دسته ها
یکشنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۳

روش صحیح مطالعه و بهترین بازدهی در درس خواندن

  • بهاره سلطانی
  • ۱۴ فروردین ۱۴۰۰
  • ۰

با فرا رسیدن زمان امتحانات یکی از دغدغه های دانش آموزان و دانشجویان مطالعه است. مطالعه دارای چارچوب ویژه ایی است که نیازمند یادگیری است. در این مقاله به چند روش صحیح مطالعه می پردازیم.

همانطور که گفته شد در این مطلب با روش صحیح مطالعه آشنا می شوید. این روش ها به داشتن مطالعه بهتر و بازدهی بیشتر کمک می کند. دانستن شرایط مناسب مطالعه، راهکارهای مطالعه بهتر و انتخاب مکان مناسب، زمان و به طور کلی فراهم کردن شرایط مطالعه در یادگیری تاثیر خوبی دارد. در ادامه با بهترین روش های مطالعه آشنا شوید.

روش صحیح مطالعه کدام روش است؟

می توان گفت اولین قدم در روش صحیح مطالعه استفاده از شیوه پیش خوانی و پس خوانی است. قبل از شروع مطالعه لازم است که یکبار مطالب به صورت روزنامه وار مطالعه شود. این کار باعث می شود که ذهن علاوه بر آمادگی برای شروع یادگیری، با بسیاری از مطالب نیز آشنایی پیدا کند. به یاد داشته باشید که در برنامه ریزی درسی وقتی برای پیش خوانی مطالب قبل از آغاز درس خواندن قرار دهید.

شیوه پرسش و پاسخ

در این روش فرد بعد از مطالعه یک بخش می تواند از روش سوال پرسیدن استفاده کند تا میزان یادگیری مطالب را بسنجد. همچنین می تواند از فرد دیگری کمک بخواهد تا از او سوالاتی در مورد بخشی که خوانده است بپرسد تا ضعف و قوت خود را پیدا کند و بخش هایی که ضعف داشته است را مجددا مطالعه کند.

شیوه های مطالعه

یادداشت برداری

یکی از روش های مرسوم در بین دانش آموزان و دانشجویان یادداشت برداری می باشد. در این روش نکات مهم یا بخش هایی که ضعف داریم را روی برگه ایی یادداشت کرده و مورد مطالعه قرار دهیم. همچنین می توان از روش خط کشیدن زیر مطالب مهم نیز استفاده کرد.

مکان مطالعه

انتخاب مکان مناسب برای مطالعه یکی از روش های درست مطالعه می باشد. مکان مورد نظر باید خلوت باشد تا فرد دچار حواس پرتی نشود. همچنین میزان دما و نور کافی نیز یکی از ضروریات می باشد. مکان مورد نظر باید دارای تهویه مناسب و نور کافی باشد.
نور کافی یکی از ضروریات مطالعه است. در هنگام شب باید از چراغ مطالعه نیز استفاده شود.

طرز صحیح نشستن

وقت استراحت

در نظر گرفتن ساعت استراحت بین زمان های مطالعه ضروری است. بهتر است که بعد از هر یک ساعت مطالعه، یک ربع وقت استراحت در نظر گرفته شود. در زمان استراحت بهتر است که خوراکی مناسب و مقوی میل کرده و از مرور مطالب درسی خودداری شود.

وضعیت نشستن

وضعیت بدن در هنگام مطالعه یکی از موارد مهمی است که باید به آن توجه کرد. بهتر است که بدن در وضعیت مناسب قرار گیرد تا از آسیب به ستون فقرات در امان بماند. در زمان استراحت باید وضعیت نشستن را تغییر دهید تا به گردش خون کمک شود. از مطالعه کردن در هنگام دراز کشیدن خودداری کنید زیرا باعث حواس پرتی می شود و از طرفی باعث خستگی نیز می شود. عده ایی از افراد عادت دارند که به هنگام مطالعه راه بروند. این روش مطالعه نیز به دلیل تغییر فاصله کتاب تا چشم ها در حین حرکت باعث خستگی چشم ها می شود.

زمان مطالعه

محققان دریافتند که میزان یادگیری افراد در ساعتهای مختلف شبانه روز متفاوت است. بعضی افراد در شب ذهنشان آماده یادگیری می باشد و عده ایی دیگر در اوایل صبح سطح یادگیری بهتری دارند. بنابراین توصیه می شود که هر فرد بر اساس زمان مناسب خود ساعاتی را برای مطالعه انتخاب کند. این زمان بهتر است که با صرف غذا فاصله داشته باشد به طور مثال از مطالعه بعد از صرف غذا بپرهیزید زیرا دستگاه گوارش فعالیت خود را شروع کرده و خون کمی در مغز جریان پیدا می کند و بازدهی آن کاهش می یابد.

بهترین روش صحیح مطالعه

ورزش

یکی از مواردی که در روش صحیح مطالعه باید به آن توجه شود ورزش است. ورزش کردن علاوه بر ایجاد نشاط به گردش بهتر خون کمک می کند. همچنین به دلیل اینکه عضلات در زمان مطالعه تقریبا ثابت هستند و این امر باعث می شود که خون به راحتی در مغز جریان پیدا نکند و عضلات نیز دچار گرفتگی شوند به همین دلیل توصیه می شود که قبل از مطالعه و بین ساعات مطالعه فعالیت های سبک بدنی انجام شود. همچنین گفتنی است که ورزش باعث ایجاد آرامش ذهنی نیز می شود. می توان از ورزش هایی که باعث ایجاد آرامش می شوند نیز استفاده کرد. ورزش هایی مانند یوگا به کاهش استرس و اضطراب کمک می کنند. جالب است بدانید که استرس باعث کاهش زمان ماندگاری مطالب در ذهن می شود.

شش روش برای مطالعه کردن

خواندن مطالب بدون نوشتن، خط کشیدن زیر نکات مهم، حاشیه نویسی، خلاصه نویسی، کلید برداری و خلاقیت و طرح شبکه ای مغز از جمله روشهای مطالعه کردن می باشند که در زیر با این روشها آشنا می شوید.

  • خواندن بدون نوشتن

این روشی نادرست برای مطالعه می باشد، زیرا مطالعه فرآیندی پویا و فعال است و برای دستیابی به این هدف باید همه تمرکز و حواستان را به منظور درک صحیح مطالب به کار گیرید، مطالعه باید از طریق چشم صورت گیرد و در زمان نیاز مطالب را بلند بلند ادا کنید، نکات مهم را یادداشت کرده تا با مطالب مورد مطالعه درگیر شوید و حضوری همه جانبه و فعال در یادگیری داشته باشید،  با استفاده از مرور نکات یادداشت شده در هنگام نیاز و یا قبل از امتحان می توانید راحت تر مطالب مهم را مجددا به خاطرتان بسپارید.

نحوه صحیح مطالعه کردن

  • خط کشیدن در زیر نکات مهم

این روش به نسبت روش قبلی بهتر بوده اما روش کاملی برای مطالعه کردن نمی باشد، زیرا در این شیوه برخی افراد به جای تمرکز و توجه بر روی یادگیری و درک مطالب، ذهن شان بیشتر درگیر خط کشیدن زیر نکات مهم است، حداقل شیوه صحیح خط کشیدن در زیر نکات مهم اینگونه است که بعد از خواندن مطالب در ابتدا مفاهیم آن را درک کنند، سپس زیر نکات مهم را خط بکشند و به دنبال پیدا کردن نکات مهم در ابتدا برای خط کشیدن زیر آنها، کار اشتباهی است.

  • حاشیه نویسی

این شیوه مطالعه از دو روش قبلی بهتر می باشد، اما همچنان روش کاملی به منظور درک عمیق مطالب و خواندن کتاب های درسی نخواهد بود، ولی می توانید ار این شیوه مطالعه برای یاد گرفتن مطلب هایی که اهمیت چندانی ندارند، استفاده کنید.

  • خلاصه نویسی

در این شیوه مطالعه، مطالب را بعد از خواندن و درک کردن، به شکل خلاصه شده در دفتری یادداشت می کنید، حال این روش موثری برای مطالعه کردن است و از روشهای قبلی مناسب تر است، زیرا در این روش بعد از درک کردن مطالب، آنها را یادداشت می کنید، البته همچنان این شیوه،  روش کاملی برای خواندن و مطالعه نیست.

  • کلید برداری

کلید برداری شیوه ای موثر و بسیار مناسب به منظور مطالعه و نوشتن نکات مهم می باشد، در این روش هم بعد از خواندن و درک مطالب به صورت کلیدی نکات مهم را یادداشت می کنند.

کلمه های کلیدی در واقع کوتاه ترین، راحت ترین، بهترین و پر معنی ترین کلمات هستند که با مشاهده آنها، مفهوم جمله تداعی شده و می توانید آن را به خاطر آورید.

روش صحیح مطالعه

  • خلاقیت و طرح شبکه ای مغز

این شیوه بهترین روش برای یاد گرفتن مطالب به خصوص فراگیری مطالب درسی می باشد. در این شیوه بعد از خواندن مطالب و درک حقیقی آنها، از نکات مهم به زبان خودتان و به صورت کلیدی یادداشت برداری کرده، سپس کلمات کلیدی را بر روی طرح شبکه ای مغز می نویسید (نوشته هایتان را به بهترین شکل سازماندهی کرده و نکات اصلی و فرعی را مشخص کنید).

به این صورت در دفعات بعدی خواندن کتاب به جای دوباره خوانی می توانید تنها به طرح شبکه ای رجوع کرده و با مشاهده کلمه های کلیدی نوشته شده بر روی طرح شبکه ای مغز، خیلی سریعتر مطالب را مرور خواهید کرد، بنابراین با این شیوه، درصد موفقیت شما تا حد زیادی افزایش پیدا کرده و علاوه بر بازدهی مطالعه، درس خواندن نیز راحت تر است.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *