دسته ها
پنج شنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳

موزه ماتناداران ایروان و آثار تاریخی ارزشمند آن

  • محدثه خاکشور
  • ۱۹ آذر ۱۴۰۰
  • ۰

موزه ماتناداران ایروان از جمله جاذبه های گردشگری این شهر به شمار می رود. با مرور تاریخ و سرگذشت این کشور بیشتر پی به ارزش آن خواهید برد، چرا که این موزه پس از کلی جنگ و یغما رفتن مکانی برای حفظ و نگهداری اسناد و دست نوشته تاریخی محسوب می شود.

ایروان دارای موزه های بسیاری است که از جمله ی آنها می توان به موزه ی ماتناداران در این کشور اشاره داشت. این موزه در واقع مجموعه ای عظیم از نسخه ها و کهن ترین اسناد و مدارک باستانی را شامل می گردد که به همراه وجود یک پیکره متعلق به «مسروپ ماشتوتس» (کسی که الفبای ارمنی را اختراع کرد) از بازدیدکنندگان میزبانی می کند.

موزه ماتناداران ایروان

معرفی موزه ماتناداران ایروان

هر آنچه در پس زمینه ی ذهن خود در مورد کشور ایروان دارید را با آشنایی و مشاهده این موزه به روز کنید. شهر ایروان پایتخت کشور ارمنستان است که در طول حیات خود جنگ های زیادی را به چشم خود دیده که البته این جنگ ها جهت کشورهای قدرتمند ناحیه بوده است و این صحنه تاخت و تاز بودن موجب شده تا از نظر تاریخی و فرهنگی دچار اختلال و لطمات جبران ناپذیر زیادی گردد. پس از چندی ارمنستان برای جان بخشیدن و سر و سامان دادن به تاریخ و فرهنگ این کشور، دستخط و متون «اچمیازدین» را که توسط عثمانی ها از بین و یا غارت شده بود را دارایی ملی معرفی کرد و مابقی آن را در روسیه را نیز به کشور ارجاع داده و داخل موزه ای به اسم موزه ملی ارمنستان جمع آوری کردند.

و اما موزه ماتناداران ایروان که در قلب این شهر قرار گرفته و کتب و نسخ خطی تاریخی و قدیمی بسیاری را در خود جای داده است. این موزه که در ابتدا سازمان پژوهشی بود، در حال حاضر نیز چنین قابل شناسایی می باشد. تاریخ تاسیس این موزه به سال ۱۹۵۷ میلادی، به وسیله ی طراح مشهور ارمنی به نام « مارک گریگوریان» باز می گردد.

موزه ماتناداران ایروان دارای دستخط های قدیمی

ساختار موزه

ساختار این موزه به گونه ای است که داخل یکی از پایه های کتابخانه، پیکره ای از ماشتوتس در حال آموزش الفبای خویش قرار دارد. و نیز در جنب در پیکره ۶ پژوهشگر و کاتب واقع شده است. در بخش خارجی موتناداران سنگ مزارهای کنده کاری شده بر روی سنگ های پیدا شده در پیرامون این شهر به نمایش کشیده شده است. کلکسیونی از امور علمی و دانشمندانه رومیان، یونانیان و همچنین در درون موزه کتب دستخطی عرب و ایرانی به نمایش کشیده شده است.

موزه ماتناداران ایروان مکانی برای حفظ دست نوشته های تاریخی این کشور

این موزه با چه هدف هایی تاسیس گردید؟

این موزه با در نظر داشتن چهار هدف اصلی از جمله آماده کردن نسخ تاریخی، پخش و منتشر ساختن نسخ خطی ارمنی به خصوص نسخ تاریخی، مراقبت و مرمت نسخ خطی، سر و سامان دادن و لیست کردن نسخ خطی ارمنی.

در رابطه با جمع آوری نسخ خطی می توان گفت که برخی از آنها توسط هدیه دهندگان به این موزه بخشیده می شوند. همچنین عده ای در صورت تمایل می توانند به صورت هدیه های نقدی داشته باشند که به طور کل به هدیه دهندگان گواهینامه ای ویژه به مثابه مدال سنت مسروپ ماشتوتس و یا کادو را بسیار هم باارزش و نفیس می باشد را دریافت می کنند.

آشنایی با موزه ماتناداران ایروان

بازدید از این موزه

در رابطه با این بنا می توان گفت که مسقف بوده و بازدید از موزه ماتناداران ایروان در هر وقت سال بی هیچ خللی ممکن می باشد. ولی چنانچه می خواهید از سایر جاذبه های طبیعی این شهر نیز بازدید نمایید؛ بهتر است در بهار به سفر بروید.

چنانچه می خواهید از موزه ماتناداران بازدید نمایید، حداقل ۱ ساعت از وقت خود را به بازدید از قسمت های گوناگون این موزه اختصاص دهید. میزان هزینه ای که جهت بازدید از این بنا دریافت می گردد؛ از بچه ها به صورت نصف مبلغ دریافت می شود.

مسیر دستیابی به موزه ماتناداران

از آنجایی که موزه ماتنادران واقع در شمال غربی شهر ایروان است و در خیابان معروف ماشتوتس واقع شده، می توانید با استفاده از تمامی وسایل نقلیه چه مترو، تاکسی، اتوبوس بهره ببرید.

آشنایی کامل با موزه ماتناداران ایروان

آثار تاریخی موزه

ساخت موزه در سالهای نخست اندکی با تاخیر روبرو شد که با گذشت زمان تکمیل گردید. طراحی این ساختمان از سبک های قرون وسطایی تاثیر پذیرفته که با این وجود طراحی هایی تاریخی از عبادتگاههای مصری هم در آن مشاهده می گردد و قسمت بزرگی از تالار ورودی آن مانند کلیسای مشهور «ساناهین» طراحی گردیده است. به محض داخل شدن به تالار نقاشی کهن وانیک خاچاتریان متعلق به سال ۱۹۶۰ مشاهده می گردد. مقداری جلوتر ۳ نقاشی مشهور دیگر این هنرمند واقع شده که ۳ دوره باستانی ارمنستان را به نمایش کشیده است.

این موزه در طول زمان مرمت و حتی قسمت هایی به آن افزوده شده است. در بیستم دسامبر سال ۲۰۱۱ میلادی مهمانی شکوهمندی به پاس بیستمین سال آزادی ارمنستان برگزار گردید که در این هنگام با وجود بزرگان و نیز پیشوایان و بزرگان دینی کشور بازگشایی گردید. در حال حاضر بالغ بر ۲۳ هزار نسخه دست نوشته حفظ می شود که فقط قسمتی از آنها جهت بازدید همگان در قسمت های گوناگون عرضه شده است. قسمتی از این نسخ هم به متعلق به سایر زبان های سریانی، هندی، یونانی، عبری، گرجی، عربی و غیره می باشد.

نقاشی های باستانی، دستخط ها و پیکره های تراشیده شده صرفا دلیل این همه مورد توجه بودن نیستند، که تاریخ و فرهنگ جای گرفته در پشت همه ی آنها را می توان یکی از دلایل اصلی این مورد توجه بودن دانست. موزه ماتناداران بازدید کننده هایی هزاران دارند که از جاذبه های فرهنگی و تاریخی شکوهمند این خطه به شمار می رود. این بنای ارزشمند عاقبت در سال ۱۹۹۷ میلادی در لیست میراث فرهنگی نفیس جهانی ثبت گردید.

شناخت موزه ارزشمند ماتناداران ایروان

سایر جاذبه های نزدیک به موزه ماتنادارن

اگر به موزه ماتناداران ایروان این موزه تاریخی و فرهنگی معروف و درخور توجه کشور ارمنستان رفتید، حتما از دیگر بناهای مهم این منطقه از جمله گالری بین المللی ارمنستان، پارک ویکتوری، کاسکاد ایروان، موزه سرگئی پاراجانف، مسجد کبود نیز دیدن نمایید.

آشنایی با موزه ماتناداران ایروان

از اینکه تا انتهای این مطلب گردشگری – جهانگردی همراه آرگا بودید، بی نهایت متشکریم. ارمنستان دارای موزه های بسیاری می باشد که برای آشنایی با موزه های ارمنستان می توانید بر روی لینک کلیک کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *