یکی از انواع افسردگی ها، افسردگی شدید می باشد که زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد، طبق آمار منتشر شده توسط وزارت بهداشت بیشتر از ۱۲ درصد از مردم ایران به افسرگی شدید مبتلا هستند، هر فردی در زندگی خود حداقل یک بار افسردگی را تجربه کرده است که تقریبا تمام روز ها به مدت دو هفته و یا ماه ها این نوع افسردگی در بیمار وجود دارد و دارای نشانه هایی است که در ادامه مطلب با علائم افسردگی شدید آشنا خواهید شد.
زنان به نسبت مردان دو برابر بیشتر به افسردگی شدید گرفتار می شود زیرا، تغییرات هورمونی در سن بلوغ، دوران بارداری، دوران قاعدگی، یائسگی و سقط جنین سبب افزایش ابتلا به افسردگی شدید می شوند سایر عوامل نیز از جمله : استرس فراوان در خانه و یا محل کار، عدم تعادل و توزان در زندگی و کار، بزرگ کردن فرزند به تنهایی و مراقبت از والدین سال خورده سبب افسردگی شدید در زنان می شوند.
در هر سنی ابتلا به افسردگی شدید به وجود می آید که در واقع شروع آن به طور متوسط می توان گفت در نیمه دوم بیست سالگی می باشد، افسردگی شدید روابط بین فردی و اجتماعی و عملکرد شغلی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد و در صورت عدم درمان در هر دوره نسبت به دوره قبل شدت آن بیشتر می شود، در ادامه با علائم افسردگی شدید آشنا خواهید شد تا به دنبال روش های درمان آن باشید:
علائم و نشانه های افسردگی شدید
تغییر در اشتها: از علائم افسردگی شدید افزایش یا کاهش وزن بدون دلیل می باشد.
بی خوابی و پر خوری: از ویژگی های دیگر که نشان می دهد فرد به افسردگی شدید مبتلا شده است بی خوابی و یا پر خوابی می باشد.
تاخیر در گفتار: علایم دیگر افسردگی شدید نداشتن آرامش و بی قراری و یا برعکس تاخیر در انجام وظایف و گفتار می باشد.
تمرکز نداشتن : از دیگر ویژگی هایی که در افراد که دارای افسردگی شدید می باشند وجود دارد مشکلات عدم تمرکز و تصمیم گیری است.
کمبود انرژی : در افسردگی نوع شدید فرد در بیشتر مواقع احساس خمودی و کمبود انرژی دارد.
احساس پوچی : افراد مبتلا به افسردگی شدید حس پوچی و گناهکاری در وجودشان ایجاد می شود.
افکار خودکشی : در افرادی که دارای افسردگی شدید می باشند اقدام به خودکشی و یا افکار خودکشی نمایان می شود.
از علائم دیگر افسردگی شدید می توان به احساس ناامیدی، کاهش میل جنسی و از علائم فیزیکی مانند: سردرد و درد های غیر قابل توصیف اشاره کرد.
عوارض افسردگی شدید و تشخیص آن
افسردگی شدید در حقیقت یک بیماری جدی می باشد که تاثیرات زیان باری بر فرد و خانواده می گذارد، درصورتی که افسردگی از نوع شدید باشد و درمانی در این مورد صورت نگرفته شود می تواند منجر به خودکشی شود، میزان خودکشی در مردانی که به افسردگی شدید گرفتار شده اند چهار برابر نسبت به زنان بیشتر است و اگر پزشک نشانه های افسردگی شدید را مشاهده کند یا به احتمال اقدام به خودکشی مشکوک شود فردرا به متخصص روانپزشک ارجاع می دهد و حتی بستری شدن فوری فرد را توصیه می کند.
آشنایی با انواع افسردگی
افسردگی در واقع درجاتی از یک حالت احساسی گذرا تا یک اختلال شدید می باشد که در ادامه با انواع افسردگی شما عزیزان را آشنا خواهیم کرد :
احساس افسردگی
این نوع افسردگی خفیف معمولا بر اثر تغییرات موقعیتی و شرایط جدید ایجاد می شود که به عنوان احساس اندوه شناخته می شود و پس از سازگار شدن فرد با موقعیت تازه این احساس اندوه در فرد به سرعت از بین می رود.
واکنش سوگ یا داغ دیدگی
یکی دیگر از انواع افسردگی ناراحتی و غمی است که در زمان فوت نزدیکان ایجاد می شود که این حالت کاملا طبیعی است مگر اینکه واکنش های سوگ به مدت طولانی باقی بماند.
اختلال سازگاری
در این حالت از افسردگی فرد با یک موقعیت قابل توجه مواجهه می شود که در چنین حالتی با کاهش تاثیر موقعیت افسردگی از بین می رود.
نشانه های خطر ساز در زمان ابتلا به افسردگی شدید
با مشاهده نشانه های زیر باید به پزشک مراجعه کرد.
- تهدید و یا صحبت درباره مرگ و یا خودکشی
- انجام کارهایی مانند خداحافظی با دوستان و یا نوشتن وصیت نامه
- تغییرات خلقی زیاد و بی خوابی به مدت چند شب پشت سر هم
- تهدید به آسیب جسمی و یا خشونت
- رفتارهای خطرناک غیر طبیعی مانند: رانندگی غیر طبیعی، خرید یا حمل اسلحه
عوامل تحریک کننده در ایجاد افسردگی شدید
- از دست دادن عزیزان به علت : مرگ، جدایی و یا طلاق
- اختلاف های شخصی در روابط با همسر، شریک یا مافوق خود
- احساس محرومیت یا انزوای اجتماعی
- تغییرات در شرایط زندگی مانند بازنشستگی، تغییر در شغل، نقل مکان و فارغ التحصیل
درمان افسردگی شدید
همانطو که گفته شد افسردگی شدید یک نوعی بیماری جدی است که اگر درمان نشود مشکلاتی را به وجود می آورد پزشک بسته به شدت نشانه های افسردگی، درمان را با یک سری دارو شروع می کنند همچنین از برخی درمان های روانشناسی مانند : صحبت درمانی نیز استفاده می کنند اما در برخی موارد به منظور از بین بردن نشانه های افسردگی شدید به داروهای ضد افسردگی، داروهای دیگری نیز اضافه می کنند تا سبب افزایش اثرات دارو شود اما اگر فرد از افسردگی شدید فرد رنج ببرد ممکن است به منظور رفع افسردگی شدید از شوک درمانی استفاده شود.
امیدواریم این بخش از روانشناسی برای شما دوستان مفید واقع شده باشد تا کمک مطلب گفته شده با علائم افسردگی شدید آشنا شده باشید و به دنبال روش هایی جهت درمان آن باشید، اگر تمایل دارید در زمینه روانشناسی اطلاعات مفیدی کسب کنید می توانید بر روی لینک کلیک نمایید.
منبع : آرگا