوه ورود ، آینده شغلی و درآمد آن .

رشته آی تی

به صورت کلی ، استفاده از رایانه ها برای ذخیره سازی، بازیابی و انتقال داده و اطلاعات، آی تی یا فناوری اطلاعات نامیده می شود. انسان همواره از حدود سه هزار سال قبل از میلاد مسیح و در عصر سومریان باستان ، از طریق نوشتن به نوعی در حال ارسال، بازیابی،ذخیره سازی و برقراری ارتباط بوده است.

این در حالی است که اصطلاح فناوری اطلاعات به معنای امروزی و مدرنش، از سال ۱۹۵۸ و بعد از چاپ مقاله بررسی مشاغل هاروارد ایجاد شد. رشته آی تی که به اختصار به آن IT هم اطلاق می شود یکی از پرطرفدارترین و در عین حال جذاب ترین مباحثی است که می توان به یادگیری آن اقدام کرد.

خوب است بدانید که پردرآمدترین مشاغل جهان نیز در حوزه آی تی قرار دارد و اگر نگاهی به فهرست ثروتمندترین افراد دنیا داشته باشید، یقینا به این موضوع پی خواهید برد. از این رو چندان بی ارتباط نیست که افراد زیادی علاقمند به تحصیل در این رشته و حوزه می باشند.

قابل ذکر است که رایانه ها قبل از سال ۱۹۷۸ هم وجود داشتند ولی از آن ها اکثرا برای محاسبات پیچیده استفاده می شد. عبارت آی تی زمانی بر سر زبان ها افتاد که از رایانه ها علاوه بر اجرای محاسبات پیچیده برای نظم دهی و سورت کردن داده های از قبل نوشته شده هم استفاده شد.

به صورت خلاصه، فناوری اطلاعات مواردی مانند استفاده از رایانه های الکترونیکی و نرم افزار، تبدیل، ذخیره، حفاظت، پردازش، انتقال و بازیابی اطلاعات را شامل می شود. در یک تعریف دیگر که به نظر کامل تر و دقیق تر هم هست، فناوری اطلاعات یا آی تی به همه فناوری هایی اشاره دارد که در ۶ حوزه جمع آوری، ذخیره سازی، پردازش، حفاظت، انتقال و نمایش داده ها کاربرد داشته و تاثیرگذار می باشند.

اخیر با اندکی تغییر در این عبارت، شامل دایره ارتباطی مخابراتی نیز شده است. از این رو برخی تمایل دارند آن را به صورت فناوری اطلاعات و ارتباطات یا ITC به کار ببرند.

دلیل انتخاب رشته فناوری اطلاعات برای تحصیل

در دهه ۷۰ میلادی و با توجه به نیاز روزافزون مشاغل به فناوری اطلاعات، این رشته در دانشگاه ها ایجاد شد. بعد از آن و در دهه های ۸۰ و ۹۰ میلادی رشته های دانشگاهی بیشتری بر پایه آی تی ایجاد شدند. ولی دلیل انتخاب تحصیل در حوزه آی تی در دانشگاه چیست؟ چرا مهندسی آی تی اهمیت پیدا کرده است؟ در پاسخ به این سوال می توان به موارد زیر اشاره نمود.

  • داشتن بازار کار عالی
  • درآمد قابل توجه
  • امکان تحصیل در خارج از کشور
  • پویایی رشته آی تی
  • متنوع بودن گرایش های رشته آی تی در مقاطع بالاتر
  • امکان دورکاری برای شاغلین این حوزه
  • به دست آوردن دانش تجاری

تفاوت رشته مهندسی آی تی و رایانه

مهندسی آی تی و رایانه در دروس پایه دانشگاهی بسیار شبیه یکدیگر می باشند. با این وجود ساده ترین توضیح برای بیان تفاوت این دو شاخه استفاده ریشه ای تر مهندسی رایانه از ریاضیات نسبت به توجه بیشتر رشته آی تی به جنبه های تکنولوژیک رایانه است.
به نحوی که علم رایانه تمرکز بیشتری بر تئوری و طراحی داشته در حالی که علم آی تی بیشتر ابزاری کاربردی جهت پشتیبانی از سیستم های نوین کسب و کار برای فارغ التحصیلان می باشد. آنچه سبب تمایز مهندسی آی تی از مهندسی نرم افزار می شود ، مهارت های ویژه رشته فناوری اطلاعات است.

از جمله این مهارت ها باید به توانایی مهندسین آی تی در بروز رسانی سیستم های انتقال داده و اطلاعات و فناوری های یک سازمان اشاره نمود. این بروز رسانی نیاز اساسی همه واحدهای کسب و کار و سازمان های کوچک و بزرگ می باشد. از تفاوت دیگر این دو شاخه می توان به توانایی مهندسین آی تی در تجزیه و تحلیل سازمان ها اشاره نمود.

این افراد می توانند نیازهای سازمان را شناسایی و راهکارهایی جهت پیشرفت سازمان عرضه کنند. در حقیقت مهندس آی تی نقش یک پل را بین مدیران و مهندسان یک سازمان ایفا می کند. علت آنکه مهندس فناوری اطلاعات می تواند مدیریت تیم های بین رشته ای را به صورت مناسب بر عهده بگیرد، آموختن زبان مهندسی در قالب دروس علوم مهندسی و زبان مدیران در دروس تخصصی رشته اش می باشد.

طریقه ورود به رشته فناوری اطلاعات

مهندسی رایانه در مقطع کارشناسی شامل ۴ گرایش نرم افزار، فناوری اطلاعات، معماری سیستم های رایانه ای و رایانش امن می باشد. تعیین گرایش برای دانشجو دوره لیسانس رایانه بعد از حدود ۴ ترم و با انتخاب از بین گرایش های ذکر شده میسر می شود. تنها راه ورود به رشته فناوری اطلاعات، شرکت در آزمون سراسری ریاضی فیزیک است. بعد از انتخاب گرایش آی تی، درس های تخصصی این رشته به سرفصل های تحصیلی اضافه می شود.

اهداف رشته فناوری اطلاعات

از مهمترین اهداف رشته فناوری اطلاعات یا آی تی، می توان به موارد زیر اشاره داشت.

  • مطالعه، طراحی، ساخت ، راه اندازی و نگهداری سیستم های نرم افزاری و سخت افزاری
  • جمع آوری ، ساماندهی، طبقه بندی و انتقال داده و اطلاعات

هسته اصلی شاخه آی تی، مهندسی رایانه به ویژه گرایش نرم افزار است. تاریخ ورود به شاخه مذکور در دانشگاه ها برای سال ۱۳۸۰ می باشد. ولی پذیرش آن به شکل رسمی در سال ۱۳۸۱ در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد انجام شد.

اسامی دانشگاه هایی که در رشته فناوری اطلاعات پذیرش دارند.

رشته فناوری اطلاعات در کشور ما، ماهیت میان رشته ای داشته و رشته ای تک بعدی نیست. از تلفیق دیگر رشته ها مانند مدیریت، مهندسی صنایع، مهندسی الکترونیک و رایانه بخصوص نرم افزار ایجاد شده است. از جمله دانشگاه هایی که در رشته فناوری اطلاعات پذیرش دارند می توان به دانشگاه های تربیت مدرس، تهران، امیر کبیر، خواجه نصیر، علم و صنعت و صنعتی شریف اشاره نمود که در مقطع ارشد پذیرش دارند.

در مقطع کارشناسی دانشکده های فنی ؛ دانشگاه آزاد و سراسری در مقطع کاردانی ، دانشگاه های علمی کاربردی و پودمانی پذیرش دارند. مباحث درسی در دوره تحصیلی کاردانی عمدتا آشنایی با مسائل مربوط به وب است. در مقطع کارشناسی دانشجو با مباحث شبکه و امور اجرای آن در سازمان ها و مباحث مدیریت پروژه به صورت کلی آشنا می شود. در نهایت در مقطع ارشد علیرغم تکمیل مبحث مدیریت پروژه، به ارائه راه حل های مناسب جهت مسئله های پیچیده سازمانی می پردازد.

دروس مقطع کارشناسی فناوری اطلاعات

دروس شاخه فناوری اطلاعات یا آی تی؛ در مقطع کارشناسی شامل دروس اصلی و تخصصی است.

دروس اصلی : مبانی رایانه و برنامه سازی، ساختمان های گسسته، مدارهای منطقی، زبان ماشین و برنامه نویسی سیستم، معماری رایانه، سیستم های عامل، برنامه سازی پیشرفته، طراحی الگوریتم، پایگاه داده ها، هوش مصنوعی، مهندسی نرم افزارها و شبکه های رایانه ای، اصول و مبانی مدیریت، مبانی الکترونیک دیجیتال؛ مبانی اقتصاد مهندسی، زبان تخصصی، شیوه ارائه مطالب علمی و فنی، آزمایشگاه پایگاه داده و شبکه ، آزمایشگاه شبکه، آزمایشگاه سیستم عامل

دروس تخصصی: مهندسی فناوری اطلاعات، مبانی فناوری اطلاعات، مدیریت و کنترل پروژه های آی تی، آموزش الکترونیکی، تجارت الکترونیک، محیط های چند رسانه ای، برنامه ریزی استراتژیک آی تی، محیط های چند رسانه ای، پروژه آی تی و کارآموزی

گرایش های رشته فناوری اطلاعات

در مقطع ارشد شاخه ها یا گرایش های رشته مهندسی فناوری اطلاعات به شرح ذیل می باشد.

تجارت الکترونیک:  این گرایش دربرگیرنده هر نوع تجارت و تعامل مدیریتی می باشد که توسط فناوری اطلاعات و ارتباطات صورت می گیرد.

مدیریت سیستم: از مفاهیم این رشته کاربرد تکنولوژی اطلاعات در پشتیبانی از فعالیت های تجاری می باشد.

شبکه های رایانه ای: زیر شاخه رشته مهندسی رایانه و مخابرات است که از نظر کاربردی قدمتی طولانی تر نسبت به سایر گرایش های این رشته دارد. طراحی و پیکرسازی و پیاده نمودن شبکه های رایانه ای و برنامه نویسی شبکه از جمله زمینه های فعالیت در این حوزه می باشد.

امنیت اطلاعات: در این گرایش به آموزش ایجاد امنیت در شبکه و پیشگیری از حملات برنامه های مخرب و ویروس ها به شبکه و … پرداخته می شود.

مهندسی فناوری اطلاعات: در این گرایش دانش چگونه جمع آوری کردن اطلاعات، استفاده و انتقال آن، مطالعه ، طراحی، ساخت و نگهداری سیستم های سخت افزاری و نرم افزاری را در اختیار دانشجوی این رشته قرار می دهد.

مشاغل برتر رشته فناوری اطلاعات

از جمله مشاغل برتر رشته فناوری اطلاعات موارد زیر می باشند.

  • برنامه نویس در شرکت های سازنده نرم افزار
  • طراح سایت و رابط کاربری
  • سرپرست آی تی
  • ادمین و پشتیبان شبکه در شرکت های بزرگ و کوچک( وظیفه ادمین شبکه، نصب و راه اندازی و پشتیبانی شبکه یک شرکت می باشد.)
  • تحلیل گر داده ها

  • بهینه سازی سایت ها برای موتورهای جستجو
  • متخصص امنیت شبکه
  • مدیر امنیت شبکه
  • مهندس سخت افزار رایانه
  • طراحی و پیاده سازی شبکه های محلی

در تصور زیر ۵۰ شغل برتر امریکا در سال ۲۰۱۹ آورده شده است. در این جا تعداد شغل هایی که برای هر مورد وجود دارد و ضمنا میانگین درآمد هر شغل بیان شده است. آن طور که می بینید بیشتر شغل ها و بیشترین درآمدها مربوط به مشاغل مرتبط با رشته آی تی می باشد.

بازار کار رشته فناوری اطلاعات

با توجه به بازار کار گسترده آی تی در سازمان های بزرگ و کوچک و نیاز روز افزون شرکت های فناوری دنیا به علوم فناوری اطلاعات، شاغلین فعال در این حوزه بر اساس سطح تخصص خود می توانند در درون کشور انتظار کسب درآمدی بین ۴-۳۰ میلیون تومان در ماه و در بیرون کشور ۲-۱۲ هزار دلار در ماه را داشته باشند. قابل ذکر است این ارقام به صورت میانگین و برای سال گذشته ذکر شده و این در حالی است که شاغلین در کمپانی گوگل بیشتر از ۸۰۰ هزار دلار در سال درآمد دارند.

امروزه بیشتر مراکز دولتی و خصوصی مانند مدارس، بانک ها و … به سیستم رایانه مجهز هستند. از این رو به افرادی نیاز دارند که قادر به پشتیبانی و نگهداری از داده ها و اطلاعات شرکت آن ها باشد. بازار کار آی تی در کشور ما گسترده است و فارغ التحصیلان این رشته می توانند در حوزه های مختلفی به فعالیت بپردازند.

برای موفقیت در این حوزه باید حداقل یک سال زمان به آن اختصاص دهید. با توجه به این که در حال حاضر نیاز به اینترنت و ارتباطات مجازی و رایانه بیشتر از قبل است برای موفقیت در کسب و کار یک سالی را بر روی دروس فیزیک، ریاضی و زبان تمرکز نموده تا شانس قبولی خود در دانشگاه را بالا ببرید.

پس از قبولی در دانشگاه بهتر است برای یادگیری برخی علوم مانند هوش مصنوعی، پایگاه داده، آنالیز سیستم ها، طراحی سایت، وقت بیشتری اختصاص دهید. احتمالا این موضوع که با داشتن مدرک آی تی چه آینده شغلی خواهید داشت، تمام طول تحصیل ذهن شما را درگیر سازد. از این رو با در نظر گرفتن سرعت روز افزون فناوری می توان اطمینان داشت که با کسب مهارت در علوم این رشته یافتن یک شغل حتمی خواهد بود.

با بررسی فهرستی از پردرآمدترین و بزرگترین شرکت های حال حاضر دنیا، متوجه خواهید شد که بیشتر این شرکت ها در حوزه آی تی و فناوری اطلاعات فعال هستند. بر اساس گستردگی بازار کار رشته فناوری اطلاعات موقعیت های شغلی برای فارغ التحصیلان این رشته فراهم است. به طور مثال شرکت های تولید کننده نرم افزار، سازندگان قطعات صنعتی و رایانه ای، موسسات خدماتی و آموزشی

در پایان از همراهی شما سپاسگزاریم و پیشنهاد می شود برای آشنایی با رشته های مکانیک ،  عکاسی و برترین دانشگاه های جهان روی لینک ها کلیک کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *