دسته ها
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳

شناخت ویژگی های مهم خاک لومی

  • بهجت فلاح
  • ۸ دی ۱۴۰۳
  • ۰

خاک لومی که به عنوان خاک مناسب کشاورزی شناخته می شود، دارای سه نسبت از خاکدانه های ماسه ای، شنی و رسی است و به علت داشتن ترکیبی متوازن از خاکدانه های گوناگون از جمله رس و شن، دارای خواص متعدد است. به طور کلی می توان گفت خاک لومی ترکیبی از ۵۲ درصد ماسه و شن، ۲۸ تا ۵۰ درصد گل و لای یا سیلت و ۷ تا ۲۷ درصد خاک رس است. این خاک، جزو بهترین خاک های کشاورزی جهت کشت بیشتر گیاهان محسوب می شود.

خاک به عنوان محیط کشت گیاهان از آغاز زندگی بشر بسیار مورد توجه بوده است. علاوه بر این به عنوان یک فضای زنده توانایی تجزیه بسیاری از مواد زائد و آلودگی را دارا بوده و یک مکان فوق العاده برای ساختن جاده ها، مسکن و سدها است. به طور کلی می توان گفت خاک برای زندگی کردن مناسب است. یکی از خاک هایی که بسیار مورد توجه قرار گرفته است، خاک لومی نام دارد. ویژگی خاک لومی به گونه ای بوده که آن را به بهترین نوع خاک برای کاشت گیاهان تبدیل کرده است. در این مقاله در مورد ویژگی خاک لومی صحبت خواهیم کرد.

مهم ترین ویژگی خاک لومی چیست؟

خاک لایه سطحی زمین است که در اثر تجزیه سنگ ها و پروسه های مختلف طی سال های متمادی تشکیل می شود. خاک در کشاورزی به عنوان بستر مهم کشت گیاهان اهمیت زیادی دارد و تمام گیاهان برای رشد و ادامه حیات خود نیاز به آب و مواد مغذی دارند که این مواد را از طریق خاک جذب می کنند.

خاک ها از نظر بافت به چهار گروه خاک سیلتی، خاک رسی، خاک ماسه ای و خاک لومی دسته بندی می شوند که بهترین نوع خاک برای گیاهان با رشد سریع، خاک لومی نام دارد. در ادامه ویژگی های این خاک را بررسی می کنیم:

حاصلخیزی

خاک لومی به علت ترکیب متوازن خاکدانه ها و ذخیره عناصر غذایی، به خاک حاصلخیز معروف شده است و بین خاک های دیگر حاصلخیزی بسیار بالایی دارد. این خاک به بهترین شکل ممکن قادر به نگهداری عناصر غذایی و آب است و باعث رشد فوق العاده گیاهان می شود. همچنین خاک لومی، خاک مناسب صیفی جات نیز محسوب می شود.

خاک لومی چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

نفوذپذیری

خاک لومی به طور طبیعی دارای هوموس و مواد مغذی بیشتری نسبت به خاک های ماسه ای بوده و می توان گفت در این نوع خاک قابلیت نفوذ آب بالا است. در نتیجه این خاک در جذب و نگهداری آب عملکرد بالایی دارد و شرایط جذب آب از طریق ریشه ها را برای گیاهان امکان پذیر می سازد.

عملکرد فوق العاده در مزرعه داری

به علت ویژگی های ذکر شده، خاک لومی برای باغداری و آماده سازی زمین کشاورزی بسیار مناسب است و عملکرد فوق العاده ای در رشد گیاهان دارد.

قابلیت کشت متنوع

خاک لومی به علت ترکیب خاکدانه ها و ویژگی های شیمیایی و فیزیکی مناسب، قابلیت کشت انواع گوناگون گیاهان را دارد.

خصوصیات مهم خاک لومی

زهکشی خوب

خاک لومی به علت وجود خلأهای موجود، رطوبت اضافی را به طور دقیق زهکشی کرده و با این روش از آب گرفتگی و سیلاب جلوگیری می کند.

ترکیب خاکدانه ها

خاک لومی دارای ترکیبی متوازن از خاکدانه های رسی، شنی و ماسه ای است. این ترکیب منجر به داشتن خواص میانی، میان خاک های سبک و سنگین می شود.

تهویه هوا

خاک لومی دارای منافذ هوا به میزان مناسب است که اجازه عبور اکسیژن و هوا را به ریشه ها می دهد و در تنفس گیاهان نقش بسیار مهمی دارد.

ساختار خاک

خاک لومی دارای ساختار خاکی متوسط تا خوب است. این خاک به علت وجود دانه های خاک با اندازه مناسب، زهکشی و نفودپذیری بهتری را فراهم می کند.

خاک لومی و مهم ترین ویژگی های آن

اندازه خاک

خاک لومی اندازه متوسطی دارد و می توان گفت حد واسط آن بین ذرات رس و شن است و بر همین اساس فضای کافی برای تهویه و آب مورد نیاز گیاه در میان خلل و فرج آن مشاهده می شود.

مقاومت بالا

یکی از مهم ترین ویژگی های خاک لومی مقاومت بالای آن است. این خاک در برابر فرسایش بسیار مقاوم است و هدررفت کمی دارد.

منبع : آرگا

مطالب مرتبط
مطالب داغ
همچنین ببینید
مشاهده دیدگاه های این مطلب
دیدگاه های مطلب
۰ دیدگاه برای این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *