یکی از انواع عرقیجات پرخاصیت که از عطر و بویی دلنشین برخوردار می باشد گلاب بوده که دارای طبع گرم و معتدلی است و کاربردهای مختلفی دارد به طوری که برای درمان انواع بیماری های مختلف، استفاده در آشپزی، عطرسازی و همچنین برای مراقبت های پوستی مورد استفاده قرار می گیرد. از این رو در این مطلب تصمیم داریم به بررسی فواید و نحوه مصرف گلاب در دوران شیردهی به منظور آگاهی شما عزیزان بپردازیم.
مصرف گلاب در دوران شیردهی
به طور کلی پس از سپری شدن دوران بارداری و انجام زایمان یکی از دوران های حساس دوران شیردهی می باشد و از آنجایی که تغذیه اصلی کودک شیر مادر می باشد بنابراین نوع تغذیه مادر در رابطه با این موضوع بسیار حائز اهمیت می باشد چرا که بر روی ترکیب و میزان شیر او تاثیر می گذارد. از جمله این مواد می توان به مصرف گلاب در دوران شیردهی اشاره کرد که نوعی داروی گیاهی با مزیت های مختلف است و ازجمله روش های افزایش شیر مادر در طب سنتی محسوب می گردد.
دوران شیردهی در واقع دوره ای می باشد که مادران احتیاج به دریافت مواد غذایی مناسب و تامین سلامتی خود دارند. هر ماده ای که در این دوران استفاده می گردد بسیار مهم بوده و بر روی روند شیردهی تاثیر گذار می باشد. گلاب سرشار از ویتامین های مختلفی همچون ویتامین B ،E ،C، منیزیم، منگنز، پتاسیم و سلنیوم می باشد. این مواد مفید بهبود دهنده سیستم دفاعی بدن مادر و جنین در دوران شیردهی بوده و در افزایش میزان شیر مادر موثر می باشند. مادران شیرده می توانند درون یک لیوان آب مقداری عسل بریزند و بعد از آن با افزودن مقداری گلاب روزانه مقداری از آن را بخورند ولی باید توجه داشته باشند که در مصرف آن نباید زیاده روی نمایند.
فواید استفاده از گلاب
با وجود این که گلاب جایگاه باارزشی در طب سنتی داشته ولی از کاربردهای درمانی مختلفی نیز در طب مدرن برخوردار می باشد. در ادامه مهمترین خواص این ماده مفید را معرفی کرده ایم.
- رفع دردهای موجود در قسمت سینه
- التیام بخشیدن درد گلو و سرفه
- تقویت بخشیدن به قلب
- درخشان کردن پوست و پاکسازی و جوان سازی آن
- موثر در تامین سلامتی دهان و دندان از طریق تقویت و بهبودی لثه ها
- از بین بردن حالت غم و غصه و ایجاد نشاط و شادی
- برقراری تعادل در PH پوست
- تصفیه کردن خون
- کم کردن و التیام درد
- کمک در دفع ادرار و برطرف کردن سوزش مجاری ادرار به دلیل طبع خنک آن
- ترکیب ضدعفونی کننده برای شستن چشم
- رفع بیماری افسردگی
- خاصیت خواب آوری و رفع انواع اختلال در خواب و خستگی
- از بین بردن دردهای شکمی
- درمان کردن مشکل آفت دهان
- کم کردن میزان قند خون و کنترل نمودن دیابت
- جلوگیری از انواع عفونت های مختلف به دلیل خاصیت ضدعفونی کنندگی
- رفع و کنترل تب
- از بین بردن ناراحتی های گوارشی
- خاصیت ضد التهابی
- رفع بیماری بیوست
- پیشگیری از ایجاد حمله های تشنجی به ویژه در بیماری صرع
- موثر بودن در تولید شیر مادر
- دارای خاصیت ضد استرس بودن
- بهبود کارکرد دستگاه عصبی
- رفع سردرد در اثر مصرف یا بوییدن آن
- از بین بردن نفخ یا رفلاکس معده و مفید بودن برای دهانه معده
- مفید بودن برای مجراهای هوایی و ریه ها از طریق نرم کردن و لینت دهندگی گلو و حلق
- دارای تاثیرات مثبت برای افراد دارای دمای زیاد مزاج
بررسی مضرات خوردن گلاب توسط مادران شیرده
یکی از مسائل مهمی که در رابطه با مصرف گلاب در زمان شیردهی باید به آن توجه داشت ایجاد واکنش های آلرژیک و حساسیت زا می باشد چرا که امکان دارد مادر باردار و یا کودکش به گلاب حساسیت داشته و منجر به بروز این عارضه گردند. بنابراین در صورت عدم توجه این مشکل امکان دارد پیش آید و خطرات و عوارضی را به دنبال داشته باشد.
ولی نگرانی اصلی در این زمینه اثرات منفی آن بر روی کودک و دچار شدن او به آلرژی از سن کم است. به همین دلیل نیاز است که پیش از استفاده از این ماده در این دوران حتما تا جای امکان با پزشک مربوطه صحبت نمایید و در صورت حساسیت خود به گلاب در گذشته کاملا با احتیاط به مصرف آن بپردازید تا خطری برای نوزاد نداشته باشد و کاملا ایمن باشد.
همچنین باید گفت به دلیل این که مطالعات علمی مناسب و کافی در این زمینه انجام نگرفته و رای و مدارک قطعی در رابطه با بی خطر بودن مصرف گلاب در زمان شیر دادن وجود ندارد بنابراین باید آن را محتاطانه مصرف نمود چرا که امکان دارد در اثر مصرف بیش از اندازه عوارضی همچون خارش، التهاب پوست و سوزش را به همراه داشته باشد و یا موجب مشکلات گوارشی گردد.
مقدار مناسب مصرف گلاب در این دوران
مادران شیرده در هنگام استفاده از گلاب همچون دیگر عرقیجات گیاهی نباید افراط نمایند و استفاده مناسب و در حد متعادل آن به شکل مستقیم یا در غذاهای مختلف و انواع دمنوش مشکلی در دوران شیردهی به وجود نخواهد آورد چرا که عارضه خاصی برای گلاب عنوان نشده است.
موارد منع استفاده از گلاب
- کسانی که درگیر اسهال شدید می باشند و یا زخم و ناراحتی گوارشی و همچنین نفخ شدید دارند نباید به مصرف گلاب بپردازند.
- کسانی که نسبت به استفاده از گلاب حساسیت از خود نشان می دهند نباید آن را مصرف نمایند.
- افرادی که مبتلا به بواسیر یا هموروئید می باشند بهتر است تا جای امکان از گلاب استفاده نداشته باشند.
در این مطلب فواید و مضرات استفاده از گلاب در دوران شیردهی را به همراه نکات مهم در رابطه با میزان مصرف و موارد منع استفاده از آن را به طور کامل شرح دادیم که امیدواریم نهایت استفاده را از آن برده باشید.
منبع : آرگا