دسته ها
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳

آشنایی با انواع فلوشیپ در پزشکی

  • شیوا فهیمی
  • ۴ دی ۱۴۰۳
  • ۰

فلوشیپ یک دوره تخصصی کوتاه مدت پزشکی است که معادل فوق تخصص نیست. اگر مایلید تا با انواع فلوشیپ در پزشکی آشنا شوید با این مطلب از آرگا همراه ما باشید.

فلوشیپ می تواند میزان مهارت پزشک را در یک شاخه تخصصی از رشته پزشکی افزایش داده و سبب بهبود وضعیت کاری وی شود. در ادامه مطلب قصد داریم شما را با انواع فلوشیپ در پزشکی و تفاوت آن با دوره فوق تخصص آشنا نماییم. با ما همراه باشید.

آشنایی با انواع فلوشیپ در پزشکی

بعد از دوره تخصص پزشکی، بعضی از پزشکان در یکی از شاخه های رشته تخصصی خود مایلند فوق تخصص کسب کنند. و برخی دیگر دوره های فلوشیپ تخصصی را که کوتاه مدت تر و ارزان تر است را سپری می کنند. به طور کلی فلوشیپ معادل فوق تخصص نیست.

 

ولی نوعی دوره در شاخه تخصصی از یک رشته پزشکی محسوب می شود که می تواند موجب افزایش میزان مهارت پزشک شده و به بهبود وضعیت کاری او کمک نماید. در ادامه مطلب با مفهوم فلوشیپ و انواع آن و تفاوت آن با دوره فوق تخصص بیشتر آشنا می شوید.

منظور از دوره فلوشبپ چیست؟

پس از قبولی در رشته پزشکی، دندانپزشکی و … باید هفت سال برای دریافت مدرک پزشکی عمومی به تحصیل بپردازید. برخی از پزشکان تمایل دارند تخصص خود را ادامه دهند. بعد از این که پزشک مدرک تخصصی خود را دریافت نمود می تواند در یکی از شاخه های مربوط به رشته خود در دوره فلوشیپ شرکت کند.

این دوره مهارت و علم پزشک را ارتقا بخشیده و به بهبود درمان بیمار و وضعیت کاری پزشک کمک می کند. حضور در دوره های فلوشیپ پزشکی در رشته های مختلف محدودیت ندارد و پزشک می تواند در سایر کشورها نیز به راحتی در این دوره ها شرکت نماید و گواهی فلوشیپ دریافت کند.

به این ترتیب دوره فلوشیپ بعد از کامل شدن دوره رزیدنسی به طور اختیاری خواهد بود و معمولا برای هر رشته پزشکی موضوعات مختلفی دوره فلوشیپ در نظر گرفته می شود. پزشکان بعد از اتمام تحصیل برای افزایش مهارت های تخصصی و قوی تر کردن رزومه خود می توانند دوره کوتاه مدت فلوشیپ را بگذرانند.

چند نوع دوره فلوشیپ پزشکی وجود دارد؟

در این بخش با انواع دوره فلوشیپ پزشکی آشنا می شوید:

۱. فلوشیپ قلب

قلب مهمترین عضو بدن است که عملکرد اصولی آن اهمیت بسیاری دارد. قلب از بخش های مختلفی تشکیل شده از این رو پزشکی که در این رشته تخصص کسب کرده می تواند با حضور در دوره های فلوشیپ قلب، دانش خود را در زمینه بخش های مختلف قلب ارتقا بخشد.

فلوشیپ قلب شامل چند دسته کلی است. به طور مثال فلوشیپ مربوط به بیماری های مادرزادی قلب یک نمونه از این دوره ها است. همچنین دوره فلوشیپ ترمیم عروق قلب، فلوشیپ بیماری های قلبی کودکان و فلوشیپ نارسایی قلب هم ارائه می شود.

۲. فلوشیپ زنان

پزشکان فعال در حوزه زنان و زایمان اغلب دانش و تخصص بالایی دارند. با توجه به این که رشته زنان و زایمان جزئیات زیادی دارد و پزشک برای درمان اصولی تر به دانش غنی تر نیاز دارد می تواند در فلوشیپ های مربوط به رشته خود شرکت کند.

فلوشیپ مربوط به زنان خیلی گسترده بوده به طور مثال فلوشیپ نازایی یا فلوشیپ سرطان رحم. حضور در فلوشیپ زنان با هزینه کمتر امکان پذیر می باشد.

۳. فلوشیپ لارنگولوژی

لارنگولوژی یکی از شاخه های پزشکی است که مشکلات حلق را درمان می کند. با توجه به این که تشخیص علائم بیماری مربوط به این قسمت کار دشواری است حضور در فلوشیپ های مختلف حلق مانند ناهنجاری صوتی، کیست و جراحی حلق برای پزشکان فعال در حوزه لارنگولوژی خیلی مفید خواهد بود.

اطلاعات تخصصی و بیشتر پزشکان مربوط به بیماری های حلق که توسط فلوشیپ کسب می شود به تشخیص و درمان سریع تر بیماری کمک خواهد کرد.

۴. فلوشیپ درد

دوره فلوشیپ درد برای پزشکان این تخصص اهمیت زیادی دارد زیرا در این دوره به تشخیص، کنترل و درمان دردهای حاد و مزمن و سرطانی می پردازند. بنابراین پزشکی که دوره فلوشیپ اینترونشنال را به شکل آکادمیک گذرانده باشد می تواند مهارت خود را بالا برده و به بهترین پزشک متخصص کشور تبدیل گردد.

فلوشیپ درد یکی از شاخه های علم پزشکی است که پزشک در آن به مدیریت بیماری هایی با دردهای مزمن که بیشتر از سه ماه طول کشیده می پردازد. متخصص این دوره می تواند به درمان دردهای مزمن و بهبود کیفیت زندگی بیماران و طبیعی شدن عملکرد آن ها کمک نماید.

۵. فلوشیپ گوش

پزشک گوش و حلق و بینی می تواند در فلوشیپ گوش نیز شرکت نماید. شنوایی از مهمترین نیازهای بشر است و پزشک فعال در زمینه گوش و حلق و بینی باید تخصص بالایی داشته باشد تا درمان و تشخیص بیماری را به بهترین روش انجام دهد. دوره فلوشیپ گوش شامل جراحی گوش، پرده گوش، لوزه و … می باشد.

۶. فلوشیپ حنجره

این نوع فلوشیپ به پزشک کمک می کند تا جزئیات مربوط به تارهای صوتی و حنجره را بهتر شناخته و تشخیص نوع بیماری در بیمار را به ساده ترین روش ممکن  انجام دهد. فلوشیپ با ارتقای میزان تخصص پزشک درمان را تضمینی تر می نماید.

۷. فلوشیپ مغز و اعصاب

دوره فلوشیپ جراحی ستون فقرات، سکته مغزی، ام اس، پارکینسون و … از رایج ترین دوره های فلوشیپ مغز و اعصاب می باشد.

۸. فلوشیپ پوست

دوره فلوشیپ پوست یا درماتوپاتولوژی  شامل دوره های ارزیابی و تفسیر میکروسکوپی ضایعات پوستی، کاشت مو، سوختگی پوست و زیبایی و لیزر پوست می باشد.

۹. فلوشیپ بیهوشی

فلوشیپ بیهوشی شامل دوره های بیهوشی پیوند اعضا، بیهوشی قلب، پیوند اعضای درون شکم، بیهوشی کودکان، مغز و اعصاب، طب تسکینی و درد در بیهوشی را شامل می شود.

۱۰. فلوشیپ جراحی عمومی

این دوره شامل فلوشیپ جراحی قلب، جراحی ترمیمی، جراحی پیوند کبد، تروما، پیوند کلیه، اطفال، لاپاراسکوپی، عروق، سرطان و … می باشد.

۱۱. فلوشیپ چشم

دوره فلوشیپ چشم شامل فلوشیپ انحراف چشم، قرنیه، شبکیه، آسیب شناسی، جراحی پلاستیک چشم، ترومای چشم و … می باشد.

۱۲. سایر فلوشیپ های پزشکی

از دیگر انواع فلوشیپ پزشکی عبارت است از:

  • فلوشیپ پزشکی خواب
  • فلوشیپ نورولوژی
  • فلوشیپ نازایی و ناباروری
  • فلوشیپ رادیولوژی مداخله ای
  • فلوشیپ تخصصی اطفال
  • فلوشیپ ارتوپدی( کودکان، ستون فقرات، زانو)
  • فلوشیپ تخصصی اعتیاد
  • فلوشیپ پاتولوژی

قابل ذکر است فهرست ارائه شده قطعا همه دوره های پزشکی موجود در کل دنیا نیست. هر دانشگاه پزشکی در سراسر دنیا ممکن است مباحثی از یک تخصص پزشکی را برای دوره فلوشیپ در نظر بگیرد. در این مطلب به معروف ترین دوره های فلوشیپ اشاره شد.

دوره فلوشیپ و فوق تخصص چه تفاوتی دارند؟

پزشکان بعد از دریافت تخصص خود می توانند در مقطع فوق تخصص هم ادامه تحصیل دهند. تحصیل در مقطع فوق تخصص سبب افزایش بار علمی شده و برای درمان بیمار قابل اعتمادتر است. دریافت مدرک فوق تخصص حدودا سه سال زمان می برد.

بالا بودن سطح دانشگاه نیز در این زمان حائز اهمیت است. به ازای هر ده نفر پزشک چهار نفر متخصص در سراسر دنیا وجود دارد. در زمینه فلوشیپ قابل ذکر است پزشک بعد از دریافت مدرک تخصص خود می تواند در یکی از شاخه های رشته مورد نظر در یک دوره سه ماهه تا هجده ماه فلوشیپ دریافت کند.

سطح علمی دوره فلوشیپ نسبت به دوره فوق تخصص پایین تر است. و تمرکز دوره فلوشیپ معمولا بر روی افزایش دانش و مهارت پزشک بوده و هزینه کمتری دارد. به این ترتیب مقطع فوق تخصص از فلوشیپ بالاتر بوده و گذراندن آن به زمان و سرمایه بیشتری نیاز دارد.

فوق تخصص در اصل یکی از مراحل تحصیلی بوده که حضور در آن برای کسب مدرک و بهبود وضعیت پزشکی و کاری الزامی می باشد. در حالی که فلوشیپ دوره ای است که با حضور در آن به طور تخصصی در یک زمینه خاص از رشته پزشکی خود به دانش بالا دست می یابید.

حضور در دوره فلوشیپ اختیاری است. در حقیقت اگر به دنبال کسب اطلاعات تخصصی تر در رشته خاصی از پزشکی هستید فلوشیپ کمک کننده است. و نسبت به مقطع فوق تخصص ارزانتر تمام می شود. در پایان این مطلب همچنین می توانید برای اطلاع از تفاوت دکتر متخصص با دکتر فوق تخصص و خدمتی تازه از پزشک ۲۴ روی لینک ها کلیک و از این مقالات نیز بازدید نمایید.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *