دسته ها
دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳

همه چیز درباره پرورش گل گازانیا و نحوه نگهداری از این گیاه

  • ملیحه بال افکن
  • ۱۰ مرداد ۱۴۰۱
  • ۰

گل گازانیا از دسته محبوب ترین گیاهان همیشه سبز است که در اصل بومی منطقه آفریقا می باشد و به دلیل زیبایی و جلوه بخشیدنش به محیط مورد توجه سایرین قرار گرفته و افراد زیادی به کاشت آن کرده اند و به همین علت در این مقاله به بیان چگونگی کاشت و پرورش گل گازانیا پرداخته ایم.

پرورش گل گازانیا که ار دسته محبوب ترین گیاهان فضای سبز است و کاشت و پرورش آن به دلیل غیر بومی بودن در ایران مورد توجه قرار گرفته است. این گیاه در رنگ های متنوع و جذاب قابل مشاهده خواهد بود و بسته شدن گلهای آن در شب یا هوای بارانی محبوبیت آن را در میان باغبانان دو چندان کرده است.

اصول پرورش گل گازانیا

گیاه گازانیا از دسته گیاهان بومی آفریقای جنوبی می باشد که تقریبا ۱۶ گونه متفاوت دارد و هر کدام گیاه علفی دائمی محسوب می شوند. شما می توانید گل گازانیا را به صورت چند ساله مورد کشت قرار دهید اما بایستی بدانید که این کار در مناطق زمستانی و سرد قابل انجام نیست و تنها به صورت یک ساله کشت می شود. این گل دارای برگ هایی درخشان و با رنگ های نارنجی،زرد،قرمز برنزی و کرم قابل مشاهده است. در اغلب اوقات رنگ های گل گازانیا با قرار گرفتن در معرض آفتاب باز خواهند شد و در شب نیز با وجود هوای بارانی شروع به بسته شدن خواهند کرد.

چگونگی پرورش گل گازانیا در خانه

رشد این گل به صورت طوقه ای انجام می شود و برگ های در سطح فوقانی سبز رنگ و صاف ولی در سطح پشت سفید رنگ و نمدی شکل می باشند و به همین خاطر برای کشت در حاشیه ها و گلدان ها مناسب است. ارتفاع برگ های این گیاه به صورت طوقه ای در قاعده گیاه قرار گرفته اند و معمولا ارتفاعشان به ۲۰ الی ۳۰ سانتی متر خواهد رسید.

نحوه کاشت گل گازانیا:

اگر قصد کاشتن گل گازانیا را دارید بایستی ۱۰ هفته پیش از گذشتن آخرین سرما دانه ها درون خانه نگهداری کنید. اکنون اقدام به کاشت آن بکنید و در مرحله اول بایستی یک گلدان پر از خاک تهیه کنید و بذرهای گل را بر روی خاک پخش نمایید و روی آن را با یک لایه خاک نازک بپوشانید. سعی کنید که بذرها را در طول مدت زمان جوانه زنی و انتقال گیاه چه ها مرطوب نگه دارید.

کاشتن گل گازانیا در گلدان

اگر شما از دسته افرادی هستید که علاقه ای به پرورش گازانیا در خانه ندارید بهتر است تا پس از گذشت آخرین سرما دانه ها را بر روی قسمتی از باغچه که دارای خاکی نرم و شخم زده شده می باشد بپاشید. مجدد مقداری خاک بردارید و بر روی دانه ها بپاشید تا محیط برای دانه ها تاریک شود و جوانه زنی سریع تر صورت بگیرد.

طریقه کاشت بذر گل گازانیا در باغچه

به منظور کاشتن بذر گازانیا در باغچه می توانید در فصل بهار و تابستان اقدام نمایید، اما برای بهرمند شدن از گل های این گیاه در تابستان بهتر است.

در اوایل فصل بهار و با گرم شدن هوا زمانی که دمای هوا حداقل به ۸ درجه سانتیگراد در شبانه روز می رسد با آماده کردن محیط کشت می توانید اقدام به کاشت بذر در باغچه نمایید.

سپس قسمتی از باغچه که مستقیما از تابش نور خورشید بهرمند می شود را انتخاب کرده و با انگشت سوراخ هایی در عمق ۳ میلیمتر ایجاد کنید، سپس در هر سوراخ یک بذر قرار دهید.

فاصله بین بذر ها در باغچه باید تقریبا ۲۰ سانتیمتر باشد و برای آبیاری این گیاه نیز می توانید از آبپاش دستی استفاده کنید.

توجه داشته باشید که در طول مدت جوانه زنی گیاه باید رطوبت سطح خاک را حفظ کنید، بذر های گازانیا معمولا بعد از حدود ۷ تا ۲۰ روز شروع به جوانه زنی خواهند کرد.

کاشت گل گازانیا

کاشت گازانیا از طریق نشاء

اگر قصد تهیه نشا در فصل زمستان و انتقال آن را به محیط باز در فصل بهار دارید، لازم است ۶ تا ۸ هفته قبل از تمام شدن فصل زمستان، به کاشتن این گل در بستر مناسب کشت و یا در سینی نشاء دارای خاک سبک شنی اقدام نمایید.

دمای اتاق برای این منظور در حدود ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتیگراد باید باشد، بستر کشت را نیز با اسپری آبیاری کنید. تقریبا ۷ تا ۱۴ روز زمان لازم است تا گیاه جوانه زنی داشته باشد، بنابراین در این مدت به آبیاری منظم بستر کشت ادامه دهید.

به منظور حفظ رطوبت خاک می توان از پوشش های پلاستیکی رنگ روشن استفاده کرده و بعد از جوانه زنی این پوشش را بردارید.

بعد از چهار برگی شدن گیاهان جوان و اطمینان از برطرف شدن خطر سرمازدگی می توانید این گیاهان را به فضای بیرون انتقال دهید.

پرورش گیاه گازانیا

شرایط مورد نیاز برای پرورش گل گازانیا :

همانطور که می دانید تمامی گیاهان برای داشتن رشدی بهتر و گلدهی بیشتر نیازمند فراهم کردن شرایط محیطی هستند و به همین منظور در ادامه به بیان چندی از نیاز های محیطی این گیاه پرداخته ایم تا بتوانید به راحتی به پرورش گل گازانیا اقدام کنید:

آبیاری:

بهتر است بدانید که گازانیا از دسته گیاهان مقاوم در برابر خشک است اما آبیاری منظم برای این گیاه باعث می شود تا گلدهی آن چندین برابر شود. دقت داشته باشید که آبیاری بیش از اندازه و باقی ماندن آب در اطراف ریشه گل منجر به پوسیده شدن ریشه و در نهایت از بین رفتن گیاه خواهد شد. به همین خاطر توصیه می شود هنگامی که تنها حدود ۵ سانتی متر از سطح خاک خشک شد اقدام به آبیاری مجدد کنید.

آبیاری منظم برای پرورش گل گازانیا

نور:

برای پرورش گل گازانیا شما به مکانی با وجود حداقل ۶ ساعت نور نیاز دارید. اگر اقدام به کاشت این گیاه در خانه کرده اید بایستی گلدان خود را در مکانی نزدیک به پنجره قرار دهید تا بتواند نور مورد نیاز خود را دریافت کند. بهتر است بدانید که عدم دسترسی به نور کافی باعث کاهشش میران گلدهی گازانیا و همچنین باز نشدن گیاه خواهد شد.

قرار دادن گیاه گازانیا در معرض نور خورشید

دما:

بهتر است بدانید که بهترین دما برای رشد این گیاه ۲۵ الی ۳۰ درجه سانتی گراد می باشد. گل گازانیا نسبت به هوای گرم مقاومت خود را از دست نخواهد داد و اگر به صورت منظم مورد آبیاری قرار گیرد مشکلی پیش نخواهد آمد. همچنین قسمت های طوقه و زیرزمینی این گیاه دما را تا دمای صفر درجه می توانند تحمل نمایند اما هر چه دما از حدود ۱۵ درجه سانتی گراد پایین تر بیاید ابتدا گلدهی کاهش پیدا خواهد کرد و به مرور متوقف خواهد شد و با سرد شدن محیط برگ های زرد شده و در نهایت گیاه از بین خواهد رفت.

کوددهی:

بهتر راست بدانید که گیاه گازانیا زمین های غنی از فسفر را برای رششد کردن مناسب می داند و بهتر اسست که سسالی یکبار کود حیوانی به خاک بدهید زیرا خاک باعث افزایش سرعت رشد و حتی کیفیت گل گازانیا خواهد شد.

نحوه کوددهی به گیاه گازانیا

خاک:

برای پرورش گل گازانیا نگران خاک بستر آن نباشید زیرا این گیاه چندان در برابر خاک حساسیت ندارد و می تواند خاک هایی که از لحاظ مواد غذایی فقیر هستند را نیز تحمل کند اما بایستی این خاک زهکشی خوبی داشته باشد و آب را در خود نگه ندارد به همین خاطر استفاده از خاک برگ و شن در ترکیب خاک می تواند این مشکل گیاه را حل نماید. توجه داشته باشید که خاک به عنوان بستر گیاه از اهمیت زیادی برخوردار است و بافت خاک های مختلف ممکن است با یکدیگر متفاوت باشند و به همین منظور بایستی در انتخاب خاک برای پرورش گازانیا دقت داشته باشید.

تهیه خاک سبک و مرغوب برای پرورش گل گازانیا

هرس کردن گل گازانیا:

توصیه می شود که زمانی برای هرس کردن گل گازانیا اقدام کنید که گل پژمرده شده و در حال از بین رفتن می باشد. در این زمان می توانید دمگل آن را از ناحیه ی اتصال یک برگ جدا کرد تا با انجام این کار برگ های زیادی تحریک شوند و در نهایت تعداد گلدهی بیشتر شود.

چگونگی هرس کردن گل گازانیا

آفات و بیماری های گل گازانیا:

از دسته آفاتی که ممکن است روند رشد و پرورش گیاه گازانیا را مختل کنند مگس های گلخانه، رتریپس و شپشک های آردآلو هستند که البته برای از بین بردن آن ها می توانید از سموم سیستماتیک استفاده نمایید. همچنین سفیدک های قارچی نیز از بیماری های شایع بین این گیاه شناخته می شود که گیاه با مبتلا شدن به این بیماری قدرتش کم شده و برگ ها زرد می شوند و به تدریج می ریزند.

آفات و بیماری رایج در روند پرورش گل گازانیا

توجه داشته باشید که اگر با علائم این بیماری در روند پرورش گل گازانیا شدید توصیه می شود که نحوه آبیاری گیاه را اصلاح کنید. همچنین مرگ گیاهچه ها در اثر استرس های ناشی از کم آبی و بیماری های قارچی از دسته دیگر مشکلات گل گازانیا محسوب می شود.

در صورت تمایل برای کاشت و پرورش گل ماهونیا و گل یاس زرد در منزل می توانید مطالب قبلی آرگا در این زمینه را مطالعه نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *