دسته ها
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳

پرورش گل رز سیاه (موسکاتا) و طریقه کاشت و تکثیر آن

  • ملیحه بال افکن
  • ۲۰ مهر ۱۴۰۰
  • ۰

توجه داشته باشید که کاشت و پرورش گل رز سیاه چندان سخت و پیچیده نیست و شما می توانید با مطالعه این مطلب به راحتی اقدام با اصول کاشت و نگهداری رز مشکی آشنا شوید.

به طور کلی گل رز سیاه که بدان رز موسکاتا نیز گفته می شود یکی از گونه های جنس رز خواهد بود که به خاطر زیبایی فراگیر خود امروزه مورد کشت و پرورش قرار می گیرد. با وجود اینکه مبدا اصلی این گیاه مشخص نیست اما احتمال می رود که بومی غربی هیمالیا باشد.

آشنایی با پرورش گل رز سیاه

بهتر است بدانید گل رز سیاه در واقع همان رزهای قرمز رنگ بسیار تیره هستند که عمدتا در مراسم شادی استفاده نمی شوند و نماد ناراحتی و نهایت عشق خواهند بود. همچنین این گیاه نماد تباهی، مرگ، انارشیسم و جادوی سیاه نیز خواهد بود.

چگونگی پرورش گل رز سیاه

رز سیاه درختچه ای زیبا با گل هایی سفید رنگ و معطر است که عمدتا تا ارتفاع ۳ متر به خوبی رشد خواهد کرد. در واقع این گیاه دارای ۵ گلبرگ می باشد که به صورت خوشه ای یا دسته ای در اواخر فصل بهار ظاهر می شوند و تا اواخر پاییز نیز در مناطقی با آب و هوای گرم باقی خواهند ماند.

در مناطقی که آب و هوای سرد وجود دارد رز های سیاه در اواخر فصل تابستان ظاهر می شوند. کاسبرگ های آن معمولا به طول دو سانتی متر و دارای نوکی کشیده و باریک خواهند بود. همچنین به خاطر شباهت این گیاه به عطر مشک به آن ها رز سیاه گفته می شود. عطر گل های رز نیز از پرچم ها حاصل خواهد شد.

برگ های رز سیاه به رنگ سبز روشن یا سبز مایل به خاکستری و به صورت مرکب دیده می شوند. برگ های آن نیز دارای ۵ الی ۷ برگچه تخم مرغی شکل می باشند که برگچه ها به صورت دندانه دار و دارای دندانه های کوچک خواهند بود. در برخی موارد نیز در محل رگبرگ ها کرک مشاهده می شود.

میوه های این گیاه تخم مرغی شکل و کاملا کوچک هستند و مانند میوه های سایر گونه های رز به آن ها هیپ گفته می شود. این میوه معمولا به رنگ قرمز و نارنجی بوده و در فصل پاییز ظاهر خواهند شد. جالب است بدانید که هر میوه رز سیاه تقریبا ۲۵ میلی متر قطر دارد و دارای یک لایه نازک از گوشت و تعداد زیادی بذر خواهد بود.

روش های کاشت رز سیاه

دستورالعمل کاشت و تکثیر رز سیاه:

با وجود اینکه روش کاشت بذر می تواند رضایت بیشتری نسبت به دیگر روش ها به همراه داشته باشد اما دقت کنید که پرورش این گیاه از طریق بذر های آن سریع ترین و بهترین راه برای ازدیاد آن نیست. با این حال در ادامه مراحل کاشت بذر رز مشکی را شرح داده ایم:

بذر های رز مشکی معمولا بدون رفع نیاز سرمایی جوانه نمی زنند و برای رفع نیاز سرمایی آن بایستی بذوز آن را در شرایط سرد و مرطوب نگهداری نمایید. برای فراهم سازی این شرایط می توانید تعدادی از بذرور را بین دستمال کاغذی قرار دهید و یا اینکه در یک ظرف ماسه شسته، پیت ماس یا ورمی کولیت بگذارید که این عمل را امروزه با عنوان چینه سرمایی می شناسند.

پس از این می توانید بذر هایی که بین دستمال کاغذی و یا در بستر کشت استریل قرار گرفته اند را مرطوب کنید و به کیسه های پلاستیکی انتقال دهید. سپس آن ها را درون فضای یخچال نگهداری نمایید. توصیه می شود محیط بذر ها را کمی مرطوب نگه دارید و چندین قطره آب را هر از چند مدت به آن اضافه کنید تا از خشک شدن شان جلوگیری شود.

دستورالعمل تکثیر رز مشکی

توصیه می شود که این کار را تا زمانی که بذرها شروع به جوانی زنی می کنند ادامه دهید. البته تا وقتی که بذرها از محیط یخچال خارج نشوند جوانه زنی انجام نخواهد شد. بهتر است زمانی که دمای محیط بیرون به ۲۱ درجه سانتی گراد رسید و علائم جوانه زنی در بذر ها دیده شد آن ها را به بیرون از یخچال انتقال دهید.

حال خاک آماده شده برای گیاه که زهکشی مناسبی هم دارد را درون سینی نشا بریزید و بذر های رز سیاه را درون آن کشت نمایید. دقت داشته باشید که خاک بستر حتما دارای زهکشی باشد زیرا زهکشی مناسب برای جلوگیری از نابودی گیاهچه ها بسیار ضروری است.

بهتر است روی بذر های کشت شده را با لایه نازکی از خاک بپوشانید و بستر را تا زمان جواه زنی مرطوب نگه دارید. معمولا دمای ایده ال برای بستر پرورش گل رز سیاه بازه دمایی بین ۱۶ تا ۲۱ درجه سانتی گراد خواهد بود و همچنین در طول روز بایستی ۶ ساعت و کمی بیشتر در معرض نور خورشید قرار گیرند.

اصول کاشت بذر گل رز

شرایط مورد نیاز برای نگهداری رز سیاه:

همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای اینکه بتوانند روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی دارند که شما بایستی آن را فراهم نمایید. به همین منظور در ادامه برخی از شرایط لازم برای کاشت و پرورش گل رز سیاه را شرح داده ایم:

  • آبیاری:

گل های رز سیاه برای رشد ایده آل نیاز به آبیاری متوسطی دارند که بایستی به موقع و منظم صورت گیرد. در روند آبیاری این گیاه نباید افراط کنید زیرا غرقابی شدن بستر باعث پوسیدگی تدریجی ریشه ها خواهد شد.

  • خاک و کوددهی:

معمولا توصیه می شود که برای بستر گیاهتان از ترکیب ورمی کولیت، ماسه شسته و مقداری هم پیت ماس استفاده نمایید. البته که نباید از زهکشی مناسب بستر گیاه غفلت کنید زیرا زهکشی ایده آل باعث می شود تا آب اضافی به راحتی از گلدان خارج شود و باعث پوسیدگی ریشه ها نشود.

شرایط مورد نیاز برای پرورش رز مشکیش

در مورد کوددهی رز سیاه نیز می توان گفت که تغذیه گیاه در طول فصول گرم سال با استفاده از کود های ملایم می تواند روند گلدهی را بهبود ببخشد که با این حال ممکن است برخی از واریته ها در سال اول گلدهی نداشته باشند.

  • نور و دما:

بهتر است بدایند که بازه دمایی ایده آل برای کاشت و پرورش گل رز سیاه بین ۱۶ تا ۲۱ درجه سانتی گراد خواهد بود که اگر از این بازه بیشتر یا کمتر شود برگ های گیاه دچار ریزش و در نهایت نابودی خواهند شد. در مورد نور مورد نیاز گیاهتان نیز توصیه می شود بستر رز سیاه را در طول روز به مدت ۶ ساعت در معرض نور خورشید قرار دهید که اگر این مدت زمان بیشتر هم گیاهتان گلدهی بهتر و سریع تری خواهد داشت.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *