همانطور که می دانید زمین خانه ما سومین سیاره نزدیک به خورشید است و در واقع تنها سیاره شناخته شده ای محسوب می شود که دارای اتمسفری با اکسیژن آزاد، اقیانوس ها پر آب در سطحش و البته حیات خواهد بود. زمین را می توان پنجمین سیاره بزرگ در منظومه شمسی دانست که دانستنی های علمی زیادی را در خود جای داده است.
آشنایی با دانستنی های علمی زمین
به طور کلی سیاره زمین را می توان موجودی کاملا زنده دانست که در کنار سایر سیاره های منظومه شمسی تقریبا ۵ میلیارد سال پیش در درون غبار کیهان زاده شده است و به صراحت می توان گفت که حدود ۵ تا ۸ میلیارد سال دیگر زمان نیاز دارد تا از بین برود. در واقع این مرگ زمانی رخ می دهد که خورشید با انوار حیات وحش خود این سیاره را زنده و جاندار نگه دارد. در طول یک میلیون سال باقی مانده از عمر خود انبساط می کند و زمین در آتش گرفته را به آغوش می کشد، آن را دمی بخار کرده و بالاخره تبدیل به یک ستاره ریز نقش خواهد کرد.
در واقع زمین یگانه سیاره دارای صفحه هموار در کل منظومه شمسی است که پوسته یا قشر بیرونی آن به مناطق مختلف مانند صفحه های هموار زمین ساختی تقسیم شده است. این مناطق معمولا بر فراز ماگما یا خمیر مواد معدنی درون زمین شناور هستند و می توانند بر خلاف یکدیگر نیز حرکت کنند. زمانی که دو صفحه با یکدیگر برخورد می کنند ممکن است یک صفحه زیر صفحه دیگر قرار گیرد و این پروسه را می توان بسیار مهم تلقی نمود.
وقتی که گیاهان میکروسکوپی درون آب ها از بین می روند به تدریج به عمق آن سقوط خواهند کرد و به همین خاطر در گذر زمان بقایای این حیوانات که سرشار از کاربن شده مجددا به قسمت داخلی زمین رفته و بازسازی می شوند. در واقع این گیاهان کاربن را از قسمت اتمسفر زمین تخلیه می کنند و در نتیجه انسان ها را از اثرات منفی گازهای گلخانه ای در امان نگه می دارند. به صراحت می توان گفت که بدون وجود صفحه های هموار زمینی هیچ راهی برای بازسازی کاربن وجود نخواهد داشت و در نهایت زمین با داغی بیش از حد مواجه می شود.
دانستنی های مهم:
در ادامه سعی داریم تا شما را با برخی از دانستنی های مهم و علمی در رابطه با سیاره زمین آشنا نماییم:
-
زمین تقریبا یک گوی یا کره است
به طور کلی شکل این سیاره را می توان به صورت کره ای که در قطبین پهن شده تصور کرد. سیاره زمین یک گویی است که گردش آن باعث می شود تا در استوا متورم گردد یعنی اندازه گیری از قطب تا قطب دیگر حدود ۴۳ کیلومتر کمتر از قطر زمین در استوای آن خواهد بود. با وجود اینکه بلندترین کوه روی زمین البرز است اما دورترین کوه از مرکز زمین کوه چیمبورازو در کشور اکوادور خواهد بود.
-
تقریبا ۷۰ درصد زمین را آب تشکیل می دهد
زمانی که فضانوردان برای اولی مرتبه به فضا رفتند و با چشم سر به زمین نگاه کردند آن را سیاره آبی نام گذاری کردند. این نام چندان عجیب نیست چون ۷۰ درصد سیاره ما را اقیانوس ها تشکیل داده اند و تنها ۳۰ درصد باقی مانده زمین خشک و سفت است که بالاتر از سطح دریا هم قرار دارد. تشکیل شدن ۷۰% زمین از دانستنی های علمی است اغلب افراد از این موضوع اطلاع دارند.
-
زمین با آهن، سیلیکون و اکسیژن ترکیب شده است
اگر بتوان سیاره زمین را به ستون های جداگانه ای تقسیم کرد قطعا ۳۲.۱ درصد آن آهن، ۳۰.۱ درصد اکسیژن، ۱۳.۹ درصد منیزیم و ۱۵.۱ درصد سیلیکون خواهد بود. مقدار زیادی از آهن درون هسته زمین قرار گرفته به گونه ای که اگر بتوانید به زیر زمین بروید و هسته آن را مورد بررسی قرار دهید مشاهده می کنید که تقریبا ۸۸ درصد آن از آهن تشکیل شده است. همچنین ۴۷ درصد پوسته یا قشر زمین را نیز اکسیژن تشکیل داده است.
-
اتمسفر زمین تا ۱۰ هزار کیلومتر گسترده است
اتمسفر یکی دیگر از دانستنی های علمی کشف شده در مورد زمین می باشد. با وجود اینکه اولین ۵۰ کیلومتر یا اندکی بیشتر اتمسفر بسیار غلیظ و متراکم است اما کل اتمسفر تا ۱۰ هزار کیلومتر بر سطح زمین امتداد خواهد داشت. در واقع خارجی ترین لایه اتمسفر معمولا با عنوان جو خارجی شناخته می شود و در ارتفاع ۵۰۰ کیلومتری از زمین آغاز شده است. به طور کلی این پوشش تا ۱۰ هزار کیلومتر بالا می رود و در آن قسمت ذرات یا عناصر آزاد یا خودگردان می توانند از کشش یا گرانش جاذبه ای زمین استفاده کنند و توسط بادهای خورشیدی پراکنده گردند.
-
هسته مذاب آهنی زمین یک میدان مغناطیسی دارد
بهتر است بدانید که در واقع زمین یک مغناطیس بزرگ است که در جهت های بالا و پایین و در نزدیکی قطب های جغرافیایی دارای قطب مغناطیسی خواهد بود. این میدان مغناطیسی عمدتا از سطح زمین تا هزاران کیلومتر دور تر امتداد یافته و منطقه ای ایجاد کرده است که امروزه با عنوان مغناطیس کره شناخته می شود.
به صراحت می توان گفت که این میدان مغناطیس در زندگی انسان اهمیت قابل توجهی دارد زیرا در نبود آن ذرات باد های خورشیدی با زمین برخورد می کردند و سطوح آن در معرض مقدار زیاد تشعشعات یا تابش های خورشیدی قرار می گرفتند. با این حال وجود این میدان باعث می شود تا بادهای خورشیدی به دور زمین هدایت شوند و انسان ها را از آسیب های ناشی محافظت کنند.
-
گردش زمین دور محور ۲۴ ساعت زمان نمی برد
به صراحت می توان گفت که گردش زمین به دور محورش تنها ۲۳ ساعت و ۵۶ دقیقه و ۴ ثانیه زمان می برد. در واقع این مدت زمانی است که سیاره زمین یک مرتبه به دور محورش می چرخد و بسیاری از اخترشناسان آن را به عنوان یک روز نجومی می دانند. با این حال باید متوجه شده باشید که یک روز تقریبا ۴ دقیقه کمتر از مدتی است که قبلا فکر می کردید.
شاید فکر کنید که این زمان با گذشت هر روز زیاد می شود و طی چندین ماه شاید شب و روز اتفاق بیفتد اما به خاطر داشته باشید که زمین فقط به دور خورشید می چرخد. هر روز خورشید در مقایسه با ستاره های دیگر حدود ۱ درجه حرکت می کند. حالا اگر شما این گردش کوچک خورشید را که به خاطر گردش زمین دور آن متوجه می شوید، بدان اضافه نمایید تنها در این صورت با گردش زمین بدور محور ۲۴ ساعت کامل خواهد شد.
-
یک سال زمینی ۳۶۵ روز نیست
جالب است بدانید که یکی از دانستنی های علمی زمین این است یک سال زمینی برابر با ۳۶۵.۲۵۶۴ روز است و تقریبا ۰.۲۵۶۴ روز نیاز دارد تا سال کبیسه را تکمیل نماید. به همین خاطر گاهنامه میلادی هر سال با عدد ۴ مانند ۲۰۰۸، ۲۰۰۴ و سایر اعداد قابل تقسیم خواهد بود تا اینکه بین ۱۹۹۰ و ۲۱۰۰ قابل تقسیم باشد. چنین ادامه خواهد داشت تا زمان که بین ۴۰۰، ۱۶۰۰ و ۲۰۰ قابل تقسیم شود.
-
زمین تنها دو سیاره و یک قمر دارد
با وجود اینکه زمین یک قمر دارد اما بایستی بدانید که دو سیارک دیگر نیز در یک مدار مشترک به دور قفل شده اند. در واقع این سیارک ها با عنوان ۳۷۵۳ کرویتین و ۲۰۰۲۲۹AA یاد می شوند. سیارک اول که قطر آن ۵ کیلومتر است به عنوان ماه دوم زمین شناخته می شود. این سیارک به دور زمین نمی چرخد بلکه یک مدار هماهنگ شده با زمین دارد که گویا زمین را در مدارش دنبال می کند اما در واقعیت درون یک مسیر جداگانه به دور خورشید، مدار خود را طی خواهد کرد.
اما سیارک دوم تنها ۶۰ متر قطر خواهد داشت که مدار آن نیز به دور زمین مشابه نعل اسب خواهد بود و هر ۹۵ سال آن را به زمین نزدیک تر خواهد کرد. در طول ۶۰۰ سال به نظر می آید که زمین را در مداری مشابه مدار یک ماهواره دور بزند. بسیاری از دانشمندان امروزه اعلام کرده اند که این سیارک می تواند یک هدف مناسب برای یک ماموریت اکتشافی فضایی باشد.
-
تنها سیاره ای که در آن حیات وجود دارد
همانطور که می دانید زمین یگانه سیاره ایی است که در آن حیات وجود دارد و تاکنون دانستنی علمی زیادی در اینباره کشف شده است. اما اگر در سایر سیارات نیز حیات وجود داشته باشد دانشمندان به دنبال تحقیقات و آزمایش هایی هستند که بتوانند به ما در یافتن این حیات کمک کنند. به طور کلی مدارگرد به نام آزمایشگاه علمی مریخ در گذر چندین سال آینده به سوی این سیاره می رود و با تجربیاتی مجهز خواهد شد که می تواند حیات را در خاک آن کشف نماید.
همچنین آنتن های بزرگ رادیویی با بررسی ستاره های اطراف سعی دارند تا انواع سیگنال های حیات هوشمندی را که از فضای میان ستاره ای عبور می کند بشنوند و امروزه نیز تلسکوپ های فضایی مانند ماموریت داروین آسیا چنان قدرتی دارد که می تواند حضور حیات را در دنیاهای اطراف حس کند و اطلاعات بیشتری در اختیار قرار دهد.
منبع : آرگا