تمام زنان باردار نیازی به اکو قلب جنین ندارند و فقط برای آن دسته از زنان بارداری است که در سونوگرافی شان مشکلی وجود دارد که به گرفتن اکو قلبی توصیه می شود تا پزشک از این طریق ساختار قلب جنین را مورد بررسی قرار دهد. اکو قلب جنین کمک بسیار زیادی به تشخیص مشکلات قلبی قبل از تولد و درمان و جراحی ان بعد از تولد می کند که این شانس زنده ماندن نوزادان مبتلا به بیماری های قلبی را بالا می برد.
همه ما می دانیم که قلب یک ارگان پیچیده در بدن ما است و ممکن است در هفته اول شکل گیری ان مشکلاتی به وجود اید که ممکن است ژنتیکی و مادر زادی باشد که باعث برهم خوردن ساختار غیر عادی قلب شود. که در صورت تشخیص به موقع می توان به درمان ان یا ختم دادن به بارداری و جلوگیری از مشکلات دیگر کمک فراوانی کرد. اکوی قلب جنین معمولا به مادرانی که در خانواده شان مشکلات مادرزادی و یا دیابت جود دارد توصیه می شود.
اکوی قلب جنین چگونه انجام می شود؟
- با استفاده از انواع مختلف روشهای اکوکاردیوگرافی، پزشک می تواند اندازه، شکل و انقباض عضله قلب را کاملا مشاهده و ارزیابی کند، همچنین نحوه عملکرد دریچههای قلب و جریان خون در قلب و سرخرگها را بررسی می کند
- در اکو قلب جنین از امواج صوتی استفاده می شود که توسط ساختارهای قلب جنین منعکس می شود.
- برای بررسی قلب جنین، دستگاه مخصوصی روی شکم مادر قرار میگیرد تا قلب جنین را اسکن کند.
- سپس این دستگاه این امواج صوتی را تجزیه تحلیل می کند و یک تصویر از داخل قلب جنین می سازد.
- این تصویر حاوی اطلاعاتی درباره اینکه قلب نوزاد چگونه شکل گرفته و آیا به درستی کار می کند یا نه را فراهم می کند.
- با استفاده از اکو قلب جنین جریان خون در سیاهرگها و سرخرگها، ، باز و بسته شدن دریچه های قلب و مشاهده حفره در قلب مورد بررسی قرار میگیرد.
- نتایجی که از تست اکو قلب جنین به دست می آید به شما و پزشک تان کمک می کند برای درمان هایى که نیاز است بعد از زایمان صورت گیرد مثل جراحی هاى اصلاحی، برنامه ریزی کنید.
- این نگاه عمیق و گسترده به دکتر شما اجازه می دهد تا هر نقص یا وضع غیر عادی را در جریان خون جنین یا ضربان قلب جنین را پیدا کند.
- امروزه با اکوکاردیوگرام جنین میتواند تقریبا ۱۰۰٪ از بیماریهای جدی مادرزادی قلبی را تشخیص دهد که کمک شایانی در زمینه سالم به دنیا آمدن نوزادان با مشکلات قلبی می کند.
چه زمانی به گرفتن اکوی قلب توصیه می شود ؟
عوامل خطر ساز مادری
- سابقه بیماری قلبی و مادر زادی
- سابقه بیماری دیابت
- مصرف برخی از دارو های خاص بخصوص دارو های اعصاب
- عفونت های مادر در اوایل بارداری مانند سرخجه
- داشتن سقط های مکرر
- استفاده از مواد مخدر و الکل
- مادرانی که در معرض تشعشعات قرار گرفته اند
- اختلال در غربالگری ها
عوامل خطر ساز جنینی:
- بیماریهای کروموزومی جنین
- ناهنجاریهای غیر قلبی جنین در سونوگرافی
- نامنظمی های قلبی جنین
- جفت منوکریونیک
- افزایش ضخامت NTدر سونوگرافی
- شک به ناهنجاری قلبی در سونوگرافی معمولی
این روش معمولا بین ۳۰ دقیقه تا ۲ ساعت طول می کشد و نیازی هم به پر بودن مثانه ندارد.
و در آخر با پاسخ به این سوال که آیا اکو قلب جنین عوارضی دارد یا خیر؟ باید گفت که هیچ گونه عوارض نه برای جنین و نه برای مادر دارد و به مادران عزیز توصیه می کنیم که انجام اکوی قلب جنین را برای آینده خود و کودکشان بسیار جدی بگیرند.
منبع : آرگا