بخار شدگی یا تبخیر سطحی، نوعی از تبخیر می باشد که در واقع از سطح یک مایع به سمت یک فاز گازی اشباع نشده از ماده تشکیل دهنده مایع رخ می دهد.
تبخیر سطحی
برای اینکه بیشتر با این نوع تبخیر آشنا شوید مثال واضح تبخیر آب سطح دریاها و اقیانوس ها می باشد که در حقیقت این تبخیر در هر دمای اتفاق می افتد و دمای مایع باقی مانده در این صورت کاهش پیدا می کند که در حقیقت عوامل موثری بر سرعت تبخیر تاثیر گذار می باشد اما این نوع تبخیر بدون گرما نیز انجام می شود که ملکول های مایع در حین حرکت خود به ملکول های سطح ضربه وارد می کنند، گاهی اوقات این ضربه می تواند نیروی بیش تری از نیروی جاذبه ملکولی به مولکول های سطح وارد کند که این امر باعث می شود این ملکول های سطح آزاد شوند و به هوا بروند.
عوامل موثر بر آن
عواملی وجود دارند که بر روی فرایند بخار شدگی موثر می باشد که در ادامه با این عوامل آشنا می شوید :
فشار هوا
یکی از عوامل موثر بر سرعت این تبخیر فشار هوا می باشد در این نوع تبخیر هر چه روی سطح مایع تعداد ملکول های هوا بیشتر باشند و یا فشار هوا بالا تر باشد احتمال بیشتری وجود دارد که ملکول هایی که از سطح مایع جدا می شوند پس از اینکه با ملکول های هوا برخورد کردند به مایع بازگردند.
ارتفاعات
از عوامل دیگر بر سرعت این نوع تبخیر ارتفاعات می باشد، در ارتفاعات که فشار هوا کمتر می شود سرعت تبخیر نیز زیادتر می شود.
وزش باد
باد باعث می شود ملکول های هوا در سطح مایع حرکت کنند به همین دلیل احتمال کمتری وجود دارد که ملکول های مایع با ملکول های هوا برخورد کنند یا باد مولکول های مایع را سریع تر از سطح مایع دور می کند بنابراین وزش باد باعث می شود سرعت این نوع تبخیر سریع تر انجام شود و در واقع از عوامل موثر بر بخار شدگی می باشد.
گرما
گرما باعث افزایش سرعت ملکول های مایع می شود و ضربه هایی که بر ملکول های سطحی وارد می شود بیشتر و محکم تر می شود در نتیجه عمل تبخیر را سریع تر می کند.
در این مقاله قصد داشتیم شما عزیزان را با بخار شدگی یا تبخیر سطحی، همچنین عوامل موثر بر آن بیشتر آشنا کنیم اگر تمایل دارید اطلاعات بیشتری در زمینه دانستنی های علمی داشته باشید می توانید با مجله اینترنتی آرگا همراه شوید.
منبع : آرگا