دسته ها
شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴

بالش مناسب نوزادان باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟

  • شیوا فهیمی
  • ۱۷ آذر ۱۴۰۰
  • ۰

انتخاب یک بالش مناسب برای نوزاد نقش مهمی در رشد سر و شکل گیری فرم جمجمه خواهد داشت. به این ترتیب در این مقاله قصد داریم شما را با مواردی که باید در انتخاب بالش مناسب نوزادان مد نظر قرار دهید، آشنا نماییم.

در انتخاب بالش مناسب برای نوزادان دقت بسیاری به خرج دهید. چرا که این امر در شکل گیری سر نوزاد تاثیر بسزایی خواهد داشت. اگر می خواهید در انتخاب بالش برای نوزادان با آگاهی بیشتری عمل کنید، مطالعه این مقاله را توصیه می نماییم.

انتخاب بالش مناسب نوزادان

با توجه به این که نوزادان تایم زیادی را در طول شبانه روز می خوابند بنابراین باید برای آن ها شرایط مطلوبی را در زمینه خواب فراهم کرد. استفاده از بالش های نا مناسب، پتوهای سنگین و دیگر وسایل خواب غیر استاندارد می تواند سلامت نوزادان را به مخاطره بیندازد.

به طوری که احتمال خفگی و خطر بروز سندرم مرگ ناگهانی نوزادان را در اثر این بی دقتی افزایش دهد. به این ترتیب همانطور که اشاره شد برای فراهم کردن شرایط خواب باکیفیت برای نوزادان و حفظ سلامت آن ها، یکی از موارد استفاده از بالش مناسب می باشد.

همانطور که می دانید سیستم تنفسی نوزادان با بزرگسالان متفاوت است. استفاده از بالش بزرگسالان برای نوزاد ممکن است از جلوی دهان و بینی نوزاد را گرفته و راه تنفسش را مسدود کند. از این رو قرار دادن نوزاد در یک گهواره گزینه امن تر و مناسب تری به نظر می رسد.

ممکن است برای برخی سوال باشد که آیا اصلا نوزاد به بالش نیاز دارد یا خیر؟ اگر جواب مثبت است چه بالشی با چه اندازه ای برای نوزادان مناسب تر است؟ برای دانستن پاسخ این سوالات و سوالات احتمالی این چنینی با ادامه مطلب همراه باشید تا از هر آنچه که باید در انتخاب یک بالش مناسب رعایت کنید، آگاه شوید.

زمان مناسب استفاده از بالش برای نوازد

با به دنیا آمدن نوزاد پدر و مادر سعی می کنند همه شرایط خوب و ایده آل را برای او فراهم کنند. از جمله لباس خوب، تغذیه مناسب، مراقبت های پزشکی. در این میان آنچه که روی آن  ممکن است کنترل کمتری داشته باشند کیفیت خواب نوزاد است. به طور میانگین نوزادان در طول شبانه روز بین ۱۶-۱۷ ساعت می خوابند که این تایم در روزهای اولیه تولد بیشتر هم هست.

اگر در این زمان ها نوزادان شرایط خوب و ایده آلی نداشته باشند ممکن است سلامت آن ها به خطر بیفتد. به این ترتیب با فراهم آوردن شرایط مناسب و مساعد می توان رشد و سلامتی آن ها را موجب شد. یکی از فاکتورهای خواب خوب نوزادان استفاده از بالش مناسب می باشد.

والدین با انتخاب بالش های مناسب نوزادان می توانند تا اندازه زیادی کیفیت خواب آن ها را بالا ببرند. همه ما هنگام خواب به بالش نیاز داریم این موضوع برای نوزاد نیز صدق می کند. بعضی از نوزادان از همان روزهای اولیه تولد دوست دارند روی بالش بخوابند و بعضی هم تا یک سالگی اجازه ندارند از بالش استفاده کنند.

به این ترتیب پیش از خرید بالش نوزاد، حتما با پزشک مشورت کرده و اگر اجازه داده شد به انتخاب بالش اقدام کنید. نباید از یک بالش معمولی روی تخت نوزاد تان استفاده نمایید، زیرا بیشتر آن ها سایز بزرگی داشته و مناسب سر نوزاد طراحی نشده اند. بالش های معمولی می توانند مشکلاتی مانند سندرم سر صاف، رفلاکس معده و طاسی را به دنبال داشته باشند.

بر اساس دستورالعمل های آکادمی اطفال آمریکا در زمینه خواب ایمن نوزاد، نوزادان باید تا یک سالگی روی سطح صاف و بدون بالش، پتوی سنگین یا ملافه های اضافه بخوابند. تنها چیزی که نوزاد نیاز دارد یک تشک مناسب خواهد بود. احتمالا این موضوع برای شما تعجب برانگیز باشد ولی بالش سبب تعریق نوزاد در طی خواب شده که این امر موجب بالارفتن دمای بدن او طی خواب می شود که خطرناک است.

همچنین ممکن است سر نوزاد در بالش فرو رفته و راه های تنفسی او مسدود گردد. با این حال حتی بعد از یک سالگی نیز ممکن است کودک به بالش نیاز نداشته باشد. بهتر است پس از رسیدن نوازد به ۱۸ ماهگی یا حتی ۲ سال به انتخاب بالش فکر کنید.

فاکتورهای انتخاب بالش نوزاد

به صورت میانگین نوزادان در بدو تولد در اکثر ساعات شبانه روز در حال خواب هستند. با انتخاب بالش مناسب برای آن ها می توانید تا حدودی، کیفیت خواب شان را بالا ببرید. در حال حاضر بالش هایی مناسب نوزادان و کودکان ارائه می شوند که می توانید بسته به ویژگی ها و مشخصات ظاهری و کاربردهای شان یک مدل مناسب با بودجه خود را انتخاب نمایید. در ادامه به برخی فاکتورهایی که پیش از خرید بالش باید به آن ها توجه کنید، اشاره می شود.

۱.فرم ظاهری بالش

بالش نوزاد

نوزادان قادر به کنترل عضلات گردن، بالا گرفتن سر و تنظیم روی بالش نیستند. بالش های مخصوص آن ها باید طوری ساخته شوند که موقعیت سر نوزاد روی آن درست قرار گرفته و جریان خون به مغز برسد تا رشد مغزی او دچار اختلال نشود.  ضمنا این بالشها از گردن نوزاد حمایت کرده و رشد این قسمت را مختل نمی کنند.

در حالت کلی بالش های نوزادان باید از وضعیت کلی بدن آن ها حمایت و حفاظت کند. فرم ظاهری آن طوری باشد که غلتیده نشود و سر نوزاد روی آن سر نخورد. در این دوران ستوان فقرات کودک در حال شکل گیری است استفاده از بالش صاف و تخت ممکن است به ستون فقرات فرزند آسیب بزند.

چنین مشکلاتی موجب بی قراری و بی خوابی نوزادان شده به این ترتیب بالشی را انتخاب کنید که فرم ظاهری آن مشکلی در خواب کودک ایجاد نکند. ارتفاع مناسبی داشته باشد و مغز بالش نرم و سبک بوده و جاذب رطوبت نیز باشد. در ادامه به چند نوع بالش نوزاد اشاره می شود.

  • بالش های شکلک دار:

این نوع بالش ها برای خواب راحت تر نوزادان مناسب بوده و شامل اشکال فیل، گربه و … هستند که بسته به فرم خود موقعیت سر و گردن نوزاد را در شرایط مساعد قرار داده و در ساعات بیداری می توانند کودک را سرگرم کنند.

  • بالش حفاظت از بدن نوزاد:

این بالش ها طوری طراحی شده اند که همه بدن نوزاد را تحت تسلط و پشتیبانی قرار داده و مانع از حرکت های نابجا و یا صافی سر می شوند. در مواردی این بالش ها شیبدار طراحی شده که می توان شیب آن ها را تنظیم کرد. از این بالش ها می توان هنگام شیردهی به نوازد هم بهره برد.

  • بالش یو شکل:

طراحی این بالش ها به صورت u بوده که هم سر و گردن و بدن نوزاد را در شرایط مساعد قرار می دهد و هم از حرکات بی جا و افتادن نوزاد هم جلوگیری می کند.

۲. نرمی و سفتی

پیش از خرید بالش، حتما از روی بسته بندی بالش نوزاد یا کودک را لمس نموده و فشار دهید. اگر با فشار به حالت اولیه برنگشت یعنی خیلی نرم بوده و خطر خفگی کودک وجود دارد. در مقابل اگر فشار اعمال شد و بالش هیچ حرکتی نداشت یعنی بسیار سفت است و کودک را اذیت می کند.

بنابراین باید بین نرمی و سفتی بالش تعادلی برقرار باشد. برخی والدین تصور می کنند کودکان روی بالش سفت راحت تر می خوابند و سر آن ها فرم قشنگ تری می گیرد ولی این تصور اشتباه بوده و بر روی جمجمه ای که در این سن نرم است تاثیر گذاشته و موجب بد فرمی جمجمه  و نازیبایی سر می شود.

۳. جنس بالش

جنس بالش یکی از فاکتورهای مهم هنگام خرید و انتخاب بالش است که دو بخش را در بر می گیرد. جنس موارد درون بالش و جنس روکش بالش. بهتر است بالشی را انتخاب کنید که روکش آن به راحتی جدا شده و قابل شستشو می باشد. معمولا جنس روکش مناسب بالش ها از پنبه، ترکیب پلی استر و پنبه یا فیبر مصنوعی در نظر گرفته می شود.

در اکثر موارد توصیه شده از روبالشی های پنبه ای استفاده نمایید. و ترجیحا روبالشی های با رنگ سفید را انتخاب کنید چرا که مواد سمی موجود در رنگ ها ممکن است حساسیت زا باشد. همچنین جنس روکش طوری باشد که با شستشو و یا استفاده بوی خاصی به خود نگیرد. روکش پنبه ای که ارگانیک باشد مناسب است.

پنبه های ارگانیک مواد سمی نداشته و از رنگ های مضر و سفید کننده ها به دور هستند.اگر در شهرهای چهار فصل زندگی می کنید می توانید از بالش های معکوس بهره بگیرید. روکش این بالش ها دو جنس متفاوت دارد. یک طرف آن پنبه ای است که در فصل پاییز و زمستان به کار آمده و گرمای مطلوبی را ایجاد می کند. طرف دیگر از جنس کتان نرم است که برای فصل گرم سال مناسب تر است.

در مورد جنس الیاف درون بالش باید به موارد مختلفی مانند مموری فوم ها، لاتکس، پلی فیبر یا پلی استر، کانتور و پر اشاره کرد. مموری فوم ها جزو پرطرفدارترین بالش نوزاد بوده که استفاده از این جنس برای داخل بالش پیشنهاد می شود. این جنس صد درصد ضد حساسیت و آلرژی بوده و برای کودک مشکل تنفسی ایجاد نمی کند.

جنس لاتکس برای پشتیبانی از گردن، شانه و ستون فقرات نوزاد بسیار مناسب بوده و اکثرا ضد آلرژی هستند. جنس کانتور ترکیبی از مموری فوم، لاتکس و پلی فیبر بوده که معمولا برای تولید بالش نوزادان و کودکان نوپا استفاده می گردد. جنس پر اغلب برای ساخت بالش کودکان و نه نوزادان استفاده می شود چرا که برای نوزاد حساسیت ایجاد می کند.

به طور کلی با مراجعه به پزشک و شناسایی حساسیت کودک می توانید در انتخاب بالش راحت تر اقدام کنید. برخی کودکان به پشم، پر و … حساسیت دارند و حتی با پوشیدن لباس هایی با این جنس ها آلرژی شان بیشتر هم می شود.

۴. ضد حساسیت

قابلیت ضد آلرژی و حساسیت بالش یکی از موارد مهم در انتخاب آن می باشد. نوزادان به میزان بالایی به میکروب ها، گرد و غبار و … حساس هستند و با توجه به این که تایم زیادی را در خواب می گذرانند پوستشان مکرر در تماس با این آلودگی ها قرار می گیرد و حساسیت و آلرژی ایجاد می کند. بیشتر بالش های مخصوص نوزادان با مواد طبیعی و ارگانیک ساخته می شوند که ضد حساسیت و آلرژی هستند.

ضمنا با توجه به حساس و لطیف بودن پوست کودک هر چه جنس روکش بالش ضخیم تر باشد ممکن است روی پوست نوزاد حساسیت بیشتری ایجاد کند. اگر نوزاد موقع خواب بی قرار می کند ممکن است سطح بالش نامناسب است یا روکش بالش پوست او را تحریک می کند.

۵. دوام و ماندگاری

یکی دیگر از فاکتورهایی که باید هنگام خرید بالش مناسب نوزادان در نظر بگیرید این است که دوام و ماندگاری بالش چگونه است. در حالت ایده آل بالش های با جنس مموری فوم جزو بهترین بالش ها از لحاظ ماندگاری و دوام هستند.

۶. قابلیت شست و شو

با توجه به این که مادر ممکن است در تمام روز آنقدر مشغول باشد که حتی در شب هم فرصت کافی برای استراحت پیدا نکند به این ترتیب احتمالا زمان برای شستشوی بالش ها را با دست نداشته و یا امکان سپردن آن ها را به خشک شویی نداشته باشد.

به این ترتیب بهتر است بالشی را انتخاب کنید که هم روکش و هم مواد داخل آن قابلیت شستشو با ماشین لباسشویی را داشته باشند تا بتوان زود به زود آن ها را مورد شستشو قرار داد و کودک را از میکروب و آلودگی های رختخواب حفظ کرد. توصیه می شود پیش از انداختن بالش در لباسشویی ابتدا شرایط آن را بررسی کنید و در شستن از مواد سفید کننده و شیمیایی قوی استفاده نکنید ضمنا دمای آب را از سی درجه بالاتر نبرید.

در ضمن از آنجا که متابولیسم کودکان بالا می باشد و مرتب سر آن ها عرق می کند به نحوی که در هنگام خواب تعرقش به راحتی بالش را خیس نموده و ترکیب عرق و شوره به سادگی موجب ایجاد میکروب های بیماری زا می شود از این رو در مواردی لازم است که بالش ها را مقابل نور آفتاب گذاشته و مرتبا ملحفه آن ها را تعویض نمایید.

۷. قابل حمل و نقل

از آنجا که نوزادان در طول شبانه روز ساعت زیادی را در خواب هستند بنابراین اگر مسافرتی را پیش رو دارید نباید در خواب آن ها اختلالی ایجاد شود. برای این امر بهتر است بالش هایی را انتخاب کنید که قابل حمل و نقل بوده و در طول سفر هم به راحتی مورد استفاده قرار گیرد. بالشی را برگزینید که در همه جا روی سطح صاف، در ماشین، کالسکه، گهواره و … به راحتی جای بگیرد.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *