دسته ها
شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴

آموزش کاشت و پرورش درخت سپیدار

  • سحر بهرامی
  • ۲۹ آذر ۱۴۰۰
  • ۰

درخت سپیدار از خانواده بید است. این درخت بومی مناطق مراکش، اروپا و آسیای مرکزی و شبه جزیره ایبری است.این درخت در مناطق مرطوب، بیشتر در کنار دریا، در مناطقی که تابستان های گرم و زمستان های سرد دارد، رشد می کند و سرعت آن بسیار است و ارتفاع ان به ۱۶ تا ۲۲ متر می رسد.

درخت سپیدار ، از آن دسته درختهایی با عظمت و با شکوه است که مانند بید دارای ریشه های قوی و نفوذ گر هستند ، این درختها برگ ریز است که در نزدیک پاییز رنگ زیبایی و طلایی به خود می گیرد که منظره خیره کننده ای را به وجود می آورد. اگر بخواهیم یک دلیل مهم و اصلی برای پرورش سپیدار انتخاب کنیم، بی شک باید به فاکتور مقاوم بودن آن در برابر سرما و رشد سریع آن اشاره کنیم.

پرورش سپیدار

سپیداراز انواع درختهای برگریز بزرگ و دارای تاج پهن و گرد است که از رشد سریعی برخوردار می باشد، برگ های افرا همچون سپیدار را می توان از روی رنگ نقره ای زیر آن و دو طرف بالایی برگ که به رنگ سبز تیره هستند، تشخیص داد، پوست سپیدار نیز صاف بوده و دارای علائمی به شکل الماس می باشند، سپیدار تقریبا به اندازه ۵۰ تا ۱۰۰ متر رشد می کند.

چوب سپیدار به حالت اسفنجی و نرم است که موجب پوسیدگی آن خواهد شد، در این صورت نه تنها شاخه ها می پوسند، بلکه تنه آن نیز پوسیده خواهد شد و در نتیجه فضای تو خالی به جا می ماند، از این رو به هنگام وزیدن باد های شدید، امکان سقوط این درختها زیاد است و شکستن شاخه های آنها نیز به هنگام طوفان بسیار مستعد هستند.

نحوه کاشت در خت سپیدار

ویژگی های سپیدار

این درختها در تپه های شن و ماسه ساحلی رشد خوبی دارد. قطر تنه سپیدار حدود ۲ متر است. پوست این درختها صاف و سفید است و شاخه های جوان ترش به رنگ خاکستری است، برگ هایش ۴تا ۱۵ سانتی متر طول دارند که برگ هایش ۵ لبه دارد و یک نوع پوشش سفیدی در پشت برگ هایش وجود دارد که زمانی که از دور به این درختها نگاه می کنیم به رنگ سبز و سفید جلوه گری می کند. سپیدار در فصل خود گل می دهد که این گل ها زیبایی آنچنانی ندارند. ریشه این گیاه مانند ریشه های بید بسیار قوی است که به صورت افقی رشد می کند که به همین علت نباید در کنار ساختمان ها کاشته شود. سپیدار هم می تواند میوه دهد که ارزش زینتی آنچنانی را ندارد.

یکی از ویژگی های سپیدار نحوه تکثیر غیر جنسی آن است که سرعت رشدش را بیشتر می کند.

کاشت و پرورش درخت سپیدار

نیاز های رشدی  سپیدار

سپیدار، درختی است مقاوم به گرما و سرما و همچنین سازش پذیر با هر شرایطی به همین خاطر در هر نقطه‌ی کشور، با هر دمایی امکان کاشت نهال این درخت وجود دارد و می توانید با خیال راحت بدون نیاز به گلخانه و شرایط خاص، با تهیه‌ی قلمه‌های بیست سانتی که مناسب و آماده برای کاشت هستند قدم اول را برای شروع پرورش سپیدارتان بردارید.

سپیدار نیاز مند نور فراوان و مستقیم و همچنین رطوبت زیاد است نور کم می تواند زمینه ابتلا به بیماری ها را فراهم کند. سپیدار در مناطق سیلابی و خاک های اسیدی می تواند به خوبی رشد کند.

سپیدار از نظر رشد، رشد سریعی دارد به همین دلیل هرس کردن شاخه های جوان تر ضروری است که بهترین زمان برای هرس فصل پاییز است. سپیدار در هر خاکی می تواند رشد کند به طوری که هم می تواند خاک مرطوب را تحمل کند هم خاک خشک را. اما برای رشد بهتر و سلامت درخت می توانید از خاک برگ و کود پوسیده استفاده کرد .

آبیاری بیش از اندازه و گل آلود بودن خاک یکی از دلایل عدم رشد گیاه که باعث کوتاهی قامت آن و ریزش زودهنگام برگها در اواخر فصل تابستان است.

از آفات این درخت: شته ها، سوسک، چوب خوار و بیماری فتیله نارنجی.

آموزش کاشت درخت سپیدار

پرورش و نگهداری سپیدار

  • ریشه های این سپیدار همچون ریشه های بید، بسیار قوی می باشند.
  • همچنین این درختها مستعد نفوذ هستند، از این رو نباید آن را در نزدیکی معابر و ساختمان ها بکارید.
  • همانطور که گفتیم؛ درختهای سپیدار به نور و رطوبت فراوان نیاز دارند.
  • سپیدار خیلی خوب می تواند خود را به شرایط رشد در مناطق سیلابی و خاک اسیدی وفق دهد.
  • از چوب های نرم سپیدار می توان به منظور حکاکی مورد استفاده قرار داد.
  • استفاده از این چوب ها در صنایع کاغذ سازی و جعبه سازی نیز کاربرد زیادی دارد.
  • درختهای سپیدار نسبت به گرما و سرما مقاومت دارند.
  • این درختان در برابر باد های متوسط ساحلی مقاومت دارند، ولی در طوفان های شدید، شاخه های آن شکسته و امکان واژگونی درخت زیاد است.

کاربرد سپیدار در طب سنتی

از برگ و پوست سپیدار در طب سنتی استفاده فراوانی می شود. در گذشته و نیز در دنیای امروز از پوست یا برگ این درختان به منظور بهبود و درمان تب، سرماخوردگی و سیاتیک مصرف می شود، ضمن اینکه جوشانده مخصوص تهیه شده از برگ و پوست سپیدار می تواند به عنوان یک مسکن قوی مورد استفاده قرار گیرد.

درختان سپیدار

سایر کاربرد های سپیدار

علاوه بر ایجاد سایبان کاربرد های دیگری هم دارد، چوب نرم این درخت برای حکاکی استفاده می شود.همچنین در صنایع کاغذ سازی و جعبه سازی نیز از آن بهره می برند. از عیب های این گیاه این است که به دلیل ریشه های تهاجمی اش بهتر است حداقل ۹ متر دورتر از تأسیسات و لوله ها کشت شود.

در پایان امیدواریم مطالعه این مطلب برای شما سودمند بوده باشد، در صورت تمایل برای آشنایی با روش کاشت درخت کنار و کاشت درخت شاه بلوط می توانید از مطالب قبلی آرگا دیدن کنید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *