بهتر است بدانید که گیاه زلف عروس در واقع از دسته گیاهان رونده و با سرعت رشد بسیار زیاد است که می تواند در مدت زمان کوتاهی سطح بستر کشت را به صورت کامل بپوشاند و به همین خاطر امروزه اغلب کشت و پرورش آن به منظور زیبایی فضای آپارتمان، ساخت تراریوم و پوشش سطح گلدان های بونسای انجام می شود.
آشنایی با تکثیر گل رلف عروس
به طور کلی گیاه زلف عروس از دسته گیاهان یکساله می باشد که بومی مناطق هند، آفریقا و پرو است. این گیاه زیبا معمولا در مناطق گرمسیری به خوبی رشد خواهد کرد و دارای ساقه هایی با ارتفاع ۱ متر و برگ هایی پهن به قطر ۴۰ سانتی متر می باشد که در اغلب مواقع به صورت آویزان رشد می کند و در برخی از گونه های آن گل هایی کوچک و آذین در محل گره ها وجود دارد. جالب است بدانید که گیاه رلف عروس دارای برگ هایی رنگی است که اغلب یک رنگ، دو رنگ و سه رنگ می باشد و علاوه بر رنگ سبز دارای رنگ های دیگری نیز هستند. بسیاری از بخش های این گیاه از جمله برگ و دانه ها خوراکی هستند و معمولا به عنوان یک منبع غذایی در هند و و جنوب آمریکا مورد مصرف قرار می گیرند. گل های زلف عروس اغلب بدون بو می باشند و به عنوان گل خشک بسیار ایده آل خواهند بود زیرا پس از خشک شدن رنگ اصلی خود را حفظ می کنند و به همین خاطر بر جذابیت آن افزوده می شود. همانطور که متوجه شدید به دلیل آویزان بودن این گیاه از آن ها برای سبد های آویزان استفاده می کنند و هچنین که در باغات عنوان پرچین نیز کاربرد دارند.
دستورالعمل کاشت و تکثیر زلف عروس:
بهتر است بدانید که گل زلف عروس در واقع از خانواده تاج خروس ها محسوب می شود که اغلب از طریق کشت مستقیم بذر و نشاکاری تکثیر پیدا می کند و به همین منظور در ادامه اصول و مراحل تکثیر گل زلف عروس را به صورت کامل بیان کرده ایم:
کاشت مستقیم بذر:
توجه داشته باشید که در کاشت مستقیم بذر باید بستر کشت به خوبی شخم زده شود و همچنین مدیریت علف های هرز نیز بسیار مهم است به ویژه زمانی که گیاه مراحل ابتدایی رشد خود را می گذراند. توصیه می شود که اگر در منطقه ای سردسیر زندگی می کنید گیاه را در تونل کشت نمایید یعنی پوششی از پلاستیک بر روی آن بکشید زیرا انجام این کار باعث می شود گیاهتان از خطر سرمازدگی در امان بماند و هم سریع تر رشد کند. همچنین توجه داشته باشید که بستر گیاه ممکن است در طول دوران رشد مورد هجوم آفات مختلفی از جمله شته ها قرار بگیرد و همچنین بیماری های مختلفی از جمله پوسیدگی ریشه و بیماری های ویروسی ممکن است به دلیل ضعیف بودن خاک به گیاهتان آسیب بزنند.
کاشت به صورت نشا:
بهتر است بدانید که در روش کاشت به صورت نشا باید دمای محیط را بر روی ۲۱ درجه سانتی گراد تنظیم نمایید و سپس گلدان یا سینی نشا را با کمپوست پر کرده و بذور را روی آن قرار دهید و بعد تا ۲ برار قطر بذر ها روی آن خاک بریزید. توصیه می شود که بستر را در محلی سرشار از نور خورشید قرار دهید و از سرمازدگی آن محافظت نمایید. معمولا پس از گذشت ۱۰ الی ۱۴ روز جوانه زنی اتفاق خواهند افتاد و زمانی که نهال ها به طول ۷ سانتی متر رسیدند می توانید آن ها را به محل اصلی انتقال دهید.
توجه داشته باشید که در آب و هوای خشک باید گیاهتان را به خوبی آبیاری نمایید و تغذیه آن را منظم انجام دهید. اگر ساقه های گیاه به خوبی مراقبت شوند می توانند گل های بیشتر با طول بیشتر تولید کنند اما در غیر اینصورت تعداد گل ها کمتر و جثه آن ها نیز کوچک تر خواهد بود. همچنین که گیاه زلف عروس نسبت به سرما مقاومت خیلی کمی دارد و اگر در خاک سرد کشت شود به سرعت سرما می بیند به همین خاطر توصیه می شود هنگام کاشت از گرم بودن خاک بستر اطمینان حاصل کنید.
شرایط مورد نیاز برای تکثیر گیاه زلف عروس:
همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای اینکه بتوانند روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی دارند که شما بایستی آن را فراهم نمایید و به همین منظور در ادامه سعی داریم به بیان برخی از شرایط و اصول لازم برای پرورش و تکثیر گل زلف عروس بپردازیم:
آبیاری:
توصیه می شود که بستر کشت را در طول روند رشد مرطوب نگه دارید البته که این به معنی خیس و غرقابی کردن بستر کشت نیست زیرا این شرایط موجب پوسیدگی گیاه، زرد شدن و ریزش برگ ها خواهد شد. توجه داشته باشید که زلف عروس توانایی تحمل کم آبی را ندارد و اگر با کمبود آب مواجه شود به تدریج از رشد آن کاسته و برگ هایش قهوه ای خواهند شد.
نور:
گیاه زلف عروس در واقع برای رشد نیاز به مکانی تقریبا روشن دارد که البته نباید نور مستقیم خورشید بدان تابیده شود چون موجب خشک و چروکیده شدن برگ ها خواهد شد و نواحی سوخته و قهوه ای روی آن شکل میگیرد. همچنین اگر نور بستر کشت بسیار کم باشد هم علاوه بر عدم شکل گیری گل ها، برگ ها نیز کم رنگ می شوند و به تدریج فاصله برگ ها بر روی ساقه افزایش پیدا خواهد کرد.
دما:
توجه داشته باشید که بهترین دما برای رشد بذور زلف عروس بازه دمایی ۱۶ الی ۲۴ درجه سانتی گراد می باشد که با افزایش این بازه دمایی رطوبت محیط کشت را هم باید افزایش دهید. بهتر است بدانید که دمای بالا می تواند موجب پژمردگی و افتادگی برگسار های گیاه گردد و در مقابل نیز دمای بسیار پایین می تواند باعث سیاهی برگ ها شود.
خاک:
بهتر است بدانید که پرورش گل زلف عروس معمولا در انواع ترکیب های خاک که برای گیاهان گلدانی تهیه می شود می تواند به راحتی رشد کند به شرطی که دارای زهکشی خوب و ایده آلی باشد. همچنین از آنجایی که این گیاه علاقه زیادی به خاک های اسیدی دارد بسیاری از پرورش دهندگان گل و گیاه به کارگیری پیت ماس و پرلیت را در ترکیب بستر کشت آن توصیه می کنند.
کوددهی:
به طور کلی می توانید برای تغذیه و کوددهی گیاه خود می توانید آن را هر دو هفته یک مرتبه در طول فصول بهار و تابستان با کودهای محلول مخصوص گیاهان آپارتمانی تغذیه نمایید و البته که باید نصف غلظت معمول گیاهتان را تغذیه نمایید.
منبع : آرگا